Kuva: Panu Pälviä

Palkasta ja sen määrästä ei puhuta. Se on vain ääneensanomaton sääntö, jota tulee noudattaa. Palkan määrää voi varovasti kysyä, ehkä, todella läheiseltä ihmiseltä.

Monissa maissa palkasta puhutaan ihan avoimesti, mutta Suomessa ei. Minä teen nyt poikkeuksen. Minulta on kysytty, mitä tienaan. Tässä vastaukseni:

Mikä on palkkani ja mitä tukia saan?

  • Minun kuukausipalkkani on 2229€ ilman lisiä. Saan harvoin ilta- tai viikonloppulisiä, koska olen toimistotyöntekijä.
  • Lisäksi saan kirjoitustöistäni vaihtelevan määrän kuukaudessa lisätuloja.
  • Saan lapsilisää korotettuna kuopuksestani 144,30€; tästä 70€ menee kuukausittain hänen isälle.
  • Muita tukia en enää saa.

Palkasta on vaikea puhua, koska hävettää

Sopii hyvin suomalaiseen mielenlaatuun, että palkasta puhuminen hävettää. Joko sitä saa liian vähän, tai sitten liian paljon, eikä sitä kehtaa sanoa. Toisethan voivat vaikka alkaa kadehtia sinua. Verotiedot ovat julkisia, joten mistään salaisuudesta ei kuitenkaan ole kysymys. Raha-asiat silti kiinnostavat paljon; myönnätkö, että klikkasit tämän tekstin auki, koska toisten, jopa tuntemattomien, palkan määrä kiinnostaa?

Myönnätkö, että klikkasit tämän tekstin auki, koska toisten, jopa tuntemattomien, palkan määrä kiinnostaa?

Itsekin mietin todella pitkään tätä blogitekstiä. Ei kehtaisi sanoa. Miksi näin on? Eihän palkka meitä määrittele, olemmeko hyviä tai menestyviä. Jos palkka on alhainen, se voi kertoa myös oman alan huonosta palkkatasosta, josta pitäisi siinä tapauksessa puhua entistä äänekkäämmin. Olisi myös hyvä tietää, onko oman palkan määrä samalla tasolla kuin muilla saman alan työtä tekevillä.

Rahasta puhuminen on jotain, mitä suomalaiset eivät oikein osaa. Ei ole tietenkään pakko puhua omasta palkasta jos ei halua, mutta oman taloudellisen tilanteen häpeäminen palkan takia on mielestäni turha taakka. Usein kyse on kuitenkin siitä, että ei ole saanut oman alan töitä, tai töitä ollenkaan, vaikka on niitä hakenut  tai oman alan palkkataso on riittämätön. Miksi sitä pitäisi hävetä? Minua ei ainakaan palkkani tai pankkitilini saldo määrittele; sen tekevät täysin muut asiat.

Ei ne tulot vaan ne menot

Miten hyvin tulee toimeen on myös menokysymys; miten on saanut tasapainotettua menonsa tulojensa mukaan? Tosiasiahan on, että tuli mitä tahansa tilille, se on mennyt kuukauden jälkeen, eikä niin? Menot tulee suunnitella tulojen mukaan. Lisäksi neuvoni on, että jos on tyytymätön raha-asioihinsa, voi miettiä, miten niitä voisi kohentaa. Muutos lähtee itsestä. Mikä on ensimmäinen asia, jolla tilannetta voisi kohentaa? 

Ei anneta rahan ja sen määrän määritellä itseämme. 

Raha-asiat ovat herkkä aihe, ja en edelleenkään kehota kyselemään kaikilta, että mikäs se sinun palkkasi on. Mutta jonkinlainen avoimempi keskustelu aiheen ympärillä olisi minun mielestäni suotavaa. Silloin turhan salailun ja häpeilyn taakka mahdollisesti vähenisi. Ei anneta rahan ja sen määrän määritellä itseämme. 

Lue myös:
Ajauduin nuorena opiskelijaäitinä velkakierteeseen 
Elin köyhyydessä vauvani kanssa

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

 

Kommentit (12)

Koivulan emäntä -blogi
Liittynyt26.3.2018
1/12 | 

Olen tässä pohtinut, että onkohan tämä tuloista puhuminen erityisen haastavaa silloin, kun puhumme tuista? Saako toinen enemmän tukea kuin toinen? Toisaalta myös mietin, että jos työyhteisössä on kovasti palkkaeroja, niin voidaanko silloin puhua palkasta ääneen? Samaa työtä tekevät saavat eri palkkaa, onhan se jo ihan maalaisjärjellä epäreilua. Verotiedot tosiaan on julkisia, mutta käykö kukaan oikeasti katsomassa toisen verotietoja? Toki onhan näitä, mutta en kyllä itse lähtisi kavereideni verotietoja tutkimaan, mutta myönnän olevani kiinnostunut heidän palkastaan, jos he siitä alkavat kertoa. Ja tottaha toko klikkasin tämän nähdäkseni tienaatko enemmän kuin minä... mikä tosin ei ole vaikeaa, koska olen tällä hetkellä kotiäitinä ja tulot koostuu niistä parjatuista tuista. 😉

Vierailija
2/12 | 

Oletko hakenut /saanut apurahoja? Niitähän on mahdollista saada aloittelevankin tietokirjailija, ja pienet summat - joita tulokkaille yleensä myönnetään- eivät edellytä virkavapautta päätyöstä.

Mira/Blinger Shimmer -blogi
3/12 | 

Itse olen kohtalaisen avoin ollut palkka-asioiden suhteen, mutta huomaan kyllä kuinka vaikea aihe suomalaisille on - enkä oikein sitä käsitä. Eikö olisi esim. saman alan ihmisten kanssa ihan hyväkin puhua näistä asioista avoimesti, että huomaa jos vaikka jokin korotus on jäänyt välistä mikä sinullekin olisi pitänyt tulla?

Vierailija
4/12 | 

Joudutko minkä verran maksamaan elatustukea isommasta lapsesta? Ja miksei kuopuksen isä maksa sinulle elatustukea, koska käsittääkseni viikko-viikko systeemillä kun elatuksesta makselen? Ei sillä.. kyllähän sinun palkallasi pärjää muutenkin :)

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Olenkin jo jotain tästä kirjoittanut ja voisihan jonkun meno-bloggauksenkin tehdä : https://www.vauva.fi/blogit/eta-aiti/raha-asiat-perheissani-riidellaanko...

Eli meillä ei kukaan maksele elareita mihinkään suuntaan vaan lapseen liittyvät menot tasataan muutoin oikeudenmukaisesti tulojemme ja menojemme mukaan, lapseen käytetty elatus pysyy kuitenkin samana jos makseltaisiin rahaa toisen tilille. Tämä on meillä toiminut hyvin.

Terveisin, Etä-äiti

Nannamiharu
6/12 | 

Jep. Enemmän puhetta.
Mieheni tienaa 2200 euroa kuukaudessa ja minä 540 khh ja 200 euroa lapslisiä.

Mieheni palkka on kuukausipalkka, kutakuinkin laskettuna 13,75 tunnilta. Cnc-koneistaja, koulutus löytyy ja koulun jälkeen ollut samassa työpaikassa viimeiset 15 vuotta. Samaa työtä hänen kanssaan tekee 2 muutakin työntekijää, toinen ollut 5 vuotta talossa ja tienaa muutaman sata euroa enemmän ja toinen ollut talossa 20 vuotta ja tienaa reilun tonnin enemmän kuussa (ilman koulutusta). Että kyllä näistä pitäis avoimemmin puhua. Heillä on kuitenkin sama työ.

Oma työni on hiukan alta 13€ tunti. Työsopimus on 15 tuntia viikossa ni siit voi nopeesti laskea mun normi kk palkan ilman lisiä. Noin puolet mun normityöajasta on iltatöitä tai viikonlopputöitä. Kesäaikana (tai sairaslomatuurauksia) olen töissä 30-50 tuntia viikossa.

Tukia ei saada mistään. Missään ei huomioida sitä että asutaan alueella jossa julkinen liikenne on vain märkä päiväuni ja perheessä on pakko olla 2 autoa vaikka mä olenki kotona lapsien kanssa. Ilman autoa mä en meinaan pääse edes neuvolaan tms ilman että mies on palkattomalla vapaalla. Mä haluisin palaa töihin, mutta siinä vaojeessa pitäisi hommaa hoitopaikka lapsille. Jos mulla ois joka kuukausi vain se minimipalkka niin 2 lapsen kokoaikaisesta hoidosta maksettais vaan 80€kk mutta koska mun tulot heittelee noinki hurjasti niin maksu määräytyis suuremman tulon mukaan mikä tarkottais 400€kk.

Nyt mä sit tosiaan olen kotona khh voimin koska tuostahan yhtälöstä jokainen voi vapaasti laskea että kannattaako mennä töihin jos palkka on 8 kuukauden ajan 800€ kuussa josta maksetaan verot, työmatkakustannukset ja 400€ hoitomaksut.

Katerin
7/12 | 

Hienoa, että teillä jakaantuu fillareiden, luistimien, suksien, vaatteiden ym. kulutustuotteiden hankinta. Minä maksan, ostan ja hankin meillä kaiken yksin kolmen lapsen osalta ja niihin vasta kuluukin rahaa. Uutena ostoon ei minkäänlaista mahdollisuutta. Sinänsä siis tämä ajatus lapsilisien jakamisesta tulevaisuudessa yhteishuoltajien kesken kuulostaa todella mielenkiintoiselta ajatukselta. Harrastuksetkin maksan yksin, kuten sairauskuluvakuutukset. Eipä sitä nuorempana tajunnut, miten puoliso voikaan pestä kätensä kaikesta vastuusta, mutta ehkä se kosto on sitten suloista, kun itse avioeroa hain. Tsemppiä sinne!

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Kiitos. Tämähän toimiikin vain silloin, jos aidosti jaetaan kustannukset. Esimerkiksi esikoiseni isä saa kyllä koko lapsilisän, mutta meillähän ei hänen kanssa olekaan vuoroviikkosysteemi. Tapauskohtaisesti pitää suunnitella, ja painotan edelleen, että jos jaetaan tulot ja tuet, pitää menotkin OIKEASTI jakaa tasan. Nuoremman kohdalla menee näin. Toki myös isovanhemmatkin ostaa jotain isoja ostoja meillä :) siitä olen onnellinen.

Terveisin, Etä-äiti

Vierailija
8/12 | 

Olisi ollut kiva lukea myös että millainen tuo vaihteleva määrä palkkiota kirjoittamisesta on. 0-100€, 20-600€, 100-3000€ jne 😄 Kun kerta avoimesta palkasta haluaa kirjoittaa.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017
9/12 | 

Aivan :D se niin vaihetelee riippuen siitä, mitä missäkin kuussa saan tehtyä ja mitä kirjoitustöitä minulta tilataan :) noilla haarukoilla voisin sitten sanoa että 100-2000€/kk. Eli joskus ei mitään, joskus paljon, ja tuleva kirja muuttaa tätäkin tilannetta, ainakin toivottavasti ;)

Terveisin, Etä-äiti

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla