Kirjoitukset avainsanalla Parisuhde

Olen joutunut miettimään, mikä on parisuhteideni päättymisen syynä. Kuva: Panu Pälviä

On aika pysähtyä miettimään tätä kysymystä. Onhan jälleen yksi suhteeni päättynyt. Vaikka parisuhde ei mielestäni aina ole epäonnistunut, vaikka se päättyy, kyllä jokaisen suhteeni kariutuminen jossain tuntuu. Väkisinkin tulee epäonnistunut fiilis.

Jos haluan saada elämän mittaisen suhteen tulevaisuudessa, on minun saatava perusasiat mielessäni ja omassa elämässäni kuntoon.

Tämä on yksi itselleni vaikeimmista teksteistä, joita olen kirjoittanut, onhan kyse rakkaus- ja parisuhdeasioista. On kuitenkin oltava raa'an rehellinen itselleen, jos haluan tulevaisuudessa rakentaa jotain pysyvämpää suhdetta. Minun on viimein saatava perusasiat mielessäni ja omassa elämässäni kuntoon.

Ei ole kamalan imartelevaa kuulla, etteivät edes läheiseni enää usko suhteideni kestävän. Samaan aikaan myös itsekin tiedän sen olevan epätodennäköistä. Sen sijaan, että naurahtelisin asialle, onhan sille jotain tehtävä.

Tiedän, että lapsuudessani ja nuoruudessani tapahtuneet asiat muokkasivat itsetunnostani heikohkon, joka vaikuttaa suoraan parisuhteideni kestävyyteen. Epävarmaa kumppania on vaikea miellyttää ja ainainen itsensä mollaaminen ei ole kovinkaan vetoavaa. Kun pelkää alituiseen parisuhteen päättyvän, koska kuvittelee olevansa riittämätön, saa negatiivisen tapahtumaketjun aikaan: suhde päättyy, kun toinen osapuoli ei jaksa enää epävarmaa kumppania.

Siksi minulle ylivoimaisesti vaikein ero oli tosiasia: erosimme kuopukseni isän kanssa minun keskeneräisyyteni takia.

Huonon itsearvostukseni takia olin helposti ylipuhuttavissa ja ajauduin erittäin vaikeaan parisuhteeseen, joka entisestään vaikutti heikentävästi itsetuntooni ja omanarvontuntoni laski lähes nollaan. Tein sen virheen, etten käsitellyt tuota traumaa tarpeeksi hyvin ennen seuraavan suhteeni alkua. Siksi minulle ylivoimaisesti vaikein ero oli tosiasia: erosimme kuopukseni isän kanssa minun keskeneräisyyteni takia.

Mitä tästä kaikesta voin oppia ja miten rakentaa tulevaisuutta kokemusteni pohjalta? Olen kohta neljäkymmentävuotias ja en halua toistaa samoja virheitäni uudelleen ja uudelleen. Siksi myönnän ylpeänä: aion mennä terapiaan käsittelemään elämäni kipukohtia.

Aion mennä terapiaan käsittelemään elämäni kipukohtia.

Uskon, että tällä on valtava vaikutus koko elämääni. Monet, kasaantuneet traumat ja kokemukset ovat jääneet käsittelemättä tai käsittely on jäänyt puolitiehen. Rikkoutuneen ja eheytymättömän ihmisen kanssa ei voi rakentaa pysyvyyttä. Voin myös tulevaisuudessa kenties oppia, että olenkin onnellinen perheeni kanssa ilman parisuhdetta. Olen avoimin mielin, mitä ikinä tulevaisuus tarjoaakaan.

Toivon myös oppivani lisää itsestäni, persoonallisuudestani ja piirteistäni. Tietyt, parisuhteessa hankaluuksiakin aiheuttavat piirteeni, ovat minulle itsellenikin vielä vähän vieraita. On opittava tuntemaan itsensä, jotta voi elää täysinäistä elämää.

Tulevaisuuteni on avoin, mutta se näyttäytyy minulle kuitenkin onnellisena ja jännittävänä.

Ja se on samalla myös kiehtovaakin. Tulevaisuuteni on avoin, mutta se näyttäytyy minulle kuitenkin onnellisena ja jännittävänä. Tärkein perusta on pitää suhde lapsiini hyvänä, ja tähän aion ensisijaisesti panostaa itseni lisäksi.

Haluan sanoa sinulle, joka olet epäonnistunut suhteissasi: mieti, ettet olekaan epäonnistunut vaan saanut kokemuksia. Meillä kaikilla on kipupisteemme ja vaikeutemme menneisyydessä. Niiden päälle voi kuitenkin rakentaa vankan ja vakaan tulevaisuuden, jos aloittaa panostamaan itseensä. Kannattaa tehdä se jo nyt. Meillä on rajallinen aika elää tätä omaa, arvokasta elämäämme.

