Tiukassa paketissa ollaan nyt kolmisen päivää. Kyllä kutiaa! 

Kuka tahansa, jolla on ollut jotakin pitkäaikaista ja selvittämätöntä vaivaa tietää, kuinka huojentunut olo on, kun pääsee kunnon tutkimuksiin. 

Olen kärsinyt hieman yli vuoden oudosti ilmenevästä ihottumasta sormissa. Aina välillä muutamat, mutta aina samat sormet ovat pienillä vesirakkuloilla ja joskus ne hilseilee ja halkeilee verille. Koko kädet eivät kuitenkaan oireile tälle ekseemalle. Lääkärissä vedottiin aiemmin atooppiseen taustaani ja määrättiin kortisonia. Arvelin, että nyt on kuitenkin kyse jostakin muusta.

Aloin saamaan ihottumaa niin sanotusti rysän päältä kiinni, koska aina, kun poistuin kotoa ja käytin normaaleita kaupan kauneustuotteita, niin kädet räjähti seuraavana päivänä. Huoltoasemien saippuat ovat pahin. Hotellien ja tuttavien käsisaippuoille oireilin myös. Pian en enää tiennyt, että mihin uskallan koskea. Tätä tämä on nyt ollut yli vuoden, mutta kotimaisten palasaippuoiden käyttö on rauhoittanut ongelman kotioloissa. 

Yksityisen lähetteen kautta julkiselle.

Pidin lihattomia ja maidottomia dieettejä. Gluteenitonta en jaksanut enää lähteä kokeilemaan, kun huomasin, että selkeästi jokin aine, lähinnä synteettinen valmiste, sen tekee. Ihoni oli voinut hyvin jo yli kolme vuotta luonnonkosmetiikalla, mutta sitten aloin epäillä niitäkin tuotteita. Olin myös useamman viikon ilman valkokultaisia sormuksianikin, mutta ei..

Kun aikani kävin hakemassa perusvoidetta ja kortisonia terveyskeskukselta, niin päätin olla ovela ja hakeutua haluamiini testeihin yksityisen lääkäriaseman kautta. Allergologi antoi minulle mitä halusin ja sain yliopistollisen sairaalan allergiakeskukseen lähetteen käytännössä ilmaisiin epikutaanitesteihin. Samat lapputestit on aikanaan tehty omalle äidillenikin, joka joutuikin vaihtamaan kampaajan ammatista sen jälkeen pois.

Pelkään tuloksia tulevan ammattini puolesta.

Ensimmäinen käynti sisältää yli sadan eri aineen sijoittamista selkään ja käsivarsiin. Ihoa ei kuitenkaan rikota. Minulta testataan kattavasti useat eri metallit, kumit, lisäaineet ja hajusteet. Hajusteet puskevat ikävästi läpi ja hajusteallergikkona päätäni alkoi särkeä heti sairaalalta lähdettyäni. Tulokset luetaan kolmantena sekä viidentenä päivänä, enkä saa käydä suihkussa, hikoilla tai muutenkaan kumarrella. Helppo nakki näin äitinä ja hoitotyössä?

Toki tätä testiviikkoa varten saisi sairauslomaa, mutta itse en nyt sellaista voi ottaa, ettei työharjoitteluni veny. Onneksi käteni eivät ole reagoineet sairaalan pesuaineelle tai käsidesille. Olisi aikamoinen haistatus universumilta päin naamaa, jos en voisikaan työskennellä hoitoalalla. Onneksi on toinen ammatti takataskussa, heh heh, vaan eipä paljon naurata.

Pieniin alumiinikuppeihin laitetut testikemikaalit. 

Nyt sitten yritän ottaa rauhallisesti ja laitan tietenkin mieheni imuroimaan. Instagram-tililläni on kohokohdissa paljon videoita näistä koettelemuksista.

Jasu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Jasu 💋 (@elamaltakaikensainblogi) jakama julkaisu

 

Kommentit (2)

Riina/Ihana maatuska
1/2 | 

Oh! Niin tuttua. Olin pitkään kanssa atopian suhteen oireeton, mutta sitten rupesin oireilemaan saippuoille ja puhdistusaineille. Ihottuma ilmestyi juurikin vain toiseen käteen kutiavina neulanpään kokoisina rakkuloina, sekä kummallisina haavaumina. Kortisonit ei auttaneet, kuin ihan hetkeksi. 

Karsin kovalla kädellä kemikaaleja pois kotoamme, mutta vaikka kodista tulikin kemikaalien suhteen turvapaikka, niin yksikin vahinko pesu kaupan vessassa räjäytti ihottuman taas valloilleen. 

Joitain vuosia sitten huomasin tosin tavallisten shamppoiden aiheuttavan polttelua päänahassa ja siirryin Flow kosmetiikan rasulsavi palashampooseen. Se on onneksi sopinut. 

Kaikkien kemikaalien välttely helpottaa kyllä oireita, mutta seikkailuista tulee välillä hieman haasteellisia.  Kokeilin Nordinin Marian kurssiakin ja vaikka siitä sai hieman helpostusta hajusteyliherkkyyteen, niin ihohaastetta se ei ainakaan vielä poistanut. Atopiaan uskon sinällään olevan siitä apua, sillä stressi pahentaa oireita ja kurssilla saa ihan hyviä neuvoja siihen. Myös mikrobitasapaino osuus oli mielenkiintoinen. 

Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksiasi! Et todellakaan ole ainoa. Voi olla, että tämä on nyt sitä kosmetiikan ja puhdistusaineiden säilöntäaine epidemiaa, jota muutama vuosi sitten povattiin.... Kun jostain säilöntäaineen käytöstä luovutaan, niin ei suinkaan tule aina parempaa tilalle. 

Valtavasti voimia ja toivottavasti löydät apua! <3 

Jasunen
Liittynyt25.7.2017

Kiitos kommentistasi! Oli kun olisi lukenut omia kokemuksia. Ikävää, että sullakin tätä vaivaa.. Palaan asiaan luultavasti Instan kautta lähipäivinä. :)

* Elämältä kaiken sain -bloggari, tervetuloa lukijakseni! *

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tämä on elämänmakuinen perheblogi, jonka kirjoittajana toimii 30-vuotias äiti, vaimo, doula ja sairaanhoitajaopiskelija Pirkanmaalta. Päätähtinä postauksissa loistavat kesällä 2015 syntynyt uhmaikänsä tavoittanut poika sekä joulukuussa 2017 syntynyt pikkuveljen virkaa toimittava kuopus. Muita sydäntä lähellä olevia asioita ovat mm. lastenvaatteiden ompelu, perheen koiralauma, mökkeily, matkustelu, ekoilu, luonnonkosmetiikka ja kasvisruoka. Olet tervetullut seuraamaan meidänlaista ruuhkavuosien arkea ja välillä juhlaakin!

Terkuin, Jasu

Yht.otot ja yhteistyöt: elamaltakaikensain@gmail.com

Tässä linkki vanhalle blogisivustolle.

Löydät meidät myös somesta!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017