Sämpyläpussin viimeisimmistä leivistä syntyi herkullinen ja täyttävä välipala uunin kautta. Myös jämät kesäkurpitsasta tuli käytettyä. 

Tilastollisesti suomalainen heittää ruokaa pois noin parikymmentä kiloa vuodessa. Jäin miettimään, että mitä tähän laskelmaan sisältyy: käyttökelpoista ruokaa vai tavallista biojätettä?

Joskus törmään kyläilyreissuilla siihen, että vanhempi toteaa, kuinka ruokaa happanee kaappiin. Samassa huomaan, että jääkaappi on todella täynnä. En täten ihmettele, ettei ihan kaikkea ehdi käyttää. Minun neuvoni on ehdottomasti se, että pitää määrät maltillisena varsinkin sen jääkaapin osalta.

Meillä käydään suurin piirtein kerran viikossa kaupassa, jos on tarkoituksena hankkia käytännössä kaikki kerralla seuraavalle viikolle. Joskus jääkaapistamme voisi saada sellaisen käsityksen, ettei meillä ole rahaa ruokaan, koska tavaramäärä on niin vähäinen. Pyrin siihen, ettei kaiken maailman purkkituotteita olisi montaa sorttia. Kuivakaappi pysyy myös ojennuksessa tällä metodilla.

Elä kausittain.

Kausittainen eläminen on auttanut ruokahävikin pienentämisessä. Sen idea on siinä, ettei jääkaapissa tai kuivakaapeissa ole koko aikaa saatavilla vaikkapa aurajuustoa ja suolakurkkuja, joita itse rakastan. Yhteen vaiheeseen jopa soijarouhe oli päässyt vanhenemaan minun käytössä. Pidän tarkoituksella sellaisia kausia, että jätän tiedostaen jotakin hankkimatta.

Parin viikon tai jopa parin kuukauden päästä ne "unohdetut" ruoat maistuu taas paremmin. Nimittäin, jopa minä olen joutunut heittämään aivan ylihomeisen aurajuuston pois. Koko aikaa ei vaan tule syötyä niitä samoja tuotteita. Tällä tavalla ruokalistaan saa mukavaa kiertoa.

Pakasta ruokaa.

Ruoan pakastaminen on meille arkipäivää. Ne ovat pelastaneet myös niitä päiviä, kun ei jaksa kokkailla tai se menisi liian myöhään lapsia ajatellen. Toinen, kuinka ruoka ei päädy roskiin, on antaa ne koirille. Meillä on nyt kausi, kun kuopus ei oikein suostu syömään mitään, joten pienille koirille jää helposti yksi ruokakerta hänen jämistään, jolloin koirien oma ruokasäkki ei kulu. Ja koiranruokahan on aina loppu, eikä sitä muista käydä erikseen hakemassa.

Se mistä en pidä, on saman ruoan syöminen monta päivää putkeen. Mielelläni syön vain yhtä ruokaa yhtenä päivänä ja toki se minulla toteutuukin jo pelkästään sen vuoksi, etten ole enää kotiäitinä. Näen mielelläni usein sen vaivan, että teen ruoan, mutta teen sitä vain pariksi päiväksi. Toki lapsille en ole tehnyt tutuksi tätä hieman nirsoa ideologiaani.

Välitä ruokatarvikkeista.

Varmaan yksi yleisimmistä keinoista estää vanhenevan ruoan pois heittämistä, on suunnitella lounas tai välipala siten, että vanhat kananmunat tai pehmenneet avokadot tulee käytettyä, vaikkei niitä tekisi edes mieli sillä hetkellä. En ole aiemmin arvostanut ruokaa samanlailla kuin nyt, vaikka sen olen itse maksanutkin. Joihinkin asioihin on vain haluttava kasvaa ja oppia uusia tapoja toimia. Koen tämän asian tärkeäksi, jolloin se ei ole vaivanloista.

Olen ollut toistaiseksi vielä todella huono käyttämään netin kauppapalveluita, jotka nimenomaan on kehitetty ruokahävikkiä vähentämään. Pidän siitä, että ostan sillä hetkellä vain sitä mitä oikeasti tarvitsen eli en halua hamstrata. Rahallisesti siitä saattaakin olla hyötyä, jos liiallinen tarjousten perässä juokseminen ja kaappien täyttäminen ei käänny tarkoitustaan vastaan.

Kasvikset käyttöön.

Kasvikset onkin sellainen laji, jotka ei mätäne meidän kaapissa. Biojätettä tulee aika paljon, mutta siellä ei ole ruokaa tai pilaantuneita kasviksia. Kasvisten käyttö ruoanlaitossa onnistuu vain jos niitä ostaa kotiin ja niitä käyttää. Niitäkään ei tarvitse olla sataa eri lajiketta saatavilla. Käytä satokautta hyödyksesi. Oma periaatteeni on, ettei mitään ruokaa tehdä ilman kasviksia. Siten ne myös kuluu.

Kun teet jauhelihakastikkeen, laita mukaan paprikaa ja kesäkurpitsaa. Kun teet kanaa, tee se aina wokkivihanneksilla tai pilko juureksia vuokaan. Olen aiemminkin antanut sen neuvon, että jos kasvikset ei meinaa maistua, niin älä ainakaan hanki niitä pakasteena. Minulle ne ei mene alas ja tunnistan ruoasta onko siinä käytetty tuoreita vai pakasteita. Yksi suurin syy minun melkein 20 vuoden "kasviksettomuuteen" oli se, että luulin kaikkien kasvisten maistuvan ja olevan koostumukseltaan sitä, mitä pakasteversiot olivat.

Kuinka sinun perheessä huomioidaan ruokahävikki? Olisin kiitollinen, mikäli jakaisit kommenttikenttään hyväksi havaittuja tapojasi.

Jasu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Jasu 💋 (@elamaltakaikensainblogi) jakama julkaisu

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tämä on elämänmakuinen perheblogi, jonka kirjoittajana toimii 30-vuotias äiti, vaimo, doula ja sairaanhoitajaopiskelija Pirkanmaalta. Päätähtinä postauksissa loistavat kesällä 2015 syntynyt uhmaikänsä tavoittanut poika sekä joulukuussa 2017 syntynyt pikkuveljen virkaa toimittava kuopus. Muita sydäntä lähellä olevia asioita ovat mm. lastenvaatteiden ompelu, perheen koiralauma, mökkeily, matkustelu, ekoilu, luonnonkosmetiikka ja kasvisruoka. Olet tervetullut seuraamaan meidänlaista ruuhkavuosien arkea ja välillä juhlaakin!

Terkuin, Jasu

Yht.otot ja yhteistyöt: elamaltakaikensain@gmail.com

Tässä linkki vanhalle blogisivustolle.

Löydät meidät myös somesta!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Instagram