Lue myös:
Olen ollut kihloissa neljä kertaa ja naimisissa kahdesti
Miksi erosin etäpoikani isästä?

Odotan innolla omaa tulevaisuuttani.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (1)

Isivuosi

Hieno kirjoitus. Samaa tematiikkaa käydään täälläkin läpi, taas kerran.

Itsensä tutkiminen ja kehittäminen vie aina eteenpäin ja ero on yksi oiva mahdollisuus siihen, joskin kipeä sellainen.

Ero on asia, joka jollain tasolla aina pakottaa syventymään itseensä ja pohtimaan omia valintojaan. Tähän olen päätynyt tässä parisuhteiden juurakossa.

Mukavaa syksyä sinulle!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Panu Pälviä
  • Hän kokee toisen painostuksesta lopulta alkaneensa itsekin uskoa, ettei hänen kannata lähteä suhteesta. Kun ihminen ensin tallataan henkisesti pohjalle, sieltä nouseminen on kenelle tahansa vaikeaa. HS 26.8.2018

Helsingin Sanomat julkaisi tänään 26.8. laajan henkilöhaastattelun Antti Tuiskusta. Tuisku kertoo siinä todella avoimesti muun muassa parisuhdeväkivallasta, jota koki pitkään.

On äärimmäisen tärkeää, että julkisuudessa puhutaan tästä aiheesta, oikeilla sanoilla ja avoimesti. Kun sen tekee suosittu poplaulaja, ja vieläpä mies, osoittaa se tärkeän seikan: parisuhdeväkivalta ei ole ikinä sen uhrin syy eikä hän saa syyttää siitä itseään. Ja sitä ei tarvitse hävetä, ei yhdenkään uhrin. Häpeää pitää kokea vain ja ainoastaan sen, joka aiheuttaa toiselle tuskaa.

  • ”Ja sitten koko ajan on läsnä myös epäonnistumisen pelko. On vaikea myöntää itselleen, että sulla on mennyt ihmistuntemus aivan vihkoon. Siksi väkivallasta ei oikein haluaisi kenellekään edes puhua.” Antti Tuisku

Tuisku uskaltaa puhua asoista niiden oikeilla nimillä. Myös siitä, miksi väkivaltaiseen suhteeseen jääminen voi olla jopa helpompaa kuin siitä lähteminen. Väkivaltaa suhteessaan kokeneet eivät myöskään aina uskalla puhua kokemuksistaan, koska heitä ei uskota tai heitä vähätellään: miksi et sitten lähtenyt siitä suhteesta, jos se oli niin kamala? Näiden puheiden takia moni voi jättää kertomasta kokemuksistaan ja se on todella huono asia.

Vaikeistakin kokemuksista puhuminen auttaa käsittelemään tapahtunutta. Ja toisekseen väkivallan tekijä täytyy saada vastuuseen teoistaan. Sitä ei voi tapahtua, jos uhri ei uskalla puhua asiasta.

Tuiskuakaan eivät aluksi uskoneet edes hätäkeskuksen työntekijät. Eihän tilanne varmasti niin paha ole. Vasta verissä päin olevan miehen näkeminen sai ambulanssikuskitkin uskomaan, että väkivaltaa on oikeasti tapahtunut.

  • Olisiko Tuisku lähtenyt suhteesta, ellei levy-yhtiö olisi puuttunut tilanteeseen? ”En tiedä”, hän sanoo kuistilla. ”Onneksi puuttui.” HS 26.8.2018

Jos epäilet läheisesi kärsivän väkivaltaa suhteessaan, puutu asiaan. Toisten asiat ovat heidän omiaan ei tässä tilanteessa ole oikea ajattelutapa. Voit pelastaa läheisesi elämän, jos uskallat auttaa häntä.

Ja jos sinä koet väkivaltaa, ota apu vastaan. Tuisku sanoo, että ilman sen tekemistä hän ei ehkä nyt olisi tässä missä hän on. Tämä on meidän ainoa oma elämämme. Sitä ei kannata heittää hukkaan antamalla toisen kohdella meitä huonosti. Kenelläkään ei ole oikeutta tehdä niin.

Kiitos Antti Tuisku rohkeudestasi. Antamasi vertaistuki on varmasti vailla vertaa.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Dianaa joskus syytetään hänen avioliittonsa ongelmista. Kuva dokumentista Diana – omin sanoin.

Paljon puhutaan Dianan onnettomasta avioliitosta, avioerosta ja varsinkin traagisesta kuolemasta. Harvemmin puhutaan siitä, että Diana itsekin tuli onnettomasta perheestä – hänen vanhempansa välit olivat hyvin riitaiset, ja hän sanoo perheessään olleen myös väkivaltaa.

Onko tämä vaikuttanut siihen, että hän itsekin ajautui liittoon, josta halusi erota?

Dianan vanhemmat ottivat avioeron. Onko tämä vaikuttanut siihen, että hän itsekin ajautui liittoon, josta halusi erota? Joskus sanotaan, että erolapsista kasvaa aikuisia, jotka itsekin eroavat liitoistaan – vaikka itse kyllä olen tällaisia yleistyksiä vastaan.

Vai onko ennemminkin niin, että hänen vanhempansa näyttivät esimerkillään, että avioero kannattaa ottaa, jos liitto on onneton? Dianan lapsuuden aikaan avioerot olivat edelleen todella harvinaisia Englannissa. Hänen vanhempansa kuitenkin erosivat. Onko hän tästä saanut mallin toimia rohkeasti tilanteessa, joka tuntuu mahdottomalta – kuninkaalliset kun eivät saa ottaa eroa, tai jos ottavat, on se aina kriisi kuningashuoneelle.

  • Avioliitossamme oli kolme ihmistä. Siellä oli vähän ahdasta. –Diana.

Joidenkin mielestä Dianan olisi vain pitänyt kestää onnettomassa liitossaan kuten kuninkaalliset vuosisatoja ennen häntäkin olivat kestäneet, vaikka avioliitto olisi onneton. Kuninkaalliset eivät menneet naimisiin rakkaudesta vaan velvollisuudesta, joten miksi edes odottaa onnellista avioliittoa? Oli lähes ennenkuulumatonta, että Diana kehtasikin erota prinssistä – tulevasta Englannin kuninkaasta!

Oli lähes ennenkuulumatonta, että Diana kehtasikin erota prinssistä – tulevasta Englannin kuninkaasta!

Diana kertoi, että päivää ennen kuin prinssi Charles kosi häntä, hän oli jo ymmärtänyt, että Charlesilla oli hyvin läheinen suhde toiseen naiseen – Camillaan. Pinkkipaitainen Diana nauroi Charelsin kosinnalle, mutta lopulta kuitenkin suostui. Ajatteliko hän, että Charles kyllä unohtaa toisen naisen, kun he menevät naimisiin ja perustavat perheen? Halusiko hän Charlesin oikeaksi elämän rakkaudeksi vai tiesikö Diana alusta asti, että avioliitossa oli kolme henkilöä, kuten hän myöhemmin sanoi?

 

A statue of Diana, Princess of Wales will be erected in the grounds of Kensington Palace at the request of her sons, The Duke of Cambridge and Prince Harry. The Princes have convened a committee to commission and privately raise funds for the creation of the statue. This committee will advise on the selection of the sculptor and will work with Historic Royal Palaces on the statue's installation in the public gardens at Kensington Palace. The Duke of Cambridge and Prince Harry said: "It has been twenty years since our mother's death and the time is right to recognise her positive impact in the UK and around the world with a permanent statue. "Our mother touched so many lives. We hope the statue will help all those who visit Kensington Palace to reflect on her life and her legacy." While the sculpting of the statue will begin soon, it is not currently possible to advise when it will be unveiled. It is hoped that this will occur before the end of 2017. Further announcements on the statue's sculptor and design will be made in due course.

Henkilön Kensington Palace (@kensingtonroyal) jakama julkaisu

  • Tiesin ensimmäisenä päivänä, ettei minusta tule kuningatarta. –Diana

Ainakin hän sai hyvin nopeasti tietää Camillan merkityksen Charlesille, koska heti kihlajaisuutisen jälkeen Camilla halusi tavata Dianan ja kuulla kaiken. Kun Charles lähti matkoille juuri ennen heidän häitään, Camilla soitti Charlesille ja Diana kuuli koko keskustelun. Kuuluisat kuvat Dianasta itkemässä lentokentällä eivät ehkä olleetkaan ikävää, jota hän tuntisi, kun tuleva aviomies olisi poissa, vaan sitä, että hän ymmärsi tulevan avioliittonsa olevan karilla jo ennen kuin sitä oli solmittukaan.

Hän ymmärsi tulevan avioliittonsa olevan karilla jo ennen kuin sitä oli solmittukaan.

Dianan omien kommenttien mukaan koko hänen avioliittonsa oli farssi ja näytelmää. Hän piirtää melko julman ja ainakin kylmän kuvan aviomiehestään Charlesista. Vaikuttaisi siltä, että Diana keskittyi työhönsä ja lapsiinsa, koska ei päässyt eroon avioliitostaan, jossa oli kuitenkin onneton. 

Jotkut sanovat, että avioliiton ongelmina olivat Dianan kärsimättömyys, itsepäisyys ja syömishäiriöt. Hän itse sanoo niiden olleen oire avioliiton ongelmista, ei niiden syy. Kun Diana ja Charles asuivat jo erillään ja Diana tapasi muita miehiä, sanottiin, että hän oli kevytkenkäinen ja avioeron syy olikin Dianan pettäminen.

Toinen puoli sanoo, ettei Diana kestänyt eikä myöskään sietänyt miehensä käytöstä häntä kohtaan ja oli oikeutettuakin erota. Ei ketään, ei edes prinsessaa, saa kohdella niin, miten häntä kohdeltiin.

Diana ei halunnut elää valheessa. Sellainen elämä on todella raskasta. Ja meillä on kuitenkin vain tämä yksi elämä.

Kuten kaikissa erotarinoissa, tässäkin on vain yksi puoli kerrottuna. Charles ei ole kertonut omaa kantaansa, ainakaan suoraan, vaikkakin on myöntänyt pettäneensä vaimoaan. Lopulta he puivat omaa avioeroaan julkisesti median kautta ja siitähän media innostui. Satutarinasta oli tullut ruma erotarina, jota riepoteltiin julkisesti kautta maailman.

Tosiasia kuitenkin on, että lähes heti Dianan kuoleman jälkeen Charles julkisti suhteensa Camillaan. Oliko avioliitossa kolme osapuolta ja kuka oli syyllinen avioeroon, sitä emme varmasti koskaan täysin saa tietää. Omia mielipiteitä ja johtopäätöksiä voi kuitenkin tehdä erilaisista tiedonjyväsistä.

Koskettavasti joskin välillä aika naivisti joka tapauksessa Diana kertoi omasta elämästään. Hän oli rakastettu prinsessa, sydänten prinsessa monella tapaa. Jälkensä hän on jättänyt Englannin kuningashuoneen historiaan, oli syy avioeroon mikä tahansa.

Kuka haluaisi elää liitossa, jossa kumppani rakastaa toista? Oli kyse kuinka prinsessasta, prinssistä ja kuninkaallisista.

Minulle hän on aina aito sydämen prinsessa, joka kärsi valtavasti julkisesta elämästään ja vaikeasta avioliitostaan. Kuka haluaisi elää liitossa, jossa kumppani rakastaa toista? Oli kyse kuinka prinsessasta, prinssistä ja kuninkaallisista. Ei kuninkaallistenkaan mitä vain tarvitse kestää, varsinkaan nykyaikana.

Lähteet:
Dokumenttielokuva "Diana -omin sanoin" (Ohj. Tom Jennings)
Dokumenttielokuva "Dianan tarina" (tuottaja Maura Mandt)
Morton, Andrew: "Diana: Her true story"

Tutustu myös:
Dianasta on tehty elokuva "Diana" jossa häntä näyttelee Naomi Watts
Dianakin oli etä-äiti
Meghan Markle rikkoo rajoja

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Miksi ulkonäkö on niin tärkeää? Kuva: Panu Pälviä

Kun kerroin erostani eräässä Facebook-ryhmässä, sain tämän kommentin yhdeltä sen jäseneltä. Jäin miettimään. Hän varmasti tarkoitti hyvää, jopa kehui minua, mutta pitäisikö tästä siis nyt olla iloinen vai sittenkin hämmentynyt, ärsyyntynyt tai loukkaantunut?

Eipä sitä itse voi edes liiemmälti vaikuttaa siihen, minkänäköisenä sitä tähän maailmaan syntyy.

Ennen kaikkea tuollainen kommentti kuitenkin pelottaa. Eihän ulkonäöllä pitäisi olla vaikutusta sellaiseen, eihän? Ulkoinen olemus ja varsinkin ulkonäkömme muuttuu koko ajan. Sitä vanhenee, ryppyyntyy, muuttuu joka tapauksessa erinäköiseksi. Ei kukaan ole nuori ikuisesti. Ulkonäkö ei myöskään kerro juuri yhtään mitään ihmisestä. Eipä sitä itse voi edes vaikuttaa siihen, minkänäköisenä sitä tähän maailmaan syntyy.

Miltä minä näytän ulkoisesti, ei varmasti ole vaikuttanut parisuhteitteni alkamiseen tai päättymiseen mitenkään. Tai ainakin niin kovasti haluan uskotella. Minkälaisessa maailmassa elän, jos jokin näin pinnallinen seikka vaikuttaisi sellaiseen?

Jos sinkkuus tai seurustelu on ulkonäöstä kiinni, on se ihan järkyttävän pelottavaa.

Jos sinkkuus tai seurustelu on ulkonäöstä kiinni, on se ihan järkyttävän pelottavaa. Ja vaikkei se olisikaan, on se kuitenkin valitettavasti täysin ilmiselvää, että ulkonäköä katsotaan ja arvioidaan mahdollisessa tulevassa seurustelukumppanissa. Tinderissä ja muissa seuranhakusovelluksissa kuvat ovat lähes ainoa asia, mitä toisesta näkee. Ja mitä ihmettä ne kuvat nyt sitten minustakaan esimerkiksi kertovat? Ja sitten saa kommentteja, kuten:

Ootpa kaunis, ihme että olet vielä sinkku.
Ei uskois teini-ikäisen äidiksi.
Hyvä perse.
Upee tukka, kauniit sääret, kaunis vartalo.
Ei tuon näköinen sinkkuna kauan juoksentele.

Olen tekopyhä kimpaatuessani tuosta kommentista kun samalla tiedän, että itse pyyhin Tinderissä kuvia vasemmalle ajatuksella hyi, onpa ruma.

Voisi luulla, että nuo kommentit imartelisivat. Mutta lähinnä ne ärsyttävät. Jos tärkeintä on se, miltä näyttää, aika ohueksi jää mitkään mahdollisuudet pysyviin ihmissuhteisiin. Koska tärkeimmät ominaisuutemme eivät näy päälle päin, eivät lainkaan. Ulkonäkö on vain pintaa ja hyvin nopeasti ne muut asiat käyvät tärkeämmiksi kuin se, miltä toinen näyttää. 

Koen melkein loukkaavana tai ainakin jokseenkin kummallisena, että joku voi kommentoida sinkkuuttani tai sen loppumista ulkonäköni perusteella. Ja samalla kuitenkin kun onhan sillä ulkonäöllä väliä. Olen tekopyhä kimpaatuessani tuosta kommentista kun samalla tiedän, että itse pyyhin Tinderissä kuvia vasemmalle ajatuksella hyi, onpa ruma. Mistä sitä tietää, kuinka upea ihminen kuvan takana on?

Mikä minä olen kimpaantumaan perse-kommenteista, kun teen täysin samalla tavalla? Onko yhteiskuntamme todella näin ulkonäköpainotteinen, että itsekin tekee ulkonäöllistä kategorisointia täysin luonnollisesti, helposti ja alitajuisesti?

Voiko kukaan rakastua ruttuiseen ihmiseen vai onko häneen pitänyt rakastua jo ruttuuntumattomuuden aikana?

Ulkonäön merkitys tässä yhteiskunnassa voi ehkä ahdistaa, mutta se on kuitenkin sanomattakin selvää, että merkitystä sillä on. Kun vanhenee ja rypistyy, voikin kysyä kuten PMMP: rakastatko mua vielä kun olen ruttuinen? Mutta jos onkin silloin ruttuisena yksin? Voiko kukaan rakastua ruttuiseen ihmiseen vai onko häneen pitänyt rakastua jo ruttuuntumattomuuden aikana?

Onko minun pelättävä sitä, että kun vanhenen, ulkonäköni muuttuu ja sitten sitä onkin kurjuutta kerrakseen? Milloin ulkonäöstä tuli toisten arvostelun tärkein kriteeri?

Lue myös:
Tissini ovat pienet – voinko olla naisellinen?
Jyllannin suomineito: Onko lihavuus The new black?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

 

Kommentit (1)

Anne (Kivun kahdet kasvot)

Todella hyvä kirjoitus ja tuttua pohdintaa tekstissäsi! Se on jotenkin niin surullista, millaiset ulkonäköpaineet nykyään asetetaan etenkin naisille. Vai asetammeko niitä myös itse?
Onneksi löytyy joitakin rohkeita ihmisiä, ketkä kapinoivat sitä vastaan näkyväsikin. Esimerkkinä siitä voisi mainita YouTuben puolelta "Vatsamielenosoituksen" ja nimeltämainitsemattomia ihmisiä omasta tuttavapiirissä.
Joka tapauksessa keskustelua asiasta kaivataan, jotta voisimme itsekukin pohtia asenteistamme. Siksi tämäkin blogikirjoitus on erittäin tervetullutta pohdintaa asian tiimoilta! Kiitos siitä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017