Onko mahdollista vielä ajatella uutta raskautta pahan raskausmyrkytyksen jälkeen?

Olen 37-vuotias, takana kaksi raskautta lapsettomuushoitojen avulla. Ensimmäinen synnytys oli 2004. Toinen raskaus käynnistettiin pahan raskausmyrkytyksen takia viikolla 31, kun tuli oireiksi verenpaine, päänsärky, ylävatsakivut ja oksentelu. Kyseessä oli kaksosraskaus. Onko mahdollista vielä ajatella uutta raskautta raskausmyrkytyksen jälkeen? Vielä olisi yhteen siirtoyritykseen alkioita pakkasessa. Oma verenpaineeni tasaantui viikko synnytyksen jälkeen, enkä ole syönyt verenpainelääkkeitä. Verenpainetta seurataan satunnaisesti, viime mittauksessa se oli 110/78 ja Hb oli 134.

Gynekologi Anna-Paula Sariola: Verenpaineen nousu on yleinen raskauskomplikaatio. Se todetaan 4–10 prosentilla ensimmäistä lastaan odottavista. Useimmin verenpaineen nousun takana on pre-eklampsia eli raskausmyrkytys. Tällä nimellä sairaus vanhastaan tunnetaan, vaikka kyseessä ei olekaan myrkytystila. Oireesi sopivat pre-eklampsiaan. Hyvin usein oireena on valkuaisvirtsaisuus, mitä sinulla kysymyksesi perusteella ei kuitenkaan ollut.

Äidin riskiä saada pre-eklampsia voidaan ennustaa vaaratekijöiden avulla. Vaaratekijä ei kuitenkaan ole sama asia kuin sairastuminen; se vain kertoo sairastumisen mahdollisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensisynnyttäjä saa pre-eklampsian kahdeksan kertaa useammin kuin uudelleensynnyttäjä. Useaa lasta odottavan riski sairastumiseen on 16-kertainen yhtä lasta odottavan riskiin verrattuna. Äidin ikä on myös merkityksellinen. Riski suurenee, jos odottava äiti on nuori tai iäkäs (alle 20 tai yli 40-vuotias). Myös äidin terveys ennen raskautta on tärkeä. Jos hänellä on verenpainetauti, sokeritauti tai ylipainoisuus, pre-eklampsian vaara suurenee huomattavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinulta löytyy vain yksi vaaratekijä: kaksosraskaus. Kysymyksesi perusteella arvelen, että ensimmäisessä raskaudessasi ei ollut pre-eklampsiaa. Nykyiset verenpainelukemasi ovat normaaleja. Mikäli olet normaalipainoinen ja verensokerisi on normaalitasolla, vaara saada pre-eklampsia seuraavassa raskaudessa on pieni. Kerrot olevasi 37-vuotias, joten aikaa yli 40 vuoden ikään on vielä hiukan.

Pienimmillään pre-eklampsian riski on, jos nyt hoidon tuloksena ei tule kaksosraskautta. Tämä toteutuu, kun kohtuun pannaan vain yksi alkio.

Vauva 11/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla