Kuva: Panu Pälviä

Sain edellisen viikon postaukseeni paljon kommentteja, useat olivat jopa vihaisia. Muutamat mainitsivat myös lasun eli lastensuojeluilmoituksen. Tällainen on loukkaavaa mutta ennen kaikkea lastensuojelujärjestelmän väärin käyttämistä.

Lastensuojeluilmoitus eli lasu on sitä varten, että me kaikki voisimme huolehtia lasten eduista ja oikeuksista. Jos on syytä epäillä, että lapsen hyvinvointi on millään tavalla uhattuna, voi ilmoituksen aina tehdä. Se on meidän kaikkien oikeus ja minä sanoisin myös että velvollisuus.

Pahimmillaan lasulla uhkailu voi estää vanhempaa hakemasta apua, jota kovasti tarvitsisi.

Se taas, että lasulla pelotellaan ja sitä heitellään puheissa vähän liiankin paljon, on haitallista. Se saa aikaan sen, että sitä ei oteta tosissaan, sen ei uskota oikeasti auttavan tai sitä aletaan pelätä. Jokainen näistä tilanteista on vaarallinen, jos lapsi oikeasti jossain vaiheessa tarvitsisi apua. Pahimmillaan lasulla uhkailu voi estää vanhempaa hakemasta apua, jota kovasti tarvitsisi.

Koska lasulla uhkaillaan varsinkin somessa vähän liiankin paljon, ei vanhempi uskalla välttämättä sanoa, että tarvitsee apua. Olen törmännyt valitettavan usein tilanteeseen, jossa apua kaipaava vanhempi kertoo tilanteestaan jotain ja saa vastaansa lasu-armeijan eli kanssaeläjien joukon, jotka sanovat, että lasut tulevat ja vievät lapsesi. Entä jos vanhempi oikeasti tarvitisikin apua, muttei enää noiden uhkailujen jälkeen uskallakaan avata suutansa? Silloin lapsen hyvinvointi voi oikeasti vaarantua.

Monet kuvittelevat, että jokainen ilmoitus vie väistämättä huostaanottoon.

Lasulla uhkailu on haitallista myös siksi, että monet kuvittelevat, että jokainen ilmoitus vie väistämättä huostaanottoon. Tämä taas on täysin väärä ja haitallinen luulo. Huostaanotto on viimeinen ja äärimmäinen lapsen suojelukeino. Kukaan viranomainen ei halua, tahdo tai voi lähteä siihen heppoisin perustein. Mutta kuinka moni vanhempi ajattelee, että apua, minusta tehtiin lasu, nyt sossut tulevat ja ottavat lapseni? Minun mielestäni aika moni ja se on surullista. 

Lastensuojelun asian vireille tulon jälkeen sosiaalityöntekijä tai muu lastensuojelun työntekijä tekee palvelutarpeen arvioinnin, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta. Lapsi ei ole asiakas vielä arvioinnin aikana. THL

Lastensuojelu on tehty suojelemaan lapsia, ei sitä varten, että heidän tekemällään tärkeällä työllä peloteltaisiin vanhempia. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen ei saa ikinä olla kosto tai sitä ei saa tehdä vihaisena tai vahingoittamismielessä. Se tulee tehdä vain, jos on huolissaan lapsen hyvinvoinnista. 

Jos on oikeasti huolissaan perheen ja/tai lapsen hyvinvoinnista, voi lasulla uhkailun sijaan keskustella huolestaan ja ottaa esille asioita, jotka painavat mieltä. Se edistää lapsen parasta paljon paremmin kuin turha uhkailu.

Ilmoituksen syynä voi olla esimerkiksi lapsen tarpeiden laiminlyönti, lapsen heitteillejättö, lapsen pahoinpitely tai seksuaalinen hyväksikäyttö tai niiden epäily tai uhka [tai] lapsen hoidossa ---havaitaan muutoin puutteita tai osaamattomuutta, joka vaarantaa lapsen hyvinvointia. THL

Olen äärimmäisen surullinen, että näitä lasu-heittoja viljellään näin varomattomasti. Hyvä asia saadaan ihmisten mielessä muuttumaan möröksi ja pelottavaksi asiaksi, mitä se ei oikeasti ollenkaan ole. Lastensuojelu on nimensä mukaisesti tarkoitettu lasten suojelemiseen. Jos olet oikeasti huolissasi lapsen hyvinvoinnista, älä uhkaile lasulla vaan ota asia puheeksi ja pyydä perheelle tarvittaessa apua lastensuojeluilmoituksen kautta. Tämä on oikea tapa auttaa perheitä.

Lue lisää:
Lastensuojeluimoitus olisi auttanut perhettäni 
Lisää lastensuojeluilmoituksesta THL:n sivuilta

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (3)

Enppu611
Liittynyt27.3.2018
1/3 | 

Meistä tehtiin lasu, ihminen jota pidettiin kaverina, joka suurinpiirtein asu meillä 2kk. Ja sit se yhtenä päivänä vaa ilmotti et teki meistä lasun koska lasta ravistellaan. Oltii molemmat miehen kanssa iha ihmeissämme et mitä kettua..
No, koska kyse oli tän laatuisesta lasu-ilmoituksesta ni tokiha siitä tuli poliisijuttu.. Ja lapsi kävi monet ikävät tutkimukset läpi, turhaan! Ja miksi lasu tehtiin, koska ilmoittaja suuttui meille jostain ihan mitättömästä syystä..

Haluan vaan sanoa sitä että on hyvä että ilmoittamisen kynnystä on laskettu mutta nyt sitä voi käyttää surutta hyväkseen. Itse ilmoittaja ei saa mitään sanktiota perusteettomasta ilmoituksesta mutta pahimmassa tapauksessa se viaton hyvin hoidettu lapsi joutuu kärsimään..

Vierailija
2/3 | 

Tieten tahtoen muusta kuin lapsen hyvinvointiin liittyvästä syystä (kuten aikuisten välinen riita, kiusaaminen, kateus, mustasukkaisuus, syrjintä tms.) pitäisi käsitellä rikoslain mukaan vääränä ilmiantona.

14 jalkaa ja 1 häntä
3/3 | 

Ihan ensimmäisenä haluan kiittää sinua asiallisesta ja sitäkin tärkeämmän asian esille tuomisesta. Ilman luokkaantumista ja tuohtumista. Lastensuojelun tarkoitus on vain suojella lasta. Ei muuta. Toki ylilyönnit molemmin päin, kuten lasta ei ole otettu pois ja seurauksena on ollut kuolemia tai lapsi on otettu huostaan, vaikka sille ei ollut riittävää perustetta, on saanut viranomaiset varpailleen. Ilmoituksen tekemisen ja sen kynnyksen madallettua, on viranomaiset myös ylityöllistettyjä. Omasta elämästäni tiedän useamman pariskunnan, jotka ovat itse ottaneet yhteyttä lastensuojeluun. Tiedän myös lastensuojelun ottaneen minut ja veljeni haastatteluun, kun vuoroviikoin olimme paikattavana. Olimme kuitenkin vain kaksi hyvin vilkasta lasta vuoden ikäerolla.

Toisekseen haluan kiittää sinua siitä, että uskallat sanoa nämä asiat ääneen. Sekä tämän postauksen että tähän postaukseen johtaneen postauksen. Varmasti tiesit aiheuttavasi mielipahaa ihmisille sanomalla ääneen asioita, joita jokainen tekee, mutta salaa. Juuri sen takia, että jokainen tarvitsee hetken itsekseen. Yhden kauppareissun ilman lapsia. Yhden tyttöjen tai poikien reissun. Katsonkin sinua ylöspäin, sillä ulkopuolisena on helppo arvostella. Kävele sama matka, minkä minä olen kävellyt. Elä elämäni, kuten sen olen elänyt ja tule sen jälkeen arvostelemaan minun päätöksiä. Tarkoitan vain kuinka helppo on ulkopuolelta huudella. Kuinka helppoa hakea yleinen hyväksyntä verhoten käytäntöihin ja tapoihin. Lakiin tai suosituksiin. Kuinka helppoa on väittää kaiken olevan lapsen edun mukaista ja miettimättä isompaa kokonaisuutta. 

Tuli vähän pitkä kommentti, mutta sen vielä haluan lisätä, että on ihan eri asia olla kolmen alle neljävuotiaan kanssa kotona kuukausikaupalla, kuin kolmen teinin. Sen lisäksi jokainen työssäkävijä ei voi pitää lomaa samaan aikaan, valitettavasti. Lapsilla, kenellä ei ole vielä oppivelvollisuutta, voi kesän viettää varhain keväällä tai myöhään syksyllä. Eikä sitä ole pakko kuumimpaan kesälomasesonkiin ähdyttää. Se ei tunnu istuvan päiväkodin ajanlaskuun tai omaan kalenteriin. 

Toivottavasti sinun tekstisi avaavat edes yhden ihmisen silmät. Perempi, jos kaikki pystyisivät ottamaan päänsä perseestään ja ajattelemaan maalaisjärjellä. Se olisi tarpeellista. Kiitos rohkeudesta ja uskalluksesta. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla