Millainen on sinun mielikuvasi stereotyyppisestä keskenmenosta?

Miten ajattelet tuon mielikuvan mukaisen keskenmenon vaikuttavan seksielämään?

Arvaanko oikein, jos veikkaan että ensimmäiseen kysymykseen sinulla on ainakin jonkinlainen vastaus, mutta toinen kysymys ei ole tullut koskaan mieleenkään?

Sellainen ei vain tule mieleenkään, jos se ei kosketa omaa elämää

Minun mielikuvani stereotyyppisestä keskenmenosta on ollut yht’äkkisesti alkava sietämätön kipu ja runsas verenvuoto, jossa tulee kaikki ulos kerralla. Keskenmeno on nopeasti ohi, jonka jälkeen käydään ehkä lääkärissä tarkastuksessa ja sitten kaikki on kunnossa.
Ennen kuin olin itse kokenut yhtäkään keskenmenoa, en ollut uhrannut ajatustakaan sille, kuinka moinen voisi vaikuttaa seksielämään. Sellainen ei vain tule mieleenkään, jos se ei kosketa omaa elämää.

Keskenmenon ja jälkivuodon aikana ei yhdyntöjä suositella

Keskenmeno- ja jälkivuodon kesto on yksilöllistä ja kestää yleensä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Vuotojen aikana ei yhdyntöjä suositella tulehdusriskin takia, mutta kohtutulehduksen voi saada muutenkin. Itsehän sen "onnistuin" saamaan kolmannen keskenmenoni jälkeen, vaikka pidättäydyinkin seksistä.

"No eikö sitten ole sama harrastaa seksiä jos tulehduksen voi saada muutenkin?"
No periaatteessa kyllä, koska eihän se varsinaisesti kiellettyä ole. Mutta.
Sitten on vuodon lisäksi se toinen elämistä ja olemista rajoittava seikka, kivut.
Normaalitilanteessa kivut rajoittuvat lähinnä pahimpaan vuotoaikaan, mutta mikäli kohtu ei tyhjenny itsekseen kunnolla, kivut voivat pitkittyä. Kipuja voi olla myös ilman vuotoa ja mahdolliset tulehdukset voivat aiheuttaa kipuja. Kivun kokemus on tietysti yksilöllistä, eikä minullakaan kaikki neljä keskenmenoa ole olleet identtisiä kipujenkaan suhteen.

Mutta entäs sitten kun vuoto ja kivut kestävät pari kuukautta

Mikäli siis vuoto kestää vain muutaman päivän, eikä kipujakaan ole sen pidempään, ei keskenmeno teoriassa vaikuta seksielämään juurikaan. Mutta entäs sitten kun vuoto ja kivut kestävät pari kuukautta.
Ja tämä oli vasta fyysisten esteiden ja hidasteiden kannalta, henkinen puoli on tietysti vielä asia erikseen.

Niin kauan kun on kipuja, varmaan monilla seksihalut loistavat poissaolollaan, mikä helpottaa tilannetta omalta kannalta, mutta kumppanin haluihinhan se ei sinänsä vaikuta. Itse olen onnekkaassa asemassa kun minulla on ihana mies joka ymmärtää, myötäelää ja tukee minua, ei painosta, eikä käyttäydy passiivisagressiivisesti (kyllä, koin tärkeäksi sanoa tämän, sillä tiedän sellaisia miehiä olevan, jotka painostavat seksiin, uhkailevat erolla tai vieraissa käymisellä tai käyvät vieraissa jos eivät saa seksiä silloin kun haluavat tai niin paljon kuin haluavat), mutta ei se kiva tilanne ole kummankaan kannalta.

Millaisia kokemuksia teillä on keskenmenosta ja seksistä, seksihaluista tai niiden puutteesta?

 

♥ Jenny

 

Seuraathan minua jo Instagramissa ja blogia Facebookissa

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 | 

Hei! Luin Yleltä rankan tarinanne toistuvista keskenmenoista. Olen itsekin saanut useita keskenmenoja peräkkäin tosin sillä erotuksella, että meillä oli lapsia ennestään.

Oletkohan kuullut alkiodiagnostiikasta, jossa selvitetään hedelmöittyneiden alkioiden kromosomit ja vältetään näin kromosomivirheistä johtuvat keskenmenot? Meillä se toi lopulta avun ja saimme viiden keskenmenon jälkeen ihanan vauvan. Hoito on kallis ja Suomessa sitä ei vielä paljonkaan tarjota, mutta ainakin Dextrasta saa tarvittaessa tietoa. Tämä hoito auttaa erityisesti niitä, joilla raskaudet alkavat, mutta joilla on toistuvia (selittämättömiä) keskenmenoja. Ehkä tämä on teille tuttua tietoa, mutta jos ei, niin kannattaa selvittää myös tätä mahdollisuutta.

Voimia teille molemmille tilanteeseenne. Toivon todella, että saatte vielä vauvan syliin saakka.

Vierailija
2/18 | 

Moikka. Onhan sinulta jossain kohtaa mitattu raudan varastoarvoja, ferritiini? Matala ferritiini (n. Alle 80) aiheuttaa munasolun heikkoa kiinnittymistä, joka saattaa aiheuttaa keskenmenon. Tähän altistaa esim. kasvisruokavalio, keliakia, runsaat kk ynm.

Vierailija

Tämä todellakin!! Olet menettänyt paljon verta, joten sun rautavarastot voi olla tyhjät. Mielestäni tämä Ferrit arvo pitäisi mittauttaa jokaiselta naiselta joka kärsii lapsettomuudesta tai keskenmenoista. Raudanpuute on todella yleistä ja aiheuttaa kaikkea ikävää oiretta ja huonontaa elämänlaatua.
Valitettavasti iso osa lääkäreistä pitää tätä muoto ilmiönä ja väittää ettei tällä Ferrit arvolla ole merkitystä.
Arvon tulisi olla tosiaan lähemmäs 100. Alle 30 on jo vakava raudanpuute. Tästä aiheesta paljon kirjoitettu lehdissä viime päivinä.

Jenny In a boho home
Liittynyt2.9.2014

Hemoglobiini oli tietysti alhainen keskenmenon jälkeen ja lääkäri oli sitä mieltä ettei ferritiiniä tarvitse mitata kun joka tapauksessa minun täytyy syödä rautaa. Olisihan se silti hyvä tietää mikä varastoraudan tilanne on, että olisi joku käsitys siitä paljonko rautaa pitää tankata.

In a boho home -blogi Vanha talo, värikäs koti. Remonttia, sisustamista, vegaaniruokaa, diy juttuja ja lapsihaaveita.
Instagram
Facebook

Vierailija
3/18 | 

Hei!
Luin teidän tarinan Yleltä ja olin hyvin hämmentynyt, koska tuntui että olisin lukenut jonkun kirjoitusta meidän elämästä. Käymme samaa asiaa läpi ja täysin samassa tilanteessa, takana myös 4 keskenmenoa eikä lapsia ennestään.
Pääsimme kunnallisen kautta tutkimuksiin kolmannen keskenmenon jälkeen ja vaikka minulla todettiin tukostaipumus, ei kunnallinen tarjonnut mitään apua vaan kehottivat vain yrittämään uudestaan.
Menimme yksityiselle Dextran Lapsettomuusklinikalle Eero Varilan luokse. Eero on aivan huippu ja todella ammattitaitoinen. Hän alkoi heti etsimään ratkaisua ja hoitoa meidän tilanteeseen ja halusi tehdä vielä lisätutkimuksia mm.nuo mainitut ferritiiniarvot. Suosittelen lämpimästi ottamaan Dextraan/Eeroon yhteyttä. Toki yksityinen maksaa hieman enemmän mutta ainakin me koemme, että käynnit siellä on täysin sen rahan arvoista ja varsinkin jos jonain päivänä saamme vauvan syliin asti.

Mummu ja kissa
4/18 | 

Hei! Pakko kirjoittaa - ylen teistä tekemä juttu oli koskettava. Kohtaaminen ja lohdutus ei taida aina toimia sairaanhoitohenkilöillä edes äidille, ja kuitenkin niin totta, että isäkin sitä tarvitsisi!
Huomioni kiinnittyi jutussa siihen, että teillä on kaksi kissaa. Onko toksoplasmoosi poissuljettu? Kissojen toksoplasmoosi tarttuu ulosteen kautta ja aiheuttaa nimenomaan keskenmenoja....
Voimia ja rakkautta elämäänne 💖

Jenny In a boho home
Liittynyt2.9.2014

Kiitos! ❤️
Ei ole kyllä varmaan mitään testejä toksoplasmoisista tehty. Raskaana ollessani kissanvessojen siivous oli kokonaan miehen homma, mutta eihän se tietty poissulje sitä etteikö se voisi olla piilevänä ollut vaikka pidempään. 🤔

In a boho home -blogi Vanha talo, värikäs koti. Remonttia, sisustamista, vegaaniruokaa, diy juttuja ja lapsihaaveita.
Instagram
Facebook

Vierailija
5/18 | 

Hei Jenny ja Lauri,

minäkin luin teistä ja kamppailustanne yle:n jutusta. Mitenkä sitä lohduttaisi ja tukisi muuten kuin sanomalla, että meitä on täällä monta, jotka ovat kävelleet tuollaista tietä.

Yritimme puolisoni kanssa saada raskautta alkamaan omatoimisesti sekä inseminaatioilla neljän vuoden ajan. Olin raskaana joka joulu, ja raskaus meni aina kesken ennen uuttavuotta. Aloin pelätä joulunpyhiä ja opin tietämään kulloisenkin kiertopäiväni laskematta niitä. Lopulta neljäs joulun ajan keskenmeno ei ollutkaan hiljainen verinen keskenmeno, vaan tavallisena tiistaina hätäleikkaukseen päätynyt kohdun ulkoinen raskaus, jonka seurauksena toinen munajohdin meni rikki ja raskauden mahdollisuudet pienenivät noin neljäsosaan entisestään. Silloinen kirurgi lähetti meidät muitta mutkitta hormonipolille. IVF:ää varten tehdyissä tutkimuksissa meistä ei löytynyt mitään muuta vikaa, kuin rikkinäinen kalustoni. Ja silti, raskaus ei alkanut toistuvista yrityksistä huolimatta. Hoidoista aiheutui useampia kertoja vaihdevuosia muistuttava hormonikaaos ja toistuvissa tutkimuksissa ja toimenpiteissä tunsin olevani neulatyyny ja avuton koe-eläin.

Olin turta ja toivoton, kun viimeisen mahdollisen hoitosyklin viimeinen pakastettu alkio sulatettiin ja siirrettiin. Tilastot ja todennäköisyys eivät todellakaan olleet puolellamme. Muistan ajatelleeni synkeästi, että mitä oikein kuvittelen, nytkö muka, kun ei koskaan aiemminkaan, mutta toivo ei suostunut hiljenemään. Siellä se aina jossain piili, vaikka yritin olla piittaamaton ja esittää, että uusi keskenmeno ei muka loukkaisi ja musertaisi taas jollain uudella tavalla. Näissä tunnelmissa kävi kuitenkin niin, että raskaus alkoi. Ja jatkui helppona ja normaalina. Ja lopulta syntyi terve lapsi.

Ihmeellistä oli se, että raskaana ollessani olin onnellisempi kuin ikinä elämässäni enkä pelänyt mitään. Lapsi on nyt kaksivuotias. Ja vasta nyt ehdin surra sitä, minkä synkän taipaleen saimme kulkea tänne päästäksemme. Romuksi se vetää välillä. Ja samalla olen onnellinen, että jaksoimme tapella. Sietokykyni raja oli jo varpaitten alla.

Toivon teille paljon voimia ja tukea toisistanne. Tulevasta emme tiedä, ja jokaisella on oma rajansa. Yhdessä jaksatte kuitenkin varmasti paremmin kuin erillään.

Vierailija
6/18 | 

Hei, kuulostaa lillukanvarrelta, mutta muista tarkistaa myös oma hammasterveys. Äidin hammassairauksilla, jopa niinkin pienillä kuin vanhoilla ja huonokuntoisilla paikoilla, voi olla merkittävä vaikutus raskauden onnistumiseen.

Vierailija
7/18 | 

Jenny, mitä teille kuuluu? Ferritiini kannattaa mitata vaikka yksityisellä, jos ei lääkäri laita lähetettä. Ainakin Synlabissa mittaavat ilman lähetettä. Toivon teille kaikkea hyvää ♥️

Jenny In a boho home
Liittynyt2.9.2014

Kiitos! Meille kuuluu oikein hyvää! Remontti etenee hiljaksiin ja muuten aikamme kuluu töissä ja harrastuksissa. Vauvaprokkis on tarkoituksella nyt tauolla, ja on näköjään jäänyt bloginkin kirjoittelu tauolle tässä samalla. Ferritiinin mittaukseen jo itseasiassa pääsinkin, mistä oli kyllä ajatus kirjoittaakin. 😊

In a boho home -blogi Vanha talo, värikäs koti. Remonttia, sisustamista, vegaaniruokaa, diy juttuja ja lapsihaaveita.
Instagram
Facebook

Jenny In a boho home
Liittynyt2.9.2014

Kaksplussalaisten kirjoitustahtiin en osaa sanoa mitään, mutta itselläni ei ole paukut riittäneet kirjoittamiseen ja olen keskittynyt muihin asioihin. Kirjoittaminen on ollut taas kyllä mielessä, mutta vielä en ole saanut tartuttua toimeen. Joku päivä sitten kun siltä tuntuu.

In a boho home -blogi Vanha talo, värikäs koti. Remonttia, sisustamista, vegaaniruokaa, diy juttuja ja lapsihaaveita.
Instagram
Facebook

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Vanhassa talossa, värikkäässä, boheemissa kodissa häärää käsityöyrittäjä Jenny, aviomies Mumu ja kolme kissaa.

Täällä remontoidaan ja sisustetaan, kierrätetään, tuunataan ja kokkaillaan vegaanista ruokaa.
Haaveillaan valmiista kodista, selkeästä järjestyksestä, kauniista pihasta ja matkustelusta.

Kaikista eniten haaveilemme kuitenkin vauvasta. Mahdollisuudesta tulla äidiksi ja isäksi.


Seuraa blogia
Facebook
Instagram

Blogit.fi
Blogipolku
Bloglovin'

Ota yhteyttä
jenny.kotilainen[a]hotmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla