Miten kauan  elimistön pitäisi palautua synnytyksestä ennen uutta raskautta?

Esikoisemme täytti juuri seitsemän kuukautta ja pikkuveikkaa tai -siskoa tekisi jo kovasti mieli. Miten kauan olisi hyvä antaa elimistön palautua synnytyksestä ennen uutta raskautta, jotta perättäiset raskaudet eivät rasittaisi kroppaa eikä uudelle raskaudelle aiheutuisi riskejä? Mitään hormonaalista ehkäisyä tai kierukkaa emme ole ottaneet käyttöön, koska se tuntuu turhalta uuden perheenjäsenen ollessa jo toiveissa.

Gynekologi Anna-Paula Sariola: Uusi raskaus edellisen jälkeen on mahdollinen heti, kun munasarjat ovat elpyneet raskausajasta ja munasoluja alkaa irrota munasarjoista. Tämä on mahdollista jo 2–4 viikon kuluttua synnytyksestä. Lapsille saattaa silloin tulla ikäeroa vähemmän kuin vuosi. Harva perhe suunnittelee tai toivoo näin ripeää tahtia.

On hyvä toipua edellisestä raskaudesta ja synnytyksestä. Kohtu pienenee entiselleen muutamassa viikossa ja synnytyskanava palautuu samassa ajassa. Suomessa noin joka kolmannelle synnyttäjälle tehdään episiotomia eli välilihaleikkaus. Sen paraneminen vie muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Vatsan ja selän alueen lihakset saattavat heikentyä raskausaikana, vaikka yleiskunto ei huonone. Niitä kannattaa jumpata vahvaksi ennen uutta raskautta. Tuloksia jumpasta on odotettavissa kolmen kuukauden kuluttua.

Elimistö toipuu uuteen raskauteen siis varsin nopeasti. Mikäli mitään ehkäisyä ei ole käytössä, niin lapset syntyvät 1–2 vuoden välein. Jos raskaus ja synnytys ovat menneet normaalisti,  raskauksien väliin jäävä lyhytkään aika ei huononna tulevan raskauden kulkua. Raskauksien lukumäärällä on kuitenkin merkityksensä. Enemmän kuin kuusi lasta synnyttävät naiset ovat riskisynnyttäjiä.

Imettäminen hidastaa munasarjojen elpymistä. Munasolun irtoaminen saattaa siirtyä vuodenkin päähän säännöllisellä imettämisellä. Kuukautisia voi olla ilman munasolun irtoamista ja toisaalta munasolu saattaa irrota jo ennen ensimmäisiä kuukautisia. Imetys voi olla luonnollinen perheensuunnittelun menetelmä, vaikkakaan ei hyvin luotettava.

Keisarileikkauksen jälkeen toipuminen on hitaampaa. Sen jälkeen uuden raskauden ajankohtaa on vaikea yksiselitteisesti suositella, mutta joidenkin tutkimusten mukaan raskausaika ja synnytykset sujuvat paremmin, jos lasten syntymien ero on pari vuotta.

Ymmärsin, että olet terve, ongelmitta ensimmäisen lapsesi synnyttänyt äiti. Voit turvallisesti toivoa uutta raskautta ja lasta. Imetys on hyvä lopettaa ennen uutta raskautta ennen kaikkea sen vuoksi, että itse jaksat paremmin raskausajan ja raskaus käynnistyy helpommin.

Jos äidillä on perussairauksia, jotka usein pahenevat raskausaikana, on syytä odottaa, että hoito on tasapainossa ennen uutta raskautta. Ylipainoiselle on hyötyä siitä, että paino normaalistuu ennen uutta raskautta, olipa liikakilot olleet olemassa jo ennen edellistä raskautta tai odotuksen mukanaan tuomia.

Vauva 12/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.