Katsoin maanantaina Yleltä tullutta A-studio-ohjelmaa, jossa puhuttiin tällä kertaa minua kiinnostavasta aiheesta: eroista ja niiden syistä Suomessa.

Tämän voi muuttaa käänteisesti lauseeksi: jos on alhainen koulutustaso, on riski eroon suurempi.

Yle on tehnyt 29 tutkimukseen perustuvan erotestin, jossa voi käydä testaamassa, omaako korkeat eroriskit. Yksi testin kohta pisti silmään: jos olet korkeastikoulutettu, on sinulla pienempi riski erota. Tämän voi muuttaa käänteisesti lauseeksi: jos on alhainen koulutustaso, on riski eroon suurempi.

Kuulostaa aika kurjalta, jos suoraan sanotaan. Koska en niellyt tätä teesiä purematta, tutkin lisää asiaa. Löysin Helsingin yliopistossa tehdyn Elina Mäenpään väitöstutkimuksen, joka päätyi samaan lopputulokseen.

Mutta yllättäen tämä tutkimus antoi ilmiöön järkeenkäyvän selityksen: tutkimuksen mukaan korkeastikoulutetut valitsevat kumppanikseen suuremmalla todennäköisyydellä saman koulutustason omaavan, ja juuri tämä vähentää eroriskiä. Tutkimus sanoo: "Etenkin korkeasti koulutetuilla samantasoinen koulutus on yhteydessä myös pienempään eroriskiin."

  • Etenkin korkeasti koulutetuilla samantasoinen koulutus on yhteydessä myös pienempään eroriskiin. Elina Mäenpää

Tämä käy jo enemmän järkeen, eikä kuulosta niin tuomitsevalta alemman koulutuksen ihmisiä kohtaan. Suuret erot taloudellisessa toimeentulossa ovat selkeästi yksi iso riitojen syy, jatkaa tutkimus ja tämän olen itsekin omassa elämässäni huomannut. Nyt tutkimustulos kuulostaa jo paljon järkevämmälle.

Tutkimuksetkaan eivät kerro kaikkea. Kuva: Panu Pälviä

A-studiossa sanottiin myös huojentava lause: jokainen ero on kuitenkin ainutkertainen. Mikään etukäteistekijä ei tuomitse meitä väistämättä eroon. Ja vaikka mikään riskitekijä ei täyttyisi, voi ero kohdata silti ja toisin päin. Siksi tutkimukset kertovat keskiarvoja, mutteivät jokaisen tilanteen ainutkertaisuutta ja erilaisuutta.

  • Jokainen ero on ainutkertainen. Elämä on keskiarvoja ihmeellisempää. A-studio 12.11.2018

No miten sitten omat eroni? Olen korkeastikoulutettu ja niin ovat olleet parisuhteideni toisetkin osapuolet. Ero on silti kohdannut joka kerta. Joten –  ehkä ei kuitenkaan kannata liikaa tuijottaa tutkimuksia tai niiden mukaan ainakaan valita puolisoaan, tai ainakaan hylätä mahdollista seurustelusuhdetta esimerkiksi eri taloudellisen tilanteen takia. Muut tekijät vaikuttavat mielestäni enemmän parisuhteen onnistumiseen tai päättymiseen.

Eräs seurustelusuhteeni oli taloudellisesti epäsuhtainen kumppanini ja minun välillä ja tämä lisäsi ongelmia arkielämään.

Toisaalta on sanottava: eräs seurustelusuhteeni oli taloudellisesti epäsuhtainen kumppanini ja minun välillä. Tämä lisäsi ongelmia ja ristiriitatilanteita arkielämään. Koulutustason samankaltaisuus ei niinkään lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta, vaan kukkaroiden paksuuden ero lisäsi vaikeuksia jokapäiväiseenkin elämäämme. Joten jonkinlaiseen samankaltaiseen lopputulokseen voin omien kokemusteni kautta päätyä kuin edellä mainittu tutkimuskin.

Tärkeintä taitaa kuitenkin olla avoimuus ja rehellinen puhe, kuten Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Päivi Hietanenkin sanoi A-studion haastattelussa. Jos eroajatuksia alkaa nousta, kannattaa niistä puhua rehellisesti ja avoimesti kumppanille.

Ehkä ei kuitenkaan kannata liikaa tuijottaa tutkimuksia tai niiden mukaan ainakaan valita puolisoaan.

Tuo kuulostaa jo paljon paremmalta ohjeelta kuin mahdollisten eroriskitekijöiden tuijottelu. Vaikka tuon Ylen testin tekeminen silti houkutteleekin. Muistetaan kuitenkin, että tosielämä on keskiarvoja ihmeellisempää, kuten Hietanen jatkoi Ylen haastattelussa. 

Siksi otsikon kysymykseen, miksi Suomessa erotaan, voidaan etsiä vastausta tutkimuksista, muttei niiden perusteella voi saada yksiselitteistä vastausta ainutlaatuisiin tilanteisiin. Miksi näin on? Koska me kaikki olemme yksilöitä ja tuomme omat ennalta-arvaamattomatkin mausteemme jokaiseen parisuhteeseemme. Kaikkea ei voi kuitenkaan ennakoida. Yllätyksiäkin sattuu.

Tuli ero tai ei.

Lue myös: Voiko ero olla koskaan hyvä?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (3)

NiiA
1/3 | 

Hei! Olen hetken aikaa seuraillut sinua instassa ja lukenut blogiasi.
Kirjoitat aika paljon eroasioista (mikä on ymmärrettävää)... mutta mietin että koska kirjotat paljon eroista, niin oletko itse päässyt jo yli kaikista eroista? Tai että oletko pystynyt käsittelemään erot loppuun asti? Itsestä tuntuisi hankalalta päästä erosta/eroista yli jos niitä joutuisi miettimään koko ajan ja vielä kirjoittamaan niistä.
Vai onko eroista kirjoittaminen juuri sulle tapa käsitellä niitä ja päästä yli?
Enkä siis mitenkään pahalla tätä kysy, vaan silkasta mielenkiinnosta!
Olet mahtava persoona ja tykkään lukea sun kirjoituksia. :)

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Moikka, kiitos kommentistasi :)

Erot ovat yksi iso teema blogissani, ja niihin kaivataan paljon myös vertaistuellisia tekstejä. Siksi kirjoitan niistä paljon ja aihe kiinnostaa minua myös kokemusasiantuntijan roolissa :)

Omien erojen käsittely on jatkuva prosessi ja en koe sitä huonona asiana, että niitä käsittelee aktiivisesti teksteissäkin. Niinhän ne asiat minulla jäsentyvät paremmin :)

Terveisin, Etä-äiti

Vierailija
2/3 | 

Itse olen ollut nyt 19 vuotta parisuhteessa,tapasimme kun olin 15 ja mieheni 21. Ensimmäiset vuodet olivat todella kituuttamista eikä vieläkään päästä nykyään 5-henkisenä duunari-perheenä taloudellisesti pröystäilemään mutta rakastuneempaa paria ei varmasti löydy. Itse olen havainnoinut aivan päinvastaista kuin tutkimus,lähipiirissä ne "menestyneimmät"eroavat. Olen ajatellut että silloin keskitytään enemmän siihen pintaan,unohdetaan se tärkein. Mutta tosiaan,jokainen parisuhde ja ero on ainutlaatuinen :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla