Kuva: Orthex
Kuva: Orthex

SÄILYTYS Ota kaikki irti varastokopin ahtaista neliöistä.

”Ehkä vielä joskus tarvitsen tätä...” Tuttu ajatus monelle ja syypää tursuileviin kellari- tai vinttikomeroihin. Ongelman ratkaisun ensimmäinen askel onkin varastoidun tavaran läpikäynti ja rohkea karsiminen. Sen jälkeen päästään pohtimaan, kuinka jäljelle jäänyt tavara järjestellään mahdollisimman tehokkaasti.

Suojaa hajuilta ja kosteudelta

Millainen lämmitys ja ilmastointi varastotilassa on? Esimerkiksi kerrostalojen ullakot ovat yleensä viileäsäilytystiloja, joissa lämpötila pysyy selkeästi plussan puolella myös talvipakkasella. Kesällä vintti taas saattaa muuttua pätsiksi, jos lämmitysjärjestelmä on sijoitettu peltikattojen alle. Myös taloyhtiön saunan tai kuivaushuoneen läheisyys saattaa nostaa lämpöasteita.

Pohdi, mitkä tavaroistasi kaipaavat erityistä suojaa. Erityisesti tekstiilit on tärkeää suojata mahdollisista hajuilta ja kosteudelta, mieluiten ilmatiiviillä suojapusseilla. Niitä voi tilata esimerkiksi Kotilaaksosta. Tarkoitukseen soveltuu myös tiukkaan rullattu muovipussi, josta on poistettu ilma mahdollisimman hyvin. Vesitiiviit, pinottavat muovilaatikot (esimerkiksi Orthex) ovat niin ikään kätevä säilytysmuoto.

Muoviset esineet, kuten laskettelutarvikkeet eivät kaipaa yhtä tiivistä suojaa, mutta nekin on hyvä varastoida esimerkiksi suksikasseihin pölyn kerääntymisen välttämiseksi

Tehokäytä koko varastotila

Kellarikomeron tehokkaassa käytössä on tavararoiden suojaamisen lisäksi olennaista, että ne ovat helposti löydettävissä. Muuten käy helposti niin, että tietyn varaosan tai vaateparren löytämiseksi joutuu tyhjentämään koko kopin – yleensähän kaivattu esine on juuri siellä viimeisessä nurkassa. Löydettävyyttä lisäävät seuraavat niksit:

Merkitse ja nimikoi. Kirjoita laatikon tai kassin kylkeen, mitä se sisältää. Usko pois: kun jotain tavaraa myöhemmin etsitään, et enää muista missä anonyymeista laatikoista se sijaitsee, vaikka siltä varastooon viedessä tuntuikin... Jos pelkäät murtovartaita, käytä merkintöjä, joita vain teidän perheenne ymmärtää. Ja kuka kieltää kirjoittamasta tärkeimpien tavaroiden laatikon kylkeen ”Neon-jouluvalot”? Todella arvokasta tai helposti jälleenmyytävää omaisuutta kerrostalon ullakolla tai kellarissa ei kannata säilyttää.

Lajittele. Ryhmittele vaatteet ja tavarat esimerkiksi käyttötarpeen ja perheenjäsenten mukaan. Pitkässä säilytyksessä oleva varapöytä taaimmaiseksi, sesonkivaatteet etualalle. Huomioi, että talvivaatteet ja -varusteet vievät usein kesätamineita enemmän tilaa. Jos tila täyttyy äärimmilleen kesävaatteista, se ei tule riittämään talvivaatteille.

Kaikki käden ulottuville. Jos komerossa on hieman syvyttä tai pituutta, asettele tavarat tilan reunoille ja jätä keskelle pieni kulkuväylä. Näin ulotut tutkimaan, mitä laatikoiden kyljissä lukee, ja löydät etsimäsi ilman koko varaston tyhjennysoperaatiota.

Avohyllyt selkiyttävät

Varastotilan säilytysratkaisuissa korostuu tilan vertikaalisen käytön hyödyntäminen. Tilaa kannattaa ehdottomasti tarkastella kolmiulotteisesti: voisiko säilytystila laajentua ylöspäin?

Kaikenkokoisten komeroiden paras täydennys on kevyt mutta kestävä avohylly. Se vie vain vähän lisätilaa, mutta kannattelee kätevästi laatikoita ja irtoesineitä. Hyllyn tai hyllyt voi koota koko seinän korkuiseksi, jotta saadaan arvokkaat yläkuutiotkin käyttöön. Säädettäviä varastohyllyjä löytyy hyvin edullisesti rautakaupoista. Puisia hyllyjä saa tarvittaessa helposti sahattua, jos tilassa on vaikkapa viistokatto tai seinästä törröttää putken mutka. Elfalta löytyy monenlaisia ratkaisuja haastavaankin tilaan.

Seinien väliin – korkeammallekin – voi pingottaa tangon vaateripustimille. Näin saadaan pidettyä enemmän lattiatilaa tyhjänä.

Säilytyskomeron tila kannattaa käydä tarkistamassa säännöllisesti mahdollisten vesivahinkojen, murtovarkaiden tai muiden haaverien varalta. Samalla voi luoda kriittisen silmäyksen kopin sisältöön: onko täällä vielä jotain ei-täysin-välttämätöntä, jonka voisi laittaa kiertoon?

Vinkki!

 

Jos säilytysjärjestelmässäsi on ulosvedettävät korit, hanki sesonkivaatteiden varastointiin ylimääräiset korit. Näin voit viedä kesävaatteet omissa koreissaan varastoon (suojaa kokonaisuus muovilla) ja tuoda samalla talvivaatekorit hyllyyn laitettaviksi.

 

Lue lisää:

Tehokas säilytysjärjestelmä - sujuva arki

X