Vegaaninen tammikuu, joka muuten on kansainvälisestikin vietetty, on meidän perheen osalta ohi. Seurasitko haastettamme?

En voi kyllä tarpeeksi painottaa, kuinka mahtava tuo tammikuu oli ravitsemuksellisesta näkökulmasta. Vatsani voi tosi hyvin. Toki tämäntyylinen elämäntapa vaikuttaa muuhunkin, kun siihen omaan hyvinvointiin. Se on aika mahtavaa! Luitko muuten haastiksen, joka minusta tehtiin Iltasanomiin?

Ennen tätä kokeilua kasvisruoka kuului meidän perheen ruokaympyrään lähinnä sen terveysvaikutusten vuoksi. Sen vuoksi olikin hyödyllistä syventyä asiaan enemmän. Pian huomasin, että haluan pestä käteni niistä julmuuksista mitä ihan Suomen lait sallivat. Tehotuotetun lihan kulutus oli helppoa lopettaa, koska ainahan voin tehdä ostoksia vaikka metsästysseuran kautta.

Liha saa nyt jäädä ja päätös oli helppo. 

Aika monelle tuli yllätyksenä — vaikka jo alussa kerroin muuttavani tottumuksia pysyvästi toiseen suuntaan — että aion jättää lihansyönnin. Possua en ole syönyt enää vuosiin, koska en pidä sen mausta, mutta kana ja naudanliha jäävät myös pois minun ruokalautaselta. Kokkaan perheelle tarvittaessa niistä ruokia, jos he sitä toivovat.

Kala ja muut merenelävät sekä se pieni määrä kananmunia, mitä saatan kuluttaa, jää ainakin toistaiseksi osaksi ruokavaliotani. Tehokalastus on toki myös aikamoinen tämän hetken ongelma. Kotimaista kalaa en mielelläni suosi, koska muuten elimistön elohopeapitoisuudet voivat nousta helposti yli sallitun rajan.

Juusto pitää minut edelleen otteessaan. 

Vaikka maitotuotteet eivät ole näytelleet meillä suurta roolia enää kolmeen vuoteen, niin kyllä tuo juusto on koukuttava elintarvike. Yllättävän vähän sitä kuitenkin kaipasi leivän päälle ja ilokseni opin syömään salaatinlehtiä joka päivä. Löysin kyllä hyvän "murujuuston" myös vegaanisesta maailmasta.

Maidontuotannon käytännöt tekevät minut vilpittömästi surulliseksi. On sydäntä särkevää nähdä lehmän käytös, kun sen vastasyntynyt vauva viedään pois. Maitoa lypsetään naudasta sellaisella teholla, että 15 tai melkein 20 vuotta elävä eläin joudutaan teurastamaan jopa 4 vuotiaana.

Joillekin se on ongelma, ettei halua ongelmia. 

Kaikki muutos lähtee itsestä ja siihen sitoutuu vain jos halu siihen on aito, syy tärkeä ja hyvin perusteltu itselle. Muita miellyttääkseen ei kannata elää. Siksi onkin ikävää huomata, kuinka paljon esimerkiksi vegaanit saavat niskaansa kaikenlaisia tuomiota vain siksi, etteivät nimenomaan halua elää ympäristöä kuormittavasti tai eläimiä riistäen.

Vaikka muita miellyttääkseen ei kannata muuttaa itseään, niin henkilökohtaisesti en pidä yhtään huonona sitä pientä painetta, mikä suunnasta jos toisesta aina välillä tulee ilmaston ja ympäristön kannalta. Ruokavalion muutos on vaikuttava teko!

Yksikin ihminen muuttaa maailmaa.

Minun osaltani prosessi on ollut pitkä. En kääntänyt elämääni radikaalisti ympäri vain yhden kuukauden huomioiden tähden. Rehellisesti sanottuna, en olisi kolme vuotta sitten uskonut näin käyvän. Mutta tämä tie sopii juuri minulle. Tätä kohti sitä kai on aina kävelty. 

Minun ei tarvinnut ostaa kallista sähköautoa tai alkaa kuukausilahjoittajaksi jollekin liitolle. En myöskään vedonnut mihinkään korkeampaan tahoon (jossa niiden muutosten syntyä saa vain odotella). Se, joka sanoo, ettei yksi ihminen voi vaikuttaa, on jäänyt johonkin vanhaan aikaan ajatustensa kanssa. Ehkä kyseisiä ajatuksia on laittanut liikkeelle eräänlaiset lobbarit.

Maailma tulee muuttumaan, kuten ravintokin. 

Minun lähipiirissäni on kolme vegaania ja kaksi kasvissyöjää. Ja se on ihan sattumaa. Tähän perustan myös sen, että yksikin ihminen riittää vaikuttamaan. Yksi ihminen vaikuttaa ja näkyy aina jollain tapaa lähipiiriinsä. Mukaan lukien mahdolliseen työyhteisöönsä. Ihan kuka tahansa saattaa saada inspiraatiota juuri sinusta ja niin ne muutokset saavat tuulta alleen.

Jos ihminen kerta on niin fiksu, kuin väitetään, niin miksi purra sitä kättä joka ruoan (ja vaatteet tai jopa viihteen) ihmisen käytettäväkseen "antaa". Eli eläimiä. Miksi lihaa syövät ihmiset eivät vaadi uusia lakeja ja toimintatapoja tuotantoeläimiä varten, jos kerta niiden palveluiden varassa elävät. Miksi niitä etuja ajaa ne, jotka eivät asiaan liity ollenkaan. Eikö olekin hassua?

Oletko koskaan oikeasti selvittänyt, miten jokainen eläinperäinen tuote valmistetaan? Entä miltä kuulostaisi Suomessa ja ulkomailla kannatusta saanut lihavero, joka perustellaan rahasäästöillä terveydenhuollon sektorilla.

Jasu

Enemmän elämästäni Instassa!

Kommentit (5)

JohannaP
1/5 | 

Maitotilalla työskentelevänä nämä tälläiset tekstit saavat verenpaineen nousemaan. Oletko useinkin nähnyt kun vasikka viedään emältä? Jalostuksen myötä lypsylehmien emäominaisuudet on nykypäivänä olematonta. On lehmiä, jotka mielellään nuolevat vasikkansa mutta on myös niitä, jotka tappaisivat sen jos mahdollisuus olisi. On olemassa myös emolehmäkarjoja (lihakarja) kuten anoppilassani, joissa vasikat saavat olla emänsä kanssa. Jos tarkkoja ollaan niin ainakaan vasikan poisvienti emältään ei ole syy olla syömättä lihaa, koska sitä voi ostaa sellaiselta tilalta, joka myy suoramyyntinä lihakarjan lihaa, usein vielä luomuna. Toki syitä lihattomuuteen on varmasti aina useita, mutta kannattaa silti perehtyä asioihin ennenkuin niitä puhuu faktana. Samoin tuo yleistys että lehmät teurastetaan 4-vuotiaana. Kyllä, ulkomailla se on varmasti yleistä. Tilalla jossa työskentelen, vanhin lehmä on 13 vuotta vanha, ja monta on perässätulijaa. Nauta harvoin elää 20-vuotiaaksi, edes luonnossa jos niitä siellä olisi. Kömpelönä ja hitaana eläimenä se olisi helppo saalis, ei sillä helppoa olisi luonnonvaraisenakaan. Minustakin on outoa että maatalouden asioista päättää ne jotka siitä ei juuri mitään ymmärrä, eikä se ainakaan helpota maanviljelijän työtä. Eläimillä olisi entistäkin paremmat oltavat, jos maksettaisiin tuottajalle hänelle kuuluva palkka. Lihattomuus tai maidottomuus pelkästään eläinten olojen takia ei ole ratkaisu, sillä nimenomaan hyväksytään hiljaisesti tämänhetkinen tilanne. Itse saan hyvän mielen kun otan sen kotimaisen juuston tai maitopurkin kaupan hyllyltä. Maanviljelijän ammatti taitaa olla ainoa, joka on yhtä helppo mustamaalata ja se vaikuttaa myös maanviljelijän elantoon. Saat olla minun puolestani kasvissyöjä/vegaani mitä tahansa jos saat siitä puhtaan olon kaikin puolin, mutta muista että suomalainen lehmä voi hyvin ja kerro se myös muille.

Jasunen
Liittynyt25.7.2017

Kiitos näkökulmasta. Jos suomalainen lehmä voisi hyvin niin me ei varmasti tarvittaisi niitä useita liittoja, jotka tuotantoeläinten oloja yrittää parantaa. Lait nimittäin ovat mitä ovat. Maidontuotanto on aina riistoa eläimestä, ei siitä mihinkään pääse. Varsinkin kun se ei edes olisi välttämätöntä. Tulevaisuudessa asiat varmasti muuttuu ja ennen kuin lait ehtivät muuttua niin veikkaan että maidontuotanto itsessään hiipuu pieneksi toiminnaksi. Tosin,toivottavasti ei tietenkään sillä kustannuksella, että "ne sairaat eläimet jossain Puolassa" tuottaa maidon rikollisen toiminnan kautta jne. Tämä jälkimmäinen spekulaatio siis hieman dramatisoitu tietty omasta puolestani..

* Elämältä kaiken sain -bloggari, tervetuloa lukijakseni! *

Jasunen
Liittynyt25.7.2017

Kommentointi ei toimi oikein, joten jatkan tähän perään vielä että kerrothan itsekin vastauksessasi, että ongelmia on. Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi minkkitarhaajan pitää puolustaa leipäänsä, niin varmasti sinunkin. Jos mennään ruohonjuuritasolle, niin ei kukaan sirkuseläin, hevosurheilun lajit tai tuotantoeläimet haluaisi, että heillä bisnestä tehdään, jos saisivat asiaan vaikuttaa. Siksi on helppo boikotoida. Ja muutos tulee nimenomaan sitä kautta, että kysyntä loppuu. Tiedän entisen lypsytilan, joka nykyään pyörii aivan uudella bisnesidealla kasvipohjaisiin tuotteisiin nojaten. :)

* Elämältä kaiken sain -bloggari, tervetuloa lukijakseni! *

Vierailija

Eläin ei ole ihminen. Eläintä on turha inhimillistää, se toimii vain vaistojensa ja luonnonmukaisen käyttäytymisensä pohjalta. Yksinkertaisesti se ei tiedä paremmasta, jos se ei ole sitä kokenut. Siinä on jo iso ero ihmisen ja eläimen välillä. Tuottajat tekevät parhaansa, jotta eläimillä olisi mahdollisimman hyvät oltavat. Kaikki on kiinni rahasta. Ja mätämunia on joka alalla, maataloudessa yksikin tuntuu pilaavan muidenkin maineen.
Kerroppa, sitten kun maidontuotanto mielestäsi täältä loppuu niin mitä tapahtuu 300 000 lypsylehmälle ja vähintään kymmenien tuhansien ihmisten työpaikoille? Ei asiat ole niin yksiselitteisiä. Valitettavasti joku niinkin fiksu laji kuin ihminen on keksinyt ottaa eläimet hyötykäyttöön, ja sitä kaavaa tullaan menemään niin pitkään kuin ihminen tällä pallolla on. Mainitsemiesi järjestöjen toimintaperiaatteet on hieman ristiriidassa niiden tarkoitusperien kanssa. Mutta se on aihe erikseen, sanon vain että heidän tuotantotiloihin tunkeutumisensa kertoo juuri siitä heidän tietotaitonsa tasosta tuotantoeläinten suhteen. Ja vaikka lemmikit ei varsinaisia hyötyeläimiä ole, mitä mieltä olet niiden kohtelusta? Onko oikein, että liian usein aktiiviset koirat odottavat neljän seinän sisällä omistajaansa heidän työpäivänsä ajan ja miksi kissa lukitaan kerrostalokaksioon, vaikka se on peto? Onko ne sen onnellisempia ja eikö siinäkin haeta vain ja ainoastaan ihmiselle mielihyvää? Itse en ole koiraa ottanut vaikka kuinka haluaisin ja maalla asunkin, koska tiedostan että aika ei riitä sille eikä se siten voi hyvin.

Jasunen
Liittynyt25.7.2017

Ne vaistot kuitenkin siellä eläimestä elää ja kun se ei pääse toteuttamaan luontaista itseään niin sehän ilmenee käytöshäiriöillä ja apaattisuudella. Vaikka juurikin esimerkkinä nuo minkit. En myöskään allekirjoita noita tuotantotiloille tunkeutumisia ja eläinten luontoon päästämistä! Ihminen on kuitenkin jo sillä tasolla että me pystytään eettisiin valintoihin ja päätöksiin. Me ketkä välitetään, toimitaan niin ja ymmärretään se, ettei eläinten hyödyntäminen koskaan tulekaan loppumaan. Mutta kyllä se on koko ajan muuttunut. Kiitos kommentoinnistasi! :)

* Elämältä kaiken sain -bloggari, tervetuloa lukijakseni! *

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tämä on elämänmakuinen perheblogi, jonka kirjoittajana toimii 30-vuotias äiti, vaimo, doula ja sairaanhoitajaopiskelija Pirkanmaalta. Päätähtinä postauksissa loistavat kesällä 2015 syntynyt uhmaikänsä tavoittanut poika sekä joulukuussa 2017 syntynyt pikkuveljen virkaa toimittava kuopus. Muita sydäntä lähellä olevia asioita ovat mm. lastenvaatteiden ompelu, perheen koiralauma, mökkeily, matkustelu, ekoilu, luonnonkosmetiikka ja kasvisruoka. Olet tervetullut seuraamaan meidänlaista ruuhkavuosien arkea ja välillä juhlaakin!

Terkuin, Jasu

Yht.otot ja yhteistyöt: elamaltakaikensain@gmail.com

Tässä linkki vanhalle blogisivustolle.

Löydät meidät myös somesta!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017