Kirjoitukset avainsanalla nivelreuma

Pääsemmeköhän lomailemaan tänä vuonna?

Minun niveltulehdukseni, jota kutsun arkikielessä nivelreumaksi, vaikka oikea diagnoosi on nivelreuman kaltainen määrittelemätön niveltulehdus, päätti palata takaisin luokseni. Tai eíhän se missään vaiheessa pois lähdekään. Siinä on vain parempia vaiheita, eli oireettomia remissioita, ja sitten vaiheita, kun kivut palaavat ja pahenevat.

Pahimmillaan en voinut kävellä kuukauteen ja muutamaan kuukauteen en voinut käyttää käsiäni mihinkään.

Kun ottaa huomioon, että pahimmassa vaiheessa en voinut kävellä kuukauteen ja muutamaan kuukauteen en voinut käyttää käsiäni mihinkään, ei kai ole ihmekään, että minua alkoi pelottaa, kun huomasin kipujeni palanneen. Muistan vielä hyvin, kun heräsin eräs yö kaksi vuotta sitten siihen, etteivät polveni enää kannatelleet minua. Kaaduin lattialle makaamaan ja ihmettelin, mitenköhän saan kuopukseni nostettua aamulla pois pinnasängystään, kun en voinut edes kävellä.

Pahinta tässä sairaudessa on pelko. Pelko, että kaikki romahtaa jälleen nyt, kun on saanut pahimman katastrofin jälkeen kasattua itsensä ja uskonsa palaamaan siihen, että elämästä selviää hengissä.

Olen kaiketi tuudittautunut liialliseen ja valeheelliseen hyvänolontunteeseen; että olen terve ja ettei tauti koskaan enää palaa.

Nyt minua taas pelottaa. Pelottaa ihan kamalasti. Olen kaiketi tuudittautunut liialliseen ja valeheelliseen hyvänolontunteeseen; että olen terve ja ettei tauti koskaan enää palaa. Välillä se pirulainen näköjään muistuttaa, että täällä sitä vielä ollaan.

Sairauden kanssa oppii elämään; niin fyysisen kuin psyykkisenkin. Mutta joskus toivoisi, että voisi vain elää ilman niitä sairauksia. Kun ei voi, iloitsee, jos on parempia kausia.

Nyt on kesä tuloillaan ja minulla kesälomaksi pitkästä aikaa todella paljon suunnitelmia. Matkustan yhdessä poikieni kanssa ja molempien kanssa vielä kahdestaankin. Luvassa on pitkiä pyöräilymatkoja, patikointia, uintia ja retkeilyä. Loppukesästä lähden miestystäväni kanssa vuorille kiipeilemään.

Jos makaan jalat pystyssä polvitukien kanssa, siinä ei paljoa patikoida.

Ei tähän nyt oikein voisi kipeitä jalkoja ja käsiä ottaa. Miten lomani nyt käy, meneekö kaikki ihan pipariksi? Jos makaan jalat pystyssä polvitukien kanssa, siinä ei paljoa patikoida. Koetan tsempata itseäni, että tämä menee nopeasti ohitse. Meneehän tämä?

Toivon ihan älyttömän paljon, että voisin tarjota viimeinkin lapsilleni sellaisen kesän ja loman, josta aina olen haaveillut. Nyt minulla olisi siihen viimein taloudelliset ja henkiset resurssit. Fyysinen puoliko tässä nyt meinaa laittaa kapuloita rattaisiin? Toivotaan, että ei.

Luotan, että kesästäni tulee hyvä. Kivuilla tai ilman. Onneksi on kuitenkin rakkaat lapset lähellä ja kumppani tukemassa.

Lue lisää kirjoituksiani nivelsairaudestani:
Miten lapseni suhtautuvat krooniseen sairauteeni?
Nivelsairas äiti liikuntaa harrastamassa
Ystävä pelasti fyysiseltä ja henkiseltä romahdukselta

Toivotaan parasta, että kivutkin pian hellittävät!

Toiveikkain terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Kommentit (1)

Satua vai totta
Liittynyt30.5.2018

Viheliäinen sairaus. Ei kysy lupaa tulla 🙁 Toivotaan, että ymmärtäisi sekin lomailla nyt ja pääsisitte viettämään lomaa suunnitellusti ❤️

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kun nivelvaivani olivat pahimmillaan ja en ollut vielä saanut diagnoosia tai varsinkaan toimivaa lääkitystä, päätin kokeilla ruokavalion muutosta vaivojeni hoitoon. Sairaanhoidossa hyvin vähän neuvotaan, mitä ruoka-aineita kannattaisi kokeilla sairautensa hoitoon, joten potilaan pitää olla melko aktiivinen itse. Aloin etsimään tietoa, mikä auttaisi.

Ruokavalio ei syrjäytä lääkärihoitoa tai tarvittavaa lääkitystä, mutta voi olla hyvänä lisänä sairauden hoidossa

Toisaalta myös etsin apua mielialan laskun hoitoon. Yllätyksekseni huomasin, että suositukset olivat hyvin samanlaisia nivelvaivojen hoitoon ja mielialan nostoon. Painotan, ettei ruokavalio syrjäytä lääkärihoitoa tai tarvittavaa lääkitystä, mutta voi olla hyvänä lisänä sairauden hoidossa. Kokeile, jos jokin näistä kävisi sinulle! Osan tiedoista olen saanut artikkeleista, osan ruoka-aineista olen itse huomannut auttavan. Pääsääntönä voi tietenkin sanoa, että terveellinen ruokavalio auttaa aina mielialan hoidossa.

Kokeile näitä:

Persilja. Paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Auttaa ruuansulatuksessakin, ja vatsan hyvällä toiminnalla ja mielialalla on tutkitusti selkeä yhteys. Sisältää antioksidantteja ja siksi vähentää tulehdusta nivelissä. 

  • Antioksidantit suojelevat ja puhdistavat elimistöämme. Ne vaikuttavat tulehduksia vähentävästi ja ehkäisevästi. Useat vihannekset ja marjat sisältävät antioksidantteja.

Mustikka. Marjat yleisesti, mutta varsinkin mustikka, näyttävät auttavan niveloireisiin. Mustikka auttaa vatsan toimintaa ja vähentää tulehduksia. Minä käytin vielä raakamustikkajauhetta, jossa mustikan sisältämät terveelliset ainesosat ovat tiiviissä muodossa.Laitoin sitä esimerkiksi teen ja smoothieiden sekaan.

Granaattiomena. Erikoinen hedelmä, mutta auttaa tehokkaasti tulehdusten hoitoon. Tämä hedelmä suojaa myös nivelrikolta. Sisältää paljon antioksidantteja. Varo, tämän hedelmän mehu on aika sotkevaa!

Granaattiomena

Aprikoosi. Hyvin vitamiinipitoinen. Estää myös väsymyksen tunnetta, mitä usein kokee ollessaan alakuloinen.

Parsa. Paljon kuituja, joten vaikuttaa vatsan toimintaan tehokkaasti. Sisältää myös paljon antioksidantteja. Vähentää nivelturvotusta. 

Inkivääri. Tämän taitavat tietää kaikki. Vähentää tehokkaasti tulehduksia. Huomasin vaikutuksen lähes välittömästi. Melko voimakkaan makuinen.

Selleri. Tämä on superfoodia vailla vertaa. Se vähentää tulehduksia, poistaa nestettä ja edistää ruuansulatusta. Nivelkivut voivat vähentyä huomattavasti. Tämä on yksi ehdoton ykkössuositukseni. Myös painonpudottajien suosikkiruoka-aine. Vinkki: varsiselleri on varsin maukkaan makuinen!

Kurkuma. Ehkäisee tulehduksia ja lievittää nivelkipuja. Edistää ruuansulatusta. Tätä on käytetty jo pitkään lääkekasvina. Hyvänmakuinen mauste.

Lehtikaali. Nostaa puolustuskykyä ja laskee tulehduksia. Kaali vähentää myös stressiä. Huomoi, että liikaa syötynä voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Pinaatti. Edistää ruuansulatusta. Vahvistaa myös lihaksia (kuten Kippari-Kallekin tietää). Voitelee tehokkaasti niveliä. 

Kurkku. Kurkussa on todella paljon vettä, joten se nesteyttää tehokkaasti ja tehostaa vatsan toimintaa. Tällä on tutkitusti selkeä vaikutus mielialaan. Suojelee vitamiinien takia tulehduksilta ja lieventää nivelkipuja. 

  • Vinkki: varsiselleri-kurkku-ananas-hunaja -smoothie on aivan upean raikas ja hyvänmakuinen välipala.

Papaija. Tämä hedelmä poistaa tehokkaasti nesteitä nivelistä ja ruuansulatuskanavista sekä sisältää paljon antioksidantteja. Vähän vaikea löytää kaupoista välillä.

Papaija
 
  • Vinkki: Ruuan valmistus ja kauniiden hedelmien käsittely ja maukkaiden smoothieiden juominen jo itsessään kohentavat mielialaa. Ihminen on kokonaisuus; kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokeile ruuanlaittoa mielialalääkkeenä.

 

Lähteet:

Askel terveyteen ja tämäkin artikkeli

Antioksidantit.com

Anna-lehti ja tämäkin artikkeli.

Iltalehti

Nainen.com

Et-lehti

Mtv3 Terveys

Kohokohta.com

 

Tämä on lukijan toivepostaus. Minulle voi aina laittaa toiveita, mistä aiheista haluaisitte lukea. Laita viestiä rohkeasti!

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 
Kuvat: Pixabay

Kommentit (2)

Rajansa kaikella vastaanotolla...

Se miksi ruokavalio ei ole lääkärissä käynnillä osana "hoitavaa lääkitystä" on se että halutaan ehkä keskittyä siihen akuuttiin vaivaan. Yleissivistys ja tiedonhaku taidot auttavat sitten mainitsemassasi ongelmassa.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Tottakai lääkärin päätehtävä on etsiä diagnoosi ja toimiva hoito. On silti todella kummallista, ettei minkään sairauden hoidossa mainita ruokavalion merkitystä. On kuitenkin aivan ilmiselvää että ruokavaliolla on hurja merkitys monen sairauden hoidossa. Joskus se auttaa jopa paremmin kuin lääkkeet. Lääkärin tehtävä toki ei ole antaa mitään suosituksia mihinkään, mutta voisi silti olla paikallaan, että vinkkaisi, mikä monilla auttaa, ja mistä löytää tietoa. Itse olin todella huonossa kunnossa, en saanut lääkitystä tai diagnoosia ja siinä kunnossa aloin itse etsimään tietoa, koska tuntui, etten jaksa eteenpäin ilman edes jotain apua. Ja kappas, ruokavalio auttoikin särkyihin ja oireisiin. Minusta tässä on epäkohta, johon voisi panostaa.

Terveisin, Etä-äiti

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Hädässä ystävä tunnetaan -sanonta on osoittautunut minulle konkreettisesti todeksi. Tavallisessa arjessa – niissä kuuluisissa ruuhkavuosissa–  ei aina muista ystäväänsä tai ei ehdi, vaikka kuinka haluaisikin muistaa ja tavata. Kun elämässä tapahtuu jokin kriisi, ystävyyden merkitys kuitenkin konkretisoituu. Huomaa, kuka oikeasti välittää.

Ystäväni soitti joka päivä, olinko hengissä

Elin pari vuotta sitten todella haastavassa tilanteessa sairauteni takia ja mikä pahinta, myös mielenterveyteni alkoi järkkymään.

Ystäväni huomasi tilanteeni. Hän otti ohjakset käsiinsä, koska ymmärsi, että minulla ei enää ollut jaksamista huolehtia itsestäni saati lapsistani. Hän soitti joka päivä, missä kunnossa olen. Hän kysyi, olinko voinut hoitaa lapseni hoitoon sinäkin päivänä. Epätoivoni syvimmissä syövereissä hän aina sanoi, että höpsis nyt noita juttuja, sinä selviät kyllä. Kun sanoin, etten jaksa enää, hän sanoi, että jaksat kyllä. Se ei ollut vaikeuksiani vähättelevää tsemppaamista vaan todellista pepulle potkimista. Saa olla paha mieli, muttei siihen tarvitse jäädä makaamaan ja rypemään.

-En kestä, jos toinen polvi vielä kipeytyy.

-No ei ole vielä kipetynyt, joten ei huolehdita siitä vielä.

-Minulla ei ole edes rahaa ostaa ruokaa, miten surkea voi ihminen olla.

-Minä tilaan sinulle kauppakassista ruokaa ja se tulee ovellesi. Tästä ruoka-asiasta ei siis nyt tarvitse huolehtia enää.

Hän tyrmäsi kuin nyrkkeilijä jokaisen vastaväitteeni tai masentuneen mieleni lausahduksen. Hän on toiminnan nainen ja lupasi ottaa yhteyttä kanssani mielenterveystoimistoon, lääkäreihin, perheneuvoloihin ja mihin tahansa instanssiin, joka voisi auttaa minua tilanteessani. Lisäksi luvallani hän konsultoi tuttua lääkäriään, joka myös otti minuun yhteyttä. Tämä lääkäri antoi konkreettisia neuvoja fyysisen sairauteni hoitoon, kun en ollut vielä päässyt erikoislääkärin vastaanotolle.

Ystävän tuki merkitsee paljon –  muista ystävääsi ystävänpäivänä mutta myös kaikkina muina päivinä

Vaikka ei voikaan poistaa kipuja tai sairautta, voi ystävä silti tehdä paljon. Masennus ei päässyt äitymään pahaksi, kun hän soitti joka päivä ja valoi uskoani tulevaisuuteen ja osoitti, etten ole yksin.  Hänen toiminnallinen tyylinsä tarttua asioihin ja ongelmiin tsemppasi minuakin ja sain viimein vaadittua itselleni hoitoa, josta oikeasti olisi jotain apua. Siitä tilanne alkoikin parantua, sain kunnon lääkkeet ja mielialani koheni vauhdilla.

Ei anneta kiireen ja arjen viedä meidän ajatuksia ystävistämme.

Minulle merkitsee sanomattoman paljon tuo tuki, jota tuolloin häneltä sain. Voin sanoa, että ilman sitä olisin ihan varmasti romahtunut henkisesti niihin kipuihin ja ahdistukseen. Myös fyysisen kivun sietäminen on helpompaa, kun on luottamusta tulevaisuuteen. 

Muista ystävääsi ystävänpäivänä mutta myös kaikkina muina päivinä. Näytä, että hän merkitsee. Ystävän tuki hädässä on mitä tärkein apu. Mutta myös tavallisessa arjessa kannattaa osoittaa, että arvostaa toisen läsnäoloa. Ei anneta kiireen ja arjen viedä meidän ajatuksia niistä tärkeimmistä –  ihmisistä, jotka välittävät.

Kiitos.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Panu Pälviä

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Minulla on krooninen nivelsairaus, jonka takia olen solusalpaajalääkityksellä. Tuo lääke aiheuttaa voimakasta pahoinvointia. Kukapa ei olisi kuullut kemoterapiahoidoista, jotka vetävät potilaat todella huonovointisiksi. Siksi lääkärin kanssa päätimme kokeilla samaa lääkettä, mutta pistettävässä muodossa. Joillakin se helpottaa pahoinvointioireita.

Toiveikkaana siis vaihdoin lääkemuotoa ja toivoin, että sunnuntait helpottuisivat. Joudun ottamaan lääkkeen lauantai-iltana, koska tämä on ainut mahdollinen päivä ottaa se. Seuraava päivä on niin hankala pahoinvoinnin takia, etten voi ottaa sitä työpäivää edeltävänä iltana. Siksi lapsiviikkoina sunnuntait lasten kanssa ovat hankalia, joskus enemmän, joskus vähemmän, koska käytännössä makaan sängyssäni ja koetan pitää oksennusta sisälläni. Lisäksi minua huimaa ja päätä särkee. Ei mikään ihanteellinen olo olla läsnä lapsillensa.

Vaikka koenkin huonoa omatuntoa siitä, etten voi olla sunnuntaisin lapsilleni ihan se paras mahdollinen äiti, ei minulla ole muutakaan vaihtoehtoa kuin ottaa tuo lääke. Ilman sitä olisin todella huonossa kunnossa, koska se on ainut lääke, joka on purrut nivelkipuihini. Lapseni ovatkin jo vähitellen oppineet, että välillä minulla on huono olla ja se johtuu lääkkeestäni.

Etäpoikani on ottanut tilanteen enemmän kuin hallintaansa.

Vastikään 14-vuotta täyttänyt etäpoikani on ottanut tilanteen enemmän kuin hallintaansa. Hän on useimmiten luonani ne viikonloput kuin nuorimmaisenikin on. Yleensä kovin aamu-uninen teinini jaksaa sunnuntaisin nousta kohta 4-vuotiaan kuopukseni kanssa aamulla ylös ja laittaa lastenohjelman päälle, valmistaa aamupalaa ja pitää seuraa veljelleen samalla kun minä toivon sängyssäni pahanolon väistyvän nopeasti. Joskus olo helpottaakin jo aamupäivän aikana, mutta esimerkiksi viime sunnuntaina olin täysin rampautunut pitkälle iltapäivään asti. Vaikka tuo kuinka ahdistaakin, sille tilanteelle vain en voi mitään.

"Voin lähteä veljen kanssa ulos, auttaisiko se", teini kysyi minulta viime sunnuntaina. Hän puki veljen ulkovaatteisiin ja vietti aikaa ulkona, vaikka tiedän, ettei tuo ihan hänen lempipuuhaansakaan ole. Lisäksi hän käy usein nuorimmaiseni kanssa kaupassa, jos jotain tarvitsee ostaa ja en pysty käymään kaupassa itse.

Hän haluaa auttaa.

Olen sanonut, ettei hänen tarvitse huolehtia kunnostani, jaksan kyllä hoitaa ne pakolliset kotityöt, pakkohan se on. Ja kun kysymyksessä ei ole mikään hengenvaarallinen sairaus tai tila, poikani kyllä tietääkin sen ja ei ole huolissaan terveydestäni. Mutta hän tarjoaa apua minulle silti, mikä kertoo omaa kieltänsä siitä, miten paljon hän haluaa auttaa.

Jatkossa kenties löytyisi vielä jokin lääkemuoto, joka ei aiheuta minulle näin paljon vaikeuksia sivuvaikutustensa takia. Siihen asti olen todella kiitollinen ja onnellinen avusta, jota vanhempi poikani minulle antaa. Sunnuntaiaamut ovat huomattavasti paljon helpompia minulle, kun on joku auttamassa nuorimmaiseni kanssa. Ja hänen seuransakin auttaa oloani, vaikkei se pahoinvointia pois viekään.

Lue myös: MIten kertoa lapselle omasta sairaudesta?

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kommentit (5)

Vierailija

Käyhän tutustumassa SCD ruokavalioon googlaamalla. Erittäin vaativa toteuttaa, mutta tiedän henkilöitä jotka ovat saaneet hyvin hankaliin suolisto-oireisiin siitä apua. Näistä kun usein seuraa myös todella kivuliaita nivelkipuja, myös pistoshoidoista on päästy ruokavalion avulla eroon. Tietenkään tämä ei toimi kaikilla, mutta kannattaa edes lukaista asiasta enemmän. Tsemppiä hankalassa sairaudessa! Reipas teini sinulla <3

Vierailija

Hei!

Solusalpaajille on vaihtoehtoja.
Biologiset lääkkeet ovat todella hyviä, mutta kalliita, minkä vuoksi niitä ei määrätä kovin helposti. Olen kokenut vastaavan pahoinvoinnin ja vielä samaisesta syystä kuin sinäkin, ja minulle lääkäri sanoi, että (koska kyse ei ole hengenvaarallisesta taudista) elämänlaatu ei saa merkittävästi huonontua yhtenäkään päivänä lääkityksen vuoksi. Ja puhun nyt nimenomaan kokemasi kaltaisesta pahoinvoinnista ja muista sivuoireista. Lääkevaihtoehtoja kyllä on ja hyvä lääkäri etsii sinulle sopivan.

Paljon voimia pahoinvoinnin ja sairauden vuoksi! Sinä vaikutat onneksi sissiltä, joka jaksaa :)

Annetar

Hei! Oletko kokeillut pahoinvoinnin estolääkettä? Esim. Primperan voisi estää kuvotusta ja okswntamista.

Jaana72_

Minulla on nivelreuma ja on kokeiltu kaikki mahdolliset lääkkeet.Sinoa josta tuli pahoja sivuoireita oli Trexan.Yritin sitä pillereillä ja pistoksia.Kerroin lääkärilleni,että en halua sitä enää käyttää.Silloin vaihtoehdoksi tuli biologinen lääke ja sillä mennään.Toki joutuu aina vuoden alussa maksamaan sen omavastuuosuuden eli reilut 600 e.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017