Vastasyntyneen iho ei ole vielä valmis kohtaamaan maailman tarjoamia haasteita. Siksi se kaipaa huolellista hoitoa. Ihoa kannattaa hoitaa heti vauvan ensimmäisistä päivistä alkaen.

Vastasyntyneen iho on huomattavasti ohuempi ja herkempi kuin aikuisen. Tämä johtuu siitä, että lapsen iho jatkaa kehittymistään vielä syntymän jälkeen. Suurimmat muutokset ihossa tapahtuvat lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta joiltakin osin iho jatkaa kehittymistään vielä senkin jälkeen.

Vastasyntyneen ihon rakenne on erilainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikuisen ihon ihosolut ovat täysin kehittyneet, joten ne ovat suuremmat kuin vauvan ihosolut. Suurikokoiset ihosolut estävät kosteuden haihtumista iholta paremmin, mikä tarkoittaa sitä, että aikuisen iho ei kuivu yhtä helposti kuin pienen lapsen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastasyntyneen iho voi olla jopa 30 prosenttia ohuempi kuin aikuisen. Tämän vuoksi esimerkiksi bakteerit ja allergeenit pääsevät tunkeutumaan ihon läpi helpommin. Ohuutensa vuoksi vauvan iho imee helposti kosteutta, mutta vastaavasti se on myös herkkä kuivumaan. Muutenkin vastasyntyneen iho ärtyy helposti.

On tärkeä muistaa, että myöskään auringonsäteiltä suojaava ihon melaniinipigmentti ei ole vastasyntyneellä täysin kehittynyt. Siksi vauvaa ei saisi altistaa suoralle auringonvalolle.

Onko vauvallasi karstaa?

Aivan pienillä vauvoilla esiintyy usein hiuspohjassa keltaruskeaa karstaa. Joskus karstaa voi olla myös kulmakarvoissa. Karsta on täysin vaaratonta, ja sitä voi hoitaa levittämällä hiuspohjaan hoitoöljyä iltaisin niin, että aine saa vaikuttaa yön yli. Hiukset ja päänahka pestään seuraavana aamuna vastasyntyneelle sopivalla sampoolla, ja karsta irrotetaan varovasti tiheällä kammalla tai pehmeällä hammasharjalla.

Pienen vauvan iholla saattaa olla myös hiki- tai hormoninäppyjä. Hikinäpyt katoavat, kun ihon annetaan hengittää ja ihoa viilennetään. Hormoninäpyt johtuvat hormonitasapainon luonnollisista muutoksista ja katoavat itsestään.

Tummanpunaiset mansikkaluomet kehittyvät yleensä kasvojen tai vatsan alueelle. Verisuonimuutoksista johtuvat luomet haalistuvat ja katoavat yleensä ajan mittaan.

Muita vinkkejä vastasyntyneen ihon hoitoon

Vastasyntyneen ihoa on tärkeää hoitaa hyvin jo ennen kuin se kuivuu ja ärtyy. Jos iho pääsee kuivumaan, siihen voi tulla pieniä halkeamia, joiden kautta ärsyttävät aineet pääsevät ihoon entistä helpommin.

Kylvetä vauvaa säännöllisesti, aivan aluksi kahdesta kolmeen kertaan viikossa, ja myöhemmin niin usein kuin haluat. Pelkkä vesipesu ei kuitenkaan ole vastasyntyneelle paras vaihtoehto, sillä vesi ei irrota lian ja ulosteen rasva-aineita. Tutkimukset osoittavat, että kylpyvesi, johon on lisätty mietoa pesunestettä, ei kuivata herkkää ihoa yhtä paljon kuin pelkkä vesi. Jokaisen kylvyn jälkeen vauvan ihon voi kosteuttaa vielä muutamalla tipalla mietoa hoitoöljyä.

Vauvan iho kannattaa tarkistaa joka päivä esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa. Jos iho tuntuu kuivalta, voit kosteuttaa sitä lapsille tarkoitetulla hoitoöljyllä tai kosteuttavalla voiteella. Erityisen herkkiä ihoalueita ovat suun ympäristö, ihopoimut, kainalot ja vaippa-alue.

Vauvan ihon hoidossa on hyvä käyttää mietoja, erityisesti vauvan iholle tarkoitettuja tuotteita.

Lue lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla