Jos pariskunta haluaa yhden lapsen ja ilman lapsettomuushoitoja, 90 prosentin todennäköisyys toiveen toteutumiselle on vielä, kun nainen on 32-vuotias. Kuva: iStockphoto.
Jos pariskunta haluaa yhden lapsen ja ilman lapsettomuushoitoja, 90 prosentin todennäköisyys toiveen toteutumiselle on vielä, kun nainen on 32-vuotias. Kuva: iStockphoto.

Tutkijat laskivat, milloin pitää viimeistään ryhtyä toimeen, jos haaveilee yhdestä, kahdesta tai kolmesta lapsesta.

Hollantilaiset tutkijat ovat kehittäneet mallinnuksen, joka laskee, missä iässä naisen kannattaa tilastojen mukaan viimeistään aloittaa lastentekopuuhat. Ikä riippuu siitä, montako lasta pari toivoo saavansa ja siitä, onko pari valmis turvautumaan hedelmöityshoitoihin vai ei.

Näin ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen

Jos pariskunta haluaa yhden lapsen ja ilman lapsettomuushoitoja, 90 prosentin todennäköisyys toiveen toteutumiselle on vielä, kun nainen on 32-vuotias.

Jos pari toivoo kahta lasta, yrittäminen on syytä aloittaa jo, kun nainen on 27.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmesta lapsesta haaveilevilla 90 prosentin todennäköisyys edellyttää, että töpinäksi laitetaan jo naisen ollessa 23.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pari, joka on tarvittaessa valmis käyttämään koeputkihedelmöitystä, voi laskelmien mukaan siirtää raskauden yrittämistä 3–4 vuodella eteenpäin. Jos pariskunta on valmis lapsettomuushoitoihin ja toