Kirjoitukset avainsanalla narsismi

Katselin viikonloppuna Kingiä ja uusimman jakson kohdalla karvani nousivat pystyyn ja kiukku nousi mielessäni.

Näyttelijä Anna-Maija Tuokon hahmo Siru Tiainen seikkaili sketsissä kaverinsa kanssa baarissa ja he keskustelivat menneistä parisuhteistaan. "Joo siis mullakin on ollut se yks narsisti, kaikillahan meillä on", Siru selitti, kaveri nyökytteli ja yhdessä he naureskelivat päälle. Ymmärrän kyllä, että hassun hauskaa sketsiä tässä esitettiin, mutta juuri tuollaiset lausahdukset väheksyvät narsistien uhrien todellisia ja karmeitakin kokemuksia.

Narsismi on jonkinlainen muotisana.

Jokainen meistä on varmasti törmännyt somessa johonkin keskusteluun, jossa puhutaan menneistä kamalista parisuhteista. Keskustelujen perusteella voisi luulla, että joka toisella on ollut narsisti elämässään; se kamala mies tai nainen, joka on pilannut koko elämän. Tämä ei vain ole käytännössä mahdollista. Narsisteja on varsin vähän; enemmän kuin narsistin diagnooseja saaneita, mutta hyvin vähän silti. Joten meillä kaikilla ei ole voinut olla narsisti-eksää. Kaikki kusipäät ja ärsyttävät ihmiset eivät ole narsisteja. Suhde voi olla hyvinkin hankala ja vaikea, mutta ei aina narsistinen. 

Kun narsisti-sanaa käytetään vähän siellä sun täällä huolettomasti ja varsinkin noin julkisestikin vitsinä, siitä tulee tavallinen ja kulunut. Kukaan ei enää ota tosissaan, jos sanoo olleensa narsistisessa suhteessa. Niinhän ne kaikki, voi moni ajatella mielessään. 

Narsisti-sanaa käytetään väärin ja siksi todellisia uhreja ei enää uskota.

Keskustelin tästä aiheesta hiljattain ystäväni kanssa. Hän sanoi, että lähes jokainen kertoo olleensa narsistin kanssa, jos suhde on ollut vaikea, ahdistava tai riitainen. Siksi hän tahattomastikin ajattelee mielessään, ettei tuo varmaan oikeasti kuitenkaan narisistin kanssa ole elänyt. Vähän samanlaisen inflaation on kokenut myös masennus-sana. Vähän masentaa tai olen ihan masentunut kuuluu siellä täällä, vaikka kyse ei aina ole todellisesta masennuksesta. Näiden sanojen käyttö väärissä yhteyksissä saavat itse ilmiön ja sen vakavat seuraukset unohtumaan ja väheksyy näiden ongelmien kanssa oikeasti painivia.

Jotkut kuitenkin ovat kohdanneet narsistin. Ja heitä ei oteta tosissaan ja heidän kokemuksiaan ei uskota, koska narsisti-sanaa käytetään väärin. Näin vakavalla asialla ei saisi leikkiä ja minua henkilökohtaisesti vihastuttaa todella paljon tämän sanan ja käsitteen väärinkäyttö. Todellisten narsistien uhrien kokemuksia vähätellään ja heille jopa nauretaan, kun ei enää uskota, että narsistien uhreja oikeasti on olemassa.

Narsisimi on harvinainen mutta todellinen persoonallisuuden häiriö.

Minun mielestäni tervettä narsismia ei ole olemassakaan, vaikka jossain kirjallisuudessa sellaisesta puhutaankin. Terve itserakkaus ja huomion halu sekä hyvä itsetunto ovat tärkeitä ja hyviä ominaisuuksia, mutta niitä ei pitäisi sekoittaa narsismin käsitteeseen laisinkaan. Narsistinen persoonallisuushäiriö on pitkäaikainen tila, jolla ei ole mitään tekemistä terveen itsetunnon kanssa.

Jokainen tietää, miten tuhoisaa narsistin toiminta uhrilleen on. Siksi tätä sanaa ei pitäisi missään tapauksessa käyttää huolettomasti tai väärin. Tuo Kingin jakso oli minusta hyvä esimerkki siitä, miten narsismi-sanaa käytetään jopa julkisuudessa sopimattomissa yhteyksissä. Tämä johtaa siihen, että yleisessä keskustelussa aletaan käyttämään kyseistä sanaa ajattelemattomasti sekä kevyein perustein ja sen todellinen merkitys vähenee. Tämä on valitettavaa, koska narsistien uhrit eivät kaipaa kaiken muun lisäksi vielä kokemuksiensa vähättelyä.

 

Lisää narsisimista: 

Narsistien uhrien tuki ry

Oma tekstini siitä, miksi suhteesta narsistiin on niin vaikea lähteä.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Pixabay
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Kyllä vaan,ja sama pätee myös adhd:n kanssa. Kerrot omaavasi ko diagnoosin niin yleensä ensimmäinen vastaus "miullaki varmaa on" tai "miekii saan välillä semmosia adhd-kohtauksia ettei voi olla paikallaa". Aha,kiitti,nii oliki... Ja missää tapauksessa en nyt vertaa adhd:ta ja narsismia toisiinsa, vaan nimenomaan sitä,et miten niitä käytetää joka paikassa ja jokaisella vähäki poikkeava käytöksisellä.

Nemi
2/2 | 

Itselläni on todella vaikea krooninen unettomuus ja unihäiriö ja kun mainitsen, että ei taaskaan tullut uni koko yönä, vastaus on usein "joo, mäkin nukun usein vähän huonosti, mullakin varmaan on joku unihäiriö". Saa tapahtui silloin, kun kärsin keskivaikeastsata masennuksesta. Tuskin sanoja siinä ajattelee asiaa sen enempää, eikä varmastikaan halua tarkoituksella loukata tai vähätellä. Kun ihmisellä ei ole tarpeeksi tietoa, tulee suusta päästettyä sammakoita.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Narsistin, narsistisen tai noita vastaavan mielenhäiriön omaavan ihmisen kanssa parisuhteessa eläminen on painajaismaista. Elämä muodostuu maanpäälliseksi kiirastuleksi, josta on todella vaikea päästä pois. Olen keskustellut useiden alistavassa suhteessa eläneiden tai elävien kanssa ja huomannut muutamia asioita, jotka toistuvat monien kertomuksissa. 

Minkälaista on elää tuollaisessa suhteessa?

Ei se alku mitään kamalaa ole, kuka siihen muutoin lähtisi mukaan. Mutta paratiisilupaukset, lirkuttelut ja rakkaudenosoitukset muuttuvat hyvin pian vaatimuksiksi, haukuiksi, alistamiseksi -niin fyysiseksi kuin henkiseksikin- ja/tai kontrolliksi, joka pitää kiinni kuin tiukkaan sulkeutunut lihansyöjäkasvi. Samanlaista elämä alistavassa suhteessakin on kuin tuollaisen kasvin sisällä. Ei pääse liikkumaan minnekään, on kuin vankilassa ja seinät tulevat lähemmäksi päivä päivältä ja lopulta tukehtuu.

Elää jatkuvassa deja vu -ilmiössä. Sama toistuu uudelleen ja uudelleen.

Kun on tukehtumassa, saa vähän liikkumatilaa. Ja sitten haluaakin jälleen jäädä. Ja kaikki alkaa alusta kuin jokin huono näytelmä, jota esitetään uudelleen ja uudelleen. Joka kerta ajattelee, että ei enää. Ja joka kerta taas uskoo lupauksiin. Ja näytelmä alkaa uudelleen. Sitä elää kuin jatkuvassa deja vu -ilmiössä. Sama toistuu uudelleen ja uudelleen. Sitä tietää jo, mihin tilanne on menossa, mutta on silti voimaton pysäyttämään tuota oravanpyörää.

Alistaja haluaa kontrolloida toisen koko elämää. Hän käskee, mitä ja milloin syödään, miten ruoka tehdään, miten saa pukeutua, hän sanoo, mihin saa mennä ja mitä sanoa. Loppujen lopuksi minulle kerrottiin, milloin saan nukahtaa. Joskus valvoin neljään asti yöllä, vaikka aamulla oli töitä ja koulua. Jos hän halusi jutella, minun piti jutella, vaikka keskellä yötä. Jos yritin päästä pois kotoa, kun ahdisti jo liikaa, hän esti oven aukaisemisen. Hän otti avaimeni, jotta en voisi lähteä pois kotoa. Kun olin nukahtamassa, minut herätettiin.

Tärkeintä alistajalle on, että hän kokee olevansa täysin tilanteen hallitsija. Jos hän ei ole, epävarmuus nousee kuin pyörremyrky ja hän etsii uusia keinoja saada toinen toimimaan hänen halujensa mukaan.

Jos hän halusi jutella, minun piti jutella, vaikka keskellä yötä.

Elämä on täysin toisen kontrollissa. Omia mielipiteitä ei saa olla ja toisten ympärillä olevienkin varoittavat tai auttavat sanat lukitaan ulkopuolelle. Koko elämä tapahtuu kuplan sisällä, johon kenelläkään muulla ei ole tulemista. 

Miten päästä pois?

Siksi siitä onkin niin vaikea lähteä. Kun ei ole enää muita ihmisiä elämässä. Alistaja on saanut heidät kaikkoamaan alistetun elämästä, koska on äärimmäisen raskasta seurata tuollaista sivusta ja alistajan kontrolli voi ylettyä jo koko lähipiiriinkin. Ystävät ja läheisetkin voivat uupua ja he pelkäävät oman jaksamisensa puolesta. Itsekin on voinut suututtaa heidät haukkumisellaan, koska on alkanut uskomaan alistajan aivopesua. Että muut ovat meitä vastaan ja ainoa, jota kannattaa kuunnella, on hän. Monet kertovat, että katuvat juuri tätä eniten. Että ovat ajaneet suhteensa takia kaikki aidosti välittävät ihmiset pois heidän elämästään.

Tulee se yksi asia, joka pysäyttää ja ymmärtää, että näin ei voi jatkua.

Useat myös sanovat, että jossain vaiheessa tulee se yksi asia, joka pysäyttää ja silloin viimein ymmärtää, että näin ei voi jatkua. Itse ymmärsin, että olen menettämässä oman lapseni, jos jatkan tuota suhdetta. Silti lähteminen oli hyvin vaikeaa ja sain onneksi ulkopuolista apua. Toiselle herätys voi olla, että huomaa olevansa itsetuhoinen. Mikään tai kukaan ei ole sen arvoinen, että menettäisi oman elämänsä. Ei yksikään ihminen. Joillekin avunhuuto on ollut heidän oma masentumisensa tai sairastumisensa muutoin henkisesti. Heidän psyykensä kertoo, että enää ei voi jatkua näin. 

Apua on tarjolla, jos sitä haluaa ja pystyy pyytämään. Joitakin voi auttaa, jos kuulee muiden samassa tilanteessa olevien tarinoita ja keinoja selviytyä. Minulle tämä on ollut tärkeä apu ja haluan myös antaa tätä vertaistukea muille, jotka ehkä ovat akuutisti vielä tuollaisessa suhteessa. Jollekin voi olla juuri se elintärkeä apu kuulla, ettei ole yksin tilanteessa. Että toisetkin ovat lähteneet ja selvinneet. Joillekin terapia ja väkisin suhteesta poisrepäisy auttaa. Hyvä ystävä voi saada ymmärtämään, että suhde on tuhoista. Tärkeintä on kurottaa kohti apua ja ymmärtää, että tilanteen on muututtava.

Alistava suhde jättää aina jälkensä, mutta siitä voi selvitä.

Sinäkin voit selviytyä. Pyydä apua, sitä on kyllä tarjolla.

 

Katso lisätietoa: Narsistien uhrien tuki ry

Lue myös tekstini siitä, miten lapsuudessa koettu riittämättömyyden tunne voi ajaa aikuisiässä alistavaan suhteeseen.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kommentit (13)

Vierailija

Huhhuh, en ymmärrä miten tekstistä tuollaisen kuvan olisi voinut saada! Kamala kommentti tällaiseen asiaan! Onneksi Suomessa on mahdollista saada apua, kun haluaa vapautua narsistisesta suhteesta ja onneksi näistä asioista nykyisin puhutaan. Kiitos Helkalle, että jaoit kokemuksesi. Se varmasti tsemppaa muita!

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Kiitos sinulle. Julkaisin tuon kommentin ihan sen takia, että tehdään näkyväksi sitä, että joko a)ei ole mitään hajua, mistä puhuu tai b)on itse se suhteen alistaja-osapuoli ja koettaa puolustella käytöstään.

Jos itse ei ole elänyt samankaltaisessa tilanteessa, ei voi ymmärtää, miten rankaksi toisen kontrolloiminen menee. Kommentti huokuu joko todella tietämättömyyttä tai sitten melko suoraa ylenkatsetta toisten hätään.

Terveisin, Etä-äiti

Vierailija

Just näin. Itse olen joutunut alisteisessa suhteessa valvomaan öitä, monestakin syystä. On myös "juteltu" eli mua sadistisesti valvotettiin, kun haluttiin vastaus, jota loppuviimein ei saanut, kun toistuvasti sanoin, niin kuin asia oli. Keskustelua ei ole se, että yöllä kiusataan eikä anneta nukkua, kun väkisin halutaan saada toinen sanomaan jotakin, mikä ei pidä paikkaansa, että saisi sen jälkeen nukkua.

Pelastunut
2/13 | 

"Jos ei ole valmis muutoksiin/kompromisseihin parisuhteessa, niin kannattaa unohtaa koko juttu." Minä yritin, mutta mikään ei riittänyt. Eikä narsisti pahemmin itse tee kompromissejä. Olisikin vain ollut voimaa lähteä ja unohtaa koko juttu! Mutta minä jäin ja kärsin. Ja kun ulkopuolisen puuttumisen jälkeen vihdoinkin pakenin ja jätin pahan taakseni, se vaikutti elämääni silti vielä pitkän aikaa. Olin ahdistunut pitkään ja se sama ahdistus palaa mieleen, kun lukee tuollaista palautetta, jota sait kirjoitukseesi. Kolikolla on todellakin kaksi puolta, mutta narsistisessa parisuhteessa se toinen puoli on aina alaspäin.

SamaNainen
3/13 | 

Ei tätä tiedä kun sen eläneenä. Eihän tähän elämään kukaan lähde jos tietäisi jo alkuunsa mitä elämä on. Aluksihan se on vaan pelkkää unelmaa ja sitä et sua pidetään kun prinsessaa. Sitten ku tämä ihminen huomaa et olet sen vallassa sitten se alkaa. Ensin henkisenä sitten fyysisenä. Sitten ku lähdet soitetaan itku puhelu et rakastan sua ja tule rakas takasin ja taas on ihanaa ja tämä ihminen saa sut unohtamaan kaiken pahan ja taas hengität helpommin niin sitten se alkaa ja tuntuu et sä tukehdut ja happi loppuu. Multa on viety puhelin, hajoitettu yks puhelin jota ei koskaan korvattu, olen nukkunut lattialla vaan koska sanoin vastaan ihmiselle, mut on pahoinpidelty useaan otteesseen, en syöny melkein viikkoon ku en vaan uskaltanu. Ja en tästä hullusta koskaan eroon pääse kun meillä on yhteinen lapsi. Mutta pitää sanoa et ilman häntä on helpompi hengittää.

Vierailija
5/13 | 

Mulla yks hälyttävä hetki oli kun yhden kokoyön väkisin valvottamisen jälkeen yritin puhua puolisolleni: "Oon kyllä tosi väsynyt, en saanut nukuttua kuin sen yhden 15min jonka makasin olkkarin lattialla." Johon hän vastas jotakuinkin näin: "Joo totta, onneks tajusin antaa sun nukkua vähän ihan pojanki takia."
Odotin sillon mein yhteistä lasta ja olin niin puulla päähän lyöty et hän koki tehneensä jonku hyvän teon kun ei varttiin väkisin herättänyt mua. Aika pian tuon jälkeen lähdin turvakotiin ja sille tielle jäin. Kiitos Ensi- ja turvakotiliitolle kaikesta tuhannesta avusta ja tuesta. 💛

Terapian tarpeessa
6/13 | 

Niin kamalaa, niin todellista. Ja tosiaan usein vain niiden ymmärrettävissä jotka ovat sen kokeneet. Olen itsekin elänyt vastaavan tyyppisessä suhteessa. Nukuin kun sain luvan, söin kun sain luvan, näin niitä kavereita joita sain kun sain luvan, lyhyesti ja lopulta lähes valvottuna. Kävin lukiota tuohon aikaan enkä osannut laittaa vastaan, koulussakaan en saanut aina käydä koska olisin voinut vaikka pettää. Kaikki huorittelut ja mustelmat piti vain sietää ja peittää ulkopuolisilta. On paljon asioita jotka olen vain unohtanut koska mieli ei halua muistaa. Jatkuva häpeä, voimattomuus, näkymättömyys, ihmisarvon menetys. Leima tuosta on vielä nykyisessäkin suhteessa, lähes 20 vuotta myöhemmin. Tulkitsen ilmeitä ja eleitä väärin, en usko itseeni, en salli itselleni oikein mitään. Jos saan jotain uskon sen olevan väärin tai että siitä rangaistaan pian jotenkin. Pelkään puolison joskus vielä raivostuvan silmittömästi vaikka sitä pelkoa ei pitäisi olla.

Vierailija
7/13 | 

Ihanaa kun pystyt kirjoittamaan omista kokemuksista. Joku saattaa saada vain tämänkin julkaisun lukemalla tehtyä päätöksen lähteä vääränlaisesta suhteesta.

Minä tein päätöksen lähteä alistavasta suhteesta vain työkaverin sanojen myötä, joka ei varmasti edes tiennyt mitä kotona jouduin kokemaan. Vaikka kuinka läheiset huomasi minun kärsivän ja yrittivät auttaa, en kuitenkaan osannut päästää itseäni irti siitä suhteesta.
Olen kuitenkin jollakin tapaa kasvanut vahvemmaksi noiden kokemusten jälkeen.. Kaikista tärkeintä on, että saa taas hengittää ilman pelkoa.

Vierailija
8/13 | 

Mulla samantapainen suhde taustalla, ei vaan noin paha. Mutta samoja merkkejä.
Sairastuinkin henkisesti ja lähes kaikki perheeni/sukulais suhteeni saivat kolauksen.
Vihdoin lähdin mutta meillä kaksi lasta ja tuntuu että vieläkin kontrolloi, mitä lapset saa syödä, mihin aikaan ym..
en saa henkeä kun joudun käymään exän luona
Erosta aikaa vain muutama kk joten vielä tässä yritetään kasata itseä takaisin omaksi itsekseni.

յձгռօ
9/13 | 

Minulla samanlaisia kokemuksia. Edes vessassa ei saanut käydä ilman lupaa. Yritän päästä niistä kaikista nyt irti. Ilmoitin halustani erota ulkopuolisten läsnäollessa, koska pelkäsin. 7kk mennyt erohakemuksesta. Exä tekee edelleen kaikkensa kiusatakseen minua niin paljon, kuin vain voi. Nyt odotan kutsua käräjille siitä, että vein toisen lapsen metsäretkelle ja toinen oli silläaikaa isovanhemmilla hoidossa. Käräjäoikeuden paperissa lastentapaamisista lukee, että jos toinen vanhempi on estynyt hoitamaan lapsia, niin ensisijaisesti pyydetään toista vanhempaa. Nyt exä syyttää mua sopimusrikkomuksesta, kun en ollut kysynyt häntä katsomaan toista lastamme siksi aikaa, kun kävin toisen kanssa retkellä.  Kiitos Etä-äiti blogistasi ja instasta. Olen niitä kirjoituksiasi mielenkiinnolla lukenut. 

Vierailija
10/13 | 

Saman kokeneena, ihanaa että muutkin uskaltavat puhua. Itselläni meni kauan suhteen jälkeen että kehtasin puhua tapahtuneista nöyryytyksistä ja henkisestä väkivallasta kenellekään. Vielä yli 10 vuotta jälkeenpäin tulee mieleen juttuja, jotka oli unohtanut ja ei voi kuin ihmetellä omaa sokeuttaan ja sitä miksen tajunnut lähteä aikaisemmin. Lähteminen oli lopulta helppoa koska toinen on ulkomaalainen ja kielitaidoton. Puhelinnumeron vaihto ja muutto, sillä selvä. Sekin taisi olla minun vika ettei hän tiennyt mitä eroa on englannilla ja amerikan englannilla. Sitten valvottiin taas koko yö ihmetellen että miten tähän nyt vastata että mistä tiedän eron. Tai että mistä voin tietää missä Eiffel-torni on jos en ole koskaan käynyt katsomassa sitä.

Urho
11/13 | 

Uskon täysin nuo kertomukset. Vain narsismin kokeneet tietä miten narsisti toimii. Jos muille kertoo epäilevät että onko tuo totta, niin järjettömiä ovat narsistin tekemiset. Asiassa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin paeta paikalta. Oma kokemukseni asiaan liittyy yhteityökuvioihin työelämässä. Voimia ja rohkeutta teille jotka olette asiassa läsnä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olimme perhe. Mies, minä ja kaksi tyttöämme; pikkuinen ja isosisko. Olimme naimisissa 12 vuotta ja elimme näennäisesti tavallista perhe-elämää, jollaista olin aina toivonutkin. Mutta kaikki ei ollut hyvin.

Ei ollenkaan.

Avioliittoamme varjostivat äärimmäinen mustasukkaisuus, sairaalloinen kontrollointi ja syyttely, vaikka kenellekään ei saanutkaan puhua vaikeuksistamme. Kulissi oli pidettävä hyvänä. Ja aina uudelleen ja uudelleen silti uskoin, että tässä oli onni, tässä oli aito elämä, kaikki muuttuisi hyväksi. Uskoin ja luotin. Mies oli ihana ja hyvä. Kaikki muuttuisi vielä.

Elämämme herrana hallitsi sairaus. Sairaus nimeltä narsismi.

Elämämme herrana hallitsi sairaus. Sairaus nimeltä narsismi.

Tämä herra kontrolloi kaikkea. Mies haukkui kaikki läheiseni; osansa saivat ystäväni, perheeni, sukulaiseni, jopa työkaverini ja hänen omat sukulaisensakin. Vika oli aina kaikissa muissa mutta ei hänessä. Ei ikinä hänessä. Hän oli täydellinen, hän oli ihana. Ei meidän luona edes käynyt loppujen lopuksi ketään. Ei kukaan uskaltanut. Ei kukaan jaksanut kuunnella herramme puhetta. Minusta tuli sisäänpäinkääntynyt, hiljainen ja  säikky. Kuin simpukka kuoressaan, joka oli tiukasti kiinni ja ei näyttänyt ulospäin helmeä, joka oli sisällään.

Oma persoonani hävisi ja muuttui, kun kaikki liittyi aina häneen. Mieheen ja hänen narsismiinsa. Hän syytti minua pettämisestä ja kaikesta mahdollisesta, mistä ihmistä voi ylipäätään edes syyttää. Minun ei auttanut huutaa, ei selitellä, ei ottaa vastaan haukkuja hiljaa. Kaikki oli aina kamalan huonosti, minä olin aina kamala. Tein kaiken aina väärin. Kaikki vaikeudet olivat minun syytäni. Mies käyttäytyi huonosti, koska minä olin niin huono. Ansaitsin kaiken tämän. Minun puhelimeni tutkittiin, viestini luettiin ja minua syytettiin.

Lopulta en jaksanut enää. Yritin miettiä, miten tästä pääsisi pois. Halusin, että tämä kaikki loppuisi. Että saisin rauhan. Muutin pois. Mutta rauhaa ei tullut. Ei pitkään aikaan.

Alkoi elämäni kamalin helvetti.

Alkoi elämäni kauhein helvetti.

Yhtenä päivänä huomasin, että mies oli lähtenyt ja ottanut tyttömme mukaansa. Hän soitti minulle autosta, tyttömme istuivat takapenkillä. Hän haukkui minua huoraksi ja äpäräksi, siinä tyttöjemme kuullen. Hän uhkasi ajaa auton veteen, tappaa minun perheeni, minun tyttöni. Koska olin muuttanut pois, hän tappaisi heidät. Tyttöjen kuolema olisi minun syytäni. Tuijotin luuria. Pelästyin ja soitin poliisille, mutta poliisi ei uskonut minua, ei halunnut tehdä mitään. Huusin puhelimeen, koska olin kauhuissani: pelastakaa lapseni!  

Viimein mies löydettiinkin ja juoksin tyttöjeni luokse. Halasin heitä, tuntui etten halunnut päästää enää ikinä irti. Mies katsoi minua vierestä,haukkui minua juopoksi ja ei halunnut antaa lapsiani minulle.

Myöhemmin istuimme sosiaalitoimiston huoneessa. Mieheni selitti tädille, että meillä oli ollut pientä riitaa, mutta hyvin kaikki oli. Hänen äänensä oli miellyttävä ja imelä. Istuin tuolilla tuossa huoneessa ja tuntui, että katselin koko tilannetta jostain kaukaa, jostain muualta. En saanut sanottua mitään. Kaikki tuntui jotenkin absurdille. En ymmärtänyt, miten elämäni oli muuttunut tällaiseksi. Miten olin joutunut tänne, selittämään elämästäni ja sen ongelmista vieraalle tädille. Täti katsoi ymmärtävästi, silmät olivat ystävälliset.

Mies lähti pois ja minä jäin istumaan, tuohon huoneeseen sen tädin kanssa. Täti katsoi minua ja sanoi, että nyt saa puhua rauhassa, nyt on turvallista sanoa ne sanat, jotka polttelivat sisälläni. Purskahdin itkuun, selitin ja itkin, itkin ja selitin. Täti lupasi auttaa, kyllä se uusi kotikin löytyisi vielä. Eihän tällainen voisi jatkua.

Ehkä kaikki järjestyisikin. Mies oli tuon tapaamisen jälkeen yllättävän mukava. Sovittiin järjestelyistä. Tuntui hyvälle. Nuorempi tyttö tulisi minun kotiini ja isosisko jäisi asumaan isin kanssa, siellä olisi enemmän tilaa, lemmikit ja kaveritkin lähempänä. Voisin ottaa hänet luokseni aina, kun työt sen sallisi. Isosisko olikin luonani pari yötä ja toivoin, että nyt kaikki alkaisi helpottamaan.

En saisi soitella heille, tyttöä ahdisti.

Yhtäkkiä kaikki muuttui. Isosisko ei halunnut enää tulla luokseni ja ei vastannut minulle, kun kysyin, mikä oli vialla. Mies sanoi, etten saisi soitella heille, tyttöä ahdisti, enkö sitä huomannut. Miksi olin niin itsekäs. Anna tytön olla rauhassa, soitot vain sekoittivat tämän mieltä lisää. Seisoin kotonani surullisena, halusin nähdä tyttöäni, eikö kukaan ymmärtänyt sitä? Ikävä kalvoi sydäntäni.

Tädit sieltä toimistolta tulivat käymään luonani. Kysyivät ja katselivat. He kyselivät ihan ihmeellisiä kysymyksiä. Joinko liikaa? Mikä suhde minulla oli alkoholiin? Katselin heitä ihmeissäni. Vastasin kummissani ja pahaa aavistamatta,  ihan vähän vain join joskus, ruuan kanssa, ehkä saunan yhteydessä. Olisi pitänyt jo ymmärtää, että jokin oli pahasti vialla. Mutten ymmärtänyt.

En vielä. Mutta tulisin ymmärtämään. Hyvin pian.

Nyt oli jokin kammottavalla tavalla vialla.

Jälleen tuli tapaaminen, se sosiaalitoimiston huone alkoi käydä tutuksi. Ja jälleen mies puhui kauniisti tädeille. He nyökyttelivät. Hyvältä isältähän tämä vaikuttaa. Minua he katsoivat oudosti ja sydäntäni kylmäsi. Nyt oli jokin kammottavalla tavalla vialla. Ja mies kertoi tädeille, kuinka olin pahoinpidellyt lapsiani avioliittomme aikana, miten join aina liikaa. Hän katsoi minua jäätävällä katseellaan ja sanoi: “Jatkanko vielä, vai joko tulet kotiin?” Minusta piti tehdä rikosilmoitus, täti sanoi. Nämä olivat vakavia syytöksiä, kai sen ymmärrsin?

Helvetti vain paheni.  Minusta tehtiin useita rikosilmoituksia: minä olin pahoinpidellyt lapsiamme, käytössäni oli huumeita ja alkoholia, oli paljon eri miehiä ja holtitonta käyttäytymistä. Ja ne tädit uskoivat. Taisi uskoa koko maailma. Miehen rakentaman tarinan verkkoihin jäivät kaikki kiinni ja hän kiristi narut heidän ympärillään. Minä jäin ulkopuolelle.

En nähnyt lastani, minun ikiomaa tyttöäni. Tein kaikkeni, että tilanne selviäisi. Kävin pissaamassa tikkuihinkin, annoin näytteitä näytteiden perään. Näettehän, ei mikään ole huonosti, olen kunnollinen äiti, uskokaa nyt!  Saanko nyt nähdä tyttöäni? Mitähän sairaanhoitajakin ajatteli minusta? Katsoikohan hän minua ja ajatteli:  taas näitä, miten näistä äideistä tuleekin näin vastuuttomia, näin holtittomia?

Minut oli imaistu johonkin sekopäiseen ja tuskalliseen leikkiin, joka oli kuitenkin hirvittävän totta. Se leikki oli minun elämäni. Minun lapseni. Minun äitiyteni. En saanut apua mistään. Kaikki uskoivat miestä. Täydellistä ja ihanaa miestä. Osa ystävistänikin uskoivat häntä. Minussa oli vika, minä olin se kamala.

Ja isosisko meni pois, pois miehen verkkoihin. Minun oma esikoiseni. Mitä minulle jäi? Kuka minua uskoo enää? Itketti tyttöni puolesta. Omasta puolestani en enää edes jaksanut itkeä. Kyyneleet olivat jo loppuneet, olin käyttänyt ne jo varmaankin loppuun.

Mutta kaikki vain jatkui, entistä kamalampana. Sain mieheltä viestejä, joissa haukuttiin ja uhkailtiin minua. Hän seurasi minua minne kuljinkin. Ei välittänyt edes lähestymiskiellosta, joka minun oli ollut pakko tehdä. Hän sai tuomion  lähestymiskiellon rikkomisesta, vahingonteosta sekä vainoamisesta. Ei hän siitä välittänyt. Hänestä oli tullut hirviö, joka jatkoi kulkuaan säälimättömisti kohti päämääränsä toteuttamista: elämäni pilaamista.

Minä jatkoin sinnikkäästi tädeille puhumista, vaatimista ja heihin vetoamista. Voimaa minulle tähän antoi pikkuiseni, jolla oli ikävä siskoaan. Isää pikkuisella ei enää ollut. Oli vain isän varjo, joka seurasi ja uhkaili meitä. Pikkuinen näki, miten äiti pelkäsi, näki miten äidin elämä oli jatkuvaa pelkoa ja surua. Mitähän pikkuinen tästä kaikesta ajatteli? Miten kaikki häneen vaikutti?

Lopulta tädit suostuivat siihen, että pikkuinen näkisi siskoaan pienessä huoneessa. Minä en huoneeseen päässyt, isompi tyttö kuulemma ahdistuisi siitä. Ja siinä huoneessa pikkuinen kuuli isommalta, miten äiti on kamala, äiti on pilannut heidän elämänsä. Oliko kumma, että pikkuinen meni ihan sekaisin? Tämä pieni, ihana ihminen oli kuitenkin syy siihen, että selvisin tuosta kaikesta. Hän piti minut elämässä kiinni. Heikosti, mutta kiinni kuitenkin.

Ahdistuneena, lyötynä ja peloissani tein virheen.

Ahdistuneena, lyötynä ja peloissani tein virheen. Luotin uuteen mieheen. Halusin turvaa. Halusin rakkautta. Kävi ilmi, että tämä uusi mies käytti lääkkeitä ja huumeita. Elämääni astui väkivallan pelko, kun mies lääkehuuruissaan uhkaili minua. Pelko oli elämässäni joka päivä. Minua haukuttiin niistä teoista, mitä tämä toinen teki. Pettämisestä, juomisesta, huumeista ja alkoholista. Mies haukkui jopa omaa pikkuistani äpäräksi. Että minä olin pettänyt edellistä miestäni ja saanut tämän äpärälapsen. Mikään ei tuntunut riittävän hänelle, hän keksi pahempia ja pahempia solvauksia.

Myös edellinen mieheni sai tästä vettä myllyynsä. Nythän minua voi haukkua vielä lisää. Vaaransin lapseni elämän, vein pikkuiseni vaarojen maailmaan, huumeiden maailmaan. Lisää lastensuojeluilmoituksia. Lisää syytöksiä, nyt kahdelta mieheltä. Lisää haukkumista.

Ja silti, kaiken tämän keskellä ex-mieheni vieläkin vaati minua tulemaan takaisin. Tappaisin hänet, jos en tulisi takaisin. Hän ei selviäisi. “Älä jätä”, kuulin joka päivä. “Tule takaisin, tarvitsen sinua.”

Minun onnekseni pieni ihmisten joukko alkoi näkemään miehen tarinan taakse. Isosiskon opettajakin sai kokea miehen vainon, erovaatimukset ja valheet. Opettaja näki, miten tyttö voi huonosti. Miten mies vaikutti meidän kaikkien elämäämme. Ja sitten, viimein poliisikin tajusi. Jotain oli vialla. Ja pahasti.  

Luojan kiitos en enää kuunnellut herraa, en kuunnellut miestä, joka puhui tuon herran äänellä. Ja siitä seurasi lisää lastensuojeluilmoituksia, uhkailuja, selvittelyjä ja selvityksiä.

Sitten tuli stoppi. En jaksaisi tätä lisää enää, en enää yhtään. En kumpaakaan miestä. Sanoin tädeille, että tämän oli loputtava. Loputtava vaikka sitten niin, että lapseni haettaisiin minulta pois. Jos ette usko minua, hakekaa hänet sitten pois. En jaksa enää. Ja tämän he uskoivat, viimeinkin. He näkivät, että pikkuisella oli hyvä äitinsä kanssa. Olin hyvä äiti.

Vanhempi tyttö vihaa äitiään.

Alkoivat huoltajuuskiistat, joissa minua auttoivat asianajaja ja uudet tädit, jotka eivät olleet miehen lumoissa. Päätös tuli ja pikkuinen jäisi minulle. Isosisko jäisi miehelle. Perusteluina tähän oli, etteivät vanhemmat osaa enää edes keskustella keskenään. Vanhempi tyttö vihaa äitiään. Ei halua äitiä. Ei voida pakottaa asumaan äidin luona. 15-vuotias tyttö halusi unohtaa äidin. Isä ei isosiskoa tuonut enää edes valvottuihin tapaamisiimme.

Äiti erotettiin lapsestaan. Minut erotettiin minun esikoisestani. En ole hänelle edes etä-äiti. En saa nähdä häntä, olla hänelle äitinä. Mutta sydämessäni hän on aina minun oma rakas esikoiseni. 

En ole lastani neljään vuoteen tavannut eikä pikkuinen isosiskoaan. Ikävämme on suunnaton.  Yritän ajatella, ettei isompi nyt vielä ole valmis minua näkemään. Toivon, että hän tietää, miten äiti rakastaa tätä kamalasti. Että hän tietää äidin olevan vielä olemassa. Että hän vielä joskus tulee ovelleni ja sanoo minulle “äiti”. Että hän tietää, että minulla oli vain huonoja vaihtoehtoja. Että valitsin niistä sen pienimmän pahan. Että hän on kaikkeni pikkuisen kanssa.

En enää ikinä halua joutua tuollaiseen helvettiin. En enää ikinä antaudu tuollaiseen ahdistuksen verkkoon. Tuollaisen narsismin herran vietäväksi. Nykyään saan olla oma itseni. Vikoineni ja puutteineni, mutta täydellisesti vain minä. Saan olla turvassa ja olen aidosti rakastettu. Simpukka on auennut ihan vähäisen jo. Arvet jäävät mutta elämä jatkuu. Olen haavoittunut, mutta vahvempi. Minua rakastetaan ja minä rakastan.

Elämä jatkuu.  Minä jaksan jatkaa.

***********************

Lue: Miksi narsistin otteesta on niin vaikea päästä?

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuvituskuva: Pixabay

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 | 

Tosi surullinen tarina. Olet joutunut kestämään paljon. Tyttösi on jo sen ikäinen, että voit ottaa kyllä yhteyttä. Vie kirje hänelle tms. Pyydä anteeksi ja selitä miksi ihan alunperin jätit hänet isälleen. Vaikka itse olisi halunnut jäädä, niin sinun olisi kuulunut pitää hänestä kiinni. Lapsen on mahdoton uskoa rakkauteen, jos vanhempi jättää. Mutta viimeistään nyt. Tee selväksi että olet katunut ja ikävöinyt joka ikinen päivä. Ja että hön on maailman hienoin tyttö! Ja että olet aina hänen äitinsä ja hän on aina sinun lapsesi. Älä syyllistä isää, koska siihen usköminen voi olla liian pelottavaa. Muuten hänellä ei ole ketään. Paljon tsemppiä! Halusin vain rohkaista sinua ottamaan tyttäresi ja sinun välit omiin käsiisi. Älä pelkää. Hän kaipaa äitinsä rakkautta joka päivä, mutta ei osaa käsitellä ristiriitaisia tunteitaan, koska kukaan ei ole opettanut ja ollut tukena sen ikävän kanssa. Voimia!!!

Vierailija
3/9 | 

Kyllä esikoisesi ikä on jo sellainen että lähestyisin varovasti just vaikka kirjeellä ja selittäisin. Tosi raskas matka ollut sinulla kuljettavana. Toivottavasti tytön kanssa saisitte välit kuntoon <3.

Vierailija
4/9 | 

Tsemppiä! Tilanne on kuin omasta elämästä, paitsi että olin itse se lapsi. Onneksi isäni ei saanut minua manipuloitua, vaikka yritys oli kova kun vanhempani erosivat kun olin himppua vaille 12-vuotias. Katkaisin välit isääni hiljattain, kun hän jatkaa samaa kiusaa uudelle vaimolleen, jonka kanssa hänellä myös on lapsi. Äitini kanssa olemme erottamattomat <3

Uhkailujen alla
6/9 | 

Luoja miten pelkään että itselläni on sama edessä... Narsisti-ex on kietonut lastensuojelun ja perheneuvolan tädit pikkusormensa ympäri. Luultavasti lastenvalvojanaisenkin kun tapaamiset sinne tulee vain exän kautta. Mistähän saisi puolueetonta apua??

Vierailija

Samaa pelkoa täälläkin...Ja samat syytkin..plus tusina sit muutakin, mut tämä et viranomaisetkin aina tuntuu uskovan sitä toista puolta...on pelottavaa ja jäätävää...:( Mun exä sai minun sopiman ajan lastenvalvojalle peruttua, vedoten ns. tärkeään työhönsä ja hankaluuteen järjestää aikaa...meni läpi(miehellä oli 2kk aikaa säätää töitään)...Mulle mies ilmoitti et aika peruttu, lastenvalvoja käski kertoa..???? No soitin Lastenvalvojalle...No ei mun kuulema kannata yksin mennä sinne, annetaa uudella jalla mahdollisuus viel...Ja uus aika hamassa helvetissä....Ja tää nyt oli ihan todella pientä, kaiken muun ohella....:/ Voimia sinulle kansssa <3

Vierailija

Kiitos! Ei tule uutta lastenvalvoja aikaa, vaan menemme tod. näk. follo-sovitteluun. Siellä on asiantuntija ja tuomari ja voidaan yrittää. sopia. Hyvin skeptisesti suhtaudun. Ex ei halua mitään, mutta vastustaa kaikkea mitä minä haluan tai olen viimeisen viiden vuoden aikana halunnut (esim. olen päättänyt lasten harrastuksista lasta kunnellen). Hän on läheisriippuvainen ja mä lakkasin olemasta hänen hyvänolon lähteensä, niin pistää kapuloita rattaisiin. Läheisriippuvainen on sellainen piilonarsisti (ns. ohutnahkainen narsisti), mut nyt on tullut kyllä ihan näkyväksi.

Vierailija
7/9 | 

Surullista, toivottavasti äiti ja tytär ja sisarukset saavat välinsä uudelleen kuntoon. Niin pystyin eläytymään tuohon, kun itselleni oli vähällä käydä samoin. Exä sai uuden vaimonsa kanssa yhteistuumin valehtelemalla vuoroviikot pois, mutta sekään ei riittänyt, yritti estää tapaamiset kokonaan ja samaan aikaan lapsia kiusattiin ja lapsille mustamaalattiin minua oikein urakalla. Onneksi lapsiin on ollut koko ajan läheiset välit ja kaikille viranomaisille höpöjutut ei mennyt läpi. Aina äiti.

Vierailija
8/9 | 

Voi että! itkua pidätellessä!oot vahva ihminen ja sun lapsille rakas! esikoinen ei saa varmasti näyttää isän luona tunteitaan, joten kaikki skeida kohdistuu suhun.kirjoita, varmista että kirje menee perille, tärkeää on tieto siitä et mitä ikinä tunnet niin kelpaat aina, ja sulla on koti täällä missä mulla ja siskollasikin.
Rakkautta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Panu Pälviä

"Mitäs sitten olit sen kanssa jos oli niin kauheaa?" 

"Miten sitten jaksoit niin kauan sitä, jos tuo kaikki on totta?"

 

Näitä lauseita on varmasti kuullut kuka vain, joka kertoo, että on elänyt kammottavan kauheassa suhteessa narsistin kanssa. Ulkopuoliset ihmettelevät ja voivottelevat. Voi voi, onpa kamalaa, mikset lähde pois?

Samoja kysymyksiä esitetään henkilöille, jotka elävät väkivaltaisessa suhteessa. Mikseivät he lähde pois? Miksi satuttaa itseään jopa vuosikausia kamalassa suhteessa? Miksi vahingoittaa jopa vanhemmuuttaan ja suhdetta omiin lapsiinsa ihmisen takia, joka tekee sinulle vain pahaa?

Pahinta on vähätellä toisen kokemusta. Että omaapa syytäsi, kun et lähtenyt pois. Koska henkilö on varmasti miettinyt itse sitä sata kertaa ja sen jälkeen vielä miljoona kertaa. Miksi lähdin niin myöhään pois? Miksi annoin sen jatkua niin pitkään? Miksi en ole vieläkään lähtenyt pois? Syyllisyys voi painaa niin kovaa, että ulkopuolisen hyväksikin tarkoitetut kommentit voivat satuttaa paljon. 

Narsistit ovat hurmaavia

Se on se ensimmäinen syy. Kun hänet tapaa, muuttuu koko maailma. Koko mennyt elämä ja muut suhteet ovat olleet jotain aivan hirvittävän laimeaa. On elänyt vain puolilla tehoilla. Nyt tämä henkilö tekee sinusta koko elämänsä keskipisteen. Olet prinsessa, kuningatar jopa tai kuningas. Hallitset hänen elämäänsä. Olet ihana. Sinulle ostetaan lahjoja, sinua hellitään. Seksi on upeaa ja halusi otetaan ihanalla tavalla huomioon. Sinua kehutaan ja elämä on uskomattoman ihanaa.

Miten olet voinutkaan kuvitella, että olet muka tiennyt, miten ihanaa elämä voi olla. Vasta nyt tajuat, miten erilaista elämä voi ollakaan. Mitä on todellinen rakkaus ja onni. Onneksi tapasit hänet!

He ovat hurmaavia väkijoukossa. He hurmaavat ystäväsi, perheesi, läheisesi. He osaavat puhua ja viihdyttää. He ovat komeita ja kauniita. He ovat parasta mitä tiedät. Olet ylpeä, että hän haluaa olla kanssasi.

Onko tällainen ihanuus edes mahdollista?

Sitten kaikki muuttuu – vainoharhaisuus, mustasukkaisuus, kontrollointi

Narsistin on pakko saada hallita kaikkea ja kaikkia ympärillään. Hän suuttuu helposti ja menettää malttinsa, jos hänen kontrollin tunteensa on vaarassa. Hän ahdistuu, kun läheisesi yrittävät puhua sinulle siitä, miten olet muuttunut ahdistuneeksi, säikyksi ja vieraaksi tämän suhteen takia. Narsisti haluaa, että katkaiset kaikki suhteesi muihin. Koska hän haluaa pitää kaiken kontrollin sinuun itsellään.

Hän tutkii viestisi. Hän kuuntelee puhelusi. Sinä et saa puhua kenellekään muulle. Et saa flirttailla, et saa osoittaa huomaavasi muita. Yleensä hän itse on todella hurmaava ja filrttailee useille muille, useimmiten hänellä on monta suhdetta samaan aikaan, koska hänen on pakko saada tuntea olevansa ihana ja rakastettu. Hän pelkää yksinjäämistä enemmän kuin mitään muuta. Siksi hän ei siedä sitä, että joku ulkopuolinen puhuu hänestä pahaa. Voisit tajuta, että sinun pitäisi lähteä. Siksi kaikki tällainen viesintä ympäriltäsi on katkaistava.

Eron uhan alla hän syyllistää, anelee, pyytää, uhkailee

On tavallista, että narsisti sanoo tekevänsä itsemurhan, jos lähdet suhteesta. Hän ei voi elää ilman sinua.

Miten voit tehdä jotain tällaista hänelle? Miten voit olla niin julma, että lähdet, viet koko hänen elämänsä. Miten voit olla noin itsekäs? Etkö yhtään ajattele toisen tunteita? Olet kamala kusipää! Miten uskoinkaan ikinä, että muka rakastaisit minua! Et edes välitä siitä, että haluan kuolla!

Yleensä narsistin kanssa suhteessa oleva rakastaa puolisoaan tosissaan. Hän ei kestä kuulla, että rakas kuolisi, jos lähtisit pois. Sinä uskot, että kaikki voi muuttua vielä sittenkin paremmeksi. Hän on taas niin ihana ja sanoo, että hän kyllä muuttuu. 

Jospa kaikki vielä muuttuisi. Yritetään vielä kerran.

Jos silti lähdet, hän uhkailee sinua. Hän ei tule jättämään sinua rauhaan. Hän kääntää kaikki ystäväsi sinua vastaan. Ja pahinta on, että hän kykenee näin myös tekemään. Muillehan hän on todella hurmaava. Pahimmillaan ystäväsi alkavat syyttää sinua kaikesta; miten sinä voit olla toiselle noin kamala. Menetät pahimmassa tapauksessa kaikki ihmissuhteesi, jotka sinulle jotain merkitsevät. Avioerossa hän saattaa kääntää lapsesi sinua vastaan. Menetät jopa oman vanhemmuutesi. 

Ei ole ihme, että monet palaavat takaisin.

Minua syytettiin siitä, että puolisoni teki lapsen ex-tyttöystävänsä kanssa. Koska olin niin kylmä ja kamala hänelle, että hänen oli etsittävä lempeyttä muualta. Uskoin sen. Pyytelin anteeksi ja tunsin olevani ihan kamala ihminen. Miksen ollut ollut parempi hänelle? Miten olinkin saanut ajettua hänet toisen naisen syliin? Oma ajatteluni muuttui. Se todella muuttui. Aloin uskomaan häntä. Se oli pahinta.

Itsetunto tippuu nollaan

Syyttelyt, painostus, uhkailu, henkinen ja joskus myös fyysinen väkivalta johtaa siihen, että narsistin uhrin itsetunto tippuu nollaan. Hän tuntee, ettei voi elää ilman tätä toista. Kun henkinen kontrolli on niin vahvaa, on vaikea uskoa, että pärjää ihan omilla aivoillaan ja ajatuksillaan.

Pelottaa, mitä on ulkomaailmassa. Pelottaa, miten tulla enää toimeen muiden kanssa. On elänyt niin kauan niin erilaisessa ympäristössä, että ero ja uusi elämä tuntuu pelottavalta. Siksi tähän vanhaan jääminen voi tuntua helpommalle.

Ja sitä ihan oikeasti uskoo, että on huono ja kamala ihminen, koska sitä on kuullut niin kauan. Aivopesu on toiminut. Ei usko, että enää kukaan voi sinua rakastaa sellaisena kuin olet. Tuntuu, että on menettänyt ihan kaiken itsetunnon ja itsensä rakastamisen taidon. Se on pelottavaa ja vaarallista.

Ja se pelko, säikkyminen ja ahdistus. On elänyt ehkä vuosikausia varpaillaan, pelossa, peläten joka sanaa ja tekoa, jos ne onkin toisen mielestä väärin. Siitä on vaikea päästä eroon. Se voi seurata sinua vuosikausia mukanasi suhteen jälkeenkin. Voit olla säikky ja pelästyä pieniäkin ääniä, ihmisjoukkoja tai sinuun kohdistuvaa huomiota.

Sosiaalisen kanssakäymisen taidot pitää opetella täysin uudestaan.

Kaikki eivät pääse eroon

Jotkut päättävät jäädä suhteeseen, vaikka tietävät sen olevan sairas. Jotkut luottavat, että toisen voi muuttaa, tai haluavat yhteisten lapsien takia jäädä. Jotkut rakastavat paljon, liian paljon lähteäkseen.

Jos päätät jäädä, on hyvä tutkia kirjallisuutta, miten narsistin kanssa voi elää. Siinä joutuu tukahduttamaan paljon omia tunteita ja ajatuksia, luopua omista unelmista.

Haluatko, että loppuelämäsi on sellaista? 

Päätös on aina tehtävä itse. Jos eroon lähtee, tietää se vaikeaa polkua kohti tervehtymistä. Hyvin vaikeaa. Joidenkin haavat eivät parane koskaan.

 

Luethan omat tarinani suhteestani narsistiin: Kuolemanvaarallinen ote ja Kupla, joka hajosi

Narsistisuhteeni ei ollut kumpikaan lapsieni isistä.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo facebook-sivujani?

Kommentit (9)

Syytetty
1/9 | 

Sitten on niitä jotka eivät ilmaise tunteitaan muuten kuin pettämällä ja jättämällä. Nämä ihmiset ovat kykenemättömiä sanomaan mikä on vialla ja syyttävät pahasta olosta jätettyä osapuolta. Jätetty ei (välttämättä) ole narsisti, mutta hänet saadaan syyllistettyä joka ikiseen huonosti olevaan asiaan. Eikä hän tiennyt minkään edes olevan huonosti. Jättäjä pitää itseään uhrina (alistettuna), mutta saattaa loppupeleissä olla ns. ohutnahkainen narsisti, joka odotti toisen tuovan onnen ja ilon elämään. Jokainen on vastuussa omasta onnestaan ja siksi puhuminen on niin tärkeää. Jätetyn elämä romahtaa joka tapauksessa tällaisesta yllätysiskusta oli sitten ollut aiemmin miten terve itsetunto tahansa. Uusia elämänhallintataitoja on pakko oppia, sillä parisuhteessa on yleensä jaettu tehtäviä.

Marsupilami
2/9 | 

Ihan kuin mun elämästä. Mä lähdin. Onneksi. Enkä koskaan ole ollut onnellisempi kuin nyt.

Vierailija
3/9 | 

Tosi tuttua..11 vuotta oltii yhres ja ny kolme vuotta tuli täytee ku päästii vapautee

Cry
4/9 | 

samoin. kovin tutun kuuloista. 17vuotta, puolet elämästäni meni kituen ja itkien. Opin suhteessa toki paljon itsestänikin mutta pahanolon ja tuskan haavat ovat vielä 5vuodenkin jälkeen ajoittain mielessä. ja kuin kupla, ne aika ajoin pulpahtavat esiin. tänä päivänä olen kuitenkin onnellinen ja olen saavuttanut usean unelmani 😊 Onneksi olin vahva ja pääsin irti ahdistavan tuskaisesta elämästä!

Vierailija
5/9 | 

Kuulostaa omalta suhteelta joka kesti 9 vuotta... vasta hetki sitten erottu ja mies edelleen haluaisi jatkaa. Itse onneksi ymmärtänyt ettei siinä suhteessa voi enää elää.

Yx ex
7/9 | 

Hienoa että uskallat puhua näin kipeästä aiheesta. Narsisteja on myös naisissa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017