Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisten ravinnosta saaman folaatin määrä alittaa suositukset ja etenkin naisilla sen saanti ravinnosta on liian niukkaa. Folaatit ovat tarpeellisia solujen lisääntymisessä, minkä vuoksi sen tarve raskauden aikana peräti kaksinkertaistuu. Lisäksi laktoosi-intoleranssi, keliakia, yksipuolinen ruokavalio, runsas alkoholin käyttö, e-pillereiden käyttö, tupakointi, ylipaino sekä alkuraskauden runsas oksentelu lisäävät folaatin tarvetta.

Alkion hermostoputken kehittymiselle äidin riittävä folaatin saanti on välttämätön edellytys. Hermostoputki sulkeutuu noin neljän viikon kuluessa raskauden alkamisesta, jolloin harva on edes vielä tietoinen raskaudestaan. Esimerkiksi selkärankahalkioepämuodostuma syntyy 22-28 päivää hedelmöityksestä. Näistä tapauksista jopa 70% voitaisiin estää aloittamalla folaattilisän käyttö 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Ravintolisissä käytetään yleisesti synteettistä foolihappoa, jota elimistö voi hyödyntää vasta muokattuaan sen ensin bioaktiiviseen muotoon. Metafolin® on jo valmiiksi tässä muodossa, jolloin myös luontaisesti foolihappoa heikosti hyödyntävien naisten elimistö pystyy sen vastaanottamaan. Foolihapon käytön yläraja on 1 mg päivässä. Metafolinilla® riskiä liikasaannista ei ole.

Folaatin lisäksi Femibion sisältää jodia, jonka riittävästä saannista tulisi huolehtia etenkin raskauden alkupuolella. Jodia tarvitaan, jotta kilpirauhaset pystyvät tuottamaan aivojen kehitykseen vaikuttavia hormoneita. Lievä tai kohtalainen jodinpuutos on tutkimuksissa yhdistetty lapsen älylliseen kehitykseen. Suomalaissuosituksissa riittävänä jodin saantina pidetään 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tärkeitä jodin lähteitä ovat mm. jodioitu ruokasuola ja merikalat.

Femibion raskaus 1 & 2 on Euroopan eniten myyty folaattilisä. Löydät sen apteekin intiimihyllystä samasta paikasta kuin raskaus- ja ovulaatiotestit.

 Lue lisää Femibionista.                                                                          

 

Femibion raskaus 1 on tarkoitettu raskauden suunnitteluvaihetta ja alkuraskautta varten aina 12. raskausviikolle asti. Tässä vaiheessa luodaan hyvä pohja sikiön kasvulle ja kehitykselle. Folaatin lisäksi se sisältää muita tärkeitä vitamiineja sekä kilpirauhasen toiminnalle olennaista jodia.

Femibion raskaus 2 on tarkoitettu alkuraskauden aikana saavutetun folaattitason ylläpitämiseen 13. raskausviikosta alkaen aina imetysvaiheen loppuun saakka. Valmisteessa on folaatin ja muiden vitamiinien lisäksi DHA-kapseli, joka on erityisen tärkeä lapsen aivojen ja näön kehitykselle.


Verkossa shoppaillessa usein mietityttää, mihin palveluun voi luottaa ja miten ostokset saa hoidettua mahdollisimman vaivattomasti. Uusi digitaalinen maksupalvelu sujuvoittaa arkea ja maksamista – ostosten turvallisuutta unohtamatta.

Moni kiireistä arkea elävä haaveilee tekevänsä ostokset kätevästi digitaalisesti juuri silloin kuin on itselle sopiva hetki, mutta palvelujen turvallisuus mietityttää. Verkko-ostosten maksaminen puhelimella tai muilla päätelaitteilla on myös tuskastuttavaa, jos numerosarjat pitää näppäillä joka kerta erikseen. 
 

Uusi digitaalinen maksupalvelu helpottaa tuntuvasti shoppailua

Mastercardin uusi digitaalinen maksupalvelu Masterpass nopeuttaa verkko-ostoksia turvallisuuden silti kärsimättä. Palvelu löytyy useiden pankkien sovelluksista. Maksukortin voi hyvillä mielin unohtaa kotiin, sillä älypuhelimella maksut hoituvat kätevästi eikä aikaa tuhraannu moniportaiseen maksutapahtumaan.

Jos vaikkapa bussipysäkillä tai keskellä täpötäyttä kahvilaa tulee mieleen ostaa joku itselle tärkeä tuote verkosta, enää ei tarvitse lykätä ostosten tekoa johonkin parempaan ja rauhallisempaan hetkeen.

Masterpassilla maksaminen tapahtuu yksinkertaisesti painamalla Masterpass-painiketta ostosten maksuhetkellä.

Ostajan maksutiedot on tallennettu turvallisesti, ja niinpä esimerkiksi kortin numeroa ja ostosten toimitusosoitetta ei tarvitse näppäillä jokaisella ostokerralla uudestaan. Sen tähden shoppailu on vaivatonta ja nopeaa, ja se onnistuu milloin hyvänsä.
 

Onko se turvallista?

Verkko-ostosten turvallisuus askarruttaa monia. Masterpass-maksuilla on kuitenkin samanlainen Mastercard Ostoturva kuin Mastercardin korttiostoksilla, eli kuluttaja voi saada rahansa takaisin tuotteesta, joka ei saavu perille tai on saapuessaan rikkinäinen. 

Masterpass toimii 38 maassa ympäri maailman, ja siinä on tällä hetkellä mukana jo yli 340 000 verkkokauppaa. Masterpassin avulla voit maksaa helposti ja turvallisesti sekä Suomessa että ympäri maailman.

Katso jutun alusta video, joka näyttää Masterpassin monet puolet!

 

Mikä Masterpass on?

  • Pankin maksusovelluksen verkkomaksuominaisuus. 
  • Saatavilla seuraavissa sovelluksissa: Nordea Pay, Aktia Wallet ja Loyo Pay (Resurs Bankin palvelu, vain Android-käyttäjille)
  • Syötät vain maksukortti- ja osoitetietosi, ja olet valmis käyttämään palvelua!

Vauva tarvitsee turvallista tutun ihmisen kosketusta. Varhaisen vuorovaikutuksen asiantuntija, psykologi Leea Mattila kertoo, miksi.

Advertisement

Vauva nauttii kosketuksesta: sylittelystä, leikittämisestä ja tuudituksesta. Se tekee vauvalle hyvää monin tavoin – listasimme viisi tärkeintä syytä.

1.    Vauva oppii sosiaaliseksi

Ilman kosketusta vauva kokee jäävänsä yksin, sillä fyysinen kontakti luo yhteyden vauvan ja vanhemman välille. Hyvä kosketus tukee sitä, että vauva kiintyy vanhempaansa ja luottaa tähän.

Kosketus auttaa rakentamaan vauvan ja vanhemman suhdetta ja on osa vuorovaikutusta. Näin vauva oppii sosiaalisia taitoja.

2.    Kosketus kehittää vauvan aivoja

Kosketuksessa erittyy oksitosiinia, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Se edistää hermoston kehitystä. Siksi keskosvauvoille, joiden kehitys ei ole vielä riittävän pitkällä, suositellaan kenguruhoitoa mahdollisimman lähellä vanhempaa. Jos lapsi on alkuun keskoskaapissa ja häntä ei saa koskettaa, voi kosketuksesta vaille jäämistä paikata myöhemmin. Hermosto muokkautuu läpi elämän.

3.    Kosketus vähentää stressiä ja hätää

Kun vauva itkee, hänen elimistöönsä vapautuu kortisoliksi kutsuttua stressihormonia. Kosketus vähentää kortisolin määrää vauvan kehossa. Se lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja rauhoittaa sykettä. Itkevä vauva kannattaa ottaa syliin. Pään ja selän alueen silittäminen sekä vauvan pitäminen rintaa vasten on hänelle erityisen rauhoittavaa.

4.    Vauvan uni paranee

Rentouttava kosketus, kuten jalkapohjien hieronta ja kehon sively kämmenellä, rauhoittavat ja tyynnyttävät vauvaa. Vauvan hierontaan löytyy netistä ohjevideoita ja siihen annetaan vinkkejä neuvoloissa.

Hieronnan aikana vauva on vaippasillaan. Sopivan lämpöinen huoneilma ja omien käsien lämmittäminen vaikka puristelemalla niitä tekevät hieronnasta vauvalle miellyttävää. Tämä kannattaa muistaa myös kun levittää vauvan iholle voidetta. 

5.    Vauva hahmottaa kehonsa

Kosketus viestii vauvalle, että hän on tärkeä ja rakastettu. Se auttaa vauvaa hahmottamaan kehonsa ja arvostamaan sitä. Mitä pienempi vauva on, sitä vahvemmin hänen kehonsa ja mielensä ovat yhteydessä toisiinsa. Kehon hahmotuksen kautta vauva oppii ymmärtämään myös tunteitaan.

Muista myös! Vauva tarvitsee välillä omaa aikaa, eikä hänen kanssaan tarvitse koko ajan tehdä jotain. Kaikki vauvat ovat erilaisia, ja oman lapsen tarpeita oppii kyllä tulkitsemaan. Riittää, että seurailee lastaan ja pohtii, mitä vauva viestii vaikka katseella tai itkulla.

Ihonhoito ja kosketus

La Roche-Posaylla uskotaan kosketuksen tärkeyteen. Sarjan ihonhoitotuotteet kehitetään yhdessä ihotautilääkäreiden kanssa, ja ne sopivat myös erittäin herkälle iholle. Vauvan vartalon voiteeksi sopii esimerkiksi Lipikar Baume AP+ ja kylvettämiseen Lipikar Syndet AP+. Tutustu La Roche-Posayn herkän ihon sivustoon.