Kirjoitukset avainsanalla Some

WhatsApp-ryhmät aiheuttavat monelle lapselle stressiä!

Se tunne, kun tajuat, ettei sinulla ole vanhempana ollut mitään hajua, mitä lapsesi puhelimessa tapahtuu. Vasta toisen äidin huomiot WhatsApp-viestiketjussa lähetetyistä viesteistä saivat minut tutkimaan ensimmäisen kerran lapseni puhelimen - teimme tämän yhteistyössä lapsen kanssa.

Siihen saakka olin pitänyt sitä pyhänä asiana, etten lukisi lapseni viestejä koskaan, koska onhan se kirjesalaisuuden rikkomista tai oikein termein viestintäsalaisuuden loukkaamista. En itsekään toivoisi, että kukaan lukisi minun viestejäni.

Kelkkani kääntyi kuitenkin kertaheittämällä, kun näin, minkälaista viestittely voi olla. Nyt olemme sopineet, että käymme ainakin toistaiseksi viestit säännöllisesti yhdessä läpi. Vastarinnan sijaan olen kokenut lapsen huojennusta siitä, että tukena on turvallinen aikuinen. 

On aikuisten vastuulla opettaa lapsille oikeat toimintatavat!

Nuorten WhatsApp-ryhmäviestit ovat aiheuttaneet päänvaivaa jo pitkään sekä kotona että kouluissa, mutta tosiasiassa ongelman tajuaa vasta, kun se rantautuu omaan kotiin. 

Mielestäni meidän aikuisten tulisikin ottaa itseämme tiukasti niskasta kiinni ja ryhdistäytyä sen seuraamisessa, mitä lastemme somessa tapahtuu. Siellä vallitsevat nimittäin viidakon lait. Eikä tilanne muutu, jos me emme muuta sitä. 

Meitä aikuisia tarvitaan käyttäytymismallien luomisessa ja rajojen asettamisessa. Sen kertomisessa, mikä on oikein ja mikä ei. Monille on itsestäänselvää ohjeistaa lapselleen, ettei somessa saa jakaa vähäasuisia kuvia itsestään tai ettei omia yhteystietojaan saa jakaa julkisesti.  Mutta kuinka moni on muistanut kertoa, mitä ystävien välisissä keskusteluissa on okei sanoa, jakaa tai toimia?

Ei ole hyväksyttävää, että yksikään lapsi kokee ahdistusta siitä, että hänen profiilikuvaansa arvostellaan, että hänen viestejään tai kuviaan lähetetään muille hänen tietämättään, että hänen ehdotuksiaan väheksytään, hänet poistetaan jostain ryhmästä tai lisätään toiseen haluamattaan.

Vaikka yksikään näistä teoista ei olisi "tarkoitettu pahalla" tai olisi "lähetetty vitsillä"  tiedämme sen, että se tuntuu pahalta.  Meistä aikuisistakin tuntuu, saati sitten pienestä lapsesta. Etenkin, kun kyseessä ovat usein vielä omat ystävät tai luokkakaverit.

Paljon on kiinni siitä, etteivät pienten lasten vuorovaikutustaidot ole vielä kehittyneet kovinkaan hyviksi, siksi väärinymmärryksiä tulee viestittelyssä jatkuvasti. Siitäkin syystä meitä aikuisia tarvitaan opettamaan, mikä on oikein ja mikä ei - jospa vain itsekin tuon hyvän kommunikaatiotavan aina taitaisimme...

Ja oikeastihan WhatsAppia ei saisi edes antaa alle 16-vuotiaiden käytettäväksi ilman aikuisen valvontaa. Ikärajaa nostettiin vielä muutama vuosi takaperin kolmella vuodella. Eli meillä on suorastaan velvollisuus toimia näin.

Mutta aina ei tule mieleen, että ystävien tai tuttujenkin välisessä somettelussa saattaa piillä vaara, ja siksi me annamme lastemme usein rällätä WhatsAppissa ihan itsekseen.

Jotta sinun, minun ja meidän kaikkien olisi helpompi edes jollain tasolla asettaa rajat tälle touhulle, kysyin vinkkejä parhaisiin WhatsApp-käytäntöihin muilta tuntemiltani vanhemmilta ja listaan tässä niistä teille parhaat palat. Kiitos kaikille vastanneille.

Tämä postaus on kirjoitettu 9-vuotiaan äidin näkökulmasta, ja vanhempien lasten kanssa pätevät varmasti jo eri lainalaisuudet.

Mutta yksi nyrkkisääntö pätee kaikkeen:  mitä aikaisemmin - mieluiten jo ennen koko sovelluksen asentamista -  näitä asioita käydään läpi, sitä parempiin tuloksiin ja vähemmillä henkisillä haavoilla varmasti päästään.

Vinkkejä WhatsApp käytäntöihin!

 • Luokan omat WhatsAppin käyttösäännöt, jotka tehdään yhdessä vanhempien ja lasten kanssa. Sääntöjä tehdessä pohditaan, mitä hyvää ja huonoa WhatsApp-ryhmät voivat tuoda ja mietitään yhdessä, miten niissä tulee käyttäytyä. 
 • Vain yksi yhteinen ryhmä koko luokalla, harrastusryhmällä tai ystäväporukalla, johon kuuluvat kaikki halukkaat. Muita keskinäisiä ryhmiä ei perusteta. Ryhmälle tarkat yhdessä luodut säännöt, millaisia viestejä sinne saa lähettää. Ei esimerkiksi turhia spammeja tms. Vaatii vanhempien yhteistä tahtoa ja sitoutumista, mutta on toimiva käytäntö, jos ihmiset tuntevat toisensa. 
 • Jatkuvaa avointa keskustelua aiheesta vanhempainilloissa muiden vanhempien ja opettajien kanssa, niin että kaikki ovat samalla viivalla. 
 • Vanhempien valvomat ryhmät. Jos lapsi haluaa perustaa oman ryhmän kavereidensa kanssa, siihen tulee mukaan vanhempi valvojaksi. Tästä kirjoittanut muun muassa Valeäiti ja Project Mama.
 • Säännöllinen kannustaminen avoimeen keskusteluun aiheesta vanhempien kanssa: nollatoleranssin opettaminen kaikelle arvostelulle ja kiusaamiselle - Ystävällinen puhetapa aina, Ei toisten kuvien tai viestien jakamista ilman lupaa, ei vertailua, ei huutamista, ei spammaamista - Myös ryhmistä poistaminen on kiusaamista.
 • Mieti ennen kuin vastaat/Nuku yön yli -periaatteen opettaminen lapselle. Jos epäröit jo valmiiksi, älä postaa.
 • Mieluummin ääniviesti kuin tekstiviesti, jos aihe on vaikea. Sillä ääniviesti on vaikeampi tulkita väärin.
 • Viestien säännöllinen läpikäyminen yhdessä ja siitä keskustelu, mikä on oikein ja mikä väärin.
 • Kuvakaappauksien ottaminen heti epäasiallisista keskusteluista, jotta voi tarvittaessa palata keskusteluun eikä kukaan voi poistaa viestejä.
 • Epäasialliseen keskusteluun puuttuminen vanhempana lapsen tilin kautta ja muiden vanhempien infoaminen huonoista fiiliksistä.
 • Ottaa säännöllisesti sometaukoja ja keskittää satsaus ihmissuhteisiin livenä.

Mutta ennen kaikkea opettaa lasta rakastamaan itseään sellaisena kuin hän on, ilman että siihen tarvitaan muiden hyväksyntää. Jos lapselle tulee paha olo jossain ryhmässä, on aivan ok poistua siitä, vaikka kuinka tulisi tunne,  että siitä syystä tipahtaa ulos ringistä. Ulkopuolisuudentunnetta ei pääse pakoon aikuisenakaan kuin hyvällä itsetunnolla.

Onko teillä vastaavia ongelmia? Miten niihin on reagoitu?

Myös toimittaja Anni Alatalo on kirjoittanut vastaavasta aiheesta erittäin hyvän kirjoituksen.

XoXo

Inari

 

Kommentit (2)

Eeva
1/2 | 

Meillä on ollut sääntö, ettei saa kuulua mihinkään ryhmään, koska siellä homma karkaa usein käsistä ja lapselle mikään ryhmä ei ole elintärkeä. Nyt kun on muutama vuosi takana kännykän käytön harjoittelua ei ryhmä sääntö ole enää ehdoton, mutta lapset yleensä itse poistuu ryhmistä koska eivät koe niistä olevan hyötyä.

Ihan sairaan paljon saa/joutuu keskustella ja perustella miksi meillä ei saa laittaa kaikki some kanavia puhelimeen. Äkkiä ne tottuu siihen.

Nnn
3/2 | 

Me käydään säännöllisesti lukemassa lastemme viestejä ja he ovat tästä tietoisia. Nykyisin tulee tsekattua harvemmin, kun meininki on ollut asiallista alun jälkeen (nyt lapset 10 ja 12).

Ongelma noissa ryhmissä on, että niihin lapsi voidaan liittää yhä uudelleen ja uudelleen ilman mitään hyväksyntää ja vaikka lapsi ei haluaisi ryhmään. Lisäksi toiset perustelevat uusia ryhmiä miten sattuu.

Lisäksi toinen lapsistamme joutui hakkeroituun ryhmään kahdesti ja siellä oli aivan tuntemattomia sekä muutamia kavereita. Tässä ryhmässä kuvat eivät todellakaan olleet lasten silmille sopivaa. Onneksi lapsemme ei ehtinyt näitä nähdä, kun viesti (joku useampi sata) tulivat myöhään illalla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Unelmat on tehty toteutettaviksi, mutta kaikista tärkeintä on nauttia matkasta. Tämä blogi kertoo suuren unelman toteutumisen tuomista tunteista. Mitä tapahtuu, kun perheemme jättää kaiken entisen pääkaupungin sykkeessä ja päättää lähteä etsimään uutta elämää Lapin luonnon rauhan keskeltä. Iskeekö yksinäisyys? Kestääkö parisuhde? Miten tehdä unelmista totta, entä löytyykö sisäinen rauha ja läsnäolon voima? 

Äidin puheenvuoron blogi päivittyy noin kerran viikossa  ja sitä kirjoittaa kahden lapsen (s. 2010 ja 2013) äiti, toimittaja-tuottaja Inari Fernández. Blogi on syvempi taso sekä jatkumo samannimiselle YouTube-kanavalle, jossa seurataan Fernandezin perheen elämänmuutosta viikoittain koko perheelle soveltuvassa #vaihtovuosisodankylässä-somerealitysarjassa. 

Tervetuloa mukaan matkallemme!

Blogiarkisto

2019

Instagram