Kirjoitukset avainsanalla sarjasuositus

Sex Education -sarja Netflixissä. Kuva: Netflix

Katson Netflixin uutuussarjaa Sex Education, joka kertoo teinien seksielämästä ja seksuaalisuuden heräämisestä. Monenlaiset tunteet pyörivät mielessäni – ei vain sen takia, että oma lapseni on teini-ikäinen, mutta myös oman lapsuuteni takia.

Nuoruudessani minulta kiellettiin kaikenlainen seksuaalisuuden osoittaminen, koskettelu ja rakastelu ennen avioliittoa.

Minulta kiellettiin seksin harrastaminen. Muutama viikko sitten minulta kysyttiin, miten uskonnollinen taustani on vaikuttanut minuun. Tässä on yksi konkreettinen esimerkki. Nuoruudessani minulta kiellettiin kaikenlainen seksuaalisuuden osoittaminen, koskettelu ja rakastelu ennen avioliittoa.

Tukahdutin kaikki haluni, ajatukseni ja mietteeni seksistä. Myös masturbointi oli kiellettyä ja itseni koskettelu sai aikaan valtavan syyllisyyden ja ahdistuksen.

On sanomattakin selvää, että tällainen vaikuttaa lapsen kehitykseen ja myös aikuiseksi kasvamiseen.

On sanomattakin selvää, että tällainen vaikuttaa lapsen kehitykseen ja myös aikuiseksi kasvamiseen. Sex Education -sarja tuo uudenlaisella tavalla esiin, miten normaalia ja luonnollista seksin kaipaaminen on teini-ikäisille, eikä se ole väärin. Vaikka seksiin ei kannata laukata suin päin, ei omien tuntemuksien, halujen ja seksuaalisuuden tukahduttaminen ole millään tavalla oikein tai terveellistä.

Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa siitä, jos joku haluaa harrastaa seksiä ja rakastella vain avioliitossa. Mutta jos siihen pakotetaan, on se väärin. Seksuaalisuus, halu, seksi, orgasmi, masturbointi ja kaikki muu asiaan liittyvä on normaalia. Jos tällaisten asioiden kokeminen ja ilmaisu kiellettään seksuaalisuuteensa heräävältä teiniltä, voivat seuraukset olla vahingollisia.

Menetin teini-iässä ja nuorena aikuisena paljon: mitä on rakastua, ihastua, hullaantua, kosketella, suudella, pitää kädestä, nauttia toisen läheisyydestä.

Ainakin minulle ne olivat. Menetin teini-iässä ja nuorena aikuisena paljon: mitä on rakastua, ihastua, hullaantua, kosketella, suudella, pitää kädestä, nauttia toisen läheisyydestä. Koska kuitenkin halusin tehdä noita asioita, tunsin syyllisyyttä ja huonommuutta. Koin pitkään, että seksi on väärin ja kun harrastin sitä, tunsin itseni likaiseksi ja huonoksi.


Minä 17-vuotiaana. Tästä ei mennyt enää kuin vuosi, että olin naimisissa.

Ei ole mikään yllätys, että seksiin suhtautuminen on elämässäni edelleen yksi vaikeimmista asioista. Nautin siitä ja orgasmeista valtavasti ja rakastan läheisyyttä ja rakastelua, mutta kaiken tämän osoittaminen on minulle vaikeaa ja vain hyvin läheisen ihmisen kanssa nämä lukot ovat joskus hetkeksi poistuneet.

Seksi on hyväksyttävää ja kuuluu teinien elämään.

Sex Education on tärkeä sarja. Se kertoo, että seksi on hyväksyttävää ja kuuluu teinien elämään. Vaikka kaikki eivät sitä haluakaan harrastaa, on se niin kauan ok, kun tämä on nuoren oma päätös. 

Väestöliitto listaa jokaisen ihmisen seksuaalioikeudet, joihin kuuluvat muun muassa oikeus omaan seksuaalisuuteen ja oikeus näkyä. Tästä Väestöliitto sanoo: Kaikilla ihmisillä – myös nuorilla ja erilaisilla vähemmistöillä – on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä oikeus ilmaista omia mielipiteitään. Jos tätä oikeutta ei voi toteuttaa, vaurioittaa se herkässä iässä olevaa nuorta. Väestöliitto jatkaa, että nuoren kehonkuvaa ja itsetuntoa pitää seksuaaliasioissakin tukea eikä jättää puhumatta niistä tai kieltää niitä kokonaan.

Kaiken tämän avoimuuden ja oikeuden olla oma itsensä myös seksuaalisesti haluan opettaa pojalleni.

Onnekseni olen huomannut, että myös kouluissa on yhä avoimempaa suhtautumista seksuaalisuuteen. Siellä opetellaan kondomin laittoa, kerrotaan sukupuolitaudeista ja monimuotoisesta seksuaalisuudesta ja erilaisista seksuaalisista suuntautumisista. Kuten bloggari Sateenkaarifaijakin sanoi, onneksi koulukirjat ovat muuttuneet yhteiskunnan muutoksen mukana avoimempaan ja suvaitsevampaan suuntaan.

Kaiken tämän avoimuuden ja oikeuden olla oma itsensä myös seksuaalisesti haluan opettaa pojalleni. Tunteiden tukahduttaminen missä elämän osa-alueessa tahansa ei ole järkevää. Siksi avoin suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen kuuluu meidän lapsemme kasvatukseen. Tähän tietenkin liittyy, että osaisin itsekin suhtautua seksiin luonnollisesti. Tämä aiheuttaa minulle ongelmia ja haasteita, mutta haluan poikieni vuoksi kuitenkin yrittää.

On mukava huomata, että teinit suhtautuvat seksiin luonnollisena asiana.

On mukava huomata, että teinit suhtautuvat seksiin luonnollisena asiana, jota se onkin. He eivät noloile tai häpeile sitä, kuten eivät Sex Educationissakaan. Kun he saavat puhua, hihitellä, kummastella, tutustua ja innostua seksistä, voivat he kasvaa aikuisiksi, jotka nauttivat seksistä, antavat toisten toteuttaa seksuaalisuuttaan omalla tavallaan ja kokevat, että seksi on yksi luonnollinen osa ihmisen elämää.

Lue myös:
Huonon tytön syndrooma kestää aikuisikään asti
Apua, lapsestani kasvoi teini

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Netflix

Syksy saa ja pimenevät illat. Jos ei ole mitään tekemistä, eikä huvita mennä ulos, muttet keksi, mitä sarjoja katsoisit, niin tässä sinulle vinkkejä, mitkä sarjat vetoavat minuun!

House of Cards

Aivan upea sarja Netflixistä. Uusi tuotantokausi tulossa marraskuussa, aloitin nyt katsomaan vanhat jaksot uudelleen. Kohuissa nyttemmin ryvettynyt Kevin Spacey ja Forrest Gumpin naispäätähti Robin Wright tekevät huikeat roolisuoritukset tässä poliittisessa sarjassa, joka on tehty aivan äärimmäsen koukuttavaksi. 

Billions

Toinen juonittelusarja, johon jäin koukkuun, on Billions. Hyvässä suhteessa jännitystä, romantiikkaa, juonittelua ja parisuhdekoukeroita. Todella hyvät näyttelijät; tuttuja mm. Sons of Anarchysta ja Band of Brothersista. Katselin tätä HBOlta.

Suomen Bachelorette

Jostain syystä jäin tähän koukkuun, vaikka en yleensä ihan kamalasti välitä näistä television deitti-ohjelmista. Sarjan päähenkilö Jenny on vain niin ihana ja sympaattinen, että aloin ihan vahingossa seuraamaan tätä sarjaa. Ja ovathan ne miehetkin ihan söpöjä...tämä tulee Liviltä maanantaisin. Lue lisää tästä sarjasta.

Ensitreffit alttarilla

No toinen treffiohjelma, josta en alkuun välittänyt, mutta koukutuin silti. Tässä tuotantokaudessa on yksi tuttavani, katson siksikin, mutta myös muut pariskunnat kiinnostavat. Vaikka ohjelman idea on vähän outo, loppujen lopuksi tavallisia parisuhdeongelmia ja -iloja ohjelman henkilöt elävät, ja niihin on helppo samaistua. Sarja tulee tiistaisin maikkarilta.

Valkoinen prinsessa

Rakastan Englannin historiaa, ja siksi tämä juuri Ylellä päättynyt sarja kiehtoi erityisen paljon. Sarja ajoittuu 1500-luvun alkuun, jolloin naiset eivät päättäneet, keiden kanssa mennä naimisiin ja kuninkaatkaan eivät olleet turvassa juonitteluilta. Suosittelen. Pääosanäyttelijä tuttu muun muassa Killing Evestä ja Doctor Fosterista.

The Walking Dead

Vaikka tämä sarja oli paljon parempi aiemmin, silti on pakko katsoa nyt Foxilta alkanutta uutta kautta. Vanhemmat kaudet näkyvät mm. HBOlta ja Netflixistä. Varsinkin ensimmäiset kaudet olivat todella koukuttavia ja hyviä. Voisin kyllä sanoa, että kannattaisi lopettaa jo tämän sarjan tekeminen, ettei mene ihan pilalle.

Outlander

Aivan ihana sarja, ja tietenkin Englannin historiaan sijoittuva. Päähenkilö matkaa aikojen väliä, mikä kuulostaa oudolta, mutta juoni on toteutettu ihan äärimmäisen hyvin. Kaunis rakkaustarina ja sotia, vihaa ja kauniita maisemia tulvillaan tämä sarja. Ja miespääosanäyttelijä on aivan hurmaava! Yleltä alkaa kohta uusi kausi ja vanhemmat nähtävillä Netflixissä ainakin.

Gilmore Girls

Toimii uudelleen ja uudelleen. Netflixistä nähtävänä kokonaisuudessaan. Katson tätä varsinkin silloin, jos tarvitsen piristystä. Naishahmot ovat upeita ja miespääosa suloinen. Ja äidin ja tyttären välinen rakkaus on kaunista katseltavaa.

Vain elämää

Pakko katsoa, vaikka huononee ehkä kausi kaudelta. Tässä kaudessa parasta ovat Ellinoora ja Pyhimys. Tulee perjantaisin Neloselta.

Tanssii tähtien kanssa

Rakastan katsoa tanssimista ja tämä kausi on ollut tosi tasokas jo nyt. Suosikkini tällä kaudella ovat Hannes ja Jaana.

Mitä sarjoja sinä katselet?

Suosittelin jo aiemmin Emmerdalea ja useita muita sarjoja.

Terveisin, Etä-äiti

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: T-A Bech

Katselin tässä eräänä päivänä Emmerdalea, ehkä vähän sivusilmällä, koska enemmän yritin pitää silmällä ympyrää juoksevaa kuopustani. Yhtäkkiä kuitenkin pysähdyin niille sijoilleni, kurkkuani kuristi ja sydän muljahti ilkeästi, kun jo aiemmin esittelemäni Emmerdalen hahmo Beatrice sanoi televisiossa jotakin, joka hävetti. Se hävetti minua, koska yhtäkkiä ymmärsin tuntevani välillä täysin samoin kuin hän:

"En halua mennä sinne. Vaivaannun lapseni seurassa. En tiedä, mitä sanoa."

Ja se iski lujaa vasten kasvojani; ymmärrys, että hän puhuu ihan kuin minun elämästäni. Minun tunteistani. Minäkin tunnen noin. Olin koko viikonlopun poikani kanssa; ja kyllä. Välillä olin vaivaantunut. Koetin keskustella hänen kanssaan, kysyä, miten päivät hänellä ovat menneet. Ei siitä keskustelusta oikein mitään tullut.

Siitä tilanteesta tuli juuri näkemäni elokuva mieleen (taisi olla nimeltään Boyhood), jossa lapset tilittivät etäisälleen, ettei keskustelu niin suju, että isä viikon erossa olon jälkeen latoo vain kysymyksiä pöytään ja odottaa lapsiensa vastaavan. Keskustelu ei ole silloin luontevaa. Lapset kertovat kyllä asioistaan, jos he haluavat. Omaa tahtiaan.

Nämä kaksi etävanhempaa kertoivat tarinoillaan minun elämästäni. Etävanhemman elämästä.

Nämä kaksi etävanhempaa, fiktiivistä kylläkin, mutta hyvin todentuntuista, kertoivat tarinoillaan minun elämästäni: etävanhemman elämästä. Kun lapsi tuntuu vieraalta. Ja silloin on välillä toden totta vaikea tietää, mistä keskustella tai mistä edes aloittaa keskustelu.

Vaikka kyseessä on oma rakas esikoiseni, jota rakastan yli kaiken, tunnen silti välillä ulkopuolisuuden tunnetta; vierautta hänen seurassaan. Ja kun samaan aikaan kuuntelen, kun hän puhuu isänsä vaimon kanssa puhelimessa, naureskelee ja sopii arjen jutuistaan, sydämeeni sattuu. Minäkin haluaisin puhua hänen kanssaan arjen pikku jutuista.

Minäkin haluaisin puhua hänen kanssaan arjen pikku jutuista.

Katson häntä, nauravaa ja komeaa poikaani. Minun omaa poikaani. Mitä sanoisin hänelle? Millä sanoilla saisin hänet nauramaan ja puhumaan minullekin noin? Minulla ei ole aavistustakaan. Ja kun sitten annan tilanteen vain olla ja katson häntä, yhtäkkiä hän sanookin jotain, ja puheemme alkaa soljumaan. Ja silloin olen todella onnellinen, hetkisen ajan.

Olen kuitenkin useimmiten ihan äärimmäisen surullinen etä-äitiydestäni. Näistä asioista, joita en koskaan osannut ajatella tuntevani tai kirjoittavani niistä. Vierauden tunteesta, vaivautuneisuudesta, ikävästä, ulkopuolisuudesta. Nyt nämä sanat kertovat minun elämästäni. Minua surettaa tällä hetkellä aika paljon.

Lue myös: Miksi etäpoikani on niin upea lapsi?

Apein terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

The Affairin 4.tuotankokausi alkoi juuri HBO:lla.

Olen ollut The Affairin (nähtävillä ainakin HBO ja ensimmäiset kaudet Netflix) suuri fani sen alkuajoista lähtien. Kun olen kertonut sarjasta vaikkapa miesystävälleni, hän sanoi, ettei sarja, jonka lähtökohtana on kertoa pettämisestä, kuulosta kovin kivalta.

Romantisoidaanko pettämistä, kun siitä tehdään hyvin suosittu sarjakin?

Varo juonipaljastuksia.

Itse asiassa The Affair ei käsittele juuri lainkaan pettämistä tai salasuhteita. Ensimmäisen kauden ensimmäinen puolisko kertoo perheen isän salasuhteesta, joka lopulta paljastuu, tietenkin. Salasuhde kyllä kuvataan jännittävänä ja täysin erilaisena kuin normaaliarki ja siksi sellaisen kokeileminen kaiketi kiehtookin joitakin, ainakin ajatustasolla. Miltähän sellainen tuntuisi, tämän ruuhkavuosiarjen keskellä, voi moni miettiä salaa mielessään.

Alun jälkeen sarja käsittelee upeasti eroperheiden elämää, huoltoriitoja, erovanhemmuutta ja erolapsia. En itseasiassa ole törmännyt kovinkaan moneen sarjaan, joka käsittelisi näitä teemoja näin usealta eri kantilta. Lisäksi juoni on tehty jännittäväksi ja hahmot mielenkiintoisiksi ja rosoisiksi. Sarjassa maistuu todellinen elämä.

Eroperheen arki, uudet suhteet, uusperhekuviot, lasten reagointi vanhempiensa eroon ja entisen puolison kaipaaminen.

Nämä kaikki teemat nousevat esille The Affairissa. Siksi se ehkä koukuttaakin minut ja monet muut erovanhemmat katsomaan sitä. Se käsittelee aiheita, jotka ovat monille arkipäivää, Hollywood mausteella tietenkin.

The Affair näkyy mm. HBO Nordicilla. Tekstin pääkuvan olen ottanut itse katsoessani The Affairia.

The Affairin neljäs kausi alkoi 18.6. HBO Nordicilla. Erovanhemmat eivät ole vieläkään päässeet täysin eroon toisistaan ja lasten pysyviä asumisratkaisuja etsitään edelleen. Uusi kumppani on muuttunut puolisoksi ja arki lasten sekä entisen ja nykyisen puolison kanssa etsii muotoaan. Ollaan jo kaukana alun jännittävästä salasuhteesta ja uuden suhteen hohdokkuudesta. Arki on tarua karumpaa. 

Kuten eroperheiden elämässä usein on. 

Vahva suositus: The Affair.

Lue myös:
Sarjasuosituksiani erovanhemmille 
Mitä on pettäminen?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017