Päätin jo raskausaikana, että tällä kertaa haluan luovuttaa rintamaitoani jos se vain on mahdollista. Esikoisen aikaan siihen tulvaan meinasi hukkua vauva sekä äiti, mutta miten kävi nyt?

Synnytyksen jälkeen muistan kun sairaalalla oli mainos äidinmaidonluovutuksesta. Ajattelin, että palaan pian asiaan. Ikäväkseni pikainen palaaminen asiaan ei aivan onnistunut, koska söin vielä yli kuukauden ajan ihan hirveitä määriä lääkkeitä. Viikot vierivät, asia osittain unohtui ja stressi tulevista ristiäisistä vei tilaa ajatuksissa. Huomasin myös, että viimekertaista maitotulvaa ei niinkään ole havaittavissa. Toisaalta se oli mukavaa, koska viimeksi kärsin toistuvasti - jopa viikoittain - tukoksista rinnoissa ja kuumeilin. Ennen maidon luovuttamista minun piti ottaa huomioon se, että hormoniehkäisyä ei saa käyttää, täten kierukan asettaminen jäisi toistaiseksi.

Äidinmaitoa on alettava luovuttamaan ennen kuin vauva täyttää kaksi kuukautta ja sen rajan häämöttäessä soitin vihdoin Taysiin ja pistin projektin alulle. He lähettivät minulle steriilejä lasipulloja postitse jo seuraavaksi päiväksi. Minulla on oma sähköinen rintapumppu, joten pääsin pumppailemaan heti maitoa pienten vauvojen tarpeeseen. Aluksi olin kamalan huolissani, että onko tämä nyt pois omalta vauvaltani. Opin kuitenkin ihan huimasti viikkojen kuluessa omasta kehostani ja osasin myös tulkita paremmin vauvan tarpeita. Viimeisin neuvolakäynti osoitti alun huolet turhiksi.

Pumppaaminen vaatii aikaa ja vaivaa. Hygieniasta ei saa tinkiä ja siksi pumpun muoviosia keitellään usein. Alan ihmisenä en kokenut suurta huolta aseptiikasta, mutta mikäli testatusta maidosta löytyy liikaa bakteereita niin koko erä hylätään. Tays haluaa maidon tuoreena eli alle 48 tuntia vanhana. Lisäksi asun sen verran kaukana, että maidot lähetetään linja-autokyydillä sairaalaan. Sen vuoksi minun piti kolme kertaa viikossa ennen aamuyhdeksää ehtiä kärräämään ne poikien kanssa asemalle. Otin tavaksi pumpata maitoa kolme kertaa päivässä, joten joskus joutui miettimään päivän ohjelman niin, että oma oloni ei muutu tukalaksi esimerkiksi kyläreissulla. Kyseessä kuitenkin on kysynnän ja tarjonnan laki.

Maitolitrasta maksetaan ihan hyvin, 25 euroa litra. Minimimäärä, mikä joka toinen päivä pitää luovuttaa on 500 millilitraa. Tays ei kuitenkaan ota maitoa vastaan kuin vain siihen asti, että vauva täyttää 3 kuukautta. Omalla kohdallani projektia häiritsi se, että tein pari reissua, joten kotoa poisoleminen pysäytti luovutuksen mikä myös aiheutti minulle molemmilla kerroilla jonkinlaisen tulehduksen tai tukoksen rintaan. Sen jälkeen sairastuin vielä itse flunssaan ja silloin luovuttaminen niinikään stoppaa myös. Taysin mukaan särkylääkkeitä voi satunnaisesti ottaa myös luovutuksen aikaan, joten siinä vaiheessa kun aloin kärsimään pahoista jännityspäänsärkykohtauksista hartiajumien vuoksi, en joutunut laittamaan hanoja kiinni. Toisin on taas muissa sairaanhoitopiireissä.

Tällä hetkellä luovutusprojektini on päättynyt vauvan iän vuoksi. Koin maidonluovutuksen todella tärkeäksi eleeksi, joten pieni vaivannäkö ei haitannut. Pumppauskäytännöt rutinoituivat nopeasti vaikka ne pitääkin sisällään kaikenlaista hienosäätöä. Siksi onkin harmi, että toisella läheisellä sairaalalla Hämeenlinnassa ei ole tarvetta maidolle tällä hetkellä. Sinne saisi luovuttaa maitoa jopa puolivuotta synnytyksestä. He kuitenkin vinkkasi, että koska tilanteet voivat muuttua nopeastikin niin kannattaa soittaa parin viikon päästä uudestaan jos maitoa tuntuu edelleen riittävän. 

Oletko sinä luovuttanut maitoa tai voisitko kertomani perusteella ryhtyä toimeen? Minulle saa myös antaa vinkkejä yksityisestä maidonluovutuksesta.

Yhtä kokemusta rikkaampana, Jasu

Joko seuraat Instassa tai tykkäät Facessa?

 

Kommentit (17)

Ulla - Kadun aurinkoisella puo...
1/17 | 

Esikoista en imettänyt ja kuopuksen raskauden jälkeen sairastuin synnytyksen jälkeiseen masennukseen, joten  en ole luovuttanut äidinmaitoa.
Oon kyllä nyt miettinyt, että jos vielä meille vauva tulee, niin mikäli mahdollista mä luovuttaisin maitoa sairaalalle! 

Jenni
2/17 | 

Tärkeää työtä oot tehnyt! Itse en oo luovuttanut, mutta aikoinaan kolmannen vauvan kanssa tuli maitoa niin paljon yli tarpeen että ne olisi varmaan voinutkin luovuttaa. Ei jotenkin vaan tullut ajatelleeksi sitä :)

Jasunen
Liittynyt25.7.2017

Tämä on tosiaan asia jota mun mielestä pitäisi sairaaloiden mainostaa enemmän, ei tullut mullakaan viimeksi mieleen. Jotenkin kynnys tuntuu olevan aika suuri mutta voin sanoa että ihan turhaan. :)

* Elämältä kaiken sain -bloggari, tervetuloa lukijakseni! *

Nea / In the little cottage
3/17 | 

Hienoa, että luovutus onnistui! Tuo on kyllä niin tärkeää hommaa <3 Itse en esikoisen kanssa luovuttanut, eikä se tullut mieleenkään kun oli vielä opeteltavaa koko imetyksen kanssa. Aion tulevan kuopuksen kanssa harkita, mikäli tilanne kaikinpuolin sellainen, että voisi luovuttaa. :)

Lurre
4/17 | 

Kiva lukea sun kokemuksia asiasta! Mä jäin niin haikailemaan tuota luovuttamista, kun täällä ei sairaalalla ollut tarvetta. Tuo on kyllä jännä, miten eroaa nuo käytännöt tässäkin asiassa, että mihin ikään asti saa luovuttaa!

Mullakaan ei tällä kertaa tullut maitotulvaa. Ois kiva tietää, että johtuuko se jostain asiasta x, vai mikä on :D 

Jasunen
Liittynyt25.7.2017
5/17 | 

Oon kanssa miettinyt että mistä se voi johtua. Onko se vauvan tarpeista vai onko keho nyt fiksumpi vai mitä ihmettä.. Tosin se tunne ettei rinnat ole täynnä on ihan kiva. Ja siitä huolimatta sitä maitoa tuli luovutukseen saakka!

* Elämältä kaiken sain -bloggari, tervetuloa lukijakseni! *

Mere
6/17 | 

Oi vitsi, olitpa kyllä viitseliäs! Mulla on myös molemmilla kerroilla ollut ajatus luovuttaa, mutten ole siinä vauvahässäkässä sitten ehtinyt edes selvittää miten homma toimii. Tämä oli siis tosi hyödyllinen postaus! :)

Vierailija
7/17 | 

Mäkin mietin tuota maidon luovutusta, mutta päätin kuitenkin tässä tilanteessa olla luovuttamatta, kun rinnallani käy kaksi lasta. Jos olisi vain yksi imetettävä, niin sitten olisin varmasti ryhtynyt luovuttamaan. Nyt päätin näin, jotta vauvalle riittää varmasti maitoa, kun isompikin juo vielä aika reippaasti maitoa. Vaikka näin jälkikäteen voin todeta, että maidontuotannossa toimii hyvin kysynnän ja tarjonnan-laki eli kyllä ne rinnat silti pingotti ja suihkusi välillä, vaikka olikin kaksi imijää. Ehkä sitä maitoa olisikin voinut riittää luovutukseen asti, mutta sitten olisi varmaan ollut aika överi tuotantoa. xD

Kajo
8/17 | 

Luovutin maitoa sairaalalle reilun kahden kuukauden ajan, sen jälkeen luovutin maitoa yksityisesti paikallisen vyöhyketerapeutin vinkkaamana.

Hurja ero maitolitran hinnassa, täällä Jyväskylässä maksetaan 18€.

Vierailija
9/17 | 

Luovutin 6kk aikana 167L äidinmaitoa 😅 lisäksi pumppasin omalle lapselle, täytin pakastinta ja lahjoitin lisämaitoa myös eräälle tuttavalleni jonka oma tuotanto oli vasta käynnistymässä. Vaikka imetys ei erinäisistä syistä onnistunut niin olen silti ylpeä siitä että olen ruokkinut oman lapseni lisäksi monta muutakin vauvaa ☺️👍

Vierailija
10/17 | 

Tärkeää asiaa. Itselläni kolme lasta ja jokaisella kerralla olen luovuttanut maitoa. Esikoisen kohdalla maitoa tuli tulvimalla ja sainkin neljän kuukauden aikana melkein 1000 euroa verotonta tuloa. Vaikken sitä rahan takia tehnytkään niin olihan se mukava lisä minimiäitiyspäivärahan päälle.

Jokaisella kerralla olemme myös asuneet niin kaukana sairaalasta, että kolme kertaa viikossa piti ehtiä ennen yhdeksää viemään maidot bussin kyytiin. Suurin vauva oli mielestäni siinä että joka ikisen pumppauskerran jälkeen osat piti pestä ja keittää.

Mutta omasta kokemuksesta suosittelen. 👍

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tämä on elämänmakuinen perheblogi, jonka kirjoittajana toimii 30-vuotias äiti, vaimo, doula ja sairaanhoitajaopiskelija Pirkanmaalta. Päätähtinä postauksissa loistavat kesällä 2015 syntynyt uhmaikänsä tavoittanut poika sekä joulukuussa 2017 syntynyt pikkuveljen virkaa toimittava kuopus. Muita sydäntä lähellä olevia asioita ovat mm. lastenvaatteiden ompelu, perheen koiralauma, mökkeily, matkustelu, ekoilu, luonnonkosmetiikka ja kasvisruoka. Olet tervetullut seuraamaan meidänlaista ruuhkavuosien arkea ja välillä juhlaakin!

Terkuin, Jasu

Yht.otot ja yhteistyöt: elamaltakaikensain@gmail.com

Tässä linkki vanhalle blogisivustolle.

Löydät meidät myös somesta!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017