Meidän perheen punainen tupa ja perunamaa Sodankylässä. Kuva Pekka Aho Lapin Kansa.

Viime jouluna olimme koko perhe matkalla Lappiin lomalle ja siinä se sitten syntyi, ajatus tänne muuttamisesta. Jokin ihmeellinen voima oli aina Lapissa vetänyt minua puoleensa. Ajatus siitä, että tätä rauhaa ja luontoa voisi saada päivittäin, oli kutkuttava. Istuimme autossa sattumalta Sodankylän kohdalla ja ryhdyimme leikillämme miettimään, missä näkemistämme taloista asuisimme. Kun loma loppui ja palasimme takaisin päin, kysyin mieheltäni, olisiko hän tosissaan Lappiin muutosta. Hän vastasi jotain tämän tapaista: "Jos sä olet niin hullu, että hommaat meille elämän siellä, niin totta kai muutamme." Ja minähän ryhdyin tekemään työtä käskettyä. 

Koska päätyöni on YouTube-videoiden tekeminen perheemme elämästä kanavalleni Äidin puheenvuoro, oli luonnollista, että oma työni koskisi videoiden tekemistä. Kehitin siis kanavalleni sarjan "Vaihtovuosi Lapissa", joka kertoisi elämästämme vuoden ajan Lapissa ja esittelisi muuttajaperheen arkea sekä matkailumahdollisuuksia inspiroiden samalla muitakin toteuttamaan unelmiaan ja ehkä elävöittämään myös Lapin muuttoliikettä. Suurin osa kunnista, kun on täällä päin muuttotappiokuntia.

Tavoitteenani oli saada sarjalle kaupallinen yhteistyökumppani jostain Lapin kunnasta. Näin sarjassa erinomaisen tavan esitellä lapsiperheenarkea luonnollisella tavalla paikkakunnalla ja samalla edistää kunnan brändimielikuvaa vaikuttajamarkkinoinnin keinoin. Lisäksi etsisin sarjalle muita kaupallisia kumppaneita, jotka sopisivat arvoihimme sekä toisivat lisänäkökulmia sisältöön.

Lähijärven takaa aukeaa maisema Luostolle ja Pyhälle.
Lähijärven takaa aukeaa maisema Luostolle ja Pyhälle.

Kävikö kaikki liian helposti?

Seuraavalla viikolla sattui olemaan Matkamessut, joten lähdin konseptiesittelyni kanssa sinne jännittynein mielin. Tulisiko unelmastamme totta? Koska olimme keksineet idean Sodankylässä, sovin tapaamisesta ensin Sodankylän kunnan kanssa, minkä jälkeen muutama muukin kunta kuuli ja kiinnostui siitä. Lopulta saimme yhteistyötarjouksen kahdelta kunnalta, joista valitsimme Sodankylän sen keskeisen sijainnin takia ja koska miehenikin sai sieltä töitä opettajana. Lapissa on muuten monilla aloilla iso työvoimapula. Vinkkinä vain muillekin vastaavasta elämänmuutoksesta unelmoiville.

Asiat sujuivat muutaman mutkan kautta niin, että noin kaksi kuukautta ajatuksen saannista, Lapin muutostamme oli jo periaatteessa tullut paperillakin totta. Ja nyt, elokuussa 2019 asumme täällä: omassa (vuokratussa) punaisessa hirsituvassamme, pienessä 65-ihmisen kylässä, ympärillä lampaita ja tuntureita sekä päivittäinen 40 kilometrin matka lähimpään kauppaan ja 13 kilometrin päähän kyläkouluun. Tekeillä on elämäni suurin työprojekti #vaihtovuosisodankylässä, jossa kerromme elämänmuutoksestamme vuoden ajan katsojillemme eri kanavissa.

Kuulostaa liian helpolta, ajattelet ehkä nyt?  Asiat tosiaan sujuivat tässä projektissa pääasiassa todella hyvin, ainakin tähän mennessä. Ikinä ei tiedä, mitä vuosi tuo vastaan. Työtä on konseptin suunnittelun parissa tehty yöt ja päivät, mutta pääasiassa kaikki on mennyt asunnonvuokrauksesta lähtien todella hyvillä mielin ja myötäkarvaan. Ja olen siitä todella onnellinen ja kiitollinen. Toivoisinkin, että voisin tästä kertomalla inspiroida myös sinua miettimään, miten voisit toteuttaa omat unelmasi. 

Tärkeintä on halu tehdä muutos ja seuraavaksi tarvitaan rohkeutta oikeasti toteuttaa se.

Meidän perheelle Lapin muutto on isoin perheemme elämässä tapahtunut asia ikinä. Koko elämämme on muuttunut kaikilta tasoilta kertaheitolla. Se voi kuulostaa pelottavalta, mutta se ei tuntunut omasta mielestäni siltä, sillä olin riuhtaissut itseni jo reilu vuosi aikaisemmin vanhan työni oravanpyörästä irti ja ryhtynyt yrittäjäksi. Yrittäjyys on ollut minulle elämäni ehdottomasti rohkein ja isoin asia. Ja koska rohkeus ruokkii itseään, ei tämä päätös muutosta ja kaiken vanhan jättämisestä sekä uuden aloittamisesta enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Sen sijaan se suorastaan kutkutti. Näin ei toki ole ollut jatkuvasti muun perheen laita, mistä kerronkin myöhemmin lisää.  

Naapurin lampaita syötämme päivittäin.
Naapurin lampaita syötämme päivittäin.

Etene kohti unelmaa pala kerrallaan

Mutta mitä opin aikoinani yrittäjäksi lähtiessäni upeilta kollegoiltani, Unelmaduunarit-Podcastia pitävältä sekä Unelmahommissa-kirjan kirjoittaneelta Satu Rämöltä sekä Hanne Valtarilta, on se, ettei yksikään unelma ole liian suuri, jos sen pilkkoo palasiksi ja alkaakin toteuttamaan tavoitetta askel kerrallaan. Yhtäkkiä huomaatkin eteneväsi pala palalta kohti määränpäätä, eikä se tunnukaan enää niin mahdottomalta toteuttaa. Sitä paitsi, jos joku on tehnyt jotain, mikset sinäkin pystyisi siihen ja jos unelmaasi ei ole vielä kukaan toteuttanut, sinä voit olla ensimmäinen. 

Omasta mielestäni tärkein asia unelmien toteuttamisessa on kuitenkin se, että osaa nauttia myös matkasta määränpäähän, taputtaa itseään olalle jokaisesta onnistumisesta. Ja kun on päässyt lopulta perille, osata olla onnellinen myös juuri tässä ja nyt. 

Tervetuloa seuraamaan meidän perheen elämää ja unelmaa Lapissa. Löytyykö Lapin rauhasta läsnäolon voima? Haluan blogissani kertoa, mitä ajatuksia elämänmuutos on herättänyt minussa ja miten vuoden aikana se vaikuttaa ihmisenä ja vanhempana kasvamiseen. Postaukset eivät käsittele vain Lappi-vuottamme, vaan kirjoitan myös esimerkiksi lasten yksityisyydestä, parisuhteen haasteista tai vaikka omasta tavastani jäsennellä ruuhkavuosiarkea. Jos siis haluat syvemmän katsauksen sielunmaisemaani, paikka on tämä blogi.

- Inari Fernández

#vaihtovuosisodankylässä koko perheen somerealitysarjaa voit seurata viikoittain Äidin puheenvuoron YouTube-kanavalta sekä päivittäin Äidin puheenvuoron Instagramista.

 

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 | 

Jotenkin tosi kiva lukea aikuiselta aikuiselle kirjoittamaasi tekstiä. Videot ja varsinkin insta antavat sellasen aavistuksen naiivin ja siloitellun kuvan. Toivottavasti löydät aikaa miettiä myös nurjia puolia.

Äidin puheenvuoro
Liittynyt22.7.2019

Kiitos kommentista ja kiva kuulla. Oli myös todella kiva pitkästä aikaa kirjoittaa! Täytyy sanoa, että ihan hirveästi ei vielä ole negatiivisia kokemuksia ollut, koska menossa on vielä selvästi ns. flirttiviikot. Vuoden aikana tulee varmasti eteen yhtä ja toista tunnetta, joista varmasti tulen täällä myös kirjoittamaan. Videot etenkin ovat tarkoitettukin koko perheen viihteellisemmäksi sisällöksi, joten itsellekin tuo elämään kivaa vaihtelua, kun voi täällä kirjoittaa päiväkirjamaisesti syvempiäkin tuntemuksia.

Vierailija
3/9 | 

Aivan upea juttu ja tulee varmasti olemaan mieletön vuosi! Mä olin katsonut about minuutin jotain sun Lappi-aiheista videota, kun ajattelin, että ”mäkin haluan muuttaa Lappiin”. Sanoin miehelle, että ”haluun muuttaa Lappiin” ja hän vastas siihen ”niin mäkin, koska muutetaan?” No käytännössä ei rynnätä sinne heti, mutta otettiin tällainen pitkän aikavälin unelma, että jos 10 vuoden päästä asutaan Lapissa vuosi, niin se olis huippua! Sitä ennen toki pitää tulla lomalla sinne jo vähän unelmoimaan. :)

Solja
4/9 | 

Hei! Onnea unelman toteuttamisesta. Pääsette elämään keskellä luontoa. Se on iso rikkaus näin helsinkiläisen näkökulmasta. Olisi kiinnostavaa tietää, miten kierrätys ja jätteiden lajittelu siellä toimii. Pystyttekö lajittelemaan esim. muovin siellä yhtä helposti kuin Helsingissä?

Vierailija
5/9 | 

Hyviä ajatuksia olet pohtinut, tai te olette pohtineet. Jäin kuitenkin miettimään, millainen käsitys lapsilla muodostuu elämästä, kun he ovat paljon kuvattavia ja jakavat lapsen elämäänsä nyt. Heistä kasvaa nuoria hyvinkin pian ja ajatukset kaikesta vielä muuttuvat. Tietohallinnon ammattilaisena mietin myös lasten some jälkeä, jota he eivät koskaan tule pääsemään karkuun, vaikka kuinka haluaisivat.
Tavallaan pohdin sitä, onko lapsen tahto tänään somenäkyvyydestään sama kuin viiden, kymmenen tai 20 vuoden kuluttua?
Vaikea sanoa.
Jotenkin sitä on itse helpottunut kolmen nuoren aikuisen äitinä siitä, ettei tarvitse enää painia noiden asioiden kanssa. Omat kasvukivut käytiin heidän kouluaikanaan somekiusaamisesta jopa niin pitkälle, että nuorin lapseni sai tappouhkauksia. Se oli kyllä raskasta aikaa ja toivon, että te ette koskaan sellaiseen tilanteeseen joutuisi.
Hauska teidän juttuja on seurata, mutta samalla huolestuttaa lastenne turvallisuus, kun kaikki tunnistavat heidät ja kun maailma on hörhöjä täynnä. :-(
Tuli ehkä liian huolen aiheinen kommentti, pahoitteluni siitä. Joka tapauksessa ihanaa pohjoisen vuotta perheellenne!

Vierailija
6/9 | 

Hei, Mun mielestä on ihanaa kun teidän koko perhe on halukkaita osallistumaan videoihin ja niitä on iloseurata. Teidän tytöistä näkee kuinka he nauttivan kun saavat olla videolla mukana. Meidän tytöt löysivät viime vuodenpuolella teidän jonkun videon missä oli tytöt mukana. Ne odottaa yhtä innoissaan uutta videota niikuin minäkin. Jäin heti koukkuun ja olen jokaisen teidän videon kattonut. Itse en näe mitään negatiivistä tai pahaa et teidän koko perhe osallistuu. Mun mielestä aivan huippu juttu. Seuraan todella aktiivisesti teidän reissua nyt vaihtovuosisodankylässä facebookissa ja youTubessa ja tottakai nyt kun aloitit tämän kirjottamisen ei sitä voi olla lukematta. Itse laitan omista lapsista someen aika vähän kuvia mut jotain. Ihanaa syksyä teidän koko perheelle.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Unelmat on tehty toteutettaviksi, mutta kaikista tärkeintä on nauttia matkasta. Tämä blogi kertoo suuren unelman toteutumisen tuomista tunteista. Mitä tapahtuu, kun perheemme jättää kaiken entisen pääkaupungin sykkeessä ja päättää lähteä etsimään uutta elämää Lapin luonnon rauhan keskeltä. Iskeekö yksinäisyys? Kestääkö parisuhde? Miten tehdä unelmista totta, entä löytyykö sisäinen rauha ja läsnäolon voima? 

Äidin puheenvuoron blogi päivittyy noin kerran viikossa  ja sitä kirjoittaa kahden lapsen (s. 2010 ja 2013) äiti, toimittaja-tuottaja Inari Fernández. Blogi on syvempi taso sekä jatkumo samannimiselle YouTube-kanavalle, jossa seurataan Fernandezin perheen elämänmuutosta viikoittain koko perheelle soveltuvassa #vaihtovuosisodankylässä-somerealitysarjassa. 

Tervetuloa mukaan matkallemme!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram