Kirjoitukset avainsanalla vieraannuttaminen

Lapsikaappaus on rikos

Lapsikaappaus on rikos, jossa lapsi pidetään erossa toisesta vanhemmastaan ilman tämän vanhemman suostumusta. On valitettava tosiasia, että kaappaukset ovat tilastojen mukaan lisääntymässä. Kaikkia tapauksia ei myöskään raportoida, esimerkiksi jos lapsi täyttää 16-vuotta kaappauksen aikana tai toinen vanhempi ei ilmoita kaappauksesta. 

Suomessa kyse on lapsikaappauksesta, jos alle 16-vuotias ja pysyvästi Suomessa asunut lapsi on viety ilman huoltajan suostumusta ulkomaille tai jätetty palauttamatta Suomeen tapaamisoikeuden jälkeen. Vuonna 2016 67 lasta kaapattiin Suomesta tai Suomeen. Vuonna 2015 luku oli 50. Heistä 21 palautettiin joko oikeuden päätöksellä tai vanhempien keskinäisen sovinnon kautta. Kaappaajina ovat yhtä usein isä tai äiti.

  • "Lapsikaappaus on aina myös ihmisoikeusloukkaus. Lapsen erossa pitäminen toisesta vanhemmastaan, lapsen väärinkäyttö, julmuudelle tai laiminlyönnille altistaminen ovat kaikki ihmisoikeusrikkomuksia. YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista katsoo lapsen edun pitävän sisällään oikeuden saada tuntea vanhempansa (artikla 7), olla heidän hoidettavaan tai elää yhdessä heidän kanssaan (artikla 9). Kaapatut lapset ry

Jos lapsi kaapataan Suomen sisällä, kyse on omavaltaisesta huostaanotosta. Siinä lapsen vanhempi tai joku muu lapselle läheinen henkilö ottaa lapsen omavaltaisesti huostaansa tai jonkun muun henkilön huostaan. Se voi tarkoittaa lapsen palauttamatta jättämistä oman hoitovuoronsa päätteeksi. Tämäkin on laissa rangaistava teko.

"Minun lapseni kaapattiin ulkomaille"

Minulle tarinansa kertoi isä, jonka lapsi on kaapattu ulkomaille. Hän ei tiedä, milloin näkee lastansa seuraavan kerran. Lapsen äiti on vei heidän yhteisen 2-vuotiaan lapsen noin vuosi sitten ulkomaille kertomatta tästä mitään isälle. Isä sai tietää lastensuojeluviranomaisten kautta, että lapsen osoite on muutettu pysyvästi ulkomaille ja tämä tieto tuli hänelle tietenkin valtavana järkytyksenä. Maistraatin tulisi ilmoittaa yhteishuoltotilanteessa lapsen osoitteen muutoksesta myös etävanhemmalle, jos lapsi muuttaa uuden kunnan alueelle saati ulkomaille, mutta näin ei aina kuitenkaan valitettavasti tapahdu. Tässä tapauksessa on käynyt näin.

Äiti on saanut syytteen lapsikaappauksesta. Lisäksi hänelle kertyy joka kuukausi sakkoja siitä, ettei hän ole tuonut lasta sovittuihin tapaamisiin lapsen isän kanssa. Näistä seikoista huolimatta hän ei ole palannut takaisin Suomeen tai tuonut lasta tapaamisiin. Isä ei tällä hetkellä tiedä, missä hänen lapsensa tarkalleen ottaen on, eikä pysty tekemään mitään, ennen kuin lapsi on takaisin Suomessa.

Tapahtuneiden johdosta isällä ei ole minkäänlaista suhdetta lapseensa. Hän koettaa kuitenkin mennä elämässään eteenpäin ja olla katkeroitumatta. “Minulla on tosi ikävä lastani. Haluaisin, että hän olisi minun kanssani”, isä sanoo. Jos hän saisi lapsensa yksinhuoltajuuden, olisi hänen ehkä helpompi saada lapsi takaisin kotimaahansa. Huoltajuusoikeudenkäyntiä varten on tulossa olosuhdeselvitys, joka tehdään isän luona. Kaikki tämä osoittaa, että isä tekee kaikkensa saadakseen rakentaa suhdetta lapseensa ja saadakseen lapsen takaisin ensiksi Suomeen. 

Isän mielestä kaiken kaikkiaan lasten asioita hoitavilla järjestelmillä Suomessa olisi toiminnassaan paljon parannettavaa, koska heidän tapauksessaan lapsen äiti on vienyt lapsen ulkomaille, ei ole tullut oikeudenistuntoihin paikalle, ei ole vastannut haasteisiin eikä ole tuonut lasta sovittuihin tapaamisiin, mutta on silti saanut pitää lapsen huoltajuuden. 

Kaapatut lapset ry auttaa 

Kaapatut lapset ry:n tehtävänä on auttaa ja tukea kansainvälisen lapsikaappauksen, kaappausuhan tai kansainvälisen huoltokiistan kohteena olevia lapsia sekä puolustaa heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan. Se tarjoaa myös vertaistukea vanhemmille, joiden lapset on kaapattu ulkomaille. Se on auttanut tämän tarinan isää ottamaan selvää lapsensa tilanteesta ja keinoista, joilla lapsen saisi palautettua Suomeen. Yhdistyksen työntekijät tai vapaaehtoiset auttavat myös ottamaan yhteyttä tarvittaviin viranomaisiin lapsikaappaustilanteissa ja neuvovat, mistä saada lakiapua.

Yhdistys myös antaa tietoa lapsikaappauksista ja omavaltaisista huostaanotoista. Se on Ensi- ja turvakotiliiton jäsenyhdistys.

Lähde: Kaapatut lapset ry

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Tekstin tarina on lyhennelmä tekstistä, jonka julkaisen kokonaisuudessaan syksyllä ilmestyvässä kirjassani.

Kuva: Pixabay

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Pari vahvaa suositusta sarjoista, joita olen katsonut tai olen katsomassa. Teemoina ovat muun muassa mutkikkaat parisuhteet, erot lapsiperheissä, manipulointi, keplottelu, kosto, suru, onni, rakkaus..tarvitseeko sitä enää muuta? Elämää kaikissa eri väreissään. Näitä jää katsomaan ja pohtimaan myös omaa elämää.

Vietä mukava viikonloppu tai lomapäivä katsellen upeita sarjoja!

Doctor Foster

Tämä sarja kertoo erosta ja vieraannuttamisesta. Näennäisesti onnellinen pariskunta ajautuu aviomiehen pettämisen takia eroon. Heillä on yhteinen 14-vuotias poika. Ensimmäinen tuotantokausi kertoo petetyn naisen kostonhalusta ja vihasta. Toinen tuotantokausi kertoo eron jälkeisestä ajasta, uusperheestä ja nuoren kamppailusta vihamielisten ja kostonhaluisten eronneiden vanhempiensa ristitulessa. Poikaa käytetään häikäilemättömästi pelinappulana aikuisten vihanpidossa. Ja kuka kärsiikään eniten? Nähtävissä: Netflix ja Areena.

Divorce

Sinkkuelämän Sarah Jessica Parker esittää eronnutta naista tässä hauskassa draamakomediassa. Sarja pureutuu eron jälkeiseen elämään. Miten ristiriitaiset tunteet entistä puolisoa kohtaan ja uuden rakkauden etsintä sulautuvat yhteen? Miten lasten tapaamiset hoidetaan? Miltä tuntuu, kun lapsi haluaakin olla toisen luona enemmän kuin sinun luonasi? Janottaako vanha suola? Sarja on mahtavan oivaltava kuvaus aikuisten ihmisten elämästä eron jälkeen. Lisämausteen sarjaan tuovat hauskat sivuosaroolit. Nähtävissä: HBO Nordic

Big Little Lies

Reese Witherspoon ja Nicole Kidman tekevät upeat roolisuoritukset tässä mielenkiintoisessa ja uudenlaisessa ihmissuhdesarjassa. Mukana näkyy myös True Bloodin vampyyrikomistus. Sarja kertoo pettämisestä, erilaisuudesta, suvaitsemattomuudesta, alistavassa suhteessa elämisestä ja eromietinnöistä. Ensimmäisestä jaksosta lähtien katsojalle näytetään, että on tapahtunut jonkinlainen rikos, josta ei kuitenkaan kerrota kuin otteita sieltä täältä. Juoni etenee koukuttavasti eteenpäin ja tutustuttaa katsojan erilaisten perheiden elämään. Huippupisteet minulta. Odotan jo toista kautta innolla. Nähtävissä: HBO Nordic

Billions

Minulle tämä sarja on uusin tuttavuus. Törmäsin sarjan mainokseen ja ajattelin, ettei voi kiinnostaa: pörssikeplottelua ja bisnesmaailmaa. Mutta hahmot on tehty upeasti ja kiinnostaviksi ja roolisuoritukset ovat hyviä. Mukana on myös suosikkinaisnäyttelijäni Sons Of Anarchysta. Sarja kertoo parisuhteista, seksistä, yritysmaailmasta, keplottelusta ja ihmismielen kieroudesta. Ehdoton yllätyssuosikkisarja minulle. Kolmas kausi julkaistiin juuri, joten katsomista riittää. Nähtävissä: HBO Nordic

Bonus: Vampire Diaries

Erittäin kevyttä katsottavaa, mutta toimii hyvin välisarjana raskaampien sarjojen väliin. Vampyyreita, nuorta rakkautta, teinielämää ja tietenkin verenhimoisuutta. Yllättävän viihdyttävä. Nähtävissä: HBO Nordic

Minulla on vapaa viikonloppu. Tiedän mitä teen.

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kuva: Pixabay

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joskus petetty alkaa kostamaan entiselle puolisolleen. Kuva: Netflix

Jos toinen pettää parisuhteessa, lentelee tunteet ja sanatkin laidasta laitaan perheen sisällä. Mietitään, pitääkö erota, mikä tähän johti, mikä minussa on vikana, kun tuo toinen petti? Jos eroon päädytään ja perheessä on lapsi tai lapsia, astuu kuvioon mukaan huoltajuus- ja tapaamisasioiden järjestelyt.

On helppoa kostaa lasten kautta

Koska pettäjän tunteet eivät yleensä mitenkään ole muuttuneet hänen lapsiansa kohtaan, on häntä helppo satuttaa juuri heidän kauttaan. Jos petetty osapuoli on tarpeeksi vihainen, voi hänestä tuntua oikealle saada toinenkin kärsimään. Onko pettäjälle sittenkin oikein, ettei hän näe lapsiansa enää niin paljon kuin ennen? Mitäs petit, voi toinen kysyä.

Jos petetty osapuoli on tarpeeksi vihainen, voi hänestä tuntua oikealle saada toinenkin kärsimään.

Pahimmassa tapauksessa toinen vanhempi vieraannuttaa lapset täysin toisesta vanhemmastaan. Katkeruus, kiukku, petetyksi tulemisen olo ja viha saavat tunteet kuumenemaan niin, ettei vanhempi enää näe tosiasiota, joita ovat:

  • lapselle pitää turvata oikeus nähdä kumpaakin vanhempaansa
  • lapsen tulee asua eron jälkeen sen vanhemman luona, joka turvaa parhaiten lapsen suhteen jatkumisen myös etävanhempaan
  • parisuhteessa pettäminen ja vanhemmuus ovat kaksi eri asiaa
  • lapsen kautta ei ikinä saa kostaa toiselle aikuiselle
  • vieraannuttamisesta kärsii AINA eniten lapsi

Petetty vanhempi voi mustamaalata toista vanhempaa lapselle niin, ettei lapsi enää halua nähdä tätä. Vanhempi voi kertoa, miten pettäjä on pettänyt perheen ja lapsensakin. Lapsen ei kuulu tietää vanhempiensa välisiä asioita ja hän hämmentyy kuullessaan toisesta vanhemmastaan negatiivisa asioita, jotka eivät liity hänen ja vanhemman suhteeseen mitenkään. Tämä on vahingollista lapsen kehitykselle, kirjoitetaan aihetta käsitellyssä Ylen artikkelissa. Myös minä olen kirjoittanut aiheesta aihemmin.

Toisen vanhemman panettelu, asioista valehtelu ja asioiden järjestäminen niin, ettei toinen pääse tapaamaan lapsiaan esimerkiksi muuttamalla kauemmas, ovat keinoja vieraannuttaa lapsi ja vanhempi toisistaan. Vaikka toinen osapuoli olisi pettänyt tai toiminut muuten väärin toista aikuista kohtaan, ei hänen suhdettaan omaan lapseensa saa katkaista tällaisten syiden takia. Sen pitäisi jokaisen vanhemman ymmärtää omasta vihasta tai surusta huolimatta. 

Tarina pettämisestä ja vieraannuttamisesta herättelee miettimään asioita

Katsoin juuri minisarjan nimeltä Doctor Foster. Sarjassa käsitellään äärimmäisen mielenkiintoista aihetta: pettämistä, eroa ja sen jälkeen tapahtuvaa vieraannuttamista. Jos et halua lukea juonipaljastuksia, älä lue pidemmälle. Sarja on Suomessa nähtävillä Areenasta ja Netflixistä.

Sarjassa kuvataan tapahtumasarjaa, jossa onnellisen oloinen pariskunta ajautuu eroon: paljastuu, että aviomies on pettänyt vaimoansa usean vuoden ajan nuoremman naisen kanssa, joka on nyt raskaana. Vaimo saa tietää asiasta ja järjestää melkoisen spektaakkelin paljastamalla varsin röyhkeällä tavalla tietävänsä asiasta. Hän myös ajaa pettäjämiehensä raivon partaalle pelottelemalla tätä muun muassa sillä, ettei tämä enää saa nähdä lastansa. Mies lyö vaimoaan ja saa lähestymiskiellon vaimoaan ja lastaan kohtaan.

Tämän jälkeen mies ei saa nähdä lastansa, jolle äiti on kertonut isän pettäneen perheensä ja jättäneensä heidät nuoren naisen takia, jonka kanssa aikoo ilmeisesti perustaa nyt uuden perheen hylkäämällä heidät. Lapsi alkaa vihata isäänsä.

Sarja herättää ristiriitaisia tunteita: onko pettäjälle pakko kostaa?

Sarja herättää ristiriitaisia tunteita; miehen valehtelu ja jatkuva pettäminen vihastuttaa ja naisen pettymys, suru ja tuska ovat käsinkosketeltavia. Onko pettäjälle pakko saada jotenkin kostettua? Kuitenkin naisen toiminta viimeisessä jakosssa on melko häikäilemätöntä, kun hän kostaa miehelleen yhteisen lapsen kautta. Aluksi katsoessani sarjaa olin naisen puolella; miehen pettäminen oli niin häikäilemätöntä, kun hän valehteli useaan otteeseen suhteestaan. Loppujen lopuksi minun empatia kääntyikin miehen puolelle, koska äiti vieraannuttaa lapsen täysin isästään. Myös lapsi kärsii selkeästi ristiriitaisten tunteidensa takia, jotka johtuvat äidin puheista. Mielestäni äiti toimii tässä tilanteessa väärin: vaikka pettäminen satuttaa, ei sitä saa kostaa lapsen kautta.

Suosittelen katsomaan tämän sarjan, varsinkin jos itse on vastaavassa tilanteessa. Mikä on lapselle parasta? Mitä pettäjä ansaitsee osakseen? Miten petetyn tulee toimia vastaavassa tilanteessa?

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kuva: Freepik.com

Kommentit (4)

Mies.

Mulla ex lähti ilmeisesti uuden matkaan teki vielä ikäviä temppuja. Pistin välit poikki yritti etten saisi nähdä lasta. Kyllä ne naisetki osaa.

Nainen.

Katsoin sarjan ja itseasiasassa mun sympatiat on sen naisen puolella. Omakin ex oli valehteleva, hyväksikäyttävä paskiainen, eri tavalla tosin. Enkä häntä tuntenut ennen kuin tulin raskaaksi.

Sarjaa vastaavassa tilanteessa yhteishuolto on täysin mahdotonta. Viranomaiset tekevät vain hallaa siinä että "kuvittelevat että vesi ja öljy voisivat jotenkin sekoittua", kun tarpeeksi painostetaan.

UskottomuusFI

Asiasi on tärkeä ja vakava. Lapset sekoitetaan liian usein erovanhempien riitoihin. Lapsi kärsii aina eniten.

Pettämisestä voi puhjeta riita.  Mutta alkusyyllä ei ole väliä, kun kiusaaminen jatkuu eronkin jälkeen, joskus vuosia, loputtomasti. On yksinäköistä väittää että vain eronnut petetty vieraannuttaisi kostonhimossaan lapsia näiden toisesta vanhemmasta.

Usein pettänyt on se, joka mustamaalaa toista erovanhempaa tai hyväksikäyttää  lapsia kiusaamisessaan. Pettänyt voi myös hakea yksinhuoltajuutta ja viertaannuttaa.

Myös kolmas osapuoli voi haastaa riitaa, exä-petettyn tai joskusn liittoaan jatkavaan  pariin päin. Niin, kolmiodraamoissa on 2 vs 1 riitojakin, kuten uuspari voi yhdessä ja kahden voimalla kiusata exä-petettyä.

Monenlaisia eron jälkeisiä riitoja, kaikissa eri rooliasetelmissa, tuli vastaani, kun tutkin tietokirjaani varten netin uskottomuuskeskusteluja.  Useimmat meistä ovat samaa mieltä kuin sinä kirjoitat: erolasten parhaaksi toivoisi, että aikuiset harkitsisivat tekojaan.  Ja hienosti tätä asiaa esilletoit. -tuija

Vierailija

Mulle on käynyt juuri noin, ex halusi eron ja mun käsittääkseni myös petti ja lasten kautta kosto täysin syyttä ja kiusanteko 2 vs 1 tilanteessa kaikki kääntyi niin, että kun yritin puoliani pitää ja puhua tilanteesta, joka ei ollut ok, niin olinkin se erosta katkera. Kaikki exän ja uuden puolison ongelmat oli jollain ihmeen ilveellä minun syytä, vaikka missään tekemisissä en ollut, kun eivät sitä halunneet. Hyvä tuoda tämäkin puoli esille, että ei se petetty välttämättä ole se kostaja. Pettäjällä ne tunteet on muualla ja silloin tuommoinen vallankäyttö onnistuu leikiten. Uusi puoliso haukkui ja mollasi lasten kuullen ja exälle se oli ihan ok, kun ei siihen puuttunut. Itse puhui lapsille pliirumlaarumia asioista, esim. että äiti voi tulla käymään (esitti kivaa lasten edessä) ja mulle sanoi, että ei ole asiaa. Kun ei toisesta saa pahaa puhua, mutta miten siinä sitten lapsille selittää, miksi ei äiti tule, vaikka he haluavat? Umpikierot osaavat kyllä tuon manipuloinnin taitolajin. Suhde lapsiin on onneksi säilynyt, vaikka kaikin keinoin on välit yrittänyt tuhota.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lastenhuoltolain uudistuksessa, joka aiotaan panna täytäntöön vielä tämän hallituskauden aikana, puhutaan vieraannuttamisesta ja huoltokiusaamisesta. Mutta vain puhutaan, muutosta vieraannuttamisen kriminalisoimiseksi eli sen muuttamista rikolliseksi toiminnaksi ei ole tulossa.

Miksi vieraannuttamista ei kriminalisoida?

Viime vuoden lopulla julkaistun Oikeusministeriön työryhmän mietinnön "Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lain muutostarpeet"  kohta 2.1.2. käsittelee huoltokiusaamista ja vieraannuttamista. Lakia halutaan terävöittää niin, ettei toinen vanhempi estä toista näkemästä lasta. Ongelmallisena kuitenkin nähdään, että on vaikeaa tunnistaa, mikä on oikeaa vieraannuttamista.

Koska on vaikea tunnistaa vieraannuttamista, ei sitä lakiuudistuksessa aiota kriminalisoida.

Ja koska on vaikea tunnistaa vieraannuttamista, ei sitä lakiuudistuksessa aiota kriminalisoida. Laissa sanotaan, että kaikenlainen henkinen väkivalta lasta kohtaan on tuomittavaa, mutta vieraannuttamista ei mainita henkiseksi väkivallaksi. Syynä tähän on, että rajan vetäminen, mikä on vieraannuttamista ja mikä ei, on vaikeaa.

Ja näiden vaikeuksien takia vieraannuttaminen kyllä mainitaan lausunnossa, mutta se jääkin siihen.

Mietintö sanoo: "Lakiin esitetään uusia säännöksiä muun muassa huoltajien velvollisuudesta suojella lasta väkivallalta, vaalia lapselle läheisiä ihmissuhteita ja myötävaikuttaa tapaamisoikeuden toteutumiseen." Hienoja sanoja, mutta jos vieraannuttamista ei mainita kyseiseksi väkivallaksi, ei siitä voida myöskään tuomita. Ja on toki hienoa, että vieraannuttaminen edes mainitaan mietinnössä, mutta se tulisi ehdottomasti ja yksioikoisesti myös kriminalisoida, jotta siihen voitaisiin puuttua oikeilla lainopillisilla keinoilla.

Jos vieraannuttamista ei mainita väkivallaksi, ei siitä voida myöskään tuomita.

Jo vuonna 2012 eduskunnassa tehtiin kirjallinen kysymys vieraannuttamisen kriminalisoimisesta.

Vastaus kysymykseen oli: "Vieraannuttamisen kriminalisointi tai muut rikosoikeudelliset toimenpiteet eivät ole parhaita keinoja perheoikeudellisten ongelmien ratkaisemiseen. Rikosprosessi on omiaan kärjistämään vanhempien välistä riitaa entisestään, mikä puolestaan vaikuttaa haitallisesti lapseen." 

Eli siis katsottiin, että kriminalisointi on äärimmäinen keino, koska se vaikuttaisi haitallisesti lapseen. Miten paljon vähemmän sitten vaikuttaa haitallisesti lapseen, jos toinen vanhempi ei enää näe ollenkaan lastaan ja lapsi saadaan jopa vihaamaan toista vanhempaansa? Kirjoitin jo aiemmin vieraannuttamisen väkivaltaisista vaikutuksista lapseen. Vastaus kirjalliseen kysymykseen on minusta älytön ja perustelut vähintäänkin oudot.

Vaikea määritellä, joten ei tehdä mitään?

Samainen vastaus jatkaa: "Vieraannuttamisen kriminalisointi olisi muutoinkin vaikeaa, sillä -- tunnusmerkistön tulee olla täsmällinen ja tarkkarajainen. Vieraannuttamista on kuitenkin vaikea määritellä selväpiirteisesti --"

Eli koska sen määrittely on vaikeaa, ei tehdä sitä ollenkaan?

Eli koska sen määrittely on vaikeaa, ei tehdä sitä ollenkaan? Voisin verrata perustelua raiskaustapauksiin. Niissäkin oikeus usein näkee vaikeaksi määrittää, missä kulkee seksiin pakottamisen raja. Silti raiskaus on tekona ehdottomasti kriminalisioitu, tietenkin. Miksi juuri vieraannuttamisessa rajan vedon vaikeus estää kriminalisoinnin? Vastaus myös sanoo, että vieraannuttamisen tapahtuminen on vaikea osoittaa toteen. Kun se on niin vaikeaa, ei siis kriminalisoida sitä. Tämä perustelu on suoraansanottuna todella typerä. Näihin samoihin perusteluhin nyt kuitenkin kallistui myös uusi lakiuudistusehdotus.

Työryhmän mietintö sanoo, että vanhempia halutaan ohjata muihin keinoihin, kuten perheneuvontaan ja sovitteluun. Jos vieraannuttaja ei kuitenkaan niihin tule, ei tilanne etene mihinkään. Ja usein huoltokiistoissa sitten päädytäänkin siihen, ettei lapsen kannata asua molemmilla vanhemmillaan tasavertaisesti, koska tilanne heidän välillään on niin riitainen. Ja se on riitainen siksi, koska vieraannuttamista on tapahtunut.

Ei ole mitään keinoja lopettaa vieraannuttamista, koska rikosta lain mukaan ei ole tapahtunut.

Tämä noidankehä perusteluissa ja käytännön toimissa on älytön. Tilanne kyllä jollain tasolla tunnistetaan, mutta ei haluta lähteä muuttamaan mitään, koska se on niin vaikeaa.

Eli mitään ei tehdä?

Lapsen henkinen pahoinpitely on rangaistava teko. Sitä ei millään tasolla hyväksytä, mutta tällä ei ole mitään merkitystä käytännössä vieraannuttamistapauksissa, jos oikeusistuimella ei ole välineitä langettaa tuomiota vieraannuttamisesta henkisenä väkivaltana.

Lastensuojelu ei voi tässä tilanteessa kuin vain toivoa, että vanhemmat oppisivat sopimaan yhteisen lapsen asiat. Mutta mitä toinen vanhempi voi tehdä toisen ollessa yhteistyöhaluton? Henkinen väkivalta on rikos, mutta käytännössä sen määritteleminen vieraannuttamistapauksissa siis tyssää lakipykäliin, joita ei olla uudistamassa. Lapsen oikeuksia rikotaan vieraannuttamisessa räikeästi, mutta tätä ei nähdä tarpeeksi isona syynä lähteä muuttamaan lainsäädäntöä.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Panu Pälviä

Kommentit (1)

3 naperoa

Vieraannutamisen ei haluta puuttua, koska Suomessa on vallalla ns. yksinhuoltajajärjestelmä.
Viranomiset itse osallistuvat lasten vieraannuttamiseen tukemalla toista vanhempaa yksinhuoltajuutta ja mnmitapaamisoikeutta. Tarkoitus on katkaista lasten ja nuorten suhteet tuttuihin ja tärkeisiin ihmisiin. Tällöin yksin lapsista huolehtiva vanhempi voi vapaasti laimnlyödä lasten hoivaa ja huolenpitoa keneenkään puuttumatta asiaan!
Usein yritetään tilanteesta lavastaa riitainen vaikka ainoa tarkoitus on huolehtia ja pitää suhteet lapsiinsa. Näyttää siltä toinenen vanhempi voi vapaasti henkisesti nujertaa lapsistaan välittävän vanhemman.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017

Instagram