Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Lapsettomuudesta kärsiville on luvassa uusia hoitomenetelmiä ja entistä parempia tuloksia.

Toive omasta vauvasta saattaa jatkossa toteutua yhä useammassa lapsettomuudesta kärsineessä perheessä. Uutta toivoa tuo alkioiden kromosomitutkimukseen liittyvä menetelmä, jolla on saatu 30-40 prosenttia parempia tuloksia perinteisiin hedelmöityshoitoihin verrattuna. Parhaimmillaan on päästy jopa yli 70 prosentin synnytyslukuihin.

Nykyisin inseminaatioita eli keinohedelmöityksiä, koeputki- ja mikrohedelmöityshoitoja sekä pakastetun alkion siirtoja tehdään Suomessa noin 14 000 joka vuosi. Hoitojen tuloksena syntyy 2 500 lasta vuodessa.

Uudet hedelmöityshoidot tervetulleita

Suomessa on tehty hedelmöityshoitoja jo kolmen vuosikymmenen ajan, mutta hoitojen tuloksissa ei ole tapahtunut oleellista muutosta pariinkymmeneen vuoteen, toteaa Dextra Lapsettomuusklinikan toimitusjohtaja, dosentti Niklas Simberg.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hedelmöityshoitotilastojen mukaan alkion siirroista joka viides hoito johtaa synnytykseen, ja joka neljäs raskaus epäonnistuu. Hoitojen epäonnistuminen tuntuu raskaalta, ja joka kolmas pari jättääkin hoidot kesken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoitotuloksissa on isoja eroja maamme 19 lapsettomuusklinikan välillä. Parhaimmillaan hedelmällisyyshoito johtaa synnytykseen 35 prosentilla ja huonoimmillaan seitsemällä prosentilla alkiosiirtoa kohti.

Julkisella puolella potilaat ovat nuorempia ja hoitoennusteet parempia kuin yksityisklinikoilla. Naisen iän myötä munasolujen määrä ja laatu heikkenevät, ja raskauden keskeytyminen yleistyy.

Alkioiden kromosomitutkimuksilla rohkaisevia tuloksia

Vuonna 2013 perustettu Dextra Lapsettomuusklinikka on ensimmäisenä ottanut käyttöön alkioiden koko kromosomistoon liittyvät tutkimukset. Klinikalla on onnistuttu saamaan aikaan Pohjoismaiden ensimmäinen raskaus, missä alkiot on tutkittu periytyvän geenivirheen takia sekä geneettisesti että kromosomaalisesti ennen siirtoa kohtuun.

”Vialliset alkiot aiheuttavat tuloksettomia hoitoja, kustannuksia ja paljon mielipahaa. Kromosomien tutkiminen vähentää turhia toiveita tapauksissa, joissa raskauden alkaminen tai jatkuminen ei voi onnistua”, sanoo Dextra lapsettomuusklinikan lääketieteellinen johtaja Eero Varila.

Dextran klinikalla on ensimmäisenä otettu käyttöön uudentyyppiset alkioiden soluviljelykaapit, joissa olosuhteet ovat entistä vakaammat. Uusi menetelmä on myös alkioiden kuvantamislaite.

Täsmähoitoa lapsettomuuden syyhyn

Kromosomitutkimukset tuplaavat hedelmöityshoidon hinnan, mutta tutkimusta ei tehdä rutiinisti kaikille vaan räätälöidään tapauksen mukaan.

Hintaa nostaa se, että Suomessa ei ole vielä geenilaboratoriota missä tutkimukset voitaisiin tehdä. Hoitojen antaminen sen sijaan jo onnistuu.

Julkiselle puolelle kromosomitutkimuksia ei ole luvassa. 

”Kromosomitutkimusten eettisestä puolesta ei tarvitse olla huolissaan, sillä hedelmöityshoitolaki sallii alkioita tutkittavan vain terveydellisistä syistä. Tutkimuksella ei siis voida vaikuttaa lapsen sukupuoleen, silmien väriin tai muihin ominaisuuksiin”, Varila sanoo.

Kromosomitutkimus voi myös alentaa hoitojen kokonaiskustannuksia, koska sen avulla voidaan välttää turhien hoitojen aloittaminen. 

Kromosomitutkimuksen avulla kehitetään jatkossa myös muita alkion tutkimusmenetelmiä.

kuuiToivon sydämestäni kaikille, että onnistuu hoitojen avulla.Olen omalla kohdalla ,tilanteessa sydän särkynyt, rukoillut ja haluan rukoilla kaikkien puolesta.onnea ja siunusta lapsi asiohin. Taivaan isän johdatusta kaikille. Kiitos

Vierailija

hiton kromosomitutkimukset ovat hyviä mutta ennemmin toivoisin halvempia lääkkeitä lapsettomuuden hoitoon köyhänä ei paljon mennä hoitoihin. lääkkeisiinon pakko säästää 2v ja sitten on jo liian vanha hoitoihin silloin ei ole kromosomitukmuksista mitään hyötyä.

meillä ei ainakaan tulevat isovanhemmat anna lääkkeisiin rahaa eikä ystävät vaikka kyllä vierestä surkuttelevat kun et saa lasta

 

Onkohan sulla nyt ihan oikeaa tietoa hinnoista koska peruskorvattavat lääkkeet maksavat enimmillään 610 euroa vuodessa suomalaisille (jos olet siis suomalainen). Eikö tuommoisen summan voi saada jotenkin kasaan? Anteeksi nyt, mutta jos saisitte lapsen, hänen kuluihinsa menee samainen summa silmänräpäyksessä. Miten voisitte huolehtia niistäkään?

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla