Kirjoitukset avainsanalla Lapset

WhatsApp-ryhmät aiheuttavat monelle lapselle stressiä!

Se tunne, kun tajuat, ettei sinulla ole vanhempana ollut mitään hajua, mitä lapsesi puhelimessa tapahtuu. Vasta toisen äidin huomiot WhatsApp-viestiketjussa lähetetyistä viesteistä saivat minut tutkimaan ensimmäisen kerran lapseni puhelimen - teimme tämän yhteistyössä lapsen kanssa.

Siihen saakka olin pitänyt sitä pyhänä asiana, etten lukisi lapseni viestejä koskaan, koska onhan se kirjesalaisuuden rikkomista tai oikein termein viestintäsalaisuuden loukkaamista. En itsekään toivoisi, että kukaan lukisi minun viestejäni.

Kelkkani kääntyi kuitenkin kertaheittämällä, kun näin, minkälaista viestittely voi olla. Nyt olemme sopineet, että käymme ainakin toistaiseksi viestit säännöllisesti yhdessä läpi. Vastarinnan sijaan olen kokenut lapsen huojennusta siitä, että tukena on turvallinen aikuinen. 

On aikuisten vastuulla opettaa lapsille oikeat toimintatavat!

Nuorten WhatsApp-ryhmäviestit ovat aiheuttaneet päänvaivaa jo pitkään sekä kotona että kouluissa, mutta tosiasiassa ongelman tajuaa vasta, kun se rantautuu omaan kotiin. 

Mielestäni meidän aikuisten tulisikin ottaa itseämme tiukasti niskasta kiinni ja ryhdistäytyä sen seuraamisessa, mitä lastemme somessa tapahtuu. Siellä vallitsevat nimittäin viidakon lait. Eikä tilanne muutu, jos me emme muuta sitä. 

Meitä aikuisia tarvitaan käyttäytymismallien luomisessa ja rajojen asettamisessa. Sen kertomisessa, mikä on oikein ja mikä ei. Monille on itsestäänselvää ohjeistaa lapselleen, ettei somessa saa jakaa vähäasuisia kuvia itsestään tai ettei omia yhteystietojaan saa jakaa julkisesti.  Mutta kuinka moni on muistanut kertoa, mitä ystävien välisissä keskusteluissa on okei sanoa, jakaa tai toimia?

Ei ole hyväksyttävää, että yksikään lapsi kokee ahdistusta siitä, että hänen profiilikuvaansa arvostellaan, että hänen viestejään tai kuviaan lähetetään muille hänen tietämättään, että hänen ehdotuksiaan väheksytään, hänet poistetaan jostain ryhmästä tai lisätään toiseen haluamattaan.

Vaikka yksikään näistä teoista ei olisi "tarkoitettu pahalla" tai olisi "lähetetty vitsillä"  tiedämme sen, että se tuntuu pahalta.  Meistä aikuisistakin tuntuu, saati sitten pienestä lapsesta. Etenkin, kun kyseessä ovat usein vielä omat ystävät tai luokkakaverit.

Paljon on kiinni siitä, etteivät pienten lasten vuorovaikutustaidot ole vielä kehittyneet kovinkaan hyviksi, siksi väärinymmärryksiä tulee viestittelyssä jatkuvasti. Siitäkin syystä meitä aikuisia tarvitaan opettamaan, mikä on oikein ja mikä ei - jospa vain itsekin tuon hyvän kommunikaatiotavan aina taitaisimme...

Ja oikeastihan WhatsAppia ei saisi edes antaa alle 16-vuotiaiden käytettäväksi ilman aikuisen valvontaa. Ikärajaa nostettiin vielä muutama vuosi takaperin kolmella vuodella. Eli meillä on suorastaan velvollisuus toimia näin.

Mutta aina ei tule mieleen, että ystävien tai tuttujenkin välisessä somettelussa saattaa piillä vaara, ja siksi me annamme lastemme usein rällätä WhatsAppissa ihan itsekseen.

Jotta sinun, minun ja meidän kaikkien olisi helpompi edes jollain tasolla asettaa rajat tälle touhulle, kysyin vinkkejä parhaisiin WhatsApp-käytäntöihin muilta tuntemiltani vanhemmilta ja listaan tässä niistä teille parhaat palat. Kiitos kaikille vastanneille.

Tämä postaus on kirjoitettu 9-vuotiaan äidin näkökulmasta, ja vanhempien lasten kanssa pätevät varmasti jo eri lainalaisuudet.

Mutta yksi nyrkkisääntö pätee kaikkeen:  mitä aikaisemmin - mieluiten jo ennen koko sovelluksen asentamista -  näitä asioita käydään läpi, sitä parempiin tuloksiin ja vähemmillä henkisillä haavoilla varmasti päästään.

Vinkkejä WhatsApp käytäntöihin!

 • Luokan omat WhatsAppin käyttösäännöt, jotka tehdään yhdessä vanhempien ja lasten kanssa. Sääntöjä tehdessä pohditaan, mitä hyvää ja huonoa WhatsApp-ryhmät voivat tuoda ja mietitään yhdessä, miten niissä tulee käyttäytyä. 
 • Vain yksi yhteinen ryhmä koko luokalla, harrastusryhmällä tai ystäväporukalla, johon kuuluvat kaikki halukkaat. Muita keskinäisiä ryhmiä ei perusteta. Ryhmälle tarkat yhdessä luodut säännöt, millaisia viestejä sinne saa lähettää. Ei esimerkiksi turhia spammeja tms. Vaatii vanhempien yhteistä tahtoa ja sitoutumista, mutta on toimiva käytäntö, jos ihmiset tuntevat toisensa. 
 • Jatkuvaa avointa keskustelua aiheesta vanhempainilloissa muiden vanhempien ja opettajien kanssa, niin että kaikki ovat samalla viivalla. 
 • Vanhempien valvomat ryhmät. Jos lapsi haluaa perustaa oman ryhmän kavereidensa kanssa, siihen tulee mukaan vanhempi valvojaksi. Tästä kirjoittanut muun muassa Valeäiti ja Project Mama.
 • Säännöllinen kannustaminen avoimeen keskusteluun aiheesta vanhempien kanssa: nollatoleranssin opettaminen kaikelle arvostelulle ja kiusaamiselle - Ystävällinen puhetapa aina, Ei toisten kuvien tai viestien jakamista ilman lupaa, ei vertailua, ei huutamista, ei spammaamista - Myös ryhmistä poistaminen on kiusaamista.
 • Mieti ennen kuin vastaat/Nuku yön yli -periaatteen opettaminen lapselle. Jos epäröit jo valmiiksi, älä postaa.
 • Mieluummin ääniviesti kuin tekstiviesti, jos aihe on vaikea. Sillä ääniviesti on vaikeampi tulkita väärin.
 • Viestien säännöllinen läpikäyminen yhdessä ja siitä keskustelu, mikä on oikein ja mikä väärin.
 • Kuvakaappauksien ottaminen heti epäasiallisista keskusteluista, jotta voi tarvittaessa palata keskusteluun eikä kukaan voi poistaa viestejä.
 • Epäasialliseen keskusteluun puuttuminen vanhempana lapsen tilin kautta ja muiden vanhempien infoaminen huonoista fiiliksistä.
 • Ottaa säännöllisesti sometaukoja ja keskittää satsaus ihmissuhteisiin livenä.

Mutta ennen kaikkea opettaa lasta rakastamaan itseään sellaisena kuin hän on, ilman että siihen tarvitaan muiden hyväksyntää. Jos lapselle tulee paha olo jossain ryhmässä, on aivan ok poistua siitä, vaikka kuinka tulisi tunne,  että siitä syystä tipahtaa ulos ringistä. Ulkopuolisuudentunnetta ei pääse pakoon aikuisenakaan kuin hyvällä itsetunnolla.

Onko teillä vastaavia ongelmia? Miten niihin on reagoitu?

Myös toimittaja Anni Alatalo on kirjoittanut vastaavasta aiheesta erittäin hyvän kirjoituksen.

XoXo

Inari

 

Kommentit (2)

Eeva
1/2 | 

Meillä on ollut sääntö, ettei saa kuulua mihinkään ryhmään, koska siellä homma karkaa usein käsistä ja lapselle mikään ryhmä ei ole elintärkeä. Nyt kun on muutama vuosi takana kännykän käytön harjoittelua ei ryhmä sääntö ole enää ehdoton, mutta lapset yleensä itse poistuu ryhmistä koska eivät koe niistä olevan hyötyä.

Ihan sairaan paljon saa/joutuu keskustella ja perustella miksi meillä ei saa laittaa kaikki some kanavia puhelimeen. Äkkiä ne tottuu siihen.

Nnn
3/2 | 

Me käydään säännöllisesti lukemassa lastemme viestejä ja he ovat tästä tietoisia. Nykyisin tulee tsekattua harvemmin, kun meininki on ollut asiallista alun jälkeen (nyt lapset 10 ja 12).

Ongelma noissa ryhmissä on, että niihin lapsi voidaan liittää yhä uudelleen ja uudelleen ilman mitään hyväksyntää ja vaikka lapsi ei haluaisi ryhmään. Lisäksi toiset perustelevat uusia ryhmiä miten sattuu.

Lisäksi toinen lapsistamme joutui hakkeroituun ryhmään kahdesti ja siellä oli aivan tuntemattomia sekä muutamia kavereita. Tässä ryhmässä kuvat eivät todellakaan olleet lasten silmille sopivaa. Onneksi lapsemme ei ehtinyt näitä nähdä, kun viesti (joku useampi sata) tulivat myöhään illalla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kysyimme opettajilta, mikä on paras lahja opettajalle heidän omasta mielestään?

Joulu lähestyy ja niin meillä kuin monessa muussakin kodissa pohditaan kuumeisesti, miten kiittää kuluneesta vuodesta lasten luokanopettajia, harrastusvalmentajia, lastentarhanopettajia, kerhonvetäjiä ja niin edelleen. Ovathan he tehneet upeaa työtä lastemme eteen!

Joskus pistetään pystyyn rahankeräys, jonka tuotolla kustannetaan yhdessä lahjakortti tai jotain muuta kivaa. Siinä ongelmaksi muodostuu kuitenkin usein keräyssumma, koska kaikilla ei ole sama taloustilanne. Ja tarvitaan tietenkin myös vanhempi, joka keräyksen haluaa järjestää.

Toisinaan jokainen vanhempi tuo oman lahjansa - tai sitten unohtaa homman kokonaan. Yksittäisissä lahjoissa ongelmana on kuitenkin se, että suklaarasioita ja muita pikkujuttuja kertyy usein opettajille liiaksikin asti.

Ja miten on sitten Alkosta kipaistun pullon laita? Onko esimerkiksi pullo skumppaa ok lahja lapselta aikuiselle? 

Kysyin opettajilta, mikä on paras lahja heidän omasta mielestään?

Ikuisen pähkäilyn sijaan päätin kysyä aihetta suoraan opettajilta itseltään, ja säästää sekä sinut että itseni jokavuotiselta pähkäilyltä.

Kyselyn suoritin Instagramstoryssani, jossa on seuraajina ilmeisen paljon myös opettajia. Vastauksia tulikin lähemmäs sata ja ne ilahduttivat toden teolla.

Vaikka monet olivatkin kiitollisia lahjoista ja onnellisia etenkin lasten omatekemistä yllätyksistä, oli vastaajakunta paljolti myös sitä mieltä, etteivät he opettajina odota saavansa yhtään mitään lahjaksi. 

Alkoholin tuominen jakoi selvästi vastaajat kahteen kastiin: ihan ok tai ehdottomasti ei. Kannattaa siis todellakin olla erittäin tietoinen siitä, käyttääkö opettaja alkoholia, jos pullon aikoo lahjaksi viedä.

 

Paras lahja opettajalle on palaute!

Lahja, joka mainittiin kuitenkin kaikista mielekkäämmäksi useissa eri viesteissä, oli kirje tai kortti lapselta, jossa kerrottaisiin, mitä hän on vuoden aikana oppinut ja mitkä ovat olleet kivoimmat asiat, joita lukuvuonna on yhdessä tehty.

Korttia voi vielä koristaa kehumalla luokkakavereita ja vaikka opettajaakin muutamalla sanalla.

Opettajat työskentelevät usein yksin ilman esimiehensä tai kollegoidensa läsnäoloa, joten suoraa palautetta työstä saa harvoin. Siksi parasta on saada sitä lapsilta itseltään.

Tämä on lahja, jota voi soveltaa melkein mihin tahansa harrastukseen, eikä se maksa mitään muuta kuin hiukkasen vaivaa.

Onneksi lapset yleensä rakastavat värittämistä ja askartelua. Ja jos nyt aloittaa, ehtii jouluun mennessä hyvin väsätä kiitoskirjeet niin koulun, hoitopaikan kuin harrastustenkin opettajille.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille opettajille!

Hyvää ja mahdollisimman stressitöntä joulunalusaikaa kaikille blogin lukijoille!

xoxo

Inari

Ps. Lue myös lahjattomista synttäreistämme!

 

 

 

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

Ihan paras juttu!!! Opettajana juurikin olisi ihanaa saada palautetta oppilailta😀

Vierailija
2/3 | 

Mä olen huomannut, että monilla on liian vahva ajatus kiitollisuuden velasta, tai omasta hyötymisestä.
Itse olen pienestä asti tottunut esim aina auttamaan isovanhempia, sukulaisia ja naapureita esim. kahvipöydän laitossa, ja juhlissa tms tai muuten vai kyläillessä viemään lahjoja, ja olen aina nauttinut niiden viemisten ideoinnista, vaikka kyseessä olisi vain kahvipaketti naapurille, tai sitten paketti joulupuun lahjakeräykseen. Nykyään hämmentävän usein saan vastauksesksi hämmennystä, vaivaantuneita kommentteja... Tai ystävän lapselle viedystä pienestä lahjasta tarjotaan rahaa maksuksi, "ei kun halusin ostaa tämän, kun tiesin että hän tykkää".... Ja monet ihmettelevät "saatko siitä tai tästä tai tuosta jotain korvaukseski?", öö, hyvän mielen?!
Ja sitten vielä tosiaan se kiitollisuuden velka, ei saa/voi ottaa apua vastaan, kun sitten se pitää jotenkin aina korvata toiselle.... :/

Ope
3/3 | 

Aineettomat esim. Unicefin, Punaisen Ristin, Kirkon ulkomaan avun ym. lahjat ovat myös olleet ihania lahjoja :) Vielä kun lapsi on itse ollut mukana päättämässä, mihin kohteeseen lahjoitetaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Unelmat on tehty toteutettaviksi, mutta kaikista tärkeintä on nauttia matkasta. Tämä blogi kertoo suuren unelman toteutumisen tuomista tunteista. Mitä tapahtuu, kun perheemme jättää kaiken entisen pääkaupungin sykkeessä ja päättää lähteä etsimään uutta elämää Lapin luonnon rauhan keskeltä. Iskeekö yksinäisyys? Kestääkö parisuhde? Miten tehdä unelmista totta, entä löytyykö sisäinen rauha ja läsnäolon voima? 

Äidin puheenvuoron blogi päivittyy noin kerran viikossa  ja sitä kirjoittaa kahden lapsen (s. 2010 ja 2013) äiti, toimittaja-tuottaja Inari Fernández. Blogi on syvempi taso sekä jatkumo samannimiselle YouTube-kanavalle, jossa seurataan Fernandezin perheen elämänmuutosta viikoittain koko perheelle soveltuvassa #vaihtovuosisodankylässä-somerealitysarjassa. 

Tervetuloa mukaan matkallemme!

Blogiarkisto

2019

Instagram