Kun päätimme viime keväänä muuttaa Helsingin kerrostalokolmiosta Lapin Sodankylään, ajattelimme samalla, että elämämme voisi käydä kukkarollekin hieman kepeämmäksi. Nyt tein laskeman lokakuun kuluista, ja yllätyin.

Perheeseemme kuuluu kaksi aikuista, kaksi lasta ja koira. Helsingissä omistusasuntomme laina + vastikekustannukset olivat kuukaudessa 2000 euroa ja siihen päälle vielä sähkökulut. Myös harrastuksiin kului pelkästään lapsilta noin 250 euroa kuussa, kun vuosimaksut jakoi jokaiselle kuulle, ja yksityisen päiväkodin kulut olivat 390 euroa kuukaudessa.

Toisaalta omistimme vain yhden auton, ja itse kuljin joka paikkaan pyörällä, joten liikenteen säästöt olivat ainakin näin yhden vanhemman kohdalla pienemmät. Samalla saatoin kuitenkin käyttää helposti kahvi- ja lounaskuluihin Helsingissä 50-100 euroa viikossa, ja muutenkin virkistyksiin (leffaan, ravontoloihin yms) hujahti helposti kuukaudessa ainakin 100 euroa. 

Mutta vaikka kuluja on karsiintunut pois täällä Lapissa, niin samalla jotkut kulut ovat myös yllättäneet. Kahden auton ylläpito on todella kallista, ja kun joka paikkaan kuljetaan autolla, saattaa ajokilometrejä kertyä viikossa jopa 1000. (Paljastan myöhemmin myös hiilijalanjälkilaskelmat kummastakin elämästämme.)

Ajattelin myös, että olisimme säästäneet ruokaostoksissa, kun kauppa sijaitsee 40 kilometrin päässä, mutta hyvin suunniteltu ruokalista on jäänyt vain toiveeksi ja meidän perheen isä käy lähes päivittäin kaupassa käydessään töissä kirkonkylällä.

Tässä kuussa ruokakuluja on ollut jopa muutamalla sadalla enemmän kuin Helsingissä asuessamme, mutta sen on selittänyt myös useammat vierailut luonamme syyskuussa. Jokaisena viikonloppuna pöydässä on istunut vähintään kymmenen ihmistä.

Lokakuun kulut perheeltämme

Asumiskulut:

Vuokra Lapissa 650,00 euroa

Sähkölämmitys 124,59 

Lisäksi Helsingin vuokratusta omistusasunnostamme maksettavaksi jää meille vielä 600,00 euroa

Yhteensä: 1374,59 euroa

Ostokset:

Ruokaostokset 949,93 euroa

Ravintolakulut 88,50 euroa

Vaatteet, käyttötavarat 173,65 euroa

Yhteensä: 1212,08

Autoilu:

Auton kuukausilaina 151,00 euroa

Auton uudet talvirenkaat (2 kpl) 250,00 euroa

Autovakuutus 108,22 euroa

Autojen huoltokuluja 190,00 euroa

Polttoaine 476,00 euroa

Ylinopeussakko 170,00 euroa

Yhteensä: 1329,22

Muut kulut:

Syysloman Vuokramökki 250,00 euroa

Harrastukset lapset (4x ratsastus) 100,00 euroa

Harrastukset aikuiset (kässäkerho ja maratonit) 60,00 euroa

Hyväntekeväisyys (Plan ja Luontoliitto) 30,00 euroa

Iltapäiväkerho 70,00 euroa

Kodin siivous 165,00 euroa

Puhelin + tekniikka: 102,00 euroa

Yhteensä: 777 euroa

Yhteensä rahaa on siis kulunut perheeltämme pakollisiin menoihin lokakuun aikana 4692,89 euroa. Yllätyksekseni se on oikeastaan sama summa kuin kaupungissa asuessamme. Toki jos luopuisimme kaupunkiasunnostamme kokonaan, ei siitä lankeaisi meille kuluja, jolloin asumiskustannukset olisivat Lapissa huomattavasti pienemmät.

Suurin uusi kulu Lapissa on ehdottomasti polttoaine- ja autoiluun liittyvät kustannukset. En myöskään ole koskaan aikaisemmin saanut elämässäni ylinopeussakkoja, sillä en ole mikään hurjastelija. Silti täällä olen ajanut pönttökameraan jo kahdesti samassa paikassa - siinä klassisessa kohdassa, ensimmäisessä kamerassa ennen Rovaniemeä Pohjoisesta tullessa, kun nopeus laskee hetkeksi kuuteenkymppiin 80/100-alueelta...  kummallakin kerralla olen ajanut kameraan samaa 72 vauhtia, juuri riittävä 170 euron sakkoon - tästä on opittava pian!

Uskon että paremmalla ruokasuunnittelulla saisimme karsittua vielä jonkun verran kuluja, mutta muuten on vain todettava, että kyllä sitä rahaa saa Lapissakin kulumaan, eikä laskettelukausi ole vielä edes alkanut...

Muistuttaako kulurakenne teidän perheen menoja? Kiinnostavaa kuulla, mihin muissa perheissä kuluu eniten rahaa?

Lue postaukseni myös parisuhteemme rahanjaosta - yhteiset vai erilliset rahat?!

x0x0

Inari

Seuraa Lapin elämäämme #vaihtovuosisodankylässä päivittäin Instagramista ja aina tiistaisin Äidin Puheenvuoron YouTube-kanavan uudesta vlogista.

 

 

 

 

 

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 | 

Minulla ei olisi edes varaa lapsiperhe-elämään. Käteen jää vakituisesta työstä 1700e ja mies on opiskelija. Mielenkiintoisia nämä rehelliset raha-aiheiset postaukset. Kiitos tästäkin!

Äidin puheenvuoro
Liittynyt22.7.2019

Meilläkin oli aika eri kulurakenne vielä kun ensimmäinen lapsi syntyi,Nettotuloja oli yhteensä varmaankin noin 2000 euroa, joten kyllä paljon pienemmälläkin summalla pärjää lapsiperhearjessa 😊 terkut!

Vierailija
2/20 | 

Ruokakustannukset teidän perheessä on todella isot, joskin niitä selittänee osittain vieraat. Meillä 4 henkilön taloudessa (vanhemmat, 2 lasta, 2 kissaa, koira) Ruokakustannukset max 600e/kk, tavanomaisesti 400-500e. Laskelmasi hiukka vääristi koko vuoden keskiarvoa, kun useamman kuukauden rengas- tai harrastuskulut olivat kyseisenä kuukautena maksettavana. Ihana ois, että toisessa postauksessa vertailisitte ruokakuluja pihikuukautena, vaikkakin elämästä pitää nauttia eikä ajatella vain rahaa.

Äidin puheenvuoro
Liittynyt22.7.2019

Kyllä ruokakulut yllättivät itsenikin, Helsingissä ne olivat noin 600 kuussa, mutta tässä kuussa oli sekä syysloma että joka viikko vieraita, jotka vääristävät varmasti juurikin tuon 300 verran. Lisäksi paremmalla ruokasuunnittelulla sekä pakastealtaalla saisi ihmeitä aikaan 😊

Vierailija
3/20 | 

En ole laskenut tarkkaa summaa kuukauden menoistamme, mutta veikkaukseni on, että elämämme eräässä etelän isossa kaupungissa maksaa perheellemme (2 aikuista, 2 lasta) 1500-1700 euroa kuukaudessa. Ehdottomasti suurin menoerä on ruoka, johon kuluu 400-500 euroa kuukaudessa. Kesälomakuukausi ja joulukuu kuluttavat usein vähän enemmän, mutta yli 2000 euron menomme eivät kovin usein mene.

Vierailija
4/20 | 

Wow! Aika jäätävän kokoinen hintalappu 4 hengelle! Autot tuo kuluja ja on tosi harmillista et täällä lapin perukoilla on lähes pakko olla auto että pääsee liikkumaan ja siitä vielä rokotetaan valtion toimesta. Julkista liikennettä kun ei ole.

Minä vaan
5/20 | 

Meillä on kuusi henkilöä perheessä ja nettotulot lapsilisineen kaikkineen eivät ylitä edes 3500€. Asuminen vie 1/3 tuloista ja on auto. Silti rahaa jää säästöönkin :)

t. muualle maailmaan päätynyt ...
6/20 | 

Terve, kiva seurata touhujanne kiitos :)
Hieman erikoisia vertailuja "kustannukset Hgissä/täällä Lapissa" tai "harrastukset Hgissä/täällä Lapissa"...
Teillähän on tavallaan perinteistä lappilaista elämää pienessä, varsinaisesta kuntakeskuksesta etäällä olevassa lappilaiskylässä - jonka tyyppisissä paikoissa ei enää nykyään ole kyläkauppoja tms. palveluita juurikaan...

Kuitenkin noin 2/3 lappilaisista asuu Kemi-Tornion ja Rovaniemen alueella ja niistä lopuistakin suurin osa Sodankylän keskustan tyyppisissä kuntakeskuksissa, noissa mainituissa eläminen, puitteet ja tarjonta poikkeaa tietenkin melkoisesti valitsemanne Vuojärven tyyppisestä pienestä sodankyläisestä sivukylästä.
 

Jos viettäisitte "tyypillistä lappilaiselämää" vaikkapa Rovaniemen seudulla niin harrastus- ja ajanviettomahdollisuudet sekä elinkustannukset autoiluineen tms. menoineen eivät varmaan juurikaan Hgistä poikkeaisi ? Toki vuokrataso taikka omistusasuminen esim. Rovaniemellä on huomattavasti Helsinkiä halvempaa...lähes kaikkea sitä mitä on pk-seudulla tarjolla on myös Rovaniemellä...

Toivottavasti viihdytte ja kotiudutte Lappiin, mukavaa alkutalvea sinne :)

Äidin puheenvuoro
Liittynyt22.7.2019

Kiitos kommentistasi! Tässä postauksessa puhutaan meidän perheen kustannuksista Helsingissä vrs. Lapissa eikä missään vaiheessa sanota että olisivat yleistettävissä edes otsikkotasolla. Eli totta kai kustannukset ovat eri riippuen siitä missä päin Lappia asutaan tai millainen perhe Tai elintavat ihmisillä on 😊👍🏼

Vierailija
8/20 | 

Vinkejä ruokakauppaostoksiin kannatta tehd/ kahden viikon ruokalista ja ostaa 2 viikon edestä ruokaa näin me teemme perhemme kanssa asumme 18 km päässä lähmmistä kaupasta. Esimerkiksi voisitte sununtaisin miettiä seuraavan viikon ruoka listan esim maanantaian spagetti jne jotem ei tarviisi ostaa kuin tarpeelisimmat jutut ja sitten muut ostokset😊

Loralii
9/20 | 

Meillä tulot mitä jää käteen on 650(olen kotona kotihoitotuella)ja mieheni palkka n.1450e. =2100e.

Kulut:Talon lyhennys 380-400e/kk ja muut siihen liittyvät kulut sekä henkivakuutukset 350e/kk eli =850e.
Auton lyhennys 175e. Vakuutukset 50e/kk ja Trafi 15e/kk(nämä 2talletetaan erillisille tilille säästöön kun lasku tulee)Bensa 180-200e. Eli =420-440e.
Ruoka,talous ja vaipat(2v:lle) 2 lasta ja 2 aikuista 200-220e/kk. Yleensä päästään alle 200e.
Puhelimet*2 ja liittymät ja netti =80-90e.
Muu 50e.
Osamaksut/luottokorttimaksut tai jos tulee netistä tilattua jotain niin max =100e-150e./kk
Ja säästöön pyrimme laittamaan vähintään =200e kk säästöön ja joskus Saa säästöön 300e.

Sallamama
11/20 | 

Sodankyläläiset tai lappilaiset martat varmaan mielellään jeesais ruokabudjetoinnissa. On nimittäin älyttömät noi teidän ruokakulut vaikka kuinka ois vieraita. Instan puolella selitit jotain someprojektista, vaikka eipä se teidän ruokaostoksiin vaikuta. Kevyen elitististä meinaa olla 😂

Nannamiharu
12/20 | 

Oho. Meidän 3 lasta ja 2 aikuista perhe elää kuukauden alle 3000€ kuukaudessa. On oma talo, 2 autoa (2011 ja 2016 mallit), ei julkisia liikenneyhteyksiä ja viikottain pelkästään työ- ja päiväkotiajosta tulee yhteensä sellanen 800km. Asumme tampereen ja turun puolessa välissä. Ei oo siis sun laskelmien mukaan varaa muuttaa kyl helsinkiin eikä lappiin.

Tietyst, mikäs siinä jos on rahaa

Äiti76
13/20 | 

Meillä kaksi aikuista ja 6lasta peruskoululaisia. Ruoka ja polttoaine kulut yhteensä kk 1000-1200e. Tätä seurataan ja hyvin riittää, jää rahaa muuhunkin elämiseen.

Pienetmenot
14/20 | 

Yleensä ne, jotka muuttavat Lappiin, eivät pidä omistusasuntoa muualla maksaakseen siitä 600e/kk. En siis laskisi sitä pakolliseen kuluihin Lapissa asumiseen. Enkä myöskään vuokramökkiä syyslomalle, tai ylinopeussakkoja. Ne kuuluvat muihin menoihin, luksukseen tms, eivätkä ikäänkuin aiheudu siitä missä nyt asutte. Otsikko tai teksti johtaa mielestäni harhaan siinä, että menot aiheutuisivat juurikin asuinpaikastanne.

Kallista
15/20 | 

No teillä on kyllä hyvät tulot, me ei edes tienata noin paljoa yhteensä. Nettotulomme ovat siinä 3200e.

Vierailija
16/20 | 

Jestas mitkä kulut tällä perheellä! Meillä perheen netto on n. 2300€ lapsilisineen. Asutaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, omakotitalossa ja meillä on kaks autoa ja kohta kolme lasta. Hyvin tullaan tällä toimeen ja jopa säästetään. Mitä enempi on rahaa, sitä sokeemmaks tulee sille mikä on todella tarpeellista. Vähemmälläkin tulee hienosti toimeen jos osaa vähän suunnitella

Evelin_77
17/20 | 

Tässä olisi ollut hyödyllistä nähdä ihan aito laskelma, eikä sellainen, johon ovat vaikuttaneet kymmenet vieraat. Tuon 600 euron Helsingin asunnon lisäkulun voisit jättää myös pois, koska se sekoittaa kokonaisuutta ja on täyttä harhaa yleisellä tasolla; suurin osa ihmisistä ei voisi eikä maksaisi 600 euroa asunnosta jossa ei asu, vaan asunto menisi myyntiin. Lisäksi tuossa laskelmassa joku syyslomaviikon vuokra on myös irrelevantti; nyt ei puhuta todellisista *elinkustannuksista* vaan valinnoista. Joku maksaa 1500 euroa Euroopan kaupunkimatkasta syyslomalla, toinen käy leffassa kolmas vuokraa mökin, eli siis nyt ei kyse ole mistään välttämättömyydestä.

Toivoisin uusia laskelmia vain teidän osaltanne (vieraat Helsingissä maksaisivat aivan saman verran elleivät enemmän jos Stockan Herkusta käyt syömiset hakemassa) ja ainoastaan ne välttämättömät kulut, joita ilman ette pärjää. Siivouskin on aika vaikea vertailla, koska palkoissa on eroa ja ymmärtääkseni neliöt aivan toisenlaiset Sodankylässä. Ilman sitä ihminen elää.

Vierailija
18/20 | 

Yhdyn edellisen mielipiteeseen, et oho. Meillä kolmen hengen perheessä pakollisiin menoihin menee n. 1800, ja uskon et siitäkin on mahdollista pihistää. Sillä maksetaan myös asuntolainat, vastikkeet, sähköt, autolainat, bensat, ruoat yms. Hieman hämäävää tuossa varmaankin on, et miten ymmärretään sana pakollinen. Itse sisällytän siihen varmastikin hyvin erilaisia asioita, kuin tämän blogitekstin kirjoittaja.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Unelmat on tehty toteutettaviksi, mutta kaikista tärkeintä on nauttia matkasta. Tämä blogi kertoo suuren unelman toteutumisen tuomista tunteista. Mitä tapahtuu, kun perheemme jättää kaiken entisen pääkaupungin sykkeessä ja päättää lähteä etsimään uutta elämää Lapin luonnon rauhan keskeltä. Iskeekö yksinäisyys? Kestääkö parisuhde? Miten tehdä unelmista totta, entä löytyykö sisäinen rauha ja läsnäolon voima? 

Äidin puheenvuoron blogi päivittyy noin kerran viikossa  ja sitä kirjoittaa kahden lapsen (s. 2010 ja 2013) äiti, toimittaja-tuottaja Inari Fernández. Blogi on syvempi taso sekä jatkumo samannimiselle YouTube-kanavalle, jossa seurataan Fernandezin perheen elämänmuutosta viikoittain koko perheelle soveltuvassa #vaihtovuosisodankylässä-somerealitysarjassa. 

Tervetuloa mukaan matkallemme!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram