Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisten ravinnosta saaman folaatin määrä alittaa suositukset ja etenkin naisilla sen saanti ravinnosta on liian niukkaa. Folaatit ovat tarpeellisia solujen lisääntymisessä, minkä vuoksi sen tarve raskauden aikana peräti kaksinkertaistuu. Lisäksi laktoosi-intoleranssi, keliakia, yksipuolinen ruokavalio, runsas alkoholin käyttö, e-pillereiden käyttö, tupakointi, ylipaino sekä alkuraskauden runsas oksentelu lisäävät folaatin tarvetta.

Alkion hermostoputken kehittymiselle äidin riittävä folaatin saanti on välttämätön edellytys. Hermostoputki sulkeutuu noin neljän viikon kuluessa raskauden alkamisesta, jolloin harva on edes vielä tietoinen raskaudestaan. Esimerkiksi selkärankahalkioepämuodostuma syntyy 22-28 päivää hedelmöityksestä. Näistä tapauksista jopa 70% voitaisiin estää aloittamalla folaattilisän käyttö 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ravintolisissä käytetään yleisesti synteettistä foolihappoa, jota elimistö voi hyödyntää vasta muokattuaan sen ensin bioaktiiviseen muotoon. Metafolin® on jo valmiiksi tässä muodossa, jolloin myös luontaisesti foolihappoa heikosti hyödyntävien naisten elimistö pystyy sen vastaanottamaan. Foolihapon käytön yläraja on 1 mg päivässä. Metafolinilla® riskiä liikasaannista ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Folaatin lisäksi Femibion sisältää jodia, jonka riittävästä saannista tulisi huolehtia etenkin raskauden alkupuolella. Jodia tarvitaan, jotta kilpirauhaset pystyvät tuottamaan aivojen kehitykseen vaikuttavia hormoneita. Lievä tai kohtalainen jodinpuutos on tutkimuksissa yhdistetty lapsen älylliseen kehitykseen. Suomalaissuosituksissa riittävänä jodin saantina pidetään 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tärkeitä jodin lähteitä ovat mm. jodioitu ruokasuola ja merikalat.

Femibion raskaus 1 & 2 on Euroopan eniten myyty folaattilisä. Löydät sen apteekin intiimihyllystä samasta paikasta kuin raskaus- ja ovulaatiotestit.

 Lue lisää Femibionista.                                                                          

 

Femibion raskaus 1 on tarkoitettu raskauden suunnitteluvaihetta ja alkuraskautta varten aina 12. raskausviikolle asti. Tässä vaiheessa luodaan hyvä pohja sikiön kasvulle ja kehitykselle. Folaatin lisäksi se sisältää muita tärkeitä vitamiineja sekä kilpirauhasen toiminnalle olennaista jodia.

Femibion raskaus 2 on tarkoitettu alkuraskauden aikana saavutetun folaattitason ylläpitämiseen 13. raskausviikosta alkaen aina imetysvaiheen loppuun saakka. Valmisteessa on folaatin ja muiden vitamiinien lisäksi DHA-kapseli, joka on erityisen tärkeä lapsen aivojen ja näön kehitykselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla