Kirjoitukset avainsanalla Englanti

Dianaa joskus syytetään hänen avioliittonsa ongelmista. Kuva dokumentista Diana – omin sanoin.

Paljon puhutaan Dianan onnettomasta avioliitosta, avioerosta ja varsinkin traagisesta kuolemasta. Harvemmin puhutaan siitä, että Diana itsekin tuli onnettomasta perheestä – hänen vanhempansa välit olivat hyvin riitaiset, ja hän sanoo perheessään olleen myös väkivaltaa.

Onko tämä vaikuttanut siihen, että hän itsekin ajautui liittoon, josta halusi erota?

Dianan vanhemmat ottivat avioeron. Onko tämä vaikuttanut siihen, että hän itsekin ajautui liittoon, josta halusi erota? Joskus sanotaan, että erolapsista kasvaa aikuisia, jotka itsekin eroavat liitoistaan – vaikka itse kyllä olen tällaisia yleistyksiä vastaan.

Vai onko ennemminkin niin, että hänen vanhempansa näyttivät esimerkillään, että avioero kannattaa ottaa, jos liitto on onneton? Dianan lapsuuden aikaan avioerot olivat edelleen todella harvinaisia Englannissa. Hänen vanhempansa kuitenkin erosivat. Onko hän tästä saanut mallin toimia rohkeasti tilanteessa, joka tuntuu mahdottomalta – kuninkaalliset kun eivät saa ottaa eroa, tai jos ottavat, on se aina kriisi kuningashuoneelle.

  • Avioliitossamme oli kolme ihmistä. Siellä oli vähän ahdasta. –Diana.

Joidenkin mielestä Dianan olisi vain pitänyt kestää onnettomassa liitossaan kuten kuninkaalliset vuosisatoja ennen häntäkin olivat kestäneet, vaikka avioliitto olisi onneton. Kuninkaalliset eivät menneet naimisiin rakkaudesta vaan velvollisuudesta, joten miksi edes odottaa onnellista avioliittoa? Oli lähes ennenkuulumatonta, että Diana kehtasikin erota prinssistä – tulevasta Englannin kuninkaasta!

Oli lähes ennenkuulumatonta, että Diana kehtasikin erota prinssistä – tulevasta Englannin kuninkaasta!

Diana kertoi, että päivää ennen kuin prinssi Charles kosi häntä, hän oli jo ymmärtänyt, että Charlesilla oli hyvin läheinen suhde toiseen naiseen – Camillaan. Pinkkipaitainen Diana nauroi Charelsin kosinnalle, mutta lopulta kuitenkin suostui. Ajatteliko hän, että Charles kyllä unohtaa toisen naisen, kun he menevät naimisiin ja perustavat perheen? Halusiko hän Charlesin oikeaksi elämän rakkaudeksi vai tiesikö Diana alusta asti, että avioliitossa oli kolme henkilöä, kuten hän myöhemmin sanoi?

 

A statue of Diana, Princess of Wales will be erected in the grounds of Kensington Palace at the request of her sons, The Duke of Cambridge and Prince Harry. The Princes have convened a committee to commission and privately raise funds for the creation of the statue. This committee will advise on the selection of the sculptor and will work with Historic Royal Palaces on the statue's installation in the public gardens at Kensington Palace. The Duke of Cambridge and Prince Harry said: "It has been twenty years since our mother's death and the time is right to recognise her positive impact in the UK and around the world with a permanent statue. "Our mother touched so many lives. We hope the statue will help all those who visit Kensington Palace to reflect on her life and her legacy." While the sculpting of the statue will begin soon, it is not currently possible to advise when it will be unveiled. It is hoped that this will occur before the end of 2017. Further announcements on the statue's sculptor and design will be made in due course.

Henkilön Kensington Palace (@kensingtonroyal) jakama julkaisu

  • Tiesin ensimmäisenä päivänä, ettei minusta tule kuningatarta. –Diana

Ainakin hän sai hyvin nopeasti tietää Camillan merkityksen Charlesille, koska heti kihlajaisuutisen jälkeen Camilla halusi tavata Dianan ja kuulla kaiken. Kun Charles lähti matkoille juuri ennen heidän häitään, Camilla soitti Charlesille ja Diana kuuli koko keskustelun. Kuuluisat kuvat Dianasta itkemässä lentokentällä eivät ehkä olleetkaan ikävää, jota hän tuntisi, kun tuleva aviomies olisi poissa, vaan sitä, että hän ymmärsi tulevan avioliittonsa olevan karilla jo ennen kuin sitä oli solmittukaan.

Hän ymmärsi tulevan avioliittonsa olevan karilla jo ennen kuin sitä oli solmittukaan.

Dianan omien kommenttien mukaan koko hänen avioliittonsa oli farssi ja näytelmää. Hän piirtää melko julman ja ainakin kylmän kuvan aviomiehestään Charlesista. Vaikuttaisi siltä, että Diana keskittyi työhönsä ja lapsiinsa, koska ei päässyt eroon avioliitostaan, jossa oli kuitenkin onneton. 

Jotkut sanovat, että avioliiton ongelmina olivat Dianan kärsimättömyys, itsepäisyys ja syömishäiriöt. Hän itse sanoo niiden olleen oire avioliiton ongelmista, ei niiden syy. Kun Diana ja Charles asuivat jo erillään ja Diana tapasi muita miehiä, sanottiin, että hän oli kevytkenkäinen ja avioeron syy olikin Dianan pettäminen.

Toinen puoli sanoo, ettei Diana kestänyt eikä myöskään sietänyt miehensä käytöstä häntä kohtaan ja oli oikeutettuakin erota. Ei ketään, ei edes prinsessaa, saa kohdella niin, miten häntä kohdeltiin.

Diana ei halunnut elää valheessa. Sellainen elämä on todella raskasta. Ja meillä on kuitenkin vain tämä yksi elämä.

Kuten kaikissa erotarinoissa, tässäkin on vain yksi puoli kerrottuna. Charles ei ole kertonut omaa kantaansa, ainakaan suoraan, vaikkakin on myöntänyt pettäneensä vaimoaan. Lopulta he puivat omaa avioeroaan julkisesti median kautta ja siitähän media innostui. Satutarinasta oli tullut ruma erotarina, jota riepoteltiin julkisesti kautta maailman.

Tosiasia kuitenkin on, että lähes heti Dianan kuoleman jälkeen Charles julkisti suhteensa Camillaan. Oliko avioliitossa kolme osapuolta ja kuka oli syyllinen avioeroon, sitä emme varmasti koskaan täysin saa tietää. Omia mielipiteitä ja johtopäätöksiä voi kuitenkin tehdä erilaisista tiedonjyväsistä.

Koskettavasti joskin välillä aika naivisti joka tapauksessa Diana kertoi omasta elämästään. Hän oli rakastettu prinsessa, sydänten prinsessa monella tapaa. Jälkensä hän on jättänyt Englannin kuningashuoneen historiaan, oli syy avioeroon mikä tahansa.

Kuka haluaisi elää liitossa, jossa kumppani rakastaa toista? Oli kyse kuinka prinsessasta, prinssistä ja kuninkaallisista.

Minulle hän on aina aito sydämen prinsessa, joka kärsi valtavasti julkisesta elämästään ja vaikeasta avioliitostaan. Kuka haluaisi elää liitossa, jossa kumppani rakastaa toista? Oli kyse kuinka prinsessasta, prinssistä ja kuninkaallisista. Ei kuninkaallistenkaan mitä vain tarvitse kestää, varsinkaan nykyaikana.

Lähteet:
Dokumenttielokuva "Diana -omin sanoin" (Ohj. Tom Jennings)
Dokumenttielokuva "Dianan tarina" (tuottaja Maura Mandt)
Morton, Andrew: "Diana: Her true story"

Tutustu myös:
Dianasta on tehty elokuva "Diana" jossa häntä näyttelee Naomi Watts
Dianakin oli etä-äiti
Meghan Markle rikkoo rajoja

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kun Meghan Marklesta alettiin puhumaan, nostettiin esille varsinkin kaksi asiaa. Hän on puoliksi tummaihoinen. Ja eronnut. Tuo seikka nousi uudelleen ja uudelleen lööppien aiheiksi. Ikäänkuin ero olisi jotain kamalaa ja eronnut leimaantunut jollain tavalla epäonnistuneeksi ja epäkelvoksi. 

Ikäänkuin ero olisi jotain aivan kamalaa ja eronnut leimaantunut jollain tavalla epäonnistuneeksi ja epäkelvoksi. 

Ero on ollut pitkään kielletty sana ja teko varsinkin valtaapitävien keskuudessa

Ja kun Meghan alkoi seurustelemaan Englannin prinssi Harryn kanssa, lehdistö kohahti, ja niin kohahti kuningas(tai kuningatar)huonekin. Eronnut! Voiko eronneesta tulla Englannin kuningatarta? Se edelleen rikkoo sitä protokollaa, jota kuningashuone on noudattanut satoja vuosia, ainoastaan hyvin harvoin poikkeuksin, ja ne poikkeukset ovat aiheuttaneet suuren kohun ja ongelmia niiden aiheuttajille.

Kun silloinen Englannin kuningas Edvard VIII avioitui 1930-luvulla kahdesti eronneen Wallis Simpsonin (hänkin yhdysvaltalainen) kanssa, joutui Edvard loppujen lopuksi luopumaan kruunustaan, jolloin hänen pikkuveljensä peri hänen kruununsa. Tuon pikkuveljen vanhin lapsi Elisabet on nyt Englannin kuningatar.

Charlesin ja Dianan ero sai aikaan valtavan kohun, vaikka tapahtui jo hyvin lähellä meidän aikaamme.

Elisabetin sisko prinsessa Margaret rakastui myös eronneeseen mieheen, mutta Elisabet ei antanut heille avioliittolupaa. Margaret oli tiettävästi vuosikymmenten ajan musertunut siitä, ettei saanut naida rakastettuaan, koska tämä oli eronnut. Ja kukapa ei muistaisi Charlesia ja Dianaa? Heidän eronsa sai aikaan valtavan kohun, vaikka tapahtui jo hyvin lähellä meidän aikaamme.

Charles meni sittemmin uudelleen naimisiin, mikä on hyvin poikkeuksellista Englannin tulevalle kuninkaalle. Myös Charlesin vaimo Camilla on eronnut. Joten jonkinlaista läpimurtoa hyvin paljon modernimpaan suuntaan on tämäkin kuningashuone tekemässä.

Kuninkaallisten keskuudessa suhtautuminen eroihin ja eronneisiin on kuitenkin edelleenkin melko nuiva. Siksi kuninkaallisilla kautta mannerten on varmasti onnettomia liittoja, koska niistä ei voida suuren paineen takia erota.

Tai jos meidän presidenttimme Sauli Niinistö eroaisi, tulisi siitäkin varmasti iso kohu. Ja nyt puhutaan kuitenkin Suomesta, demokratiasta ja melko vapaamielisestä maasta. Esimerkkejä voisin antaa vielä varmasti lisää.

Ovatko eronneet kakkosluokan kansalaisia?

Onko ero ja erostatus jotain häpeällistä? Onko häpeä, että Harry nai eronneen naisen? Onko ero merkki epäonnistumisesta? Ja jos eroja on vielä monta takanapäin, voi ihan meidän tavallisen rahvaankin keskuudessa saada hyvin kummeksuvia katseita ja puheita osakseen.

Avioliitossa luvataan olla, kunnes kuolema erottaa. Avioero on lupauksen rikkomista. Miksi sitten mennä naimisiin, jos siinä ei pysytä, vai moni kysyä. Yleensä kysyjä ei ole itse eronnut. 

Eroon liittyy hyvin paljon hyvin kompleksisia asioita. En usko, että kukaan lähtee eroon kevyein perustein. Siksi voisin sanoa, että eron läpikäynyt ja siitä selvinnyt on hyvin vahva ihminen. Eikä sitä pidä hävetä. En osaa hävetä erojani enkä aio hävetä.

En osaa hävetä erojani enkä aio hävetä.

Eikä kannata Meghaninkaan. Hän on upea nainen, jolla on takanaan elettyä elämää, elämänkokemusta vailla vertaa ja vahvuutta, joka monelta varmasti puuttuu. Olin ylpeä hänestä viime lauantaina. Hän ei ole välittänyt puheista, ilkeistäkään. Ja hän sai unelmiensa prinssin. Eronnut, upea nainen teki sen.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (7)

Isivuosi

Omaa avioeroani en osaa hävetä. Monet arvet prosessi jätti, mutta häpeällisenä en sitä koe.

Luulisi tässäkin asiassa maailman hiljalleen vapautuvan ikivanhoista ajattelumalleista.

Vierailija

Olen samaa mieltä, eroa ei tarvitse hävetä tai joutua puollustelemaan. Eikä leskeksi jäämistä, kuten presidentti Sauli Niinistön tapauksessa.

Jyllannin suomineito
Liittynyt2.5.2017

Apua en seuraa kuninkaallisten elämää yhtään. En, vaikka asun maassa jossa ainakin näennäisesti hallitsee Kuningatar ;) Mutta erostatus ja siihen liitettävä häpeä istuu kyllä tiukassa. Onko asia vielä eri miehille ja naisille? Mielestäni tässä on myös sukupuoliero, jossa eronneen naisen tilanne on vielä varsin vaikea.

Med venlig hilsen, Terhi.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Kiitos <3 koetan kirjoittaa niitä aina, kun vain jotenkin saa aiheen käymään blogin teemaan 🙊 kun historia on mun toinen intohimo kirjoittamisen lisäksi, pakkohan nämä intohimot on myös välillä yhdistää :)

Terveisin, Etä-äiti

Tiina MamaLiljaroosa

En häpeä erostatustani mutta moni häpeää sitä minun puolestani. Eli kyllä, ero on edelleen häpeä ja olen saanut kärsiä paljon ihmisten halveksuntaa sen takia. Etenkin uskispiireissä ero on tabu eikä siitä taida muuksi muuttua.

Vierailija

Ero ei ole häpeäksi ellei ole lapsia. Ken lapsiaan rakastaa, järjestää heille kokonaisen keskinäistä kunnioitusta perheen kesken ja ulkopuolisiin. Lapsettomat voivat eroilla, mutta kunnioittaen toisiaan hekin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Englantiin on syntynyt uusi kuninkaallinen, kun prinssi Williamin vaimo herttuatar Catherine synnytti juuri pojan. Onko sukupuolella enää väliä kuninkaallisillakaan tai kruununperimyksessä?

Sukupuolella ollut Englannissa suuri merkitys kuninkaallisille

Englannissa on ollut vain kourallinen kuningattaria. Tämä johtuu siitä, että miespuoliset kuninkaalliset ovat menneet naispuolisten edelle kruununperimysjärjestyksessä. Eli jos kuningas- (tai kuningatar-)parin ensimmäinen lapsi on tyttö ja toinen lapsi on poika, on tämä poika mennyt kruununperimysjärjestyksessä tytön ohitse. Jos kuningasparilla on vain tyttöjä, voi naisestakin kuitenkin tulla kuningatar. Tällöin vanhin tytär perii kruunun.

Siksi Englannin historiassa on hyvin paljon kuninkaita. Kuuluisia kuningattaria ovat olleet Elisabet I, Viktoria ja nykyinen kuningatar Elisabet II. Myös muutamia muita kuningattaria on ollut Englannin valtaistuimella. Hyvin suurin osa hallitsijoista on kuitenkin ollut miehiä.

Lakiin tuli muutos, jossa esikoistyttö on aina ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä

Monarkioissa hyvin pitkään naisella on ollut heikompi asema. Naiset on sivuutettu hyvin pitkälti kaikesta tärkeästä. Kuningattaret eivät ole myöskään saaneet osallistua edes omien lastensa kasvatukseen. Englannin lakiin tuli kuitenkin muutos vuonna 2015. Siksi prinssin ja herttuattaren toinen lapsi, tytär Charlotte, on ensimmäinen Englannin naispuolinen kuninkaallinen, jonka mahdollinen nuorempi veli ei syrjäytä häntä kruununperimysjärjestyksessä. Tällä hetkellä ensimmäisenä perimyksessä on kuningatar Elisabetin vanhin poika prinssi Charles ja tämän jälkeen hänen poikansa prinssi William, jonka jälkeen tulee George.

Näin ollen juuri syntynyt poika on kruununperimysjärjestyksessä Georgen ja Charlotten jälkeen. Catherine ja William kasvattavat lapsensa itse, joten tässäkin on tultu hyvin paljon eteenpäin, vaikka kuninkaallisia kasvatetaan hyvin nuoresta pitäen myös koulussa.

Verrokkimaaksi voisi ottaa esimerkiksi Ruotsin, jossa kruununperimyslaki muutettiin jo vuonna 1980 niin, että hallitsevan kuninkaan esikoinen sukupuolesta riippumatta on ensimmäinen kruununperimysjärjestyksessä. Näin prinsessa Viktoria on ensimmäinen kruununperijä. Hitaasti myös monarkiat ovat taipumassa tasa-arvoisempaan suuntaan jopa hyvin miehisen historian omaavassa kruununperimysasiassa. Hyvä näin.

Lähteet:
Uutisen uudesta vauvasta luin ensimmäiseksi Kensington Palacen Twitter-sivulta.
Wikipedia: Ruotsin kruununperimysjärjestys
Englannin uudesta kruununperimyslaista

Lue lisää tekstejäni Englannin kuninkaallisista:
Prinsessa Diana oli etä-äiti
Anne Boleyn - naisidolini

Terveisin, Etä-äiti, joka on hyvin kiinnostunut kaikesta Englantiin liittyvästä

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kuva: Pixabay

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Minulla on yksi intohimo. Historia. Ja tarkemmin: Englannin historia. Ja sieltä eräs nainen, joka on upea, kaunis, rohkea ja edelläkävijä: Anne Boleyn. Sellainen nainen ja äiti, jonkalainen itsekin haluaisin olla.

Anne kohtasi miehisen maailman ja uskalsi olla eri mieltä

Anne eli 1500-luvun alussa Englannin hovissa, joka ei ollut mitenkään helppo paikka naisten asua ja elää. Maata hallitsi julmaksikin nimitetty Henrik VIII, joka kaiketi tunnetaan parhaiten siitä, että hän oli kuusi kertaa naimisissa, viisi hänen vaimoistaan kuolivat ennenaikaisesti ja kaksi vaimoista kohtasi teloituskuoleman Henrikin käskystä. Kuulostaa hienolle miehelle, eikö totta? Kuninkaana ja hallitsijana toki hän tuli eniten tunnetuksi humanismistaan ja Englannin kirkon uudistamisesta.

Elettiin aikaa, jolloin uskonpuhdistus alkoi nostamaan päätään. Se tarkoittaa lyhyesti, että katolinen kirkko, joka oli ollut jo kauan valta-asemassa koko Europpassa, alkoi vähitellen menettää otettaan. Anne kannatti uskonpuhdistuksen aatteita, mitä taas Englannin hovi ja Henrik ei. Mutta Anne silti uskalsi kertoa mielipiteensä ja puhua oman uskonsa puolesta. Kävi niin, että kuningaskin lopulta alkoi kuuntelemaan tätä rohkeaa naista. Englannin hovi ei tästä pitänyt, mutta ei Anne välittänyt. Hän oli rohkea ja halusi olla erilainen. Hän kuunteli sydämensä ääntä uskonasioissa ja kaikissa valinnoissaan, mitä elämänsä aikana teki.

Anne oli rohkea nainen. Tuohon aikaan ei ollut sama asia kertoa eriävää mielipidettänsä vallitsevasta suuntauksesta, mistään asiasta, kuin mitä nykyään on. Anne uskalsi olla eri mieltä jopa kuninkaan lähimmän neuvonantajan, kuuluisan katolilaisen ja humanistin Thomas Moren, kanssa. Kuningas alkoi viimein jopa kuunnella tätä naista, mikä oli ennen kuulumatonta tuossa hovissa. Tämä johti koko Englannin uskonnollisen maailman muutokseen.

Kaksi vaimoista kohtasi teloituskuoleman kuninkaan käskystä.

Äiti, joka ei saanut elää lapsensa kanssa

Annesta tuli kuningatar, Henrikin vaimo. Kuningattaret ja korkea-arvoiset naiset tuohon maailman aikaan eivät todellakaan saaneet olla lapsiensa kanssa. Lapset, varsinkin esikoiset, ja varsinkin jos he olivat poikia, otettiin heidän rinnaltaan syntymän jälkeen pois. Lasta imetti erillinen imettäjä, kasvattivat hovin virkamiehet ja kamarineidit. Kuningatar ei saanut osallistua lapsensa kasvatukseen.

Anne kärsi tästä kovasti. Hän sai vain yhden lapsen, Elisabetin. Hän ikävöi päivittäin lastansa, joka kasvoi muualla. Hän pelkäsi tyttönsä puolesta, joka eli julmassa maailmassa, jossa vallitsi miehiset lait ja jota hallitsivat miehet. Hänen ikävänsä ja tuskansa koskettaa minua syvältä. Hän kaipasi lastaan joka päivä. Miltähän on mahtanut tuntua, kun lapsi on viety pois synnytysvuoteelta, eikä häntä saa edes itse imettää? Miltä tuntuu elää koko elämänsä lähellä lastaan, ilman että hänen kasvatukseensa tai elämäänsä saa puuttua millään tavalla? Anne oli etä-äiti hyvin julman tavan takia.

Anne oli etä-äiti hyvin julman tavan takia.

Anne tuomittiin lopulta kuolemaan. Hänen viimeisiä pelkojaan oli, miten hänen lapsensa kävisi, kun häntä ei enää olisi. Henrik oli rakastunut jo seuraavaan naiseen, jolta toivoi poikaperillisitä. Annen äidinrakkaus ja pelko lapsensa puolesta kuolemansa hetkellä on käsinkosketeltavaa. Pitäisiköhän Henrik huolta Elisabetista? Sitä Anne ei koskaan tulisi tietämään.

Anne rakasti lastansa yli kaiken. Hän ei sitä tiennyt, mutta Elisabetista tuli Englannin yksi pitkäaikaisimmista hallitisijoista, kuingatar Elisabet I. Hän olisi ollut ylpeä tästä kuuluisasta tyttärestään.

Anne oli äiti, nainen ja uudistaja. Ihailen häntä kovasti.

Lähteet:
Olen tehnyt aiheesta gradun Helsingin yliopistoon. Lainattavissa Helsingin yliopiston kirjastosta: Viettelijä, äiti vai uskonnollinen uudistaja?
Lisää Annesta: Anne Boleyn -files

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017