Eroperheet ja raha. Siinäpä aihe, joka aina kirvoittaa keskustelua ja monenlaisia mielipiteitä. Yksi raha-asia, joka pitää eroperheissä ratkaista, ovat lapsilisät.

Minä lähivanhempana: lapsilisät menevät puoliksi

Kiitos Suomen melko kummallisen lainsäädännön, jossa vuoroviikkovanhempienkin kesken jomman kumman pitää olla etävanhempi, minä saan kuopukseni lähivanhempana korotettua lapsilisää ja siis koko lapsilisän itselleni. 

Miten jakaa eroperheessä lapsilisät oikeudenmukaisesti?

Minusta tämä on äärimmäisen epäoikeudenmukaista tilanteessa, jossa molemmat vanhemmat hoitavat lasta yhtä paljon ja isot hankinnatkin menevät puoliksi. 

Isä myös kuljettaa omalla viikollaan lapsemme kotipaikkakunnalleni hoitoon, jolloin bensamaksut nousevat korkeammiksi kuin ne muuten olisivat. Kun muutin Helsinkiin, sanoin, että voin osallistua kuljetuskustannuksiin, jos muuttoni muuten vain käy hänelle. Näin pystyimme jatkamaan vuoroviikkojärjestelyä kahdesta asuinkunnasta huolimatta, mikä oli lapsellemme ehdottomasti paras vaihtoehto.

Näistä syistä maksan korotetusta lapsilisästäni puolet isän tilille. 

Näistä syistä maksan korotetusta lapsilisästäni puolet isän tilille. Minun puolikas menee lapsen juokseviin, jokapäiväisiin menoihin. Säästöön en tällä hetkellä vielä niitä valitettavasti saa, johtuen tiukasta rahatilanteestani, joka kuitenkin onneksi on alkanut jo helpottamaan. Toivon, että jonkin ajan kuluttua saan avattua lapselleni oman tilin, johon voisin siirtää saamani lapsilisät. Näitä tulevia säästöjä lapseni saa käyttää myöhemmin haluamaansa tarkoitukseen.

Minä etävanhempana: lapsilisät menevät kokonaan isälle

Kun olin lapseni lähihuoltaja, sain korotetun lapsilisän itselleni. Se meni täysin arjen kuluihin; tuolloinhan rahatilanteeni oli äärimmäisen tiukka. Kun siirryimme myöhemmin vuoroviikkoasumiseen, sain lapsilisät edelleen itselleni.

Kun minusta tuli etä-äiti, lapsilisät siirrettiin minulle, koska olin matalampituloinen kuin lapsen isä. Hän sanoi, että tarvitsen niitä enemmän. Olin tuosta ihan äärimmäisen kiitollinen, koska toimeentuloni oli muuten hyvin alhainen. Asuntoni piti kuitenkin olla tarpeeksi iso, jotta lapseni mahtui asumaan siellä, joten vuokramenot olivat korkeammat kuin ne olisivat muuten olleet. En silti etävanhempana saanut asumistukea.

Kun aloin tienaamaan paremmin, siirryimme järjestelyyn, jossa lapsen isä saa lapsilisät. Tämä on edelleen voimassa, ja varmasti tulee olemaankin sinne asti, kunnes lapsi täyttää 17-vuotta, jolloin lapsilisät loppuvat.

Lapsen isä saa käyttää lapsilisän parhaaksi katsomallaan tavalla; olen ymmärtänyt, että lapselle on muodostettu säästötili, johon ne menevät. 

Tärkeintä meidän perheissä on ollut voida sopia kaikesta yhdessä ja riitelemättä, myös raha-asioista.

Nämä järjestelyt ovat toimineet meillä. Tärkeintä meidän perheissä on ollut voida sopia kaikesta yhdessä ja riitelemättä, myös raha-asioista. Näin onneksi on myös käytännössä ollutkin.

Lue myös:
Kannattaako lapsilisät säästää? 
Miten vuoroviikkovanhemmuuden lain ongelmakohdat näkyvät arjessamme? 
Suurta roolia eron jälkeisissä riidoissa näyttelee raha
Meillä ei maksella elatusmaksuja

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (3)

Isivuosi
1/3 | 

Ihailtavaa, miten hyvin te hoidatte asiat lapsen etu edellä.
Meillä lapsilisä menee äidille, kaikki kulut puoliksi ja silti maksan elatusapua, vain saadakseni jonkinlaisen sovun meidän vanhempien välille.
Suuri hatunnosto siitä, miten upeasti puhallatte vanhempina hteen hiileen.

Vierailija
2/3 | 

Meillä lapsilisät menevät lasten (2 kpl) tilille. Samalle tilille laitoimme pohjakassaksi reilun kymppitonnin yhteensä ennen ensimmäisen syntymää omista säästöistämme. Tätä nykyä laitamme molemmat muutaman tonnin osinkomme menemään keväisin sinne lasten tilille, molemmilla on omat osakesalkut joita kasvatettu lapsesta lähtien omilla tuotoillaan ja ennen lapsia myös ajoittain ansiotuloillamme sekä kaikki rippi-, valmistujais- ym. lahjamme olemme laittaneet osinkoihin. Tällä hetkellä ei tarvitse maksaa lasten kuluja ansiotuloista mutta osingot menevät kaikki lapsiin. Kunhan muuttavat omilleen niin alan laittaa puolet osingoista taas osakkeisiin ja puolet törsään itse. Tässä vaiheessa sitä on enemmän kuin vähän iloinen siitä että vanhemmat ovat olleet kaukaa viisaita ja laittaneet muutaman vuoden ikäisille meille osakesalkut kasvamaan. Mitään perintöjä ei olla vielä saatu mutta niitäkin on tulossa sekä isvovanhemmilta että vanhemmilta sillä lähes koko sukumme on piensijoittajia. Ai mistäkö johtuu??? No meillä on tai on ollut molemmilla sukulaisia pankkivirkailijoina, tilitoimistoissa ja yritysten hallinnossa töissä kuten olen minäkin joten koulutus ja ammattikin jo velvoittaa. 

Vierailija
3/3 | 

Minulla lähivanhempana on tili, jonne lapsilisät menee. Lisäksi laitamme molemmat tilille joka kuukausi saman summan. Exällä on käyttöoikeus tähän tiliin. Sieltä maksetaan vain lasten kulut: vaatteet, harrastukset, puhelimet, kaverisynttärilahjat, lääkärikäynnit,... Ruuat ja huvitukset molemmat maksaa omista rahoistaan sen mukaan miten niihin haluaa panostaa. Leluja lapset saa lähinnä lahjaksi jouluna ja synttäreinä.
Tämä toimii meillä! Kumpi vain voi omalla viikollaan käyttää lapsen lääkärissä tai ostaa uudet kumpparit pieneksi jääneiden tilalle. Koen tilanteen oikeudenmukaiseksi ja näin lapsilisä tulee käytettyä lapsen juttuihin. Eikä tarvitse tapella kumpi nyt maksoi enemmän mistäkin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla