Kirjoitukset avainsanalla vuoroviikkoasuminen

Veljekset tulevat hyvin toimeen.

Kun toinen on etä- ja toinen vuoroviikkolapsi, ei ole niin sanottua, että sisarukset näkisivät toisiaan kovin usein. Siksi kun he näkevät, ovat ne tilanteet ihania ja tärkeitä.

Varsinkin nuorempi on ikävöinyt välillä kovastikin veljeään. Siksi on sydäntälämmittävää, että tällä viikolla poikkeuksellisesti jo KAKSI ILTAA on mennyt niin, että molemmat lapset ovat luonani. Tällainen tapahtuu melko harvoin: teini käy verrattain vähän luonani ja nyt ei ole edes nuoremman äitiviikko. Joten nämä kaksi iltaa ovat arvokkaita ihan meille jokaiselle.

Lapsi voi ikävöidä kovasti omaa sisarustaan, jota näkee harvoin.

Meidänkaltaisissa perheissä, joissa sisaruspuolet eivät asu samassa osoitteessa ja ovat osan aikaa tahoillaan myös toisen vanhempansa luona, voi muodostua tilanteita, jolloin he näkevät harvakseltaan. Lapsi voi ikävöidä kovasti omaa sisarustaan, jota näkee harvoin.

Eipä näitä kuvia katsoessa paljoa tarvitse miettiä, nauttivatko pojat toistensa seurasta. Sunnuntaina taisin ihan vallan itkeä, kun näin heidät yhdessä. Instagram-storyni tuosta päivästä on edelleen nähtävillä. Halusin sen tallentaa kohokohtiin, koska päivä tuntui erityiselle ja tärkeälle. Mukana on myös harvinaista yhteisvideota pojistani.

Tällaiset pienet, tärkeät hetket, jotka voivat kuulostaa mitättömille muiden korviin, ovat meidän perheellemme elintärkeitä. Kunpa näitä tulisi jatkossa enemmänkin.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

Facebookiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Varmaan tiedätkin, ettei viime sunnuntai ja tämä torstai ole samaa viikkoa. Pisti vain noista videoistasi moinen silmään.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

No niin jos tarkkoja ollaan, kyllä näin, itselle vaan viikot menevät päässä sunnuntaista lauantaihin, kun sunnuntaina tulee vuoroviikkolapsi aina luokseni. Pidän siis oudosti sunnuntaita viikon ensimmäisenä päivänä. Jos tällä on iso merkitys jollekin kuulla tämä selitys. Siksi tuo lapsus pääsikin tekstiini ja en sitä korjaakaan.

Terveisin, Etä-äiti

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulla on vuoroviikkovanhempana nyt lapseton viikko. Ja tänään iski niin kova ikävä, että purskahdin itkuun. Onneksi sain helpotusta, lapsen isältä.

Olen ollut nyt viisi päivää erossa lapsestani. Niin kauheasti kun olenkin NAUTTINUT (siis ihan oikeasti, tämä ei ollut sarkasmia), tänään se iski.

IKÄVÄ. Minulla harvoin ehtii tulla ikävä vuoroviikkolastani, varsinkin, kun yleensä näemme kerran lapsettomankin viikon aikana. Nyt kesällä ei tätä yhden päivän tapaamista ole lomamatkojen vuoksi. Ja arjessa ei ehkä ehdi pysähtymään samalla tavoin kuin näin lomalla.

Tänään sattui niin paljon, että käperryin sängylle vauva-asentoon ja itkin ja paruin.

Oli mikä oli, tänään sattui niin paljon, että käperryin sängylle vauva-asentoon ja itkin ja paruin. En ole pitkään aikaan kokenut näin kovaa ikäväntunnetta nuorimmaistani kohtaan.

Onneksi sain helpotuksen, koska näinä hetkinä osaan pyytää lapsen isältä vaikkapa yhtä kuvaa lapsesta. Se auttaa hieman. Tiedän, että lapsella on kaikki hyvin ja sen jälkeen minullakin jälleen on.

Sain tämän kuvan kuopuksestani tänään.

Näette siis tässä postauksessa tältä päivältä ihan autenttista matskua. Minä itkemässä ja kuopus isällään. Tällaista on meillä, vuoroviikkoperheenä.

En aina osaa varautua näihin tunnekuohuihin, tänään se tuli niin yllättäen. Siksi tämä ensiapu oli äärimmäisen tärkeää. 

Miten onnellinen olenkaan, että isä aina lähettää näitä kuvia, jos pyydän. Se on minulle äärimmäisen tärkeää. Huh, kun jo helpottaa, vaikka vähän itken edelleen. En aina osaa varautua näihin tunnekuohuihin, tänään se tuli niin yllättäen. Siksi tämä ensiapu oli äärimmäisen tärkeää. 

Kiitos.

Lue myös: Kiitos lapsieni isät

Terveisin Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Panu Pälviä

Uusi hallitus on julkistanut hallitusohjelmansa, jossa mainitaan suoraan myös vuoroviikkoasuminen. 

"Tuetaan tasa-arvoista vuorovanhemmuutta. Mahdollistetaan lapselle kaksi tasavertaista osoitetta." Neuvottelutulos hallitusohjelmasta

Tämähän tarkoittaa käytännössä sitä, ettei vuoroviikkovanhempien tarvitse välttämättä keskenään määritellä, kumpi on etävanhempi ja kumpi lähi. Lapsi saa kaksi tosiasiallista kotia myös virallisesti. 

Kun tämä mahdollistuu, muutamme kuopuksemme kodiksi kaksi osoitetta. Näin vahvistuu etävanhemman, eli tässä tapauksessä isän, tuntu vahvasta vanhemmuudesta ja epätasa-arvoisuus meidän vanhempien välillä vähenee myös virallisesti. Tämä on äärimmäisen hyvä asia ja tätä olemme molemmat varmasti pitkään jo toivoneetkin.

Koemme, että olemme molemmat tasaveroisia vanhempia, mutta virallisesti tätä ei ole nähty. Keinotekoiset nimitykset etä ja lähi poistuvat kuopuksemme vanhemmuuden osalta. Lapselle voi myös itselleen olla myöhemmin tärkeä ymmärtää, että hänellä on oikeasti kaksi tosiasiallista kotia, myös lain silmissä.

Mutta entäpä tuet ja palvelut? 

Kaikkia tietenkin myös kiinnostaa, muuttaako tämä käytännössä kuitenkaan yhtään mitään? 

"Vuorovanhemmuusperheiden asemaa parannetaan asumistuessa ja muussa sosiaaliturvassa." Hallitusohjelma

Tuohan ei vielä käytännössä kerro ollenkaan, miten tämä tullaan toteuttamaan. On äärimmäisen tärkeä saada etävanhemmallekin lapsiperusteisesti asumistukea, saada koulu- ja terveyspalvelut tasaveroisesti hänenkin kotipaikkakunnalleen ja niin edelleen. Jos nämä muuttuvat oikeasti ja käytännössä tasaveroisempaan suuntaan, on hallitusohjelma onnistunut hyvin eroperheiden tukemisessa. 

Toinen mielenkiinointen seikka on, poistuvatko sopimuksista etä- ja lähivanhempinimitykset? Olisiko niissä tämän jälkeen kaksi lähivanhempaa vai jopa kaksi VANHEMPAA? Tällä on suuri lakiinkin perustuva merkitys esimerkiksi riitatilanteissa. Jos molemmat ovat ns. lähivanhempia, ovat lähtökohdat täysin erilaiset kuin tähän asti ovat olleet. Tällä on valtavan iso merkitys kaikille vuoroviikkoetävanhemmille.

Entäpä lapsilisien jako ja elatusmaksut? Poistuuko elatusvelvollisuus, miten kulut jaetaan käytännössä tasan ja vaikuttavatko tulot elatukseen? Nämä ovat vaikeita ja kimurattejakin kysymyksiä ja jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten hallituksen kirjaamat kohdat toteutuvat käytännön tasolla.

Kuitenkin jo se, että vuoroviikkoasuminen on otettu huomioon uudessa hallitusohjelmassa, on iso asia. Se nähdään virallisena ja hyvänä vaihtoehtona erolapsen asumismuodoksi; asia, josta on pitkään puhuttu ja monet eivät pidä sitä hyvänä ratkaisuna. Kun se näin virallisestaan, ehkä ennakkoluulot sen ympäriltä vähitellen hälvenevät.

Lue myös:
Vuoroviikkovanhemmuuden lain ongelmakohdat näkyvät arjessamme
Vuoroviikkolapsemme arjen järjestelyt
Meillä jaetaan lapsilisät
Perheitä koskevat hallitusohjelman muutokset

Vuoroviikkovanhemmuus on nyt mainittu hallitusohjelmassa. Tästä olen todella iloinen.

Terveisin. Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (1)

Soikku
1/1 | 

Todella tärkeä uudistus! Sinänsä Etä-äiti -palsta toistaa itseään, jotain raikastusta kiitos. Teksti oli kovin puiseva. Ikuisesti pyörii samat asiat. Hyvät neuvot kalliit.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Puhun lapsimessuilla eroperheiden monimuotoisuudesta. Kuva: Meri Björn

Eroperhe ei sanana kerro mitään perhemuodosta, huoltajuusratkaisuista, lasten hyvinvoinnista tai vanhempien yhteistyökyvystä. Silti eroperheistä puhutaan kuin ne olisivat yksi homogeeninen joukko. Puheen eroperheistä pitäisi muuttua neutraalimmaksi.

Neutraalilla tarkoitan, että sanana eroperhe on negatiivinen. Ikäänkuin ydinperhe tai ns. tavallinen perhe olisi jotenkin erilainen perhe kuin eroperhe. Tämähän ei pidä paikkaansa lainkaan, koska jokainen perhe on jokatapauksessa uniikki. Eroperheiden niputtaminen yhdeksi joukoksi ei ole oikea tapa puhua perheistä, joissa vanhemmat ovat eronneet. Jos jotkut kannattavat sukupuolineutraalia puhetapaa, minä kannatan perheneutraalia puhetta.

Kannatan perheneutraalia puhetta. On perheitä, ihan ilman etuliitteitä.

Eroperhehän voi tarkoittaa lukuisia erilaisia asioita: yh-perheitä, uusperheitä, vuoroviikkoperheitä, hetero- tai homoliittojen eronneita perheitä, sijaisperheitä, adoptioperheitä ja niin edelleen. Erovanhempiakin on erilaisia. On perheitä, ihan ilman etuliitteitä. 

Enää eroperhe ei tarkoita automaattisesti sitä, että erossa lapset menevät äidin luokse ja isät ovat viikonloppuisiä. Eroperheiden monimuotoisuus lisääntyy jatkuvasti. Siksi joskus hyviksikin tarkoitetut ohjeet eroperheille ontuvat: miten voidaan neuvoa, että jokin toimii hyvin eroperheissä, kun tuo sanana ei edes kosketa mitään yhtä yhtenäistä joukkoa?

Miten voidaan neuvoa, että jokin toimii hyvin eroperheissä, kun tuo sanana ei edes kosketa mitään yhtä yhtenäistä joukkoa?

Yhtä omituista on antaa yleisohjeita, mikä asumismuoto sopii erolapsille. Minkään ikärajan vetäminen staattisesti johonkin kohtaan, jonka jälkeen jokin asumismuoto käy tai ei käy lapselle ei ole mahdollista. Jokainen perhe ja lapsi on yksilönsä. Neuvojen ja ohjeiden tulisikin ohjata meitä eronneita vanhempia suuntaan, jossa otamme huomioon lapsemme YKSILÖLLISET tarpeet. Meillä tämä tarkoitti sitä, että vanhemmalle lapselle vuoroviikkoasuminen ei käynyt lainkaan, kun taas kuopukselleni se sopii mainiosti.

Sama pätee myös huoltajuusratkaisuista puhumiseen. Mitään yhtenäistä, aina toimivaa ohjetta ei voi antaa lastenvalvoja, sosiaalityöntekijä tai kukaan muukaan. Jokainen tilanne on erilainen: on otettava huomioon kummankin vanhemman taloudellinen ja henkinen elatuskyky, lapsen kodin vaihtuminen tai säilyminen samana, sosiaalisen ympäristön muuttuminen, vanhempien keskinäiset välit ja monta muuta seikkaa. Ainoa ohje, jonka voi ja pitää antaa, on se, että ratkaisujen tulisi aina pohjautua lapsen oikeuksiin ja etuihin. Mikä ratkaisu toimii lapselle parhaiten? On myös muistettava, ettei asumisratkaisun kannata tai tarvitse olla pysyvä: lapsi kasvaa, perhemuodot muuttuvat, koulu voi vaihtua ja niin edelleen. Tällöin on pohdittava uudelleen, mikä on lapselle hyvä ja oikea ratkaisu.

Ainoa ohje, jonka voi ja pitää antaa, on se, että ratkaisujen tulisi aina pohjautua lapsen oikeuksiin ja etuihin.

Olen sunnuntaina 14.4. kello 11.30 puhumassa Lapsimessujen Neuvola-lavalla lisää eroperheiden monimuotoisuudesta. Tule kuuntelemaan! 

Lue myös:
Näin olemme järjestäneet vuoroviikkolapsemme arjen ratkaisut
Miten saada vaihtotilanne lapselle kaikkein toimivammaksi?
Etä-äitiyteni oli perheellemme paras ratkaisu

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017