Kirjoitukset avainsanalla Parisuhde

Kirjoitinkin juuri Instassani, miten olen viimeinkin oppinut oikein nauttimaan yksinolosta ja sinkkuudestanikin. Olen ollut kohta vuoden yksin.

Vaikka kuinka ihanaa yksinolo ja itselle eläminen onkin, joinakin hetkinä kaipaa valtavasti juuri kumppania rinnalleen. Hetkinä, jolloin ystävätkään eivät ole sitä, mitä kaipaa, vaan olisi ihana saada jakaa hetki juuri sen oman läheisimmän kanssa.

Tällaisia hetkiä on minulle tullut paljonkin viime aikoina. Yleensä ne ovat joko todella iloisia tai todella vaikeita tai surullisia hetkiä. Silloin kaipaa rakasta rinnalleen.

Jos juhlii omaa isoa saavutusta tai onnistumista, ja saapuu sen jälkeen yksin kotiin, voi yhtäkkiä ollakin todella yksinäinen olo.

On eri asia nauttia elämän huippukohdista yksin kuin jonkun toisen kanssa. Jos juhlii omaa isoa saavutusta tai onnistumista, ja saapuu sen jälkeen kotiin yksin, voi yhtäkkiä ollakin todella yksinäinen olo. Silloin tuntuu, että muut menevät kotiin oman rakkaan luokse ja itse tipahtaa hyvin korkealta yksinäiseen kotiin. Juhlimisen äänet kuuluvat vielä korvissa, muttei olekaan ketään, kenen kanssa jakaa tuo elämänsä huippukohta.

Silloin minua itkettää. Ja olen aidosti yksinäinen ja kaipaan kumppania. Olisi ihana saada hehkuttaa, nauttia, purkaa, kertoa, nauraa ja itkeä yhdessä onnen hetkeä. Samalla tavalla kuin minä nauttisin ja jakaisin toisen huippuhetket yhdessä. Sellainen yhdistää valtavasti ja se tuntuu hyvältä.

Olisi ihanaa, jos voisi painaa päänsä rakkaan syliin, surra ja saada lohdutusta.

Sama tapahtuu, jos elämässä on paljon vastoinkäymisiä, pettymyksiä tai surua. Olisi ihanaa, jos voisi painaa päänsä rakkaan syliin, surra ja saada lohdutusta. Silloin yksinolo tuntuu kipuna rinnassa. Olen taistellut ja voittanut vaikeuksia, ihan yksin, ja siitä saankin olla tosi ylpeä. Mutta olisi ollut silti mukavampaa, jos olisin voinut jakaa taistelun vaikeimmat hetket jonkun kanssa. Saada tukea ja läheisyyttä, kun sitä eniten kaipaa. Olen monet illat miettinyt menneen päivän koettelemuksia yksin. Silloin toisen aikuisen läsnäolo on juuri sitä, jota kaipaisi.

Ystävät ja lapset ovat minulle äärimmäisen tärkeitä ja olen onnellinen elämässäni. Voin viimein sanoa tuon rehellisesti ja hymyillen. Kuinka pitkälle olenkaan jo päässyt! Silti joskus hiipii ajatus mieleen – olisipa kiva, jos jakaisin onnistumiseni hetken kumppanin kanssa. 

Olen opetellut nauttimaan saavutuksistani yksin. Se on kipeää ja vaikeaakin, mutta toisaalta todella kasvattavaa.

Olen opetellut nauttimaan saavutuksistani yksin. Se on kipeää ja vaikeaakin, mutta toisaalta todella kasvattavaa. Tuntuu, että minusta on kasvamassa entistä onnellisempi ja vahvempi itsenäinen nainen. Ja siitä olen toki todella ylpeä. 

Hyvä minä!

Terkut, Helka

Seuraathan jo Facebook-sivuani?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Panu Pälviä

Nyt pysytte yhdessä edes lasten takia. Ette kyllä eroa. Ette anna nyt periksi. Ette te voi erota, te ootte niin ihana pariskunta.
Mutta entä jos haluaa erota? Milloin on hyvä aika tehdä eropäätös?

Suhteessa kestetään aika paljon ja sinnitellään tosi vaikeissakin olosuhteissa, koska ero koetaan negatiivisena asiana ja epäonnistumisena. Monien mielestä ero ja uudet suhteet luovat meille kertakäyttöyhteiskuntaa, jossa parisuhteetkin ovat kertakäyttökamaa ja kun vaikeuksia tulee, vaihdetaan uuteen.

Silloin helposti voi kuvitella, että ero ratkaisee kaikki ongelmat. Näin ei kuitenkaan ole.

Minua tämä ajattelutapa riepoo. Se ajaa meidät kuvittelemaan, että ero on aina epäonnistuminen ja häpeän paikka. Näin ei kuitenkaan ole. Ero on luonnollinen osa elämää ja ihmissuhteita. On kummallista ajatella, että jokaikisen ihmissuhteemme tässä elämässä kuuluu kestää hamaan hautaansa asti. Jos joskus on jonkin valinnan parisuhdeasioissa tehnyt, tulee siinä pysyä oli sitten mikä oli. Kun kerran luvattiin, tässä pysytään.

Onko parisuhdelupauksesta irtipäästäminen häpeän paikka? Kuva: Pixabay

Ihmiset kuitenkin muuttuvat, myös parisuhteessa elävät. Se, mikä oli kymmenen vuotta sitten hyvä, ei välttämättä toimi enää. Ihmiset kasvavat, tavoitteet muuttuvat, unelmat voivat poiketa jo paljon siitä, mitä ne olivat ehkä vuosia sitten. Tämä ei tarkoita epäonnistumista – se on luonnollista. Jos siis tulee ajatuksia pitkässäkin parisuhteessa, ettei tämä enää tunnu hyvältä, ei niitä kannata pelästyä. 

Parisuhteessa tulee tietenkin aina ottaa huomioon myös toisen halut, unelmat ja toiveet, mutta milloin saa sanoa, ettei tämä elämä enää palvele minua?

En kannata luovuttamista ilman yrittämistä. Mutta en kannata myöskään sinnittelyä tai jaksamista loputtomiin. Nuo sanatkin ovat jo kamalia. Elämän tulee olla muutakin kuin pakonomaista selviytymistä päivästä toiseen. Elämästä kuuluu nauttia. Parisuhteessa tulee tietenkin aina ottaa huomioon myös toisen halut, unelmat ja toiveet, mutta missä tulee raja vastaan? Milloin saa sanoa, ettei tämä elämä enää palvele minua?

Mistä tietää, että on aika erota? Kuva: Pixabay

On hyvä puntaroida mielessään, miksi haluaa suhteen loppuvan? Ovatko asiat huonosti suhteen takia vai siitä huolimatta? Jos jokin asia ei miellytä, olisi hyvä osata löytää syyn alkulähde. Tämä on kuitenkin hankalaa, jos on tyytymätön moneen asiaan. Silloin helposti voi kuvitella, että ero ratkaisee kaikki ongelmat. Näin ei kuitenkaan ole.

Eron jälkeenkin tyytymättömyyttä aiheuttavat seikat seuraavat, jos ne ovat johtuneet omasta tilanteesta, ei parisuhteesta. Jos on tyytymätön työelämäänsä, kuntoonsa, terveyteensä tai siihen, ettei enää tavoittele omia unelmiaan, on hyvä miettiä, johtuvatko nämä juuri parisuhteesta? Jos johtuvat, silloin ero voi olla todella hyvä vaihtoehto.

Kannatan onnellista elämää. Jos ero tuo sen, kannatan eroamista.

Kannatan onnellista elämää. Jos ero tuo sen, kannatan eroamista. Vaikka minua on kutsuttu multieroajaksikin, en oikeastaan välitä siitä. Olen puntaroinut jokaista eroa huolella ja tullut lopputulokseen, että ero kannattaa (paitsi yhtä, joka johtikin katastrofiin). Olen kerran katunut eroani. Silloin tilanne olikin sellainen, etten osannut suhteuttaa oman elämäni ongelmia ja parisuhteen ongelmia realistisesti toisiinsa. Huono oloni johtui käsittelemättömistä asioista, jotka eivät liittyneet suhteeseen mitenkään. 

Mistä paha olo oikeasti johtuu? Ero ei tuo onnea automaattisesti. Kuva: Pixabay

Tämän takia en voi painottaa tarpeeksi sen ajattelemista, mitä hyvää ja muutosta ero toisi elämään? Jos tämän osaa itselleen sanoittaa, on jo aika varmalla pohjalla. Joskus suhde on niin huonoissa kantimissa, että tietää varmaksi, että ero on hyvä asia. Jos näin ei kuitenkaan ole, on häilyvän epätyytyväinen elämäänsä, on hyvin tärkeää selkeyttää itselleen, mistä epätyytyväisyys johtuu.

Myös asumusero on hyvä vaihtoehto. Tuntuuko erillään olo kivalta vielä muutaman kuukaudenkin jälkeen?

Myös asumusero on hyvä vaihtoehto. Tuntuuko erillään olo kivalta vielä muutaman kuukaudenkin jälkeen? Joskus välimatka selkiyttää ajatuksia. Mikä kiire on erota? Voisiko ottaa aikalisän? Jos suhteessa on paljon hyvääkin, ei kannata juosta eroon suinpäin. Joskus aika on ainoa asia, joka kirkastaa ajatukset. Jos kuukausien jälkeenkään ei näe enää yhteistä tulevaisuutta, voi ero olla hyvä ratkaisu.

Loppujen lopuksi en voi antaa mitään yleispätevää ohjetta, milloin on hyvä aika erota. Joskus sen tietää vasta jälkeenpäin, oliko ero järkevä ratkaisu. Mutta sellaistahan elämä on joka tapauksessa. Mikään ei ole varmaa ja yllätyksiä tulee eteen. Niiden kanssa on opittava elämään.

Lue myös:
Asiantuntija vastaa: Miten kauan suhteessa tulee sinnitellä ennen eroa?
Miksi erosin etäpoikani isästä?
Viimeisin eroni

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Panu Pälviä

Minua on satutettu rakkaudessa. Satutin takaisin, kärsin, haavoituin ja kaaduin. Olen vihannut ja surrut menetettyjä mahdollisuuksia ja huonoja valintoja. Olen itkenyt öitäni ja uskonut, etten enää ikinä voi rakastaa. En halunnut rakastua tai olla rakastettu. Halusin hautautua yksinäisyyteen loppuelämäkseni.

Rakkaus on julmaa, kun luottaa ja haluaa uskoa parhaaseen, mutta sitten satutetaankin pahemmin kuin olisin koskaan voinut kuvitella. Koko elämän laitoin jonkin varaan ja menetin kaiken. 

Rakastin liian palavasti, liian tulisesti, liian antautuen, järjettömästi ja luottaen,

Tiedän, mitä on surra niin, että luulee sydämen särkyvän. Se vie ilman, jota hengittää, maan, jossa kävellä, käden, josta pitää kiinni. Se tekee sieluun sellaisen haavan, jonka uskoo pysyvän siellä aina.

Mutta parhain oivallus oli, etten menettänytkään ihan kaikkea. En menettänyt elämääni. Kun muistelen nyt tuota aikaa, kun rakastin liian palavasti, liian tulisesti, liian antautuen, järjettömästi ja luottaen, ymmärrän, että elämä on todellinen lahja. Pienessä hetkessä voi menettää paljon, mutta pieni hetki voi muuttaa kaiken paremmaksikin. Tuo hetki vain pitää löytää, sitä kohti kurkottaa ja uskoa, että se tulee.

Se tulee kyllä.

Se vie ilman, jota hengittää, maan, jossa kävellä, käden, josta pitää kiinni.

Kaiken tämän jälkeen olen oppinut, mitä on elää niin, että arvostaa itseään, kuuntelee itseään, omaa sydäntään, puhuu itselleen arvostavasti. Mikään tai kukaan ei saa vaikuttaa meihin niin, että lakkaamme rakastamasta itseämme. Jos tämä tapahtuu, on jotain vialla. Mikään rakkaus ei ole sen arvoista, että menetämme luottamuksemme ja arvostuksemme itseemme.

Rakkaudessa satutetut ovat elämän vaikeuksissa vahvoiksi muokkaamia. Kaikki tuntemani vahvimmat ihmiset ovat niitä, joilla on takanaan kokemuksia, joista monet eivät selviäisi. He ovat empaattisimpia, rakastavaisimpia ja ymmärtäväisimpiä ihmisiä, joita tiedän. Se on vahvuutta, jota ei voi saada mistään muualta kuin omista läpieletyistä kokemuksista. Nuo kokemukset ovat muokanneet ihmisestä timantin.

Sinä, joka kamppailet juuri tällä hetkellä elämäsi tuskassa, helvetissä, vaikeuksissa tai ahdistuksessa: muista, olet matkalla kohti timanttiutta.

Sinä, joka kamppailet juuri tällä hetkellä elämäsi tuskassa, helvetissä, vaikeuksissa tai ahdistuksessa: muista, olet matkalla kohti timanttiutta. Vaikka sanonta se mikä ei tapa, vahvistaa, ei auta, tämä voi auttaa: olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet. Älä annan kenenkään kohdella sinua huonosti. Anna rakkauden viedä mukanaan, tunne, uskalla, ole avoin ja haavoittuvainen, mutta kunnioita aina itseäsi. Olet elämäsi tärkein ihminen.

Ja tuosta tärkeimmästä ihmisestä voi tulla vaikeuksissa hioutunut timantti.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Lue myös: Älä katkeroidu elämälle

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Mulla on ollut takana muutama päättynyt suhde. Yhden päätin itse ja suren sitä vieläkin, vaikka kasvettiin erilleen jo ennen kuin päästiin yhteen edes. Mutta sen jälkeen ei olla tavattu ja kuitenkin oli tärkeä ihminen. Toinen päättyi minulta kysymättä ja hyvä että päättyi. Niin paljon minua satutti viimeiset vuodet ja vieläkin. Pelkkää petosta ja valhetta koko juttu enkä usko, että ikinä edes rakasti, paitsi ehkä itseään, enkä kyllä ole varma siitäkään. Onneksi mua on kuitenkin rakastettu, niin että ei ole tarvinnut uskoa, että olisin niin huono ja arvoton. Ja hyvin mun on käynyt, tiedän, että musta välitetään useammaltakin eri taholta, liikaakin ja se sattuu, kun tiedän, miltä se tuntuu. Mutta parempi se kuin viha tai se, että ei tuntisi mitään tai välittäisi mistään. Olen ollut vahvasti tunteva aina, mutta jatkuva satuttaminen aiheutti sen, että tuntui siltä, että on parempi, kun ei tunne mitään ja pitkään niin olikin. Sitten mua autettiin tuntemaan taas, mutta heti uudestaan satutettiin. Selvisin siitä kyllä, mutta vain siksi, että ei tehnyt sitä tahallaan ja oli pahoillaan siitä ja on vieläkin. Ja hyvä, että selvisin. En muuten olisi uskaltanut tarttua onneen ja olla taas onnellinen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Susanna tunsi paljon häpeää eronsa takia. Kuva: Mikko Niemi

Entinen missi ja fitness-tähti Susanna Mustajärvi istui edessäni ja kysyi hiljaa: niin tiesithän, että minäkin olen eronnut? En tiennyt ja kysyinkin, onko hän peitellyt tai hävennyt eroaan, koska en ole hänen blogistaan asiasta lukenut. 

Vastauksesta kävi ilmi, että ero oli Susannalle tosi kova paikka ja jollain tavalla arka aihe edelleen. Nyt Susanna kuitenkin kertoo blogissani erostaan ja sen tuomista vaikeistakin tunteista.

Susanna kysyi hiljaa: niin tiesithän, että minäkin olen eronnut?

Ero oli suuri häpeä – "Miehessäni ei ollut mitään vikaa"

Susanna ei ole kirjoittanut tai puhunut erostaan mitään, koska hän on hävennyt sitä paljon. Suhde oli täydellinen ja mies ihana. He tulivat hyvin toimeen ja olivat kasvaneet tiukasti yhteen. He olivat yhdessä yhteensä yli 14 vuotta, joihin mahtui muutamia eroja, mutta se oli luonnollistakin, koska he tapasivat jo teini-ikäisinä. Heidän suhteessaan ei ollut mitään vikaa, kuten Susanna sitä kuvailee.

Häät olivat oikeat unelmahäät ja Susanna nautti niistä kovasti. Siksi olikin kamalaa tajuta vain muutaman kuukauden niiden jälkeen, että jokin oli vialla.

Oli kamalaa tehdä päätös, jota samalla pelkäsi myös isoimmaksi virheeksi elämässään ja päästää irti siitä tutusta ja turvallisesta ihmisestä. Tuntui kuin olisin pettänyt itseni sekä hänet. En kuitenkaan nähnyt muuta vaihtoehtoa, sillä halusin molemmille meille onnellisen elämän. 

Päätös erosta oli yhteinen, vaikka Susanna ottikin sen lopulta ensin esille. Susanna häpesi tilannettaan muiden reaktioiden takia ja hän myös tiesi, että tästä tultaisiin puhumaan mediassakin. Se kaikki ahdisti, varsinkin muiden pettymys häneen. Hän koki, että oli tekemässä jotain sellaista, jota kukaan hänen ympärillään ei ymmärtäisi  – paitsi yllättäen hänen tuleva ex-miehensä. 

Ei tyytymistä vain hyvään, halu kohti parasta

Susanna kuvailee ex-miestään "raudan lujaksi tueksi ja turvaksi". Hyvin nopeasti häiden jälkeen Susannasta kuitenkin tuntui, että jotain puuttui. Olisi ollut helppoa jäädä tuttuun ja turvalliseen, olihan hän tuntenut miehensä yli puolet elämästään. Vaikka kaikki oli hyvin, Susannalla oli koko ajan enemmän olo, että hän haluaisi jotain muuta ja enemmän. Hän ei ole koskaan tyytynyt hyvään, vaan on aina halunnut mennä kohti parasta.

En ole koskaan pystynyt vain tyytymään hyvään, vaan pyrin aina parhaaseen ja se näkyi myös parisuhteessa.

Mutta hyvä ei enää riittänyt. Vaikka naimisiinmenohetkellä kaikki oli tuntunut oikealta, oli tuo tunne hävinnyt. Ja sen kanssa oli vaikea elää. Siksi Susanna halusi erota. Suhde oli muuttunut enemmän ystävyys- kuin parisuhteeksi. Taisi tapahtua se tavallinen syy eroihin: he kasvoivat erilleen. Heistä oli tullut hyvin erilaiset keskenään ja tulevaisuudensuunnitelmat näyttivät kovin poikkeavilta toisistaan. Ero oli ainoa oikea ratkaisu.

Eron käsittely hyvin vaikeaa

Susanna tunsi olevansa perheensä musta lammas, koska halusi eroa. Siksi häntä hävetti, pelotti ja ahdisti kertoa siitä heille. Eron jälkeen tuntui, että hän jäi täysin yksin.

Samaan aikaan hänen erostaan kirjoitettiin myös julkisesti. Missi, jääkiekkoilija, avioliitto ja ero alle vuosi häistä – mikä klisee, josta sai paljon otsikoita aikaiseksi. Susanna pakeni tätä kaikkea siihen, mikä auttoi parhaiten unohtamaan kaiken: urheiluun.

Julkisuusriepottelu ei oikein tuntunut missään. Tukahdutin ahdistusta kovaa treenaamiseen ja vietin aikaa fitnessin parissa.

Susannasta tuntui, että hän eli jonkinlaisessa kuplassa, kun hän treenasi. Joko hän oli töissä tai kuntosalilla, missä hän oli suojassa julkisuudelta, erohäpeältä, perheeltään ja vaikeilta tunteilta. Hän tunsi suurta epäonnistumista, ja oli vaikea kohdata nuo tunteet, varsinkin, kun lähipiiri ei tukenut häntä hänen erossaan.

Susanna pakeni vaikeita tunteita ja häpeää fitness-salille. Kuva: Mikko Niemi

Kestikin kauan, ennen kuin hän kykeni puhumaan avioerostaan. Siksi hän vasta nyt neljän vuoden jälkeen kertoo siitä uudelleen. Tuolloin kaiken keskellä tuntui tärkeälle, että pystyi vetäytymään tuohon fitness-kuplaan, mutta nyttemmin hänestä on alkanut tuntumaan, että asiat on hyvä käsitellä.

Se onkin järkevää, koska hän haluaa, että nykyinen suhde kestää ja toimii. Menneisyyden painolasti ei saa vaikuttaa nykyiseen elämään.

Ero toi vapautta, mutta myös paljon katkeruutta, surua ja ahdistusta. Ero muutti minussa paljon. Muutuin etäisemmäksi ihmisten kanssa. Minusta tuli varovaisempi.

Uusi suhde luo turvaa ja onnea

Koska Susanna ei ole koskaan tuntenut, että eropäätös olisi ollut kuitenkaan väärä, on hän ylpeä itsestään, kun uskalsi tehdä tuon vaikean päätöksen. Hän on seissyt päätöstensä takana ja se on kantanut eteenpäin. Siksi hän on ollut valmis aloittamaan uuden suhteen. Susanna tuntee viimein, että saa olla oma itsensä, mikä on hyvin tärkeää suhteen onnnistumisen kannalta.

Hän kokee olevansa tasaveroinen kumppaninsa kanssa ja toinen tuntuu juuri siltä oikealta, joka myös haastaa Susannaa oikealla tavalla. Mies tuntuu täydelliseltä kaikkine vikoineenkin. Susanna ei pelkää enää eroavansa, mutta ympärillä olevat ihmiset välillä suhtautuvat eronneeseen Susannaan oudosti. "Kerran eronnut, varmasti uudelleen eroaa" -heitot tuntuvat pahalle. Susanna tietää kuitenkin olevansa hyvin sitoutunut, joten toisten ajatuksilla ei oikeastaan enää ole väliä.

Ja sen huomasin erossani, että tosiaan tämä on minun elämä – lopulta ketään ei kiinnosta kuin oma onnellisuus. Ja niin sen pitääkin olla.

Ja juuri nyt Susanna on kertonut omassa Vauva.fin blogissaan, että heille tulee perheeseen vauva. Se täydentää hänen  tunteensa siitä, että viimein kaikki on hyvin. Susanna sanookin, että on ansainnut kaiken tämän onnen vaikeuksien jälkeen. Susanna on viimein onnellinen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Meidän Combo by Susanna (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017