Kirjoitukset avainsanalla ero

Kaupallinen yhteistyö
Kuva: Kustannusosakeyhtiö Kosmos

Kaupallinen yhteistyö Kustannusosakeyhtiö Kosmoksen kanssa

Esikoisteokseni "Lapsellinen ero" julkaistaan torstaina 4.10.2018. Takakannen esittely kuuluu näin:

Kun lapsiperhe eroaa, parisuhde päättyy, mutta vanhemmuus jatkuu. Kuinka järjestää lapsen elämä uudessa tilanteessa? Yksinhuoltajuus, viikko-viikkojärjestelmä, viikonloppuvanhemmuus? Helka Belt on koonnut Lapsellinen ero -kirjaan 20 erilaisen perheen tarinat, jotka vaihtelevat aina onnistuneesta uusperheestä ulkomaiseen lapsikaappaukseen. Haastatteluissa nousevat esiin erotilanteiden ikävät puolet, kuten raastavat oikeudenkäynnit ja vieraannuttaminen mutta myös mahdollisuudet kuten toimiva etävanhemmuus. Kirja tarjoaa runsaasti tietoa huoltajuusjärjestelyistä mutta myös vertaistukea ja lohtua. 
Helka Belt pitää suosittua Etä-äiti-blogia, jossa hän kirjoittaa vanhemmuudesta monesta näkökulmasta. Hänellä on kaksi lasta, jotka ovat molemmat erolapsia eri liitoista. Toiselle hän on etä-äiti.

Muutamia sneakpeakeja kirjastani

Haluan esitellä teille nyt muutaman tekstipätkän kirjastani. Olisi ihana kuulla, mitä mieltä olet; laita vaikka kommenttiosioon palautetta.

  • Se ihmisten joukko, joita ero koskettaa tai on koskettanut, on valtava. Aloin kuunnella toisten ajatuksia ja erotarinoita; tarinoita elämästä, ilosta, päätöksistä, ahdistuksesta, murheesta, raivosta ja toiveista. Halusin kertoa nuo tarinat myös muille ja sanoa: katsokaa, me emme ole yksin --- Ja tässä ne nyt ovat; tarinat lapsellisista eroista. 
  • Erosta ei koskaan kannata päättää heppoisin perustein, muttei suhteeseen väkisinkään pidä jäädä, ei edes lasten takia. Tässä ollaan kun kerran luvattiin ei ehkä kuitenkaan ole se paras ajattelumalli, jonka päälle rakentaa loppuelämäänsä. 

  • Jos vanhempien ero on asia, josta ei saa puhua, muuttuu se lapsen mielessä joksikin kielletyksi. Tästä on lyhyt matka siihen, että lapsi syyttää itseään vanhempiensa erosta. Erosta on tullut vahingollinen mörkö, josta ei pääse eroon. Valitettavan usein se jää asumaan mieleen aikuisikään asti ja nousee sieltä aika ajoin esiin kummittelemaan.

  • "Hovioikeuden päätös tuli. Ulkona oli vihreää, kesä oli tulossa. Hänen pienempi lapsensa leikki vieressä omia leikkejään. Elinan kädet olivat hikiset, kun hän kuunteli asianajajan sanoja, jotka tuntuivat syöpyvän puhelimen läpi Elinan korvaan: Olosuhteet huomioon ottaen isällä on paremmat mahdollisuudet hoitaa lapsia ja turvata arki. Isällä on työpaikka ja omistusasunto, äidillä vuokra-asunto, masennustausta ja uusi lapsi tulossa. Ei oikeutta valittaa korkeimpaan oikeuteen. Päätös astuu voimaan kuukauden päästä."

  • "Eräänä iltana mies oli käymässä Heidin ja vauvan luona. Hänen humalatilansa oli vahva, ja hän yritti lyödä ja huitoa Heidiä. Heidi oli ketterämpi kuin humalainen mies ja pystyi väistämään iskut. Heidin mieleen nousi raskausaikana tapahtunut pahoinpitely, ja hän alkoi tosissaan pelätä itsensä ja lapsen puolesta. Mies voisi tehdä vauvalle mitä vain. Heidi piti lasta tiukasti sylissään ja yritti saada miehen lähtemään, mutta tuloksetta."

  • "Tapaamiset eivät kuitenkaan alkaneet sujua niin kuin oli sovittu. Kun lapsien oli tarkoitus tulla Paulan luokse, ei esikoinen ollutkaan mukana. Hannu sanoi Paulalle, ettei lapsi aikonut tulla Paulan luokse. Muuta selitystä Paula ei pitkään aikaan saanut ja häntä alkoi pelottaa. Lapsi ei enää vastannut puheluihin eikä viesteihin."

Ennakkotilaa kirjani, tämän viikon ajan -15%:n alennus

Nyt olen saanut tilaisuuden tarjota teille lukijoilleni alennuksen, kun ennakkotilaat kirjani tämän viikon aikana. Tarjous on voimassa 17.-23.9. ja sen saa koodilla "LAPSELLINENERO". Postikulut ovat ilmaiset! Kirjan pääsee ennakkotilaamaan tästä linkistä.

Kirja toimitetaan heti, kun se saapuu painosta eli pääset siihen käsiksi ensimmäisten joukossa! 

Arvostekappale- ja haastattelupyynnöt Heini Salmiselle heini.salminen@kosmoskirjat.fi

Innokkain terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen joutunut miettimään, mikä on parisuhteideni päättymisen syynä. Kuva: Panu Pälviä

On aika pysähtyä miettimään tätä kysymystä. Onhan jälleen yksi suhteeni päättynyt. Vaikka parisuhde ei mielestäni aina ole epäonnistunut, vaikka se päättyy, kyllä jokaisen suhteeni kariutuminen jossain tuntuu. Väkisinkin tulee epäonnistunut fiilis.

Jos haluan saada elämän mittaisen suhteen tulevaisuudessa, on minun saatava perusasiat mielessäni ja omassa elämässäni kuntoon.

Tämä on yksi itselleni vaikeimmista teksteistä, joita olen kirjoittanut, onhan kyse rakkaus- ja parisuhdeasioista. On kuitenkin oltava raa'an rehellinen itselleen, jos haluan tulevaisuudessa rakentaa jotain pysyvämpää suhdetta. Minun on viimein saatava perusasiat mielessäni ja omassa elämässäni kuntoon.

Ei ole kamalan imartelevaa kuulla, etteivät edes läheiseni enää usko suhteideni kestävän. Samaan aikaan myös itsekin tiedän sen olevan epätodennäköistä. Sen sijaan, että naurahtelisin asialle, onhan sille jotain tehtävä.

Tiedän, että lapsuudessani ja nuoruudessani tapahtuneet asiat muokkasivat itsetunnostani heikohkon, joka vaikuttaa suoraan parisuhteideni kestävyyteen. Epävarmaa kumppania on vaikea miellyttää ja ainainen itsensä mollaaminen ei ole kovinkaan vetoavaa. Kun pelkää alituiseen parisuhteen päättyvän, koska kuvittelee olevansa riittämätön, saa negatiivisen tapahtumaketjun aikaan: suhde päättyy, kun toinen osapuoli ei jaksa enää epävarmaa kumppania.

Siksi minulle ylivoimaisesti vaikein ero oli tosiasia: erosimme kuopukseni isän kanssa minun keskeneräisyyteni takia.

Huonon itsearvostukseni takia olin helposti ylipuhuttavissa ja ajauduin erittäin vaikeaan parisuhteeseen, joka entisestään vaikutti heikentävästi itsetuntooni ja omanarvontuntoni laski lähes nollaan. Tein sen virheen, etten käsitellyt tuota traumaa tarpeeksi hyvin ennen seuraavan suhteeni alkua. Siksi minulle ylivoimaisesti vaikein ero oli tosiasia: erosimme kuopukseni isän kanssa minun keskeneräisyyteni takia.

Mitä tästä kaikesta voin oppia ja miten rakentaa tulevaisuutta kokemusteni pohjalta? Olen kohta neljäkymmentävuotias ja en halua toistaa samoja virheitäni uudelleen ja uudelleen. Siksi myönnän ylpeänä: aion mennä terapiaan käsittelemään elämäni kipukohtia.

Aion mennä terapiaan käsittelemään elämäni kipukohtia.

Uskon, että tällä on valtava vaikutus koko elämääni. Monet, kasaantuneet traumat ja kokemukset ovat jääneet käsittelemättä tai käsittely on jäänyt puolitiehen. Rikkoutuneen ja eheytymättömän ihmisen kanssa ei voi rakentaa pysyvyyttä. Voin myös tulevaisuudessa kenties oppia, että olenkin onnellinen perheeni kanssa ilman parisuhdetta. Olen avoimin mielin, mitä ikinä tulevaisuus tarjoaakaan.

Toivon myös oppivani lisää itsestäni, persoonallisuudestani ja piirteistäni. Tietyt, parisuhteessa hankaluuksiakin aiheuttavat piirteeni, ovat minulle itsellenikin vielä vähän vieraita. On opittava tuntemaan itsensä, jotta voi elää täysinäistä elämää.

Tulevaisuuteni on avoin, mutta se näyttäytyy minulle kuitenkin onnellisena ja jännittävänä.

Ja se on samalla myös kiehtovaakin. Tulevaisuuteni on avoin, mutta se näyttäytyy minulle kuitenkin onnellisena ja jännittävänä. Tärkein perusta on pitää suhde lapsiini hyvänä, ja tähän aion ensisijaisesti panostaa itseni lisäksi.

Haluan sanoa sinulle, joka olet epäonnistunut suhteissasi: mieti, ettet olekaan epäonnistunut vaan saanut kokemuksia. Meillä kaikilla on kipupisteemme ja vaikeutemme menneisyydessä. Niiden päälle voi kuitenkin rakentaa vankan ja vakaan tulevaisuuden, jos aloittaa panostamaan itseensä. Kannattaa tehdä se jo nyt. Meillä on rajallinen aika elää tätä omaa, arvokasta elämäämme.

Lue myös:
Olen ollut kihloissa neljä kertaa ja naimisissa kahdesti
Miksi erosin etäpoikani isästä?

Odotan innolla omaa tulevaisuuttani.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (1)

Isivuosi

Hieno kirjoitus. Samaa tematiikkaa käydään täälläkin läpi, taas kerran.

Itsensä tutkiminen ja kehittäminen vie aina eteenpäin ja ero on yksi oiva mahdollisuus siihen, joskin kipeä sellainen.

Ero on asia, joka jollain tasolla aina pakottaa syventymään itseensä ja pohtimaan omia valintojaan. Tähän olen päätynyt tässä parisuhteiden juurakossa.

Mukavaa syksyä sinulle!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mitä minulle kuuluu nyt eron jälkeen?

Erostani on kulunut puolitoista kuukatta. Mitä minulle kuuluu nyt?

Luulen, ettei eroihin ikinä totu, vaikka niitä onkin tullut koettua jonkin verran. Jotkut voivat ajatella, että "osaan" erota helposti ja jatkaa eteenpäin tuosta noin vain, kun se on minulle niin tuttua. Tuollainen on loukkaavaa, koska olen panostanut jokaiseen suhteeseeni paljon, antanut itsestäni ja tunteitani toisen huomiin. Kun sellainen suhde päättyy, sattuu se tosi paljon, vaikka ero olisikin helpotus.

Eron jälkeen katkeruuden, vihan ja pettymyksen tunteet ovat tavallisia. Ja niitä olenkin tuntenut paljon. 

Eivät erot ikinä ole mitään arkipäivää ja helposti ohitettavissa. Olen eronnut elämässäni useamman kerran kuin jotkut toiset, mutta jokainen eroni on ollut vaikea, jokin toisella tavalla kuin toinen, mutta aina ne ovat vieneet osan minusta mennessään. Olen rikkoutunut, ja eheytynyt jälleen; mutta tuloksena on aina eri ihminen kuin ennen eroa ja suhdetta.

Olen ollut tänä kesänä ärtynyt ja miettinyt, miksi koko viime vuosi meni niin kuin meni, vaikka jossittelu onkin turhaa. Pyrin, kuten aina, tekemään asiat niin hyvin kuin voin ja sen hetkisen tunteen ja fiiliksen mukaan. Ei sitä mitenkään muuten voikaan elää.

Eron jälkeen katkeruuden, vihan ja pettymyksen tunteet ovat tavallisia. Ja niitä olenkin tuntenut paljon. Suurin tunne on ollut ehkä pettymys. Ehkä ennen kaikkea petyin omiin odotuksiini. Suhteessa on kaksi ihmistä, ja en voi tehdä muuta kuin oman osani. Pettymyksen tunteet kohdentuvat varsinkin odotusteni murskautumiseen ja niiden epärealistisuuteen.

Opin, että olen vahvempi kuin luulinkaan. Opin arvostamaan ja rakastamaan itseäni.

Kasvoin kesän aikana todella paljon. Opin tuntemaan itseni paremmin kuin aikaisemmin tunsin. Opin, että kestän vastoinkäymisiä yllättävän hyvin. Opin, että olen vahvempi kuin luulinkaan. Opin arvostamaan ja rakastamaan itseäni. Pidän itseäni arvokkaana ja tärkeänä ihmisenä. Siksi en anna itseäni kohdeltavan huonosti tai en elä sellaista elämää, josta en nauti. Sellaiseen ei kannata omaa arvokasta aikaansa käyttää.

Selvisin kesästä ja sen tuomista pettymyksistä omasta mielestäni kiitettävästi. Vaikka niitä eläessä luulin, että varmasti en jaksa, jaksoin silti. Yksi tärkeä asia –tärkein kaikista– oli, että lähennyin lasteni kanssa ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Ymmärsin, että heissä minulla on vahvuus. Äiti-identiteettini kasvoi ja muuttui, ja arvostan tuota identiteettiä.

Selvisin kesästä ja sen tuomista pettymyksistä todella hyvin. Vaikka niitä eläessä luulin, että varmasti en jaksa, jaksoin silti.

Se on tuonut kuitenkin myös vaikeita tunteita, koska lapseni eivät ole luonani koko ajan. Olen joutunut uudelleen opettelemaan olemaan yksin – olemaan eroäiti. Ymmärtämään, etten voi olla heidän kanssaan koko aikaa. Elämääni värittävät ja määrittävät paljolti eron tuskat ja yksinäisyyden tunteet, mutta myös onnistumiset ja vahvaksi kasvaminen. Tällaiseksi elämäni on muodostunut.

Olen jälleen yksin. Kuva: Panu Pälviä

Minä olen yksin. Sen opettelu on ollut tuskallista.

Minä olen yksin. Sen opettelu on ollut tuskallista, vaikka ennen parisuhdettani nautin yksin olosta ja itseeni panostamisesta. Pyrin pääsemaan tuohon fiilikseen takaisin. Ja kun pääsen, tiedän, että olen vahvempi kuin ikinä aiemmin olen ollut.

Siksi sanon, että ero on aina kriisi, mutta mahdollisuus aina myös uuteen. Ero opettaa varsinkin itsestä aivan uusia asioita.

Siksi en kadu mitään. Vaan astelen eteenpäin vahvempana kuin koskaan.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (1)

Vierailija

Samoja fiiliksiä eron jälkeen ❤ Katkeruus, viha, epäonnistunut olo...tuttua. Unelma perheestä kokonaisena romuttuu ja muut suunnitelmat yhdessä. Kahden lapsen kanssa elämä jatkuu ja arki pitää järjissä. T. Kahden lapsen eronnut äiti

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Dianaa joskus syytetään hänen avioliittonsa ongelmista. Kuva dokumentista Diana – omin sanoin.

Paljon puhutaan Dianan onnettomasta avioliitosta, avioerosta ja varsinkin traagisesta kuolemasta. Harvemmin puhutaan siitä, että Diana itsekin tuli onnettomasta perheestä – hänen vanhempansa välit olivat hyvin riitaiset, ja hän sanoo perheessään olleen myös väkivaltaa.

Onko tämä vaikuttanut siihen, että hän itsekin ajautui liittoon, josta halusi erota?

Dianan vanhemmat ottivat avioeron. Onko tämä vaikuttanut siihen, että hän itsekin ajautui liittoon, josta halusi erota? Joskus sanotaan, että erolapsista kasvaa aikuisia, jotka itsekin eroavat liitoistaan – vaikka itse kyllä olen tällaisia yleistyksiä vastaan.

Vai onko ennemminkin niin, että hänen vanhempansa näyttivät esimerkillään, että avioero kannattaa ottaa, jos liitto on onneton? Dianan lapsuuden aikaan avioerot olivat edelleen todella harvinaisia Englannissa. Hänen vanhempansa kuitenkin erosivat. Onko hän tästä saanut mallin toimia rohkeasti tilanteessa, joka tuntuu mahdottomalta – kuninkaalliset kun eivät saa ottaa eroa, tai jos ottavat, on se aina kriisi kuningashuoneelle.

  • Avioliitossamme oli kolme ihmistä. Siellä oli vähän ahdasta. –Diana.

Joidenkin mielestä Dianan olisi vain pitänyt kestää onnettomassa liitossaan kuten kuninkaalliset vuosisatoja ennen häntäkin olivat kestäneet, vaikka avioliitto olisi onneton. Kuninkaalliset eivät menneet naimisiin rakkaudesta vaan velvollisuudesta, joten miksi edes odottaa onnellista avioliittoa? Oli lähes ennenkuulumatonta, että Diana kehtasikin erota prinssistä – tulevasta Englannin kuninkaasta!

Oli lähes ennenkuulumatonta, että Diana kehtasikin erota prinssistä – tulevasta Englannin kuninkaasta!

Diana kertoi, että päivää ennen kuin prinssi Charles kosi häntä, hän oli jo ymmärtänyt, että Charlesilla oli hyvin läheinen suhde toiseen naiseen – Camillaan. Pinkkipaitainen Diana nauroi Charelsin kosinnalle, mutta lopulta kuitenkin suostui. Ajatteliko hän, että Charles kyllä unohtaa toisen naisen, kun he menevät naimisiin ja perustavat perheen? Halusiko hän Charlesin oikeaksi elämän rakkaudeksi vai tiesikö Diana alusta asti, että avioliitossa oli kolme henkilöä, kuten hän myöhemmin sanoi?

 

A statue of Diana, Princess of Wales will be erected in the grounds of Kensington Palace at the request of her sons, The Duke of Cambridge and Prince Harry. The Princes have convened a committee to commission and privately raise funds for the creation of the statue. This committee will advise on the selection of the sculptor and will work with Historic Royal Palaces on the statue's installation in the public gardens at Kensington Palace. The Duke of Cambridge and Prince Harry said: "It has been twenty years since our mother's death and the time is right to recognise her positive impact in the UK and around the world with a permanent statue. "Our mother touched so many lives. We hope the statue will help all those who visit Kensington Palace to reflect on her life and her legacy." While the sculpting of the statue will begin soon, it is not currently possible to advise when it will be unveiled. It is hoped that this will occur before the end of 2017. Further announcements on the statue's sculptor and design will be made in due course.

Henkilön Kensington Palace (@kensingtonroyal) jakama julkaisu

  • Tiesin ensimmäisenä päivänä, ettei minusta tule kuningatarta. –Diana

Ainakin hän sai hyvin nopeasti tietää Camillan merkityksen Charlesille, koska heti kihlajaisuutisen jälkeen Camilla halusi tavata Dianan ja kuulla kaiken. Kun Charles lähti matkoille juuri ennen heidän häitään, Camilla soitti Charlesille ja Diana kuuli koko keskustelun. Kuuluisat kuvat Dianasta itkemässä lentokentällä eivät ehkä olleetkaan ikävää, jota hän tuntisi, kun tuleva aviomies olisi poissa, vaan sitä, että hän ymmärsi tulevan avioliittonsa olevan karilla jo ennen kuin sitä oli solmittukaan.

Hän ymmärsi tulevan avioliittonsa olevan karilla jo ennen kuin sitä oli solmittukaan.

Dianan omien kommenttien mukaan koko hänen avioliittonsa oli farssi ja näytelmää. Hän piirtää melko julman ja ainakin kylmän kuvan aviomiehestään Charlesista. Vaikuttaisi siltä, että Diana keskittyi työhönsä ja lapsiinsa, koska ei päässyt eroon avioliitostaan, jossa oli kuitenkin onneton. 

Jotkut sanovat, että avioliiton ongelmina olivat Dianan kärsimättömyys, itsepäisyys ja syömishäiriöt. Hän itse sanoo niiden olleen oire avioliiton ongelmista, ei niiden syy. Kun Diana ja Charles asuivat jo erillään ja Diana tapasi muita miehiä, sanottiin, että hän oli kevytkenkäinen ja avioeron syy olikin Dianan pettäminen.

Toinen puoli sanoo, ettei Diana kestänyt eikä myöskään sietänyt miehensä käytöstä häntä kohtaan ja oli oikeutettuakin erota. Ei ketään, ei edes prinsessaa, saa kohdella niin, miten häntä kohdeltiin.

Diana ei halunnut elää valheessa. Sellainen elämä on todella raskasta. Ja meillä on kuitenkin vain tämä yksi elämä.

Kuten kaikissa erotarinoissa, tässäkin on vain yksi puoli kerrottuna. Charles ei ole kertonut omaa kantaansa, ainakaan suoraan, vaikkakin on myöntänyt pettäneensä vaimoaan. Lopulta he puivat omaa avioeroaan julkisesti median kautta ja siitähän media innostui. Satutarinasta oli tullut ruma erotarina, jota riepoteltiin julkisesti kautta maailman.

Tosiasia kuitenkin on, että lähes heti Dianan kuoleman jälkeen Charles julkisti suhteensa Camillaan. Oliko avioliitossa kolme osapuolta ja kuka oli syyllinen avioeroon, sitä emme varmasti koskaan täysin saa tietää. Omia mielipiteitä ja johtopäätöksiä voi kuitenkin tehdä erilaisista tiedonjyväsistä.

Koskettavasti joskin välillä aika naivisti joka tapauksessa Diana kertoi omasta elämästään. Hän oli rakastettu prinsessa, sydänten prinsessa monella tapaa. Jälkensä hän on jättänyt Englannin kuningashuoneen historiaan, oli syy avioeroon mikä tahansa.

Kuka haluaisi elää liitossa, jossa kumppani rakastaa toista? Oli kyse kuinka prinsessasta, prinssistä ja kuninkaallisista.

Minulle hän on aina aito sydämen prinsessa, joka kärsi valtavasti julkisesta elämästään ja vaikeasta avioliitostaan. Kuka haluaisi elää liitossa, jossa kumppani rakastaa toista? Oli kyse kuinka prinsessasta, prinssistä ja kuninkaallisista. Ei kuninkaallistenkaan mitä vain tarvitse kestää, varsinkaan nykyaikana.

Lähteet:
Dokumenttielokuva "Diana -omin sanoin" (Ohj. Tom Jennings)
Dokumenttielokuva "Dianan tarina" (tuottaja Maura Mandt)
Morton, Andrew: "Diana: Her true story"

Tutustu myös:
Dianasta on tehty elokuva "Diana" jossa häntä näyttelee Naomi Watts
Dianakin oli etä-äiti
Meghan Markle rikkoo rajoja

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
Huhtikuu
Tammikuu
2017