Kuva: Panu Pälviä

Ero menee hyvin, jos lapset eivät kärsi ja itse pääsee hyvin eteenpäin elämässä. Vai meneekö se näin? Onko hyvää eroa oikeasti olemassakaan?

Tätä kysyi minulta eräs lukijani edellisen tekstini luettuaan. Voiko ero olla koskaan hyvä? Eroon liittyy paljon erilaisia elämänkriisejä, ja jos perheessä on vielä lapsia, aiheuttaa se  paljon huolta, järjestelyä ja ehkä huoltajuusriitojakin. Onko hyvä ero vain myytti?

Onko hyvä ero vain myytti?

Eräs toinen lukijani taas kysyy, että jos ero menee hyvin, ja pysytään jopa ystävinä, voidaan keskustella lastenkasvatuksesta rauhassa ja sopia asioista, miksi sitten edes erottiin? Eikö parisuhde ole juuri toimivin, jos sen osapuolet ovat parhaita ystäviä? Tämäkin on melko relevantti ja oivaltava kysymys. Miksi erota, jos välit ovat hyvät? 

Onko ero aina huono?

On myös kysyttävä, kenen kannalta tilannetta katsoo. Onko ero hyvä vasta, jos sen jokainen osapuoli on suhteellisen onnellinen? Voiko ero olla hyvä, jos mukana on lapsia, koska lapsihan menettää erossa aina kuitenkin jotakin; ydinperheensä. Onko ero hyvä, jos toinen osapuoli selviää siitä hyvin, mutta toiselle jää huono fiilis tilanteesta?

Jokainen merkittävä parisuhteeni on opettanut minusta valtavasti itselleni, ja vaikka ero on tullutkin, ei tuo kasvu ole hävinnyt minusta mihinkään.

Mielestäni ero voi olla hyvä. Vaikka parisuhde loppuukin ja sen mukana tietyt unelmat ja ehkä odotuksetkin murskaantuvat, ei sen tarvitse aina tarkoittaa maailmanloppua. Jokaisesta parisuhteesta oppii jotain myös itsestään. Itsetuntemus on avain onnelliseen elämäänkin. Jokainen merkittävä parisuhteeni on opettanut minusta valtavasti itselleni, ja vaikka ero on tullutkin, ei tuo kasvu ole hävinnyt minusta mihinkään.

Jos ajattelen omia erojani, ne ovat olleet kaikki (yhtä lukuunottamatta) omasta mielestäni hyviä. Emme ole riidelleet eikä jälkeenpäin ole tullut mustamaalaamista, vainoamista, katkeruutta tai vihaakaan. Pakollisista asioista olemme voineet sopia rauhassa. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ne olisi sattuneet minuun tai toiseen osapuoleen. Silti ero voi mielestäni olla hyvä, jos jälkeenpäin sitä muistellessa ei tule katkeruuden tunteita.

Vaikeaksi eron tekee, jos toinen ei haluaisi erota tai se tule ihan yllätyksenä.

Vaikeaksi eron tekee, jos toinen ei haluaisi erota tai se tule ihan yllätyksenä. Silloin siihen voi olla vaikea suhtautua ja viha tai kiukkukin voi nousta päällimäiseksi tunteeksi. Silti myöhemmin voi kuitenkin kokea, että ero olikin hyvä asia. Kun on saanut etäisyyttä tapahtuneisiin, voi huomata asioita, joita ei akuutissa tilanteessa ehkä huomannutkaan.

Ehkä lähtisin siitä, että ero on hyvä, jos se jälkeenpäin tuntuu oikealle ratkaisulle ja on vältytty pidempiaikaiselta katkeruudelta. Mikä sinusta tekee erosta hyvän?

Lue myös:
Apua eroon -sivuston neuvot hyvään eroon lapsen kannalta
Hyvä erovanhemmuus lapsen näkökulmasta
Ero on kriisi, mutta mahdollisuus myös uuteen

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Omasta mielestäni edellinen ero oli hyvä, vaikka siihen liittyy paljon katkeruutta, ikävöivä lapsi ja yllättäviä käänteitä. 3 vuotta myöhemmin tilannetta tarkastellessa huomaan, ettei me alun alkujaankaan oikeasti sovittu toisillemme, mutta molemmat oppivat toisiltaan paljon. Suhde oli siis hyväksi, vaikka se jätti isoja haavoja ja niiden umpeutumiseen on täytynyt tehdä paljon työtä, joka jatkuu.. Mutta ehdottomasti oli parempi erota, vaikka päätöstä en itse ollut valmis silloin tekemään. Näin etäämmältä ymmärrän paremmin.

E86
2/2 | 

Varmaan ainakin se, että molemmat eron osapuolet pystyvät jossain vaiheessa jatkamaan elämäänsä. Jotenkin uskon että ero on aina akuutilla hetkellä huono ja rumankin- en usko että kovin moni (itse en ainakaan) pystyy coolisti toteamaan että mä en sitten(kään) riittänyt toiselle omana itsenä. Varmasti on kovasti katkeruutta mutta jos siitä edes joskus pääsee irti ja voi antaa entiselle kumppanille ja itselleen anteeksi sen pettymyksen jonka päättynyt parisuhde tuo, niin silloin ero voi olla jos ei hyvä, niin hyvin hoidettu.
Itse vielä eroa työstän vaikka olin se joka ei enää voinut liittoa jatkaa. Se kuinka paljon pettymykset ja epävarmuus entisen kumppanin kanssa vaikuttaa uuteen parisuhteeseen on tullut yllätyksenä, olenkin aika katkera monesta muka jo käsitellystä asiasta exälle vaikka kuvittelin etten myrkytä itseäni katkeruudella. Kaikkea sitä itsestä oppii eikä aina kovin kauniita asioita.
Ja vaikka ei aina yhteistyö suju lasten isän kanssa niin mielestäni meidän ero on menosss kohti hyvää tai hyvin hoidettua eroa, siellä ei vielä olla ja toisinaan otetaan se kaksi askelta taakse päin mutta hiljaa hyvä tulee!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla