Nelosen ohjelma kumppanuusvanhemmuudesta nostatti kohua, se tuskin oli kenellekään yllätys. Tositv-formaatit yleisestikin herättävät keskustelua ja jyrkkiäkin kannanottoja. Hyvä niin, koska sitä kautta päästään keskustelemaan myös taustalla olevista ennakkoluuloista ja siitähän minä pidän.

Miksi tehdä ventovieraan kanssa lapsi? Erohan siitä tulee, ja taas yksi uusi eroperheen lapsi meillä täällä lisää.

En pidä itseäni kovinkaan ennakkoluuloisena tai tuomitsevana. Mutta kappas vain, kun kuulin tästä ohjelmasta, ensireaktio oli, että mitähän ihmettä taas. Myös Ensitreffit-alttarilla ohjelma sai saman reaktion minussa aikaan. Miksi nyt mennä televisioon etsimään kumppania, mennä hänen kanssaan naimisiin ennen kuin edes tuntee toista? Erohan siitä tulee kuitenkin, onko järkeä? Sama tämän uuden formaatin kanssa: miksi tehdä ventovieraan kanssa lapsi? Erohan siitä tulee, ja taas yksi uusi eroperheen lapsi meillä täällä lisää.

Jälkeenpäin suomin itseäni kovin sanoin. Olin tuominnut, ennen kuin etsin tietoa lisää. Samaahan tehdään etä-äideillekin; tuomitaan, ennen kuin tiedetään edes taustalla olevia asioita. Hyi minua. Aloin siis etsimään tietoa tästä kohusarjasta.

Jos ohjelmaa ei tehdä vain viihteen takia ja etsitä sitä kohahduttavaa paria, joka tekee lapsen siksi, että jee päästiin telkkariin, voi tässä olla paljonkin järkeä.

Ja kuulostaahan se ihan järkevälle, toisaalta. On useita eri syitä, miksei lasta ei ole tullut; ei ehkä löydä sopivaa kumppania tai elää lesbo- tai homosuhteessa tai biologinen kello tikittää ja kumppani ei haluakaan lapsia. Tällöin kumppanuusvanhemmuus voi olla erittäin sopiva tapa saada haluamansa lapsi.

Synnytystalkoot sikseen, kumppanuusvanhemmuuskin voi olla vastaus syntyvyyden nostamiseksi.

Jos ohjelmaa ei tehdä vain viihteen takia ja etsitä sitä kohahduttavaa paria, joka tekee lapsen vain siksi, että jee päästiin telkkariin, voi tässä olla paljonkin järkeä. Ohjelmassa konsultoidaan asiantuntijoita ja autetaan kumppanuusvanhempia tai sellaisiksi haluavia etsimään tietoa asiasta. Ja etsimään sellaista henkilöä, jonka kanssa vanhemmuus voisikin onnistua.

Nykyajan trendi on tehdä televisiota. On Erilaisia ja Toisenlaisia äitejä, on Ensitreffeja alttarilla ja Kiellettyä rakkautta. Me voimme tutustua erilaisiin tapoihin elää ja olla, joka ei lähtökohtaisesti ikinä ole huono asia. Kunhan ketään ei ohjelmassa pakoteta missään vaiheessa mihinkään; esimerkiksi tekemään se lapsi valitun kumppanin kanssa, jos alkaakin vaikka kaduttamaan, voi tästä ohjelmasta olla paljon apua monellekin. 

Muutin mielipidettäni ohjelman suhteen.

Ja tietoisuutta erimuotoisista perheistä tämä ainakin meille tuo, josta ajatuksena pidän paljon. Joten myönnän: muutin mielipidettäni ohjelman suhteen. Annetaan sille mahdollisuus.

Mielenkiinnolla myös odotan, miten ohjelmassa toteutetaan lapsen alulle laitto. 

 

Lue lisää ohjelmasta Iltasanomien artikkelista.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Panu Pälviä

Kommentit (2)

Nelina S.
1/2 | 

Kumppanuusvanhemmuus herättää varmasti paljon ajatuksia puolesta ja vastaan. Kuten "kaavasta" poikkeava vanhemmuus aina. Toisaalta, kuinka moni papin edessä tahdottu perustuu vuosien kuluttua enää korkeintaan kumppanuuteen? Onko rakkaus ainoa oikea kasvualusta lapselle? Voiko ystävyys ja yhtäläinen sitoutuminen lapsen hoitoon olla turvallinen ja suotava?

Ja mitä niihin vauvahaaveisiin tulee, voivat tosiaan mennä ohi mahdottomuuttaan vaikkapa pitkässä parisuhteessa, jossa toisella on jo lapsia, eikä enempää halua. Eron tullessa menee puoliso ja puolison lapset. Aina ei elämä mene, kuten käsikirjoittaa haluaisi. 

Vierailija
2/2 | 

Kaiken ei tarvitse olla televisiossa. Etenkään, kun kyse on pienen ihmisen, vasta ihmisenalun, elämästä, johon hän ei voi vaikuttaa. En edes tiennyt että näin _dorkaa_ ohjelmaideaa on olemassa...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla