Nuku kun voit. Vuorottele toisen vanhemman kanssa. Tiedän: aina se ei käy. Töihin menevän voi olla pakko nukkua. Perheessä voi olla itkevän vauvan lisäksi taapero, joka herää myös – tai vain yksi vanhempi.
Jos vauva viihtyy vaunuissa, pyydä joku kärryttelemään edes kerran viikossa. Se ei korjaa univajetta, mutta helpottaa oloa. Kun tiedät, että ensi keskiviikkona saat levätä, toivo kantaa.
Muista: kotityö on oikeastaan kiellettyä, kun vauva nukkuu.

Pura paha olo. Liian vähä uni suistaa stressiin, aivotutkijoiden mukaan jo neljässä yössä. Silti vuosia liian vähän nukkunut äiti ei ole harvinaisuus. On raskasta, ettei saa nukkua. On raskasta, että aika jonka piti olla elämän onnellisinta, on painavaa sumua. Puhu, harmittele, pura, itke.

Etsi mielihyvää. Keskity rakastamaan vauvaa. Katso, miten ihana. Ajattele hyvää.
Liiku jos jaksat, syö suklaapötkö, ota pitkä lämmin suihku. Univaje aiheuttaa stressiä, stressihormoni vaikeuksia nukahtaa. Heräily vauvan takia voi muuttua unettomuudeksi. Kun saisi nukkua, ei enää osaa.

Varo. Univaje tekee päästä hattaraa. Tuntuu, kuin olisi sitkeän kelmun alla, ja asiat kuulee ja ymmärtää hitaasti. Sanat unohtuvat, saati päässälasku, kuukausi ja syntymäaika. Myös oma.
Univaje saa nukahtamaan kahvilassa, kesken juhlien ja aina autossa. Jos valvot, et aja.

Ota apu vastaan. Vaikka sekin tuntuisi ryhtymiseltä. Pitäisi imuroida eteinen ja siivota tiskit, että tänne voi kukaan tulla. Vauva itkee kuitenkin, kuinka hoitaja pärjää. Mene tunteen yli, äkkiä.

Luota itseesi. Vauvan heräilyyn voi olla hoidettava syy: esimerkiksi refluksi, allergia tai alipaineisina vihlovat korvat. Etsi hyvä lääkäri. Jos vauvalla ei ole hyvä olla, älä unikouluta, vaikka sen neuvon saatkin usein. Pyydä päivärytmiin apua neuvolasta.

Usko vielä vähän. Se yö tulee, kun Hän-joka-ei-koskaan-nuku, nukkuu. Vannon: kaikille käy niin.
Vauvani ensimmäisten yöunien vuosipäivänä, aina huhtikuussa, onnittelen itseäni ja pidän pienet juhlat (leivoksia minulle ja päivänsankarille).
Huh, niitä vuosia.

Kun taas nukut, auta väsynyttä äitiä. Sillä sinä tiedät, millaista se on.

Anna Ruohonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla