Kirjoitukset avainsanalla sarjasuositus

The Affairin 4.tuotankokausi alkoi juuri HBO:lla.

Olen ollut The Affairin (nähtävillä ainakin HBO ja ensimmäiset kaudet Netflix) suuri fani sen alkuajoista lähtien. Kun olen kertonut sarjasta vaikkapa miesystävälleni, hän sanoi, ettei sarja, jonka lähtökohtana on kertoa pettämisestä, kuulosta kovin kivalta.

Romantisoidaanko pettämistä, kun siitä tehdään hyvin suosittu sarjakin?

Varo juonipaljastuksia.

Itse asiassa The Affair ei käsittele juuri lainkaan pettämistä tai salasuhteita. Ensimmäisen kauden ensimmäinen puolisko kertoo perheen isän salasuhteesta, joka lopulta paljastuu, tietenkin. Salasuhde kyllä kuvataan jännittävänä ja täysin erilaisena kuin normaaliarki ja siksi sellaisen kokeileminen kaiketi kiehtookin joitakin, ainakin ajatustasolla. Miltähän sellainen tuntuisi, tämän ruuhkavuosiarjen keskellä, voi moni miettiä salaa mielessään.

Alun jälkeen sarja käsittelee upeasti eroperheiden elämää, huoltoriitoja, erovanhemmuutta ja erolapsia. En itseasiassa ole törmännyt kovinkaan moneen sarjaan, joka käsittelisi näitä teemoja näin usealta eri kantilta. Lisäksi juoni on tehty jännittäväksi ja hahmot mielenkiintoisiksi ja rosoisiksi. Sarjassa maistuu todellinen elämä.

Eroperheen arki, uudet suhteet, uusperhekuviot, lasten reagointi vanhempiensa eroon ja entisen puolison kaipaaminen.

Nämä kaikki teemat nousevat esille The Affairissa. Siksi se ehkä koukuttaakin minut ja monet muut erovanhemmat katsomaan sitä. Se käsittelee aiheita, jotka ovat monille arkipäivää, Hollywood mausteella tietenkin.

The Affair näkyy mm. HBO Nordicilla. Tekstin pääkuvan olen ottanut itse katsoessani The Affairia.

The Affairin neljäs kausi alkoi 18.6. HBO Nordicilla. Erovanhemmat eivät ole vieläkään päässeet täysin eroon toisistaan ja lasten pysyviä asumisratkaisuja etsitään edelleen. Uusi kumppani on muuttunut puolisoksi ja arki lasten sekä entisen ja nykyisen puolison kanssa etsii muotoaan. Ollaan jo kaukana alun jännittävästä salasuhteesta ja uuden suhteen hohdokkuudesta. Arki on tarua karumpaa. 

Kuten eroperheiden elämässä usein on. 

Vahva suositus: The Affair.

Lue myös:
Sarjasuosituksiani erovanhemmille 
Mitä on pettäminen?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Pari vahvaa suositusta sarjoista, joita olen katsonut tai olen katsomassa. Teemoina ovat muun muassa mutkikkaat parisuhteet, erot lapsiperheissä, manipulointi, keplottelu, kosto, suru, onni, rakkaus..tarvitseeko sitä enää muuta? Elämää kaikissa eri väreissään. Näitä jää katsomaan ja pohtimaan myös omaa elämää.

Vietä mukava viikonloppu tai lomapäivä katsellen upeita sarjoja!

Doctor Foster

Tämä sarja kertoo erosta ja vieraannuttamisesta. Näennäisesti onnellinen pariskunta ajautuu aviomiehen pettämisen takia eroon. Heillä on yhteinen 14-vuotias poika. Ensimmäinen tuotantokausi kertoo petetyn naisen kostonhalusta ja vihasta. Toinen tuotantokausi kertoo eron jälkeisestä ajasta, uusperheestä ja nuoren kamppailusta vihamielisten ja kostonhaluisten eronneiden vanhempiensa ristitulessa. Poikaa käytetään häikäilemättömästi pelinappulana aikuisten vihanpidossa. Ja kuka kärsiikään eniten? Nähtävissä: Netflix ja Areena.

Divorce

Sinkkuelämän Sarah Jessica Parker esittää eronnutta naista tässä hauskassa draamakomediassa. Sarja pureutuu eron jälkeiseen elämään. Miten ristiriitaiset tunteet entistä puolisoa kohtaan ja uuden rakkauden etsintä sulautuvat yhteen? Miten lasten tapaamiset hoidetaan? Miltä tuntuu, kun lapsi haluaakin olla toisen luona enemmän kuin sinun luonasi? Janottaako vanha suola? Sarja on mahtavan oivaltava kuvaus aikuisten ihmisten elämästä eron jälkeen. Lisämausteen sarjaan tuovat hauskat sivuosaroolit. Nähtävissä: HBO Nordic

Big Little Lies

Reese Witherspoon ja Nicole Kidman tekevät upeat roolisuoritukset tässä mielenkiintoisessa ja uudenlaisessa ihmissuhdesarjassa. Mukana näkyy myös True Bloodin vampyyrikomistus. Sarja kertoo pettämisestä, erilaisuudesta, suvaitsemattomuudesta, alistavassa suhteessa elämisestä ja eromietinnöistä. Ensimmäisestä jaksosta lähtien katsojalle näytetään, että on tapahtunut jonkinlainen rikos, josta ei kuitenkaan kerrota kuin otteita sieltä täältä. Juoni etenee koukuttavasti eteenpäin ja tutustuttaa katsojan erilaisten perheiden elämään. Huippupisteet minulta. Odotan jo toista kautta innolla. Nähtävissä: HBO Nordic

Billions

Minulle tämä sarja on uusin tuttavuus. Törmäsin sarjan mainokseen ja ajattelin, ettei voi kiinnostaa: pörssikeplottelua ja bisnesmaailmaa. Mutta hahmot on tehty upeasti ja kiinnostaviksi ja roolisuoritukset ovat hyviä. Mukana on myös suosikkinaisnäyttelijäni Sons Of Anarchysta. Sarja kertoo parisuhteista, seksistä, yritysmaailmasta, keplottelusta ja ihmismielen kieroudesta. Ehdoton yllätyssuosikkisarja minulle. Kolmas kausi julkaistiin juuri, joten katsomista riittää. Nähtävissä: HBO Nordic

Bonus: Vampire Diaries

Erittäin kevyttä katsottavaa, mutta toimii hyvin välisarjana raskaampien sarjojen väliin. Vampyyreita, nuorta rakkautta, teinielämää ja tietenkin verenhimoisuutta. Yllättävän viihdyttävä. Nähtävissä: HBO Nordic

Minulla on vapaa viikonloppu. Tiedän mitä teen.

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kuva: Pixabay

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jos toinen pettää parisuhteessa, lentelee tunteet ja sanatkin laidasta laitaan perheen sisällä. Mietitään, pitääkö erota, mikä tähän johti, mikä minussa on vikana, kun tuo toinen petti? Jos eroon päädytään ja perheessä on lapsi tai lapsia, astuu kuvioon mukaan huoltajuus- ja tapaamisasioiden järjestelyt.

On helppoa kostaa lasten kautta

Koska pettäjän tunteet eivät yleensä mitenkään ole muuttuneet hänen lapsiansa kohtaan, on häntä helppo satuttaa juuri heidän kauttaan. Jos petetty osapuoli on tarpeeksi vihainen, voi hänestä tuntua oikealle saada toinenkin kärsimään. Onko pettäjälle sittenkin oikein, ettei hän näe lapsiansa enää niin paljon kuin ennen? Mitäs petit, voi toinen kysyä.

Jos petetty osapuoli on tarpeeksi vihainen, voi hänestä tuntua oikealle saada toinenkin kärsimään.

Pahimmassa tapauksessa toinen vanhempi vieraannuttaa lapset täysin toisesta vanhemmastaan. Katkeruus, kiukku, petetyksi tulemisen olo ja viha saavat tunteet kuumenemaan niin, ettei vanhempi enää näe tosiasiota, joita ovat:

  • lapselle pitää turvata oikeus nähdä kumpaakin vanhempaansa
  • lapsen tulee asua eron jälkeen sen vanhemman luona, joka turvaa parhaiten lapsen suhteen jatkumisen myös etävanhempaan
  • parisuhteessa pettäminen ja vanhemmuus ovat kaksi eri asiaa
  • lapsen kautta ei ikinä saa kostaa toiselle aikuiselle
  • vieraannuttamisesta kärsii AINA eniten lapsi

Petetty vanhempi voi mustamaalata toista vanhempaa lapselle niin, ettei lapsi enää halua nähdä tätä. Vanhempi voi kertoa, miten pettäjä on pettänyt perheen ja lapsensakin. Lapsen ei kuulu tietää vanhempiensa välisiä asioita ja hän hämmentyy kuullessaan toisesta vanhemmastaan negatiivisa asioita, jotka eivät liity hänen ja vanhemman suhteeseen mitenkään. Tämä on vahingollista lapsen kehitykselle, kirjoitetaan aihetta käsitellyssä Ylen artikkelissa. Myös minä olen kirjoittanut aiheesta aihemmin.

Toisen vanhemman panettelu, asioista valehtelu ja asioiden järjestäminen niin, ettei toinen pääse tapaamaan lapsiaan esimerkiksi muuttamalla kauemmas, ovat keinoja vieraannuttaa lapsi ja vanhempi toisistaan. Vaikka toinen osapuoli olisi pettänyt tai toiminut muuten väärin toista aikuista kohtaan, ei hänen suhdettaan omaan lapseensa saa katkaista tällaisten syiden takia. Sen pitäisi jokaisen vanhemman ymmärtää omasta vihasta tai surusta huolimatta. 

Tarina pettämisestä ja vieraannuttamisesta herättelee miettimään asioita

Katsoin juuri minisarjan nimeltä Doctor Foster. Sarjassa käsitellään äärimmäisen mielenkiintoista aihetta: pettämistä, eroa ja sen jälkeen tapahtuvaa vieraannuttamista. Jos et halua lukea juonipaljastuksia, älä lue pidemmälle. Sarja on Suomessa nähtävillä Areenasta ja Netflixistä.

Sarjassa kuvataan tapahtumasarjaa, jossa onnellisen oloinen pariskunta ajautuu eroon: paljastuu, että aviomies on pettänyt vaimoansa usean vuoden ajan nuoremman naisen kanssa, joka on nyt raskaana. Vaimo saa tietää asiasta ja järjestää melkoisen spektaakkelin paljastamalla varsin röyhkeällä tavalla tietävänsä asiasta. Hän myös ajaa pettäjämiehensä raivon partaalle pelottelemalla tätä muun muassa sillä, ettei tämä enää saa nähdä lastansa. Mies lyö vaimoaan ja saa lähestymiskiellon vaimoaan ja lastaan kohtaan.

Tämän jälkeen mies ei saa nähdä lastansa, jolle äiti on kertonut isän pettäneen perheensä ja jättäneensä heidät nuoren naisen takia, jonka kanssa aikoo ilmeisesti perustaa nyt uuden perheen hylkäämällä heidät. Lapsi alkaa vihata isäänsä.

Sarja herättää ristiriitaisia tunteita: onko pettäjälle pakko kostaa?

Sarja herättää ristiriitaisia tunteita; miehen valehtelu ja jatkuva pettäminen vihastuttaa ja naisen pettymys, suru ja tuska ovat käsinkosketeltavia. Onko pettäjälle pakko saada jotenkin kostettua? Kuitenkin naisen toiminta viimeisessä jakosssa on melko häikäilemätöntä, kun hän kostaa miehelleen yhteisen lapsen kautta. Aluksi katsoessani sarjaa olin naisen puolella; miehen pettäminen oli niin häikäilemätöntä, kun hän valehteli useaan otteeseen suhteestaan. Loppujen lopuksi minun empatia kääntyikin miehen puolelle, koska äiti vieraannuttaa lapsen täysin isästään. Myös lapsi kärsii selkeästi ristiriitaisten tunteidensa takia, jotka johtuvat äidin puheista. Mielestäni äiti toimii tässä tilanteessa väärin: vaikka pettäminen satuttaa, ei sitä saa kostaa lapsen kautta.

Suosittelen katsomaan tämän sarjan, varsinkin jos itse on vastaavassa tilanteessa. Mikä on lapselle parasta? Mitä pettäjä ansaitsee osakseen? Miten petetyn tulee toimia vastaavassa tilanteessa?

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kuva: Freepik.com

Kommentit (3)

Mies.

Mulla ex lähti ilmeisesti uuden matkaan teki vielä ikäviä temppuja. Pistin välit poikki yritti etten saisi nähdä lasta. Kyllä ne naisetki osaa.

Nainen.

Katsoin sarjan ja itseasiasassa mun sympatiat on sen naisen puolella. Omakin ex oli valehteleva, hyväksikäyttävä paskiainen, eri tavalla tosin. Enkä häntä tuntenut ennen kuin tulin raskaaksi.

Sarjaa vastaavassa tilanteessa yhteishuolto on täysin mahdotonta. Viranomaiset tekevät vain hallaa siinä että "kuvittelevat että vesi ja öljy voisivat jotenkin sekoittua", kun tarpeeksi painostetaan.

UskottomuusFI

Asiasi on tärkeä ja vakava. Lapset sekoitetaan liian usein erovanhempien riitoihin. Lapsi kärsii aina eniten.

Pettämisestä voi puhjeta riita.  Mutta alkusyyllä ei ole väliä, kun kiusaaminen jatkuu eronkin jälkeen, joskus vuosia, loputtomasti. On yksinäköistä väittää että vain eronnut petetty vieraannuttaisi kostonhimossaan lapsia näiden toisesta vanhemmasta.

Usein pettänyt on se, joka mustamaalaa toista erovanhempaa tai hyväksikäyttää  lapsia kiusaamisessaan. Pettänyt voi myös hakea yksinhuoltajuutta ja viertaannuttaa.

Myös kolmas osapuoli voi haastaa riitaa, exä-petettyn tai joskusn liittoaan jatkavaan  pariin päin. Niin, kolmiodraamoissa on 2 vs 1 riitojakin, kuten uuspari voi yhdessä ja kahden voimalla kiusata exä-petettyä.

Monenlaisia eron jälkeisiä riitoja, kaikissa eri rooliasetelmissa, tuli vastaani, kun tutkin tietokirjaani varten netin uskottomuuskeskusteluja.  Useimmat meistä ovat samaa mieltä kuin sinä kirjoitat: erolasten parhaaksi toivoisi, että aikuiset harkitsisivat tekojaan.  Ja hienosti tätä asiaa esilletoit. -tuija

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Emmerdale on yksi suossikkisarjoistani. Se hiipi vähitellen elämääni, kyselemättä, saako tulla, ja yhtäkkiä  huomasin seuraavani sitä melko aktiivisestikin. Tämä brittisarja on oivaa aivot narikkaan- viihdettä työpäivän päätteeksi.

Aloin katsomaan sitä viime vuonna aktiivisesti, kun jouduin makaamaan paljon sairauteni takia sängyssä. Nykyäänkin vielä katson sitä lähes joka päivä, jos vain pystyn.

Hän on yksi hahmo muiden joukossa, eikä mitenkään huonoksi äidiksi leimattu tai epäonnistuneeksi elämässään.

Mutta on sarja muutakin kuin vain kepeää viihdettä. Vaikka tätä sarjaa olenkin seurannut jo pidemmän aikaa, vasta vähän aikaa sitten tajusin, että yksi hahmoistahan on etä-äiti. Mitä kummaa! Sarjassa kaikki suhtautuvat tähän äitiin niin luonnollisesti, etten itsekään huomannut tämän etä-äitiyttä heti. Hän on yksi hahmo muiden joukossa, eikä mitenkään huonoksi äidiksi leimattu tai muutoinkaan epäonnistuneeksi elämässään.

Etä-äitiys on nostettu tässä sarjassa yhdeksi käsiteltäväksi teemaksi. Muita teemoja ovat muun muassa homoseksuaalisuus, uskonnollisuus, erilaiset sairaudet, lapsen vakava sairaus, kuolema, yrityksen perustaminen ja pyörittäminen ja niin edelleen. Elämää laajalti monelta näkökannalta. Sarjassa on myös toinen perhe, jossa isä on lähi-isä. Sarjan tekijät ovat halunneet ottaa elämän monenlaisia ongelmia ja erilaisuuksia esille, mikä on ilahduttavaa.

Viihdesarjoilla on paikkansa ennakkoluulojen rikkojina. Suuri yleisö tottuu erilaisuuteen ja näkee, että se on tavallista. Homoseksuaalisuuden suhteen tätä on jo näkynyt monessakin sarjassa, muttei tule ihan heti mieleen, onko muissa sarjoissa käsitelty etä-äitiyttä.

 

Bernice, upea etä-äiti

Bernicen hahmo Emmerdalessa on mielenkiintoinen. Hänellä on lapsi Ashley-nimisen miehen kanssa. Tyttö asuu Ashleyn ja tämän vaimon Laurelin kanssa. Viime viikon jaksossa Ashleyn hahmo kuoli, mutta tyttö asuu silti isänsä vaimon luona. Bernice itse seikkailee omalla tahollaan, mutta aina kuitenkin identifioituu tytön äidiksi. Laurel ei yritäkään viedä äidin roolia Berniceltä. Nähtäväksi jää, muuttaako tyttö nyt äitinsä luokse asumaan, kun lähi-isä kuoli.

En ole seurannut sarjaa niin pitkään, että tietäisin, miten Bernicestä tuli etä-äiti. Otin siitä siis hieman selvää. Bernice saa lapsen Ashleyn kanssa vahingossa ja hänen suhteensa miesystäväänsä kariutuu ja toisaalla lähenee Ashleyn kanssa. Bernice kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja Ashleynkin kanssa alkaa mennä huonommin. He eroavat ja Bernice kokee elämisen Emmerdalessa eron jälkeen liian vaikeaksi. Hän löytää työtä muualta ja lähtee sen perään jättäen tyttärensä isälleen.

Hän kuitenkin huomaa, miten läheisiä tytär ja isä ovat ja ymmärtää, että olisi tytölle väärin riistää häneltä koti, jossa on tottunut asumaan ja jossa on huolehtiva ja rakastava isä.

Bernice palaa myöhemmin takaisin ja pyytää Ashleyltä tytärtänsä luokseen asumaan. Hän kuitenkin huomaa, miten läheisiä tytär ja isä ovat ja ymmärtää, että olisi tytölle väärin riistää häneltä koti, jossa on tottunut asumaan ja jossa on huolehtiva ja rakastava isä.

Bernice halusi viettää aikaa tyttärensä kanssa ja heidän suhteensa läheni uudelleen. Tytär kuitenkin asui isänsä luona. Nyt tilanne on se, että Bernice ja Laurel yhdessä keskustelevat tytön asioista ja kasvatuksesta. He eivät ole riidoissa ja Bernice ei ole mustasukkainen tai kateellinen Laurelille siitä, että tämä asuu Bernicen tytön kanssa.

 

Etä-äitiys on luonnollista

Sarja käsittelee ansiokkaasti etä-äitiyden teemaa ja myöskin muun muassa sitä, että synnytyksen jälkeinen masennus on haastava sairaus ja voi aiheuttaa paljon vaikeuksia parisuhteelle ja vanhemmuudelle. Joskus isän on parempi hoitaa lastaan kuin äidin. Se ei tee äidistä huonoa äitiä.

Joskus isän on parempi hoitaa lastaan kuin äidin. Se ei tee äidistä huonoa äitiä.

Emmerdalen Bernice ja myös tytön isän puoliso Laurel ovat hyvä esimerkki siitä, miten asiat hoituvat silloin, kun kaikilla on halu tehdä lapsen edun mukaisia päätöksiä. Bernice myöskin antaa Laurelin hoitaa arjen asiat ja päätökset myös tyttärensä suhteen, koska tietää Laurelin tuntevan tytön arkielämän paremmin kuin hän itse. Laurel taas antaa tilaa Bernicen äitiydelle eikä ole missään vaiheessa sitä ottamassa pois Berniceltä.

Eihän tosielämä toki mene niinkuin Strömsössä -tai Emmerdalessa-, mutta voihan näistä sarjoista poimia paljon ajatuksia ja ideoita omaankin elämään. 

 

Lisää tietoa Bernicestä:

Wikipedia (englanninkielinen)

Emmerdale Wiki

 

Emmerdale on ihana sarja. Kannattaa tutustua, voit vaikka ihastua. Ihanaa viikonloppua!

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuvan olen ottanut itse

Kommentit (2)

Tuikku69

Bernicellähän on toinenkin tytär, Deedee, joka asuu isänsä kanssa Australiassa. Käsittääkseni Deedee on tulossa Emmerdaleen muutaman kuukauden kuluttua.

Vierailija

Ja Davidhan ei ole kun vaan isäpuoli ei oikea isä, ja sen pojan oikea äiti on Leyla eikä se Espanjassa asuva sisko joka adoptoi sen pojan vauvana. Sori ku en muista sen pojan nimeä vaikka oon kattonu Emmerdalea 90luvulta. Leyla petti siskoaan sen miehen kaa ja tuli raskaaksi ja siskosa adoptoi ja kasvatti omana lapsenaan oikean isän kanssa, kunnes erosivat. Sit se rupes olee Davidin kanssa ja monen mutkan kautta David otti pojan asumaan ku kumpikaan niistä ei halunnu muuttaa Espanjaan vai oliko se Portugali mut kuiteski.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
Huhtikuu
Tammikuu
2017