Iltapuhteeksi puhelin vai virkkaus? Olen oppinut valitsemaan jälkimmäisen viimeaikoina.

Selailen somea ja hups huomaan, että on vierähtänyt kaksi tuntia. Istun sohvalla uppoutuneena kännykkääni ja lapseni sanoo minulle jotain. Mumisen hänelle takaisin jotain epämääräistä. Jälkikäteen en muista lainkaan mitä hän sanoi. Illalla istumme kumpikin sängyssä miehen kanssa, emmekä puhu toisillemme, vaan tuijotamme puhelinta.

Otetteita meidän elämästämme sen jälkeen, kun älykännykät rantautuivat perheeseemme. Kuulostaako tutulta?

Enemmän kännykällä kuin lähimmäisten kanssa?

Havahduin todella tähän ongelmaan, vasta kun oma lapseni huomautti minulle kännykän käytöstä muutama vuosi takaperin. 

Tuntui kuin veitsi olisi viiltänyt sydämeen. Sitä ennen en ollut rehellisesti koskaan ajatellut, että asia olisi ongelma. Mutta kun ryhdyin tarkkailemaan tämän huomautuksen seuraksena omaa ja mieheni käyttäytymistä, tajusin, että sekä minä että mieheni olimme todellakin kännykällä jatkuvasti. Latasin myös kännykkäsovelluksen, joka mittasi puhelimen käyttöäni. Sitä kertyi päivässä pahimmillaan 5-8 tuntia! Toimittaja Ina Mikkola tuli uusimmassa ohjelmassaan lopputulokseen, että jos jatkaisi samaan tahtiin puhelimella oloa loppuelämänsä, tulisi hän viettäneeksi ruudulla kuusi vuotta putkeen, mutta jos aikaa verrattaisiin oman äidin kanssa oleiluun, sitä hän tekisi vain kolme kuukautta.

Palasin juuri Helsingistä viikonloppulomalta ja tarkkailin ihmisiä metrossa. Yhdeksän kymmenestä ihmisestä tuijotti hypnotisoituneena ruutua sekä istuessa metrossa, että poistuessa ja jopa kävellessä. Kahvilassa ihmiset tuijottivat ruutujaan ja jopa kaupassa moni kulki ruutu kädessä etsien ostoksia.

Omalla kohdallani lapseni sai minut ajattelemaan asiaa ja lupasin sen seurauksena tehdä asialle jotain. Otimme käyttöön muun muassa somettomat sunnuntait, jolloin kukaan ei käyttänyt kännykkää lainkaan. Iltaisin, kun tulimme kotiin, laitoimme puhelimet laatikostoon ja mökkilomat päätimme viettää kokonaan ilman puhelinta. Teimme koko perheelle myös somesäännöt.

Kun aikaa kului, huomasin kuitenkin, että liu´uimme pikkuhiljaa vanhoihin tapoihimme.

Lasten kanssa ollessa on helppo olla ilman kännykkää, mutta iltaisin sohvalla istuessa kumpikin meistä hakeutui taas kännykän pariin. Kännykän käytön jälkeen olo oli usein tyhjä ja hieman masentunut. Jälkikäteen usein mietin, miksi en mieluummin valinnut oman kullan syliä?

Uskon, että samalla, kun some luo paljon vertaistukea ja estää yksinäisyyttä, on älykännyköiden näpräys  meidän vuorovaikutuksellemme myös iso ongelma sekä parisuhteessa että vanhempien ja lasten välillä. Annoin aiheesta haastattelun  myös Yle Akuutin ohjelmaan, joka tuli ulos tällä viikolla. 

Sometyö vrs. someriippuvuus

Instagramissa tein seuraajilleni kyselyn, jossa 67 prosenttia vastaajista koki olevansa someriippuvaisia. Myöntävän vastauksen antoi yli 1700 ihmistä, ja tämä vain pikaisen sometestin perusteella. Tunnumme huutavan sisäisesti kohtaamista oikeiden ihmisten kanssa, mutta silti hukuttaudumme mieluummin tai jopa pakonomaisesti somen rinnakkaistodellisuuteen. 

Asia on omalla kohdallani tietenkin hyvin kaksijakoinen, sillä kännykkä on samalla tärkein työvälineeni ja somekanavat niiden tärkein jakelualusta. Tuotan työkseni päivittäin somesisältöjä ja toivon, että ihmiset kuluttavat niitä. Parhaillani meillä on käynnissä vuoden kestävä Vaihtovuosi Sodankylässä -somerealitysarja, jossa tuotan 50 videota ja 365 kuvaa ja tuhansia muita somesisältöjä Äidin Puheenvuoron kanaviin vuoden aikana.

Rakastankin yli kaiken työtäni ja tarinoiden kertomista sisältöjen kautta, mutta samalla vihaan sitä addiktiota, jonka alustat ja tekoäly meille aiheuttavat. Toivoisin, että voisimme vain valita vanhanaikaisen telkkarin tapaan ne sisällöt, jotka oikeasti haluamme kuluttaa ja olla jäämättä tunneiksi koukkuun kaikkeen muuhun.

Voisi kuvitella, että etenkin tänä vuonna, kun kuvaan arkeamme säännöllisesti täällä Lapissa, olisi minun vaikeampaa asettaa rajoja myös omalle somekäytölle. Tilanne on kuitenkin muuttunut päinvastaiseksi. Koska somen tekeminen on niin vahva osa työtäni ja olen kännykällä työn puolesta melkein koko päivän, kaipaan vastapainoksi elämääni ihan muita asioita. Olen alkanut hiihtää päivittäin vähintään tunnin, virkkaan ensimmäistä isoäidin neliöistä tehtyä filttiä ja laulan kuorossa. Iltaisin haluan katsoa ruutua mieluummin takkatulta ja rakastan ottaa muutaman päivän someloman.

Tiivis sometyö on siis kaikessa hulluudessaan ikään kuin vapauttanut minut muulta turhalta somenpläräykseltä. 

Samalla kuitenkin tiedän, että addiktio on olemassa ja se varmasti nostaa taas päänsä jossain vaiheessa, niin minulla kuin niin monella muullakin...

Toivoisinkin, että tämä kirjoitus herättäisi myös sinut pohtimaan omaa somenkäyttöäsi. Koetko olevasi someriippuvainen? Millaisia tilanteita se aiheuttaa perheessänne? Jääkö joku ihminen vailla huomiota sinun kännykänkäyttösi takia tai jäätkö itse huomiotta jonkun muun someriippuvuudesta johtuen? Minkälaisia puhelinrajoituksia olette ottaneet käyttöön omassa perheessänne? Miten voisimme lähteä yhteiskunnassamme ratkaisemaan tätä ongelmaa?

x0x0

Inari

 

Kommentit (2)

Hep
1/2 | 

Facebook koulutti mua. Lopulta päädyin sulkemaan vuosi sitten koko tilin. Oli hyvä päätös!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Unelmat on tehty toteutettaviksi, mutta kaikista tärkeintä on nauttia matkasta. Tämä blogi kertoo suuren unelman toteutumisen tuomista tunteista. Mitä tapahtuu, kun perheemme jättää kaiken entisen pääkaupungin sykkeessä ja päättää lähteä etsimään uutta elämää Lapin luonnon rauhan keskeltä. Iskeekö yksinäisyys? Kestääkö parisuhde? Miten tehdä unelmista totta, entä löytyykö sisäinen rauha ja läsnäolon voima? 

Äidin puheenvuoron blogi päivittyy noin kerran viikossa  ja sitä kirjoittaa kahden lapsen (s. 2010 ja 2013) äiti, toimittaja-tuottaja Inari Fernández. Blogi on syvempi taso sekä jatkumo samannimiselle YouTube-kanavalle, jossa seurataan Fernandezin perheen elämänmuutosta viikoittain koko perheelle soveltuvassa #vaihtovuosisodankylässä-somerealitysarjassa. 

Tervetuloa mukaan matkallemme!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram