Vastasyntyneen iho ei ole vielä valmis kohtaamaan maailman tarjoamia haasteita. Siksi se kaipaa huolellista hoitoa. Ihoa kannattaa hoitaa heti vauvan ensimmäisistä päivistä alkaen.

Vastasyntyneen iho on huomattavasti ohuempi ja herkempi kuin aikuisen. Tämä johtuu siitä, että lapsen iho jatkaa kehittymistään vielä syntymän jälkeen. Suurimmat muutokset ihossa tapahtuvat lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta joiltakin osin iho jatkaa kehittymistään vielä senkin jälkeen.

Vastasyntyneen ihon rakenne on erilainen

Aikuisen ihon ihosolut ovat täysin kehittyneet, joten ne ovat suuremmat kuin vauvan ihosolut. Suurikokoiset ihosolut estävät kosteuden haihtumista iholta paremmin, mikä tarkoittaa sitä, että aikuisen iho ei kuivu yhtä helposti kuin pienen lapsen.

Vastasyntyneen iho voi olla jopa 30 prosenttia ohuempi kuin aikuisen. Tämän vuoksi esimerkiksi bakteerit ja allergeenit pääsevät tunkeutumaan ihon läpi helpommin. Ohuutensa vuoksi vauvan iho imee helposti kosteutta, mutta vastaavasti se on myös herkkä kuivumaan. Muutenkin vastasyntyneen iho ärtyy helposti.

On tärkeä muistaa, että myöskään auringonsäteiltä suojaava ihon melaniinipigmentti ei ole vastasyntyneellä täysin kehittynyt. Siksi vauvaa ei saisi altistaa suoralle auringonvalolle.

Onko vauvallasi karstaa?

Aivan pienillä vauvoilla esiintyy usein hiuspohjassa keltaruskeaa karstaa. Joskus karstaa voi olla myös kulmakarvoissa. Karsta on täysin vaaratonta, ja sitä voi hoitaa levittämällä hiuspohjaan hoitoöljyä iltaisin niin, että aine saa vaikuttaa yön yli. Hiukset ja päänahka pestään seuraavana aamuna vastasyntyneelle sopivalla sampoolla, ja karsta irrotetaan varovasti tiheällä kammalla tai pehmeällä hammasharjalla.

Pienen vauvan iholla saattaa olla myös hiki- tai hormoninäppyjä. Hikinäpyt katoavat, kun ihon annetaan hengittää ja ihoa viilennetään. Hormoninäpyt johtuvat hormonitasapainon luonnollisista muutoksista ja katoavat itsestään.

Tummanpunaiset mansikkaluomet kehittyvät yleensä kasvojen tai vatsan alueelle. Verisuonimuutoksista johtuvat luomet haalistuvat ja katoavat yleensä ajan mittaan.

Muita vinkkejä vastasyntyneen ihon hoitoon

Vastasyntyneen ihoa on tärkeää hoitaa hyvin jo ennen kuin se kuivuu ja ärtyy. Jos iho pääsee kuivumaan, siihen voi tulla pieniä halkeamia, joiden kautta ärsyttävät aineet pääsevät ihoon entistä helpommin.

Kylvetä vauvaa säännöllisesti, aivan aluksi kahdesta kolmeen kertaan viikossa, ja myöhemmin niin usein kuin haluat. Pelkkä vesipesu ei kuitenkaan ole vastasyntyneelle paras vaihtoehto, sillä vesi ei irrota lian ja ulosteen rasva-aineita. Tutkimukset osoittavat, että kylpyvesi, johon on lisätty mietoa pesunestettä, ei kuivata herkkää ihoa yhtä paljon kuin pelkkä vesi. Jokaisen kylvyn jälkeen vauvan ihon voi kosteuttaa vielä muutamalla tipalla mietoa hoitoöljyä.

Vauvan iho kannattaa tarkistaa joka päivä esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa. Jos iho tuntuu kuivalta, voit kosteuttaa sitä lapsille tarkoitetulla hoitoöljyllä tai kosteuttavalla voiteella. Erityisen herkkiä ihoalueita ovat suun ympäristö, ihopoimut, kainalot ja vaippa-alue.

Vauvan ihon hoidossa on hyvä käyttää mietoja, erityisesti vauvan iholle tarkoitettuja tuotteita.

Lue lisää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

YHTEISTYÖSSÄ

Hygieniasta on tärkeä muistaa pitää huolta erityisesti lämmön lisääntyessä. Kiireessä vesipesu ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Alla olemme luetelleet vinkkejä, joiden avulla on helppo pitää huolta ihon puhtaudesta myös kiireessä ja tien päällä.

YHTEISTYÖSSÄ

Hygieniasta on tärkeä muistaa pitää huolta erityisesti lämmön lisääntyessä. Kiireessä vesipesu ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Alla olemme luetelleet vinkkejä, joiden avulla on helppo pitää huolta ihon puhtaudesta myös kiireessä ja tien päällä.

 

 Vauvalle ihon puhtaana pito on erityisen tärkeää. Lapsen iho on ohut ja herkkä, minkä vuoksi iho voi ärsyyntyä helposti jos sen pinnalle jää vieraita aineita. Myös vaippaihottuma on yksi esimerkki tästä, sillä vaipan alle jäävä kosteus, virtsan ammoniakki ja uloste usein ärsyttää pientä peppua.

Aina vesipesu ei kuitenkaan ole mahdollista. Silloin esimerkiksi mukaan otettavat puhdistuspyyhkeet voivat olla avuksi. Kosteuspyyhkeistä onkin moneksi, sillä ne voivat pelastaa erilaisista täpäristä tilanteista. Katso alta parhaat vinkit!

Mukana matkalla

Matkalla ei ole aina mahdollisuutta päästä kunnon vessaan tai lastenhoitohuoneeseen vaihtamaan vaippaa. Esimerkiksi junassa tai lentokoneessa kosteuspyyhkeet pelastavat vaipanvaihtotilanteet ja auttavat selviytymään sotkulta. Myös automatkalla kosteuspyyhkeet auttavat siivoamaan pienet puklut.

Matkan päällä helpoista ja nopeista nikseistä on muutenkin hyötyä. Puhdistuspyyhkeillä voikin putsata myös päälle kaatuneet kahvit tai muut pienet tarhat vaatteista. Samoin ne puhdistavat niin isot kuin pienetkin tahmeat sormet välipalan jälkeen.

Keittiössä ja ruokapöydässä

Ruoanlaitossa pieni pikasiivous voi usein olla avuksi. Esimerkiksi kalan käsittelyn yhteydessä kädet saa nopeasti puhtaiksi ja liukkaan tunteen pois iholta puhdistuspyyhkeiden avulla. Näin haju ei tartu esimerkiksi keittiöpyyhkeisiin eikä veitsi lipeä kädestä. Hajustetut kosteuspyyhkeet auttavat samalla pitämään kalalle ominaisen ikävän hajun poissa. Kosteuttavat pyyhkeet taas auttavat pitämään kuivienkin käsien kosteustasapainoa yllä. Liiallinen vesipesu nimittäin helposti kuivattaa käsiä entisestään.

Puhdistuspyyhkeillä pyyhkäiset myös pöytätasoilta roiskeet ja pienet roskat ja murut. Myös pienten ruokailijoiden seurassa kosteuspyyhkeillä saa siivottua paitsi pöydät ja tuolit myös itse ruokailijat. Sormet ja suut puhdistuvat helposti ja nopeasti.

Maalla ja mökillä

Loma-aikaan yhä useammat pakkaavat perheen autoon ja suuntaavat mökille. Moniin mökkimaisemiin ei kuulu vesijohtovesi ja kaivovettäkin on usein tärkeä käyttää säästeliäästi. Tämän vuoksi onkin hyvä olla myös puhdistusvaihtoehto, joka ei vaadi vettä. Puhdistuspyyhkeillä taltuttaa mökillä monet arjen perustilanteet. Niiden avulla on mahdollista pitää huolta esimerkiksi käsihygieniasta, vaikka käsiä ei pääsisikään aina pesemään. Herkälle iholle tarkoitetut kosteuspyyhkeet voivat auttaa esimerkiksi ulkohuussissa. Samoin muut sotkut saa siististi pois iholta tai vaatteista. Lauantai-iltana kunnon sauna puolestaan puhdistaa kehon ja mielen.

Mikäli vedellä läträäminen ei ole vaihtoehto, kosteuspyyhkeistä voi olla mökillä iso apu myös siivouksessa. Pöydänpyyhinnät ja pienet tarhat saa helposti pois ilman vettä tai saippuaa.

Lapsille ja aikuisille  

Myös äiti voi napata kosteuspyyhkeet omaan käyttöönsä. Liinoilla lähtee helposti myös meikki. Vauvoille tarkoitetut kosteuspyyhkeet eivät ärsytä aikuisenkaan ihoa eivätkä kirvele silmiä. Tämän vuoksi liinat sopivat myös silmämeikin poistoon. Kuivaihoisen kannattaa valita ihoa kosteuttava kosteuspyyhe, joka pitää huolta kosteustasapainosta.

Meikinpoistamisen lisäksi aikuiset ja lapset voivat turvautua kosteuspyyhkeisiin kaivatessaan pientä kasvojen tai vartalon virkistystä. Kesäkuumalla lian ja hien saa helposti pyyhittyä pois ja olon virkistettyä silloinkin kun ei ole aikaa suihkuun. Pieni ihon virkistys on usein paikallaan esimerkiksi auto- tai lentokonematkan jälkeen. Usein virkistystä voi kaivata myös auringossa oleilun jälkeen.

Kerro, miten teillä käytetään puhdistuspyyhkeitä!

Jaa parhaat vinkkisi ja voit voittaa Natusan Baby -tuotepalkinnon. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kaksi tuotepakettia.

Vierailija

4 vinkkiä puhdistuspyyhkeiden käyttöön. Kerro oma vinkkisi ja voita!

Meillä on niitä joka huoneessa! Eteisessä tai autossa pyyhin pahimmat kurat lapsen sadevaatteista kun tulee ulkoa. Laukussa pidän niitä ja käsidesiä jos ei ole pesumahdollisuutta, pelkkä käsidesi ei poista pöpöjä. Keittiössä pyyhkäisen niillä lapsen naaman ja kädet, rasvaroiskeet, kahvinkeittimen, ja liinoilla irtoaa kummasti lika joka ei tujuilla pesuaineillakaan irtoa. Pölyjen pyyhkimiseen huippu, sekä hanojen, ovenkahvojen päivittäiseen pesuun.
Lue kommentti
Vierailija

4 vinkkiä puhdistuspyyhkeiden käyttöön. Kerro oma vinkkisi ja voita!

Vauvan pintapuhdistettavia (ja muitaki) leluja saa oivasti puhdistettua puhdistuspyyhkeillä! Joko pyyhkeellä sinällään tai apuna liasta riippuen jotakin laimeaa puhdistusainetta. Myös vessapaperin korvaajana mukava sekä kodinkoneiden ja eritoten älylaitteiden puhdistukseen mainio. Hiusten pikaiseen kostutukseen kiiretilanteessa sekä ihan kampauksiakin tehdessä! Autoon myös oiva lisä ja muutenkin mihin vain miehen kenkien puhdistuksesta koiran korvien putsaukseen. Tässä muutama vinkki multa :)
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

YHTEISTYÖSSÄ

”Miten teillä valmistauduttiin vauvan tuloon?” –kysely keräsi paljon vastauksia Vauva.fi:n lukijoilta.

”Miten teillä valmistauduttiin vauvan tuloon?” –kysely keräsi paljon vastauksia Vauva.fi:n lukijoilta.

Vauvan tulo vaatii tarvikkeiden hankkimista, kodin organisoimista ja henkistä valmistautumista. Jokainen perhe valmistelee vauvan saapumista kuitenkin omalla tavallaan.

Huonekalut ja vauvanvaatteet ovat usein ensimmäisiä konkreettisia hankintoja, joilla vauvan tuloon valmistautuminen alkaa. Myöhemmässä raskauden vaiheessa lepo ja oma aika ovat monille tärkeitä tapoja valmistautua synnyttämiseen ja uuden ihmisen kohtaamiseen.

Alle olemme keränneet katkelmia kyselyn vastauksista. Joukosta löytyy myös monia hyviä vinkkejä ensiodottajille ja kokeneemmillekin vanhemmille.
Kiitokset kaikille vastanneille ja ihania odotushetkiä!

”Valmistaudumme mieheni kanssa heinäkuussa syntyvän esikoiselle tuloon suurella innolla! Hankintoja on tähän mennessä tehty runsaasti: on turvakaukalo, paljon vaatteita (uusia ja omia ja sisarustemme vanhoja jopa 80-luvulta), pinnasänky, sitteri, leluja ja kaikenlaista pientä kivaa. Juttelemme vauvasta myös päivittäin ja kuuntelemme sydänääniä doppler-laitteella. Vauva on jo siis ennen syntymäänsä tärkeä ja olennainen osa arkeamme.”
-Johanna H.

”Valmistauduimme vauvelin syntymiseen hankkimalla muutamia perusasioita. Ostimme pinnasängyn, muutamia pieniä vaatteita, vaippoja, tuttipulloja ja tutteja, rintapumpun ja melko lailla kaikki muu tarpeellinen tulikin äitiyspakkauksessa. Tärkein valmistautuminen kuitenkin oli lepo ja rentoutuminen. Varsinkin loppuraskaudesta nukkuminen oli ison mahan takia vaikeaa ja yössä saattoi hyvällä tuurilla saada vain pari tuntia unta. Sauna oli pelastus kipuihin! Siellä tuli istuttua monta tuntia joka päivä. Myös lämmitettävä kauratyyny on ehdoton hankinta, jos ei sellaista vielä omista. Raskaana ollessa ei saa pahemmin käyttää särkylääkkeitä, joten kaikki kipua lievittävät tuotteet ovat tervetulleita. Itse en suosittele lukemaan muiden kokemuksia synnytyksestä, sillä niistä ei yleensä ainakaan synnytyspelkoon saa apua. Just go with the flow ja nauti raskaudesta - synnytys menee miten menee, sitä ei kannata sen kummemmin pohtia etukäteen. Hyvin se menee!”
-Saija T.

”Meillä valmistaudutaan tällä hetkellä kesävauvan tuloon. Asuntoa olemme sisustaneet ja järjestelleet niin, että viihdymme täysin kotonamme. Kohta alkaa vauvatarvikkeiden osto. Vauva selviää yllättävän vähällä ja kaiken saa kyllä hoidettua valmiiksi ennen vauvan tuloa. Pesän rakennusvietti on kova raskauden aikana, mutta kannattaa olla maltillinen.”
-Viki P.

“Minulle on kolmas lapsi tulossa. En ole paljon mitään ostanut. Käytän lahjoitusfoorumeja hyväksi sekä ystäviä ja tuttuja. Lisäksi edellisten lasten vaatteet ja tavarat olen säästänyt, jos iltatähti saapuu. Olen pikkuhiljaa raskauden edetessä laittanut vauvan vaatteita kaappiin, hankkinut tarpeellisia tarvikkeita sekä informoinut vanhemmille sisaruksille vauvan tulosta. Nyt loppuraskaudessa otan rauhallisemmin arjen ja nautin lasten seurasta. En rehki liikaa siivousten parissa. Rytmitän päivän niin, että saan itse myös levätä. Menen ajoissa nukkumaan. Elän päivä kerrallaan, en murehdi liikaa tulevaa. Tietenkin tuleva jännittää, mutta puhuminen auttaa minua. Kerron huolistani tai mieltä askarruttavista asioista ystävilleni tai perheelleni. Pyydän apua, jos tunnen etten itse jaksa tai selviä jostakin. Avun pyytäminen ei ole häpeä, päinvastoin se on hyve kuten avun antaminenkin. Kuuntele itseäsi, kerro ja jaa puolisosi tai läheistesi kanssa sekä ennen kaikkea nauti tästä hetkestä. Kyseessä on pieni hetki elämässä, mutta suuri hetki sydämessä.”
-Johanna V.

”Olemme valmistautuneet vauvan tuloon monella tavoin. Hankintoja on tehty pikkuhiljaa jo useamman kuukauden ajan. Nyt kuukausi ennen laskettua aikaa alkaa suurin osa olla kasassa. On kehto, petivaatteet, hoitopöytä, kasavaatteita, vaunut, turvakaukalo, amme, vaippoja ja hoitotarvikkeita. Äidille imetysliivit, liivinsuojia ja imetystyyny. Kirppiksiltä on tarttunut mukaan myös jo joitakin talvivaatteita ensi talvea ajatellen.”
-Jenni S.

”Esikoisemme syntyy kesävauvaksi. Saan olla jo odotusaikana kotona ja rakentaa pesää. Kaupungissamme on useita kirpputoreja, joissa silloin tällöin kipaisen. Muutamia hauskoja ja hyödyllisiä löytöjä olen jo tehnytkin. Lisäksi olemme saaneet vauvan vaatteita ja tavaroita lainaan ystäviltämme. Masuasukin kanssa tutustumme toisiimme päivittäin aamun lötköttelyhetkessä. Makoilen selälläni, pikkuinen välillä potkii ja välillä puskee äidille ja iskälle vastaukseksi. Aivan ihanaa ja ainutlaatuista aikaa, jota varmasti tulemme kaipaamaan. Äitiysjoogassa olen myös käynyt. Lisäksi meillä jutellaan paljon kaikesta. Raskauden tuntemuksista keskustelu konkretisoi miehellekin asiaa, kun hän ei pysty omassa kropassaan kaikkea tuntemaan. On tärkeää ottaa mies odotukseen mukaan, jotta hän voi äidin lailla valmistautua tulevaan. Ja onhan miehellä myös oma valmistautumisrituaalinsa, uuden turvallisemman auton metsästäminen.”
-Mira K.

Tuotepalkintojen voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Onnea voittajille!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.