Piip. Piip. Piip. "Saako olla muuta?" kysyn, mutta asiakas ei oikein kuule. Taapero hänen kädessään roikkuu ja huutaa minkä ehtii, vaunuissa kiljuu pikkuinen vauva pää punaisena. Perheen isä pakkaa esiteinin kanssa ostoksia kassiin. Hymyilen äidille. Ei se mitään, minä ymmärrän, koetan viestittää katseellani.

Ja sitten se tulee. Kyyneleet humahtavat silmiin. Nieleskelen. Asiakasäiti katsoo minua, mikä tuli. Ei tässä mitään, meni joku ihme roska silmään.

Ennakoin jotain jo hyvissä ajoin keväällä ja otin yhdelle lomaviikolleni töitä tutusta kaupasta. Oletko hullu, monet kysyivät. Hyvin menee läpi selitys, että uuteen kotiin on kiva sitten ekstrarahalla hankkia jotain oikein kivaa.

"Tiesin, että yksin lomaillessa lapsiviikkojen jälkeen ikävä iskee kuin veitsi suoraan mahaan."

Onhan se niinkin. Mutta kylläpä minä tunsikin itseni aika hyvin. Tiesin, että yksin lomaillessa lapsiviikkojen jälkeen ikävä iskee kuin veitsi suoraan mahaan. Ja niin se iskikin.

Ja nyt tuossa kassalla, tuo perhe lapsineen. Omia lapsia on niin kova ikävä, että tekisi mieli huutaa siinä kassalla kaupan vihreä paita päällä asiakkaiden seistessä jonossa ruoka- ja juomaostoksineen. En minä naivi ole. Jos lapset olisivat minulla, taaperon jatkuva uhma, kitinä ja roikkuminen ja teinin leväperäinen suhtautuminen siisteyteen tai järjestykseen saisi hermoni kiristymään ja mieleni huutamaan vapaa-aikaa. Silti tuossa kassalla istuessani olisin voinut kaapata nuo lapset hetkeksi itselleni. Menkää vaikka kahville, minä vahdin.

Koti tuntuu niin kovin tyhjältä. Lastenhuone on iso ja kaunis. Mutta tyhjä. Istun taaperoni sängyllä ja pitelen kädessäni hänen pehmeää unirättiään. Tuo rätti pitää sisällään jotenkin kaiken sen suloisuuden ja ihanuuden, mitä taaperoni minulle merkitsee. Edessäni näkyy teinin sänky hieman hassusti pedattuine päiväpeittoineen. Minun pojat. Mutta eivät täällä. 

Töiden jälkeen kävelen läheiseen hampurilaisravintolaan, on nälkä. Ehkä vähän koetan myös siirtää kotiin menoa. Siellä ne tyhjät huoneet odottivat. Antakoon odottaa vielä vähän aikaa lisää, mikäpä kiire tässä. Ravintolassa pariskunta halaa spontaanisti kesken kassajonoa. Rattaissa istuu jokelteleva taaperonalku. Otan äkkiä hampurilaiseni ja juoksen ulos. Ei ollut enää nälkä.

"Tuo rätti pitää sisällään jotenkin kaiken sen suloisuuden ja ihanuuden, mitä taaperoni minulle merkitsee."

Nopeasti kotiin, siellä ei ainakaan kukaan näe, jos vähän itkettää. Kotipihalla kohtaan näyn: aurinkotuolit, pieni ja isompi. Siinä ne minun pojat istuivat vielä viikko sitten auringossa paistatellen.

Joskus kiroan tämän etä/vuoroviikko/sinkkuäiteilyn sanonko minne ja lujaa. Olisipa hetki sellaista arkea, ettei olisi tunteita ilosta ja ylimmästä onnesta äkkiä ikävään, yksinäisyyteen ja itkuisuuteen. Millonkohan tähän tottuu. Ei varmaan ikinä.

Ulkona kaksi aurinkotuolia seisovat, kun aurinko alkaa vähitellen laskemaan mailleen.

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo facebook-sivujani?

Kommentit (3)

Aurinko
2/3 | 

Etä-kaimasi täällä ja samassa tilanteessa minäkin. Tilanne on näin omasta tahdostani ja olen onnellinen, mutta ikävää lapsiin ei paikkaa mikään. Se on hinta siitä että asiat on muutoin niin hyvin. Onneksi tiedän että lapsilla on kaikki hyvin silloinkin kun eivät ole luonani. Se auttaa kestämään ikävän yli siihen hetkeen kun taas saan rakkaat rutistettavikseni.

Minäkin seisoin viime viikolla lastenhuoneessa katsellen tyhjiä sänkyjä. Kävin nuuhkuttamassa unirättejä, joita lapsilla on kaksin kappalein. Toiset täällä, toiset toisessa kodissaan. Kuin maailmankaikkeus olisi osannut ennakoida jo aikoinaan, että syntymästä lähtien niitä on ollut kaksi kummallakin. Eron jälkeen on ollut molempiin koteihin omansa. Kaikkiin niihin on tarttunut lasten tuoksu.

Mutta, sitä lapsiaikaa arvostaa aivan toisella tavoin kuin aikoinaan. Pinnaa riittää "mutta-kun-mä-haluun" -huutavan lapsen kanssa automarketissa leluosaston ohi kävellessä ja muksujen keskinäisiä kähinöitä setviessä. Ei enää odota iltakymmentä kun lapset on käyneet nukkumaan, ja on edes se pieni hetki itselle. En kirmaa kuntosalille illaksi hengähdystauon saamiseksi. Työpäivät eivät enää veny, ei minuuttiakaan.

Kun lapset ovat, olen sen koko ajan läsnä.

Voimia kaimaseni. Annetaan rakkautta kokosylintäydeltä lapsille kun he ovat luonamme.

Terveisin Toinen Etä-äiti

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla