Nyt viime viikkoina on puhuttu paljon äitien uupumuksesta, ja siitä, että on ihan ok sanoa, ettei vain jaksa. On raskasta pyörittää lapsiarkea ja samalla käydä töissä, hoitaa koti, pitää puoliso tyytyväisenä. Onneksi sen saa sanoa ääneen, jotkut sanovat rajummin ja jotkut vähän hienovaraisemmin.

Mutta etä-äiti ei saa sanoa, että onpa raskasta.

Mutta etä-äiti ei saa sanoa, että onpa raskasta. Kun eihän meillä ole sitä raskasta lapsiarkea. Mehän näemme niin vähän lapsiamme. Pitää olla kiitollinen siitä ajasta, kun he ovat luonamme, eikä valittaa. "Monet olisivat kateellisia, jos saisivat noin paljon vapaa-aikaa", me kuulemme.

Kateellisia?

Ruuhkavuosien merkit, mitä ne ovat?

Vauva-sivuston suosittu, humoristinenkin artikkeli 20 merkistä, joista tietää olevansa ruuhkavuosissa, nosti ahdistuksen kurkkuuni. Miltä tuollainen tuntuu, tiedänkö edes? Tietääkö etä-äiti, mitä on ruuhkavuosi? Kun eihän etä-äitien kotona ole ruuhkaa. On vain aikaa.

Emme me saa valittaa.

Onko siis etä-äidin antiruuhkavuositeesit tässä:

  • Me emme ole väsyneitä, koska lapset eivät ole valvottaneet. He ovat muualla.
  • Lemmikkien ja lasten nimet eivät mene meillä sekaisin. 
  • Meillä ei jää siniset muovisuojukset kenkiin ja me emme kävele nolosti ne päällä kaupungilla. Joku muu vie lapsemme päiväkotiin.
  • Meille ei tule kesken työpäivää hassun hauskoja puheluita, kun lapsi on tehnyt tai tekee jotain kotona. 
  • Ei tarvitse syödä karkkeja hiljaa, koska ei kotona ole lasta kuulemassa, jos syöt vaikka 10 Tuplaa peräkkäin.
  • On aikaa nähdä kavereita, mutta kavereilla onkin usein ne lapsiruuhkavuodet, ja ei voida tavata. Jäädään kotiin yksinään.
  • Vaatteiden nimikointi ahdistaa meitä. Koska emme saa tehdä sitä.
  • Kotonamme on siistiä. Lapset eivät ole sitä sotkemassa.
  • Me toivoisimme, että lauantai-iltana olisimme uupuneet lapsiarjesta niin, ettei jaksaisi tehdä mitään.
  • Aikaa on liikaa.

 

Etä-äidin arki on uuvuttavaa

On uuvuttavaa ikävöidä.

On uuvuttavaa selittää, miksi on etä-äiti.

On uuvuttavaa todistella, varsinkin itselleen, että on hyvä äiti.

On uuvuttavaa tietää, että lapsi on jossain muualla kuin itse.

On uuvuttavaa yrittää olla normaali normaaliäitien keskellä, osallistua keskusteluun ikäänkuin kuuluisi joukkoon.

On uuvuttavaa rakastaa, kun on niin ikävä, että sattuu.

On uuvuttavaa saada lapsi hetkeksi kotiin, olla juuri silloin todella läsnä, unohtaa omat huolet ja menot siksi aikaa. Silloin pitää olla täydellistä. Kun SAAMME hetkeksi lapsemme luoksemme. Miten kehtaammekin valittaa.

On uuvuttavaa elää arjetonta arkea. Arki on yhtä muutostilaa.

On uuvuttavaa kuulla, ettei saisi väsyä arkeensa. "Itsepähän olet tilanteeseen joutunut."

 

Voisin sanoa, että aika moni ruuhkavuosi-ihminen uupuisi etä-äiti -arkeen. Kokeilkaapa kuukausi. Ehkä ruuhkavuodetkin ja kodin kaaos lapsiarkineen tuntuukin arvokkaammalta sen jälkeen.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 
Kuva: Panu Pälviä

 

 

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Ei, en haluaisi kokeilla etä-äitiyttä edes 1kk ajan. En voi edes kuvitella sellaista tilannetta,että pystyisin luopumaan lapsistani niin, että en olisi heidän elämässään täysaikaisesti.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Näinhän se on. Etä-äitejä syytetään luopumisesta. Kun taustalla on niin paljon monimutkaisempia asioita. Tästä huokuu asioiden ymmärtämättömyys. Mutta onneksi sinun ei tarvitse asua lapsistasi erillään. Olet etuoikeutettu, älä unohda sitä.

Terveisin, Etä-äiti

Hyvällä❤️
2/8 | 

Hei,
Huomaan kuinka pahoitit mielesi ensimmäisestä kommentista. Oman tulkintani mukaan kommentoija ei ehkä kuitenkaan tarkoittanut arvostella sinua, tai syyttää sinua lapsestasi luopumisesta. Päinvastoin! Minä tulkitsin sanoissa suurta myötätuntoa, kuinka kirjoittajan sydän murtuisi jo ajatuksesta, että hän joutuisi kokemaan yhtä kovia kuin sinä.
Sitä kai alunperin tekstilläsi hait takaa? Halusit tuoda esiin kuinka rankkaa on olla etävanhempi, ja kuinka toivoisit lähivanhempien ymmärtävän arvostaa omaa tilannettaan ruuhkavuosista huolimatta.
❤️ Ymmärrystä ja empatiaa puolin ja toisin! 😊❤️

Vähän väsynyt ehkäpä
3/8 | 

Pakko komentoida, eipä tässä lähiäitiydessä yhteishuoltajanakaan ole varaa uupua, jos et tee niin ei tee kukaan muukaan, jos otat apua vastaan niin auttajan pitää saada hyvä mieli joten olet sitten siitä avusta ikuisesti kiitollisuuden velassa, jos et heti reipastu avun saatuasi niin ei auttaja saa sitä tyydytystä itselleen ja olet vain hankala, että näin eipä tässäkään niin vaan kaikille toitoteta uupumusta, ei ketään kiinnosta

Vierailija
5/8 | 

Luopuminen (lapsista) on varmaan hivenen eri tavalla ymmärretty eka kommentti/blogisti -
kahden eri kirjoittajan mielessä?

Jatkuva tuska
6/8 | 

Yhteishuoltajuudessa kaikki on uuvuttavaa. Lapsiarki yksin ja etähetket yksin ikävöiden ja stressaten, että nyt teen rauhassa sitä tai tätä että sitten yhdessä taas voidaan olla rauhassa ilman kauppareissuja tai äidin pakollisia menoja. Ikävä niinä etäpäivinä syö jaksamista ja vie yöunia. Sitten ei oikein jaksa lapsipäivinäkään, kun ei halua luopua taas kohta lapsista. En minä vaan totu olemaan erossa lapsistani...

Vierailija
7/8 | 

Mielestäni on hyvä, että olet antanut lastesi kasvaa henkisesti terveemmän vanhemman kanssa. Niin on aina paras. Oletko koskaan mietttinyt miten raskaita ovat omat mielenterveysongelmasi olleet lapsellesi ja ex-puolisoillesi? Blogistasi paistaa läpi toisten syyttely ja säälin kerjääminen. Kykenetkö kantamaan vastuuta myöhemmin, kun omat lapsesi käsittelevät aikuisina ja vanhempina oman lapsuutensa kipukohtia? Olisitko itse valmis tukemaan sellaista lähivanhempaa, joka ei saa romahtaa, koska turvaverkkoa ei ole?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla