Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisten ravinnosta saaman folaatin määrä alittaa suositukset ja etenkin naisilla sen saanti ravinnosta on liian niukkaa. Folaatit ovat tarpeellisia solujen lisääntymisessä, minkä vuoksi sen tarve raskauden aikana peräti kaksinkertaistuu. Lisäksi laktoosi-intoleranssi, keliakia, yksipuolinen ruokavalio, runsas alkoholin käyttö, e-pillereiden käyttö, tupakointi, ylipaino sekä alkuraskauden runsas oksentelu lisäävät folaatin tarvetta.

Alkion hermostoputken kehittymiselle äidin riittävä folaatin saanti on välttämätön edellytys. Hermostoputki sulkeutuu noin neljän viikon kuluessa raskauden alkamisesta, jolloin harva on edes vielä tietoinen raskaudestaan. Esimerkiksi selkärankahalkioepämuodostuma syntyy 22-28 päivää hedelmöityksestä. Näistä tapauksista jopa 70% voitaisiin estää aloittamalla folaattilisän käyttö 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Ravintolisissä käytetään yleisesti synteettistä foolihappoa, jota elimistö voi hyödyntää vasta muokattuaan sen ensin bioaktiiviseen muotoon. Metafolin® on jo valmiiksi tässä muodossa, jolloin myös luontaisesti foolihappoa heikosti hyödyntävien naisten elimistö pystyy sen vastaanottamaan. Foolihapon käytön yläraja on 1 mg päivässä. Metafolinilla® riskiä liikasaannista ei ole.

Folaatin lisäksi Femibion sisältää jodia, jonka riittävästä saannista tulisi huolehtia etenkin raskauden alkupuolella. Jodia tarvitaan, jotta kilpirauhaset pystyvät tuottamaan aivojen kehitykseen vaikuttavia hormoneita. Lievä tai kohtalainen jodinpuutos on tutkimuksissa yhdistetty lapsen älylliseen kehitykseen. Suomalaissuosituksissa riittävänä jodin saantina pidetään 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tärkeitä jodin lähteitä ovat mm. jodioitu ruokasuola ja merikalat.

Femibion raskaus 1 & 2 on Euroopan eniten myyty folaattilisä. Löydät sen apteekin intiimihyllystä samasta paikasta kuin raskaus- ja ovulaatiotestit.

 Lue lisää Femibionista.                                                                          

 

Femibion raskaus 1 on tarkoitettu raskauden suunnitteluvaihetta ja alkuraskautta varten aina 12. raskausviikolle asti. Tässä vaiheessa luodaan hyvä pohja sikiön kasvulle ja kehitykselle. Folaatin lisäksi se sisältää muita tärkeitä vitamiineja sekä kilpirauhasen toiminnalle olennaista jodia.

Femibion raskaus 2 on tarkoitettu alkuraskauden aikana saavutetun folaattitason ylläpitämiseen 13. raskausviikosta alkaen aina imetysvaiheen loppuun saakka. Valmisteessa on folaatin ja muiden vitamiinien lisäksi DHA-kapseli, joka on erityisen tärkeä lapsen aivojen ja näön kehitykselle.


Arjen kiireessä välipaloilla on tärkeä rooli. Lapsi syö pieniä annoksia kerrallaan, eikä pysty tankkaamaan pitkää ateriaväliä varten, kuten aikuiset. Syömällä säännöllisesti nälkä ja kiukku pysyvät loitolla, energiaa riittää päivän temmellyksiin ja koko perheen yhdessäoloon.

1. Vaihtelu virkistää. Hyvä välipala koostuu kasviksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljavalmisteista. Täydennyksenä voi käyttää vaihdellen vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita.

2. Hyvät hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, joten ne pitävät verensokerin sopivalla tasolla pitkään. Hyviä hiilihydraatteja on täysjyväviljassa.

3. Proteiini ja kuidut pitävät nälän loitolla pidempään. Proteiinia on runsaasti muun muassa maito- ja täysjyvätuotteissa. Kuitua saat esimerkiksi täysjyväviljasta ja hedelmistä.

4. Etsi muutama helppo ja terveellinen välipala, joihin voit tukeutua myös kiireessä. Silloin houkutus tarttua karkkeihin tai muihin herkkuihin pienenee.

5. Löydä rytmisi. Välipalat kannattaa sovittaa omaan arkeen ja energiankulutukseen. Keskimäärin on suositeltua syödä kolmen tai neljän tunnin välein.

Vinkit antoi Raision ravitsemusterapeutti Marja Vakkuri.

Testaa jotakin näistä täysjyväviljaa sisältävistä välipaloista:

 

Nalle Mansikka-Kaakaokeksimysli sisältää rapeaa täysjyvämysliä, mansikkaa, minikokoisia suklaakeksejä, runsaasti kuitua ja vain vähän sokeria. Tuotteella on Sydänmerkki.

Nalle Neljän Viljan Täysjyvähiutaleissa yhdistyvät rukiin, vehnän, kauran ja ohran parhaat ominaisuudet. Täysjyvähiutaleet sisältävät runsaasti eri vitamiineja, kivennäisaineita sekä vatsaystävällisiä kuituja. Hiutaleiden keittoaika on vain 3 minuuttia.

Nalle Välipalakekseissä yhdistyvät marjojen maku, terveyttä edistävä täysjyvä ja kuidut. Pieni keksi sopii myös pieneenkin käteen. Tuote on laktoositon, maidoton, munaton, runsaskuituinen ja Sydänmerkillä varustettu.

Katso välipalareseptejä täältä!

 

Verkossa shoppaillessa usein mietityttää, mihin palveluun voi luottaa ja miten ostokset saa hoidettua mahdollisimman vaivattomasti. Uusi digitaalinen maksupalvelu sujuvoittaa arkea ja maksamista – ostosten turvallisuutta unohtamatta.

Moni kiireistä arkea elävä haaveilee tekevänsä ostokset kätevästi digitaalisesti juuri silloin kuin on itselle sopiva hetki, mutta palvelujen turvallisuus mietityttää. Verkko-ostosten maksaminen puhelimella tai muilla päätelaitteilla on myös tuskastuttavaa, jos numerosarjat pitää näppäillä joka kerta erikseen. 
 

Uusi digitaalinen maksupalvelu helpottaa tuntuvasti shoppailua

Mastercardin uusi digitaalinen maksupalvelu Masterpass nopeuttaa verkko-ostoksia turvallisuuden silti kärsimättä. Palvelu löytyy useiden pankkien sovelluksista. Maksukortin voi hyvillä mielin unohtaa kotiin, sillä älypuhelimella maksut hoituvat kätevästi eikä aikaa tuhraannu moniportaiseen maksutapahtumaan.

Jos vaikkapa bussipysäkillä tai keskellä täpötäyttä kahvilaa tulee mieleen ostaa joku itselle tärkeä tuote verkosta, enää ei tarvitse lykätä ostosten tekoa johonkin parempaan ja rauhallisempaan hetkeen.

Masterpassilla maksaminen tapahtuu yksinkertaisesti painamalla Masterpass-painiketta ostosten maksuhetkellä.

Ostajan maksutiedot on tallennettu turvallisesti, ja niinpä esimerkiksi kortin numeroa ja ostosten toimitusosoitetta ei tarvitse näppäillä jokaisella ostokerralla uudestaan. Sen tähden shoppailu on vaivatonta ja nopeaa, ja se onnistuu milloin hyvänsä.
 

Onko se turvallista?

Verkko-ostosten turvallisuus askarruttaa monia. Masterpass-maksuilla on kuitenkin samanlainen Mastercard Ostoturva kuin Mastercardin korttiostoksilla, eli kuluttaja voi saada rahansa takaisin tuotteesta, joka ei saavu perille tai on saapuessaan rikkinäinen. 

Masterpass toimii 38 maassa ympäri maailman, ja siinä on tällä hetkellä mukana jo yli 340 000 verkkokauppaa. Masterpassin avulla voit maksaa helposti ja turvallisesti sekä Suomessa että ympäri maailman.

Katso jutun alusta video, joka näyttää Masterpassin monet puolet!

 

  • Pankin maksusovelluksen verkkomaksuominaisuus. 
  • Saatavilla seuraavissa sovelluksissa: Nordea Pay, Aktia Wallet ja Loyo Pay (Resurs Bankin palvelu, vain Android-käyttäjille)
  • Syötät vain maksukortti- ja osoitetietosi, ja olet valmis käyttämään palvelua!