Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Riittävä folaattitaso voi ehkäistä monia alkuraskauden komplikaatioita. Folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön jo 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisten ravinnosta saaman folaatin määrä alittaa suositukset ja etenkin naisilla sen saanti ravinnosta on liian niukkaa. Folaatit ovat tarpeellisia solujen lisääntymisessä, minkä vuoksi sen tarve raskauden aikana peräti kaksinkertaistuu. Lisäksi laktoosi-intoleranssi, keliakia, yksipuolinen ruokavalio, runsas alkoholin käyttö, e-pillereiden käyttö, tupakointi, ylipaino sekä alkuraskauden runsas oksentelu lisäävät folaatin tarvetta.

Alkion hermostoputken kehittymiselle äidin riittävä folaatin saanti on välttämätön edellytys. Hermostoputki sulkeutuu noin neljän viikon kuluessa raskauden alkamisesta, jolloin harva on edes vielä tietoinen raskaudestaan. Esimerkiksi selkärankahalkioepämuodostuma syntyy 22-28 päivää hedelmöityksestä. Näistä tapauksista jopa 70% voitaisiin estää aloittamalla folaattilisän käyttö 2-3 kk ennen hedelmöitystä.

Ravintolisissä käytetään yleisesti synteettistä foolihappoa, jota elimistö voi hyödyntää vasta muokattuaan sen ensin bioaktiiviseen muotoon. Metafolin® on jo valmiiksi tässä muodossa, jolloin myös luontaisesti foolihappoa heikosti hyödyntävien naisten elimistö pystyy sen vastaanottamaan. Foolihapon käytön yläraja on 1 mg päivässä. Metafolinilla® riskiä liikasaannista ei ole.

Folaatin lisäksi Femibion sisältää jodia, jonka riittävästä saannista tulisi huolehtia etenkin raskauden alkupuolella. Jodia tarvitaan, jotta kilpirauhaset pystyvät tuottamaan aivojen kehitykseen vaikuttavia hormoneita. Lievä tai kohtalainen jodinpuutos on tutkimuksissa yhdistetty lapsen älylliseen kehitykseen. Suomalaissuosituksissa riittävänä jodin saantina pidetään 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tärkeitä jodin lähteitä ovat mm. jodioitu ruokasuola ja merikalat.

Femibion raskaus 1 & 2 on Euroopan eniten myyty folaattilisä. Löydät sen apteekin intiimihyllystä samasta paikasta kuin raskaus- ja ovulaatiotestit.

 Lue lisää Femibionista.                                                                          

 

Femibion raskaus 1 on tarkoitettu raskauden suunnitteluvaihetta ja alkuraskautta varten aina 12. raskausviikolle asti. Tässä vaiheessa luodaan hyvä pohja sikiön kasvulle ja kehitykselle. Folaatin lisäksi se sisältää muita tärkeitä vitamiineja sekä kilpirauhasen toiminnalle olennaista jodia.

Femibion raskaus 2 on tarkoitettu alkuraskauden aikana saavutetun folaattitason ylläpitämiseen 13. raskausviikosta alkaen aina imetysvaiheen loppuun saakka. Valmisteessa on folaatin ja muiden vitamiinien lisäksi DHA-kapseli, joka on erityisen tärkeä lapsen aivojen ja näön kehitykselle.


Masterpass on digitaalinen maksuratkaisu, joka tekee verkkomaksamisesta sekä helppoa että turvallista. 

Unohtuuko maksukortti joskus kotiin? Entä mietityttääkö maksamisen turvallisuus tai parhaan maksutavan valinta verkossa shoppaillessa? Olisi kätevää, jos kaikki maksut voisi hoitaa älypuhelimella. Onneksi se on nykyään mahdollista: Masterpass on Mastercardin digitaalinen maksuratkaisu, joka löytyy useiden pankkien sovelluksista. 

Masterpassilla maksetaan painamalla maksuhetkellä Masterpass-painiketta puhelimessa. Ostajan maksutiedot, kuten kortin numero ja ostosten toimitusosoite, on tallennettu turvallisesti pankin maksusovellukseen. Näin maksutietoja ei tarvitse näppäillä jokaisella ostokerralla uudestaan. 

Onko käytössäsi Android-puhelin? Silloin voit sovelluksen ansiosta käyttää puhelintasi sekä verkkomaksamiseen että lähimaksamiseen kaupoissa. 

Suomessa Masterpassia tarjoavat jo sovellukset Nordea Pay, Aktia Wallet sekä Resurs Bankin Loyo Pay. Loyo Pay on saatavilla kaikkien pankkien asiakkaille. Lisää pankkeja voidaan odottaa mukaan lähitulevaisuudessa. 

Digitaalinen maksuratkaisu käyttöön niin verkossa kuin kivijalkakaupassakin 

Masterpassin käyttö aloitetaan lataamalla oman pankin mobiilisovellus ja rekisteröitymällä käyttäjäksi. Sen jälkeen digitaalinen lompakko sujahtaa helposti käyttöön arjessa. Kun vaikkapa verkko-ostoksilla on aika maksaa ostoskorin sisältö, ei tarvitse muuta kuin näpäyttää Masterpass-painiketta, kirjautua sisään omaan lompakkoon ja hyväksyä ostos. 

Masterpass ei ole ainoastaan verkko-ostosten lompakko. Esimerkiksi lähikaupassa asioidessa maksu hoituu, kun avaa Masterpassin, asettaa puhelimen maksupäätteen lähelle ja maksaa lähimaksulla. 

Turvallista mobiiliostamista meillä ja maailmalla 

Mobiiliostaminen on nykypäivää, ja lähivuosina sen suosio epäilemättä vain kasvaa. Intersport on yksi niistä yrityksistä, jotka ovat jo ottaneet Masterpassin käyttöön. Tulevaisuudessa ihmiset haluavat maksaa yhä useammin puhelimillaan. On siis entistä tärkeämpää, että maksaessa ei tarvitse syöttää maksujärjestelmään luottokorttien numeroita tai verkkopankkien pitkiä tunnuksia ja koodeja – saati näitä kaikkia. 

Masterpass toimii 37 maassa ympäri maailman, ja siinä on tällä hetkellä mukana jo yli 340 000 verkkokauppiasta. Masterpassilla shoppailu onnistuu helposti ja turvallisesti myös Suomen ulkopuolella. 

Mikä Masterpass on?

• Masterpass on Mastercardin kehittämä digitaalinen maksuratkaisu, jonka saa käyttöön pankin maksusovelluksessa. 
• Asiakkaan korttitiedot ja ostosten toimitusosoite säilyvät turvallisesti maksusovelluksessa. 
• Masterpass on maailmanlaajuinen palvelu, joka helpottaa ostosten tekoa myös ulkomailla.

Lika, tahrat tai pienet pipit eivät lannista suloisten pikkukoululaisten liikuntakipinää. Suosikkijuontajat Jenni Alexandrova ja Tuukka "Tuke" Ritokoski löysivät ihanan innokkaita liikkujia OMOn tukeman Lasten Liike -kerhosta.

Lasten Liike -iltapäiväkerhot toimivat 57 paikkakunnalla syksyllä 2017. OMOn tukema Lasten Liike on pääosin yritysten rahoittama ja sitä koordinoi kattotasolla Suomen Olympiakomitea sekä alueellisesti liikunnan aluejärjestöt.