Kirjoitukset avainsanalla Harrastukset

Muutimme Helsingistä Sodankylään elokuussa 2019.

Tässä postauksessa vastaan teiltä tulleisiin kysymyksiin liittyen Lappiin muuttoomme ja Sodankylään. Kysymykset on kerätty Äidin Puheenvuoron Instagramista, jossa voit seurata elämäämme päivittäin. Jos jokin asia jäi vielä mietityttämään, laita kysymys kommenttiboksiin.

Jos pyörit Matkamessuilla Helsingissä, tule moikkamaan minua ja juttelemaan lisää 18-19.1. Pyhä-Luoston standille lauantaina klo 16-17 ja sunnuntaina klo 12-13.

Miten päädyitte muuttamaan Sodankylään?

Muutimme Sodankylään vuodeksi elokuussa 2019. Haaveilimme Lappiin muutosta ja saimme työt järjestymään Sodankylästä. Lisää muutostamme ja projektin syntymisestä voit lukea täältä.

Miten aloititte muuttojärjestelyt?

Etsimällä ensin työt. Kun ne olivat varmistuneet, etsimme asunnon, sitten vuokrasimme omamme Helsingissä pois, ryhdyimme suunnittelemaan itse muuttoa jne. Töitä on Sodankylässä erityisesti sairaanhoito- ja kaivosalalla sekä turismissa, mutta myös opettajamieheni löysi nopeasti sijaisuuden itselleen. Kannattaakin tiedustella töitä myös suoraan paikallisilta yrityksiltä ja toimialoilta.

Asuntoja kannattaa etsiä yksityisiltä markkinoilta. Siihen paras tapa on some. Liity ainakin Sodankylän kansalaiskanavalle Facebookissa, ja laita sana kiertämään kaikille tutun tutuille. Myös paikallislehti-ilmoitus Sompio-lehdessä voi olla hyvä idea. Katsasta myös tori.fi:n asuntotarjonta. Oman talomme löysin Booking.comista ja laitoin vuokranantajalle tiedustelun, jos he olisivat kiinnostuneita vuokraamaan sen pidemmällä sopimuksella.

Miten lapset ovat sopeutuneet muuttoon?

Minua jännitti  muutto eniten lasten puolesta. Olemme aina asuneet Helsingin kantakaupungissa, meillä on ollut vakiintuneet ystävät ja harrastukset ja tyttäremme kävi yhtä Suomen suurimmista kouluista.  Ajattelin, että muutos näin erilaiseen ympäristöön voisi olla vaikea, mutta lapset sujahtivat kouluun ja kaveriporukoihin helpommin kuin olisin ikinä voinut edes toivoa. Siinä auttoi varmasti se, että he olivat vielä sen verran nuoria, 5- ja 9-vuotiaita, ettei oma vanha kaveriporukka Helsingissä painanut vielä liikaa.  Lapset olivat myös mukana tekemässä muuttopäätöstä ja heidät pidettiin koko muuttoprosessin ajan osana valmisteluja. Ja onneksi ihmissuhteita on nykyään helppo pitää yllä älylaitteilla, vaikka asuisi kauempanakin. Myös se, että olemme matkustelleet paljon elämässämme ja lapset ovat tottuneet menemään rohkeasti leikkeihin mukaan, on auttanut sopeutumisessa. Lapset ovat pienessä kyläkoulussa, joten on ollut suhteellisen helppo päästä tutuiksi paikallisten perheiden kanssa. 

Missä vaiheessa tunsit, että olet tullut kotiin?

Heti. Jo silloin, kun olin katsomassa taloamme viime keväänä, tiesin että se on meidän koti. Se vain tuntui heti siltä. Talolla ja Vuojärven kylällä onkin ollut suuri merkitys sopeutumiseemme. Joka päivä, kun tulen kotiin, olen siitä onnellinen. Ja jos vierailen Helsingissä, ikävöin Lappiin sekä kotiimme samoin tein. 

Ovatko sodankyläläiset sisäänpäinlämpeäviä?

 Mielikuvani paikallisista on positiivinen ja leppoisa. Meidät on otettu avosylin tänne vastaan, toki mukaan on mahtunut myös ennakkoluuloja. Toki tilanteemme on hieman erilainen kuin normimuuttajalla, koska työni muuttoomme liittyen on julkista, ja meitä on ikään kuin odotettu etukäteen paikalle.

Mutta uskon, että tutustuminen on paljon kiinni ihmisestä itsestään. Jos olet avoin ja etsit aktiivisesti paikkoja, joissa tutustua uusiin ihmisiin, niin se varmasti onnistuu. Sodankylässä on todella kattava kulttuuri- ja kansalaisopistotarjonta pieneksi kunnaksi. Myös harrastuksia löytyy eri-ikäisille monipuolisesti.

Itse olen aloittanut laulamisen kuorossa ja tutustunut sitä kautta ihmisiin. Työn kautta on kertynyt myös kivoja tuttavuuksia. Lapset ovat saaneet ystäviä koulusta ja miehelläni on kiva työyhteisö. Naapurit ovat niin ikään muodostuneet meille tärkeiksi ihmisiksi.

Onko arki oikeasti rauhallisempaa Lapissa?

On. Todella paljon rauhallisempaa ja myös yksinkertaisempaa. Se liittyy paljolti meidän kohdalla siihen, että kaikki ns. ylimääräinen sälä on karsiutunut pois: Helsingin spontaanit kahvittelut, leffailut, iltakutsut, ravintolassa käynti ja jokapäiväinen harrastusrumba, mutta myös ystävien näkeminen. Vietämme enemmän aikaa vain perheen kesken, koska sosiaalinen verkostomme on Lapissa paljon pienempi. Se ei kuitenkaan tällä hetkellä haittaa meitä, vaan on vain positiivinen muutos. Elämä kiteytyy kodin ja työn ympärille. Viikonloppuisin retkeilemme ja yhtenä päivänä viikossa käymme harrastuksissa. En olisi itse pystynyt Helsingissä yksinkertaistamaan elämäämme samalla tavalla, koska ns. "kutsuja ja kutsumuksia" oli niin paljon, joille oli vaikea sanoa ei.

Onko Sodankylässä työmahdollisuuksia?

Sodankylässä on paljon avoimia työpaikkoja erityisesti hoito- ja kaivosalalla. Myös turismissa on etenkin sesonkina jatkuvasti työvoimapula ja säännöllisesti aukeaa myös tutkijoiden työpaikkoja (mm. geofysiikka, avaruustutkimus, ilmatiede). Itse teen Sodankylästä somesarjani lisäksi paljon etätöitä. Se on nopeaa ja helppoa, koska kunta on satsannut nopean valokuidun rakentamiseen, joka ulottuu laajasti eri alueille.

Kannattaa tutustua Sodankylän työpaikkoihin mm. täältä ja täältä.

Onko teillä koskaan riitoja ja erimielisyyksiä Lapissa? 

Kyllä on, ihan normaalisti elämme perhe-elämän ylä- ja alamäkiä myös Lapissa. En usko, että niitä pääsee muuttamalla karkuun. Koen, että lapset ovat riidelleet Lapissa ehkä jopa enemmän keskenään, koska viettävät enemmän kahdestaan. Meillä vanhemmilla riitely on ollut ehkä vähäisempää, koska stressiä on vähemmän ja yhteistä aikaa enemmän kuin Helsingissä.

Parhaat nähtävyydet Sodankylässä?

Parhaat nähtävyydet liittyvät perheemme näkökulmasta ehdottomasti luontoon ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Päiväretket Pyhä-Nattaselle, Luostolle tai Oratunturiin ovat olleet upeita kokemuksia, mutta yhtä lailla vaellus UKK-puistossa, josta muuten lähes 70% kuuluu Sodankylän kunnalle. Sodankylässä on myös hieno vanha puukirkko, kotiseutumuseo ja kuuluisa poropatsas sekä paljon hienoja tapahtumia, joista mainittakoon Luosto soi ja legendaariset Sodankylän elokuvajuhlat. Tästä voit katsoa videomme nähtävyyksistä.

Parhaat kaupat ja ravintolat Sodankylässä?

Sodankylässä on neljä hyvinvarusteltua ruokakauppaa, alko sekä paljon muita liikkeitä, kuten lelu- kangas- sekatavara-  ja vaatekauppa Simonen. Mainittava on myös omasta Lapinsuun elokuvateatterista, joka on aivan mahtava. Muutama ravintolakin löytyy, joskin niiden aukioloajat ovat hieman haastavia. Suosikkimme ovat: lounas Päivin kammarissa, pizzat Alariestossa ja illallinen hotelli Sodankylässä. Luostolla ravintola Punakettu tarjoaa kivan miljöön ja tarjonnan lapsiperheille.

Millaisia harrastusmahdollisuuksia on Sodankylässä?

Mielestäni monipuolisia. Paini ja jääkiekko ovat ainakin lasten keskuudessa suosittuja paikallislajeja, mutta yhtä lailla sirkus ja voimistelu. Haastavinta meidän kannalta on ollut ehkä se, että voimistelussa ei ole löytynyt tarpeeksi tavoitteellista kilpasarjaa, jossa lapsemme olisi voinut jatkaa omaa TeamGym-harrastustaan. Uimahalli löytyy varuskunnasta ja kuntaan on rakennettu vastikään uusi hieno liikuntahalliSodankylän Revontuliopisto eli kansanopisto tarjoaa laajan tarjonnan eri kursseja kaikenikäisille niin liikunnassa, kuvataiteissa kuin musiikissakin ja talvilajeille on kunnassa luonnollisesti hyvät puitteet. Perheessämme harrastetaan kuoroa, käsityö- ja puutyökerhoa, voimistelua ja ratsastusta. Sekä totta kai hiihtoa sekä laskettelua.

Mitä kaipaat Lappiin? Mitä haluaisit kehittää?

Sodankylässä on pieneksi kunnaksi (ihmisiä asuu noin 8400) mielestäni hyvät palvelut, ainakin niin kauan, kun on perusterve ihminen. Uusi Hyvinvointikeskus Sopukka tarjoaa kaikki terveys- ja sosiaalipalvelut saman katon alla ja on koko Suomen mittakaavassa edistyksellinen hanke. Lääkäriin pääsee nopeasti ja hammaslääkäriinkin lapset pääsivät vain parissa viikossa. Kuntaan rakennetaan myös uusi hieno koulukeskus, joten siinä mielessä olen hyvin ylpeä uudesta kotikunnastamme, että siellä uskalletaan satsata tulevaisuuteen heikosta rahatilanteesta ja muuttotappiosta huolimatta. Yleisesti toivoisin Lappiin vielä enemmän konkreettisia tekoja vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden puolesta. Joissakin paikoissa ekologiset valinnat ja läpinäkyvä tekeminen on jo itsestäänselvä arvo, mutta kaikkialla ei olla vielä ymmärretty, miten tärkeää tekoja nämä ovat kestävän kehityksen kannalta. Lapin ja koko Suomen luonto on ainutlaatuinen rikkaus, jota meidän tulee vaalia.

Onko teidän projektista tullut negatiivista kommentointia paikallisilta?

Kun projektimme viime keväänä julkaistiin, herätti se kriittistäkin keskustelua paikallispäättäjien ja median keskuudessa. Sittemmin minulle ei ainakaan ole suoraan tultu sanomaan sellaista. Päinvastoin, olen saanut äärettömän paljon kiitosta paikallisilta siitä, miten he itsekin ovat oppineet arvostamaan kotikuntaansa projektimme kautta uudella tavalla.  Vaihtovuosi Sodankylässä -sarjan sisältöjä on katsottu viidessä kuukaudessa 23 miljoonaa kertaa ja se on saanut jo yli 400 000 euron medianäkyvyyden, joka on jo nyt kolme kertaa yli asetettujen tavoitteiden.

Mikä on yllättänyt eniten projektissanne?

Varmaankin se, miten nopeasti Lappi tuntui kodilta ja miten yhteisöllistä elämämme on ollut. Kirjoitin aikaisemmin jo Vuojärven kylämme ainutlaatuisesta naapurustosta. Myös se, että viihdynkin hektisen Helsinki-elämäni jälkeen näin hyvin omassa rauhassa, on ollut itselleni yllätys. Lappi on tehnyt elämällemme hyvää.

Mihin asiaan ihastuit Sodankylässä ensimmäiseksi?

Luonnon monimuotoisuuteen ja ihmisiin. Ne ovat edelleen kaksi parasta asiaa täällä.

Mitä mieltä sukulaisenne ovat olleet muutosta?

He ovat olleet kannustavia ja iloisia puolestamme, koska ovat nähneet kuinka hyvää muutto on tehnyt. Myös isäni muutti Sodankylään lähes samaan aikaan kanssamme, mutta omista syistään. Siskoni ja äitini ovat vierailleet luonamme säännöllisesti ja ystäviämme on käynyt luonamme jo yli 60 henkeä Espanjaa myöten. 

Miten asuminen pohjoisessa on vaikuttanut luontosuhteeseenne?

Olen aina rakastanut ja arvostanut luontoa, mutta meillä ei ole ollut perheenä mahdollista viettää siellä niin paljoa aikaa aikaisemmin. Metsäretket on pitänyt allakoida etukäteen ja niitä on tullut tehtyä muutaman kerran vuodessa mökkiviikkojen ohella. Nyt olemme metsässä heti oven aukaisemalla. Aloitan ja lopetan päiväni aina metsälenkillä joko hiitäen tai kävellen. Viikonloppuisin retkeilemme luonnossa. Jokapäiväinen yhteys luontoon on Lapissa parasta.

Mitä kaipaat etelästä?

Ystäviä, mutta en oikeastaan mitään muuta. Kun käyn Helsingissä, on kiva mennä spontaanisti syömään, taidenäyttelyyn tai leffaan, mutta ne eivät ole asioita, joita kaipaisin jokapäiväiseen elämääni Lapissa. Ja pääseehän Sodankylässäkin tai Rovaniemellä toteuttamaan näitä tekemisiä, jos haluaa.

Miten Lapinhulluus ilmenee?

Varmaankin se on se onnellisuuden tunne, joka leviää joka jäseneen sormennipukoita myöten, kun seisot keskellä tunturin lakea tai humisevaa metsää, viiletät hiihtoladulla sukset viuhkoen tai seisahdut katselemaan ensimmäisten yöpakkasten höyryttämää järven peilityyntä pintaa. Silloin tuntuu, että sydän pakahtuu onnesta. Millään muulla ei ole merkitystä kuin sillä, että saat olla tässä ja nyt. Sellaista onnellisuuden tunnetta ja läsnäolon voimaa on vaikea muualla saavuttaa ja sitä haluaa aina lisää ja lisää. Se on minulle Lapinhulluutta.

Jos kuvailisit Sodankylää yhdellä sanalla, mikä se olisi?

Sydän. Sodankylä on Lapin sydän paitsi sijainniltaan, myös ihmisiltään. 

Mitä ajattelette siitä, että jäisitte pidemmäksi aikaa Lappiin?

Se on suurin toiveeni. Meitä on kuitenkin perheessämme neljä, joten en voi päättää asiasta yksin. Päätämme asiasta maalis-huhtikuun aikana.

Kiitos kaikista kysymyksistä! Jäikö vielä jokin asia pohdituttamaan? Laita kommentteihin kysymys, niin käyn vastaamassa.

xoxo

Inari

Kommentit (8)

ex-sodankyläläinen etelämpää
2/8 | 

Paras aika Lapissa on vielä edessänne, maalis-huhtikuu ja kesäkauden valo on huippua

Vierailija
3/8 | 

Oletko ajatellut sitä, että jos muutatte kuitenkin takaisin Helsinkiin, kuinka suuri asia se on henkisesti käsiteltävä? Jos kuvittelisin itseni vastaavaan tilanteeseen, niin pelkäisin jopa masentuvani takaisin kaupungissa, ja lopun aikaa kaipaisi aina takaisin Lappiin. Että vaikka tästä tulisikin teille loppujen lopuksi vain vuoden mittainen projekti, niin mikä on sen hinta? Oletko ajatellut asiaa, miten henkisesti tulet selviämään mahdollisesta poismuutosta?

Äidin puheenvuoro
Liittynyt22.7.2019

Heippa ja kiitos kommentistasi. En ajattele elämää lähtökohtaisesti tuolla tavalla. Jokainen elämäni kokemus on johtanut minut jollain tavalla johonkin uuteen asiaan, joskus suoraan, joskus mutkan kautta. Lisäksi päätämme elämästämme onneksi itse, eli päätös lähteä tai jäädä tänne Lappiin on myös omamme, ei sitä kukaan muu tee.  Jos päätämme lähteä, on siihen varmasti jokin painava syy, joka on kokonaiselämämme tai parisuhteemme kannalta sen takia paras vaihtoehto, silloin seison sen päätöksen takana. Lapin jättäminen tekee varmasti kipeää, mutta se että on saanut kokea elämässään jotain näin upeaa kuin tämä vuosi, on voimavara, joka kantaa perhettämme pitkään ja auttaa ymmärtämään tulevaisuudessa myös näkökulmia muualta kuin Helsingistä. Ei missään nimessä taakka.  

Sodankylään ?
4/8 | 

Hei, kivaa tarinaa elämänmuutoksestanne ja elämästä pohjoisessa.

Monia saattaa kiinnostaa työmahdollisuudet vaikka siellä Sodankylässä. Voisitko laatia jonkunmoisen katsauksen ja tehdä vierailukäynnit muutamiin paikallisiin yrityksiin tai muuten merkittäviin/kiinostaviin sikäläisiin toimijoihin...

Visiitti ja juttua vaikkapa Sodankylän kunnan tarjoamista töistä, sikäläisten matkailupalveluiden tarjoamista töistä (Luosto/Pyhä), Kevitsan kaivos taitaa olla suurin työllistäjä siellä (kiinnostava), Sodankylän Jääkäriprikaati merkittävä, Geofysiikan observatorio, tulevat kaivoshankkeet jne. ?

Äidin puheenvuoro
Liittynyt22.7.2019

Heippa ja kiitos kommentistasi! Hyvä, että työelämä kiinnostaa täällä Lapissa. Tulen esittelemään jonkun verran työmahdollisuuksia vlogini puolella, esimerkiksi uuden hyvinvointikeskuksen ja Kevitsan kaivoksen osalta, mutta ihan kaikkia mahdollisuuksia en tämän tulevan puolen vuoden aikana ehdi katsastaa. Kannattaa rohkeasti olla toimipisteisiin yhteydessä ja kysyä, mitä töitä heillä on tällä hetkellä tarjolla. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Unelmat on tehty toteutettaviksi, mutta kaikista tärkeintä on nauttia matkasta. Tämä blogi kertoo suuren unelman toteutumisen tuomista tunteista. Mitä tapahtuu, kun perheemme jättää kaiken entisen pääkaupungin sykkeessä ja päättää lähteä etsimään uutta elämää Lapin luonnon rauhan keskeltä. Iskeekö yksinäisyys? Kestääkö parisuhde? Miten tehdä unelmista totta, entä löytyykö sisäinen rauha ja läsnäolon voima? 

Äidin puheenvuoron blogi päivittyy noin kerran viikossa  ja sitä kirjoittaa kahden lapsen (s. 2010 ja 2013) äiti, toimittaja-tuottaja Inari Fernández. Blogi on syvempi taso sekä jatkumo samannimiselle YouTube-kanavalle, jossa seurataan Fernandezin perheen elämänmuutosta viikoittain koko perheelle soveltuvassa #vaihtovuosisodankylässä-somerealitysarjassa. 

Tervetuloa mukaan matkallemme!

Blogiarkisto

2019

Instagram