Jos teini ei tottele, on se ärsyttävää. Mutta mitä ei ainakaan kannata tehdä, jos haluaa saada teinin tottelemaan?

Teinin tottelemattomuus on hermoja koettelevaa ja ärsyttävää. Joskus tuntuu, että pinna palaa ihan heti ja se johtuu siitä, että teinit osaavat vetää juuri niistä naruista, joista vanhemmat ärsyyntyvät. Tämä lienee tuttua jokaiselle teinin vanhemmalle. Kyse ei liene siitä, että läksyjen tai siivouksen tekemättä jättäminen olisi niin iso juttu, vaan siitä, että tekemällä niin teini ohittaa meidän auktoriteetin ja arvovaltamme.

Teini ohittaa meidän auktoriteetin ja arvovaltamme. Ja sekös ärsyttää.

Miten ei kannata toimia teinin kanssa

Kokosin muutaman vinkin siitä, miten ei AINAKAAN kannata tehdä, jos haluaa saada teinin tottelemaan. Nämä perustuvat omaan kokemukseeni ja muiden teinien vanhempien kanssa käytyihin keskusteluihin:

  1. Älä uhkaile. Siitä ei ole mitään hyötyä. Uhkailu ärsyttää teiniä lisää ja lisää tottelemattomuutta.
  2. Älä raivostu. Teinitkin ovat lapsia ja he voivat jopa pelästyä vanhemman kiukkua. Tunteitaan saa ja pitää näyttää, mutta raivoaminen ja huutaminen eivät toimi (vaikka ovat inhimillistä).
  3. Älä heittäydy marttyyriksi. Myönnän, tämä on kaardinaalimokani, aina. Lasta ärsyttää yli kaiken, jos vanhempi marttyrisoi. 
  4. Älä syytä lasta omasta pahasta mielestäsi. Jos sinulla on paha olla, ei se ole lapsen syytä. Teinit herkästi vetäytyvät ja jättävät velvollisuutensa hoitamatta, jos heitä syytetään perheen ongelmista tai vanhempien kokemista tunteista.

Tiedän, että nämä ovat helpommin sanottu kuin tehty, kun raivo kiehahtaa. Mutta koeta edes. Teinin kanssa toimiminen on tunteiden vuoristorataa ja siksi helposti lankeamme, minä ainakin NIIN usein, näihin huonoihin toimintamalleihin, jotka eivät kuitenkaan vie ketään eteenpäin tai toivottuun lopputulokseen eli tottelevaiseen teiniin.

Miten siis kannattaa toimia. Teini vastaa:

Minua kiinnosti kovasti kuulla teinin oma mielipide asiaan. Mikä saa teinin tottelemaan? Kysyin tätä teiniltäni ja hän vastaa:

  1. Anna välillä vähän höllää. Jos välillä saa olla vaikka pidempään ulkona, tulee muina iltoina mielellään ajoissa kotiin.
  2. Älä huuda puhelimessa niin, että kaveritkin kuulevat. Se on äärimmäisen noloa ja saa vastarinnan aikaiseksi. Mieluummin sano, että puhutaan tästä, kun teini on rauhallisessa tilanteessa.
  3. Välitä mutta älä valita. Teini arvostaa vanhemman välittämistä ja yleensä ymmärtää, että rajat ovat rakkautta. Mutta ainainen valittaminen ei toimi. 
  4. Jos teini on tehnyt jotain väärää, kysy teiniltä, mikä olisi hyvä rangaistus. Yleensä ne ovat jopa kovempia kuin itse olisit asettanut. Teini ymmärtää yllättävän hyvin tehneensä jotain rangaistavaa.
  5. Muista, että teinin elämä on hänen omansa. Et voi loputtomiin pitää napanuorasta kiinni. Anna vapauttakin. Liian tiukat rajat saavat kapinoimaan.

Melko hyviä neuvoja, eikö? Joskus se raivo kuitenkin nousee, sitä ei voi kukaan kieltää. Silloin sekä minun että teinini neuvo on: hengitä vähän aikaa, ennen kuin sanot yhtään mitään.

Hengitä vähän aikaa, ennen kuin sanot yhtään mitään.

Kiukuspäissään tulee sanottua varmasti jotain typerää, kumpikin. Sitten vain kokeilemaan teinin ohjeita!

Lue myös: Miksi teinit sotkevat?

Terkut teinin äiti Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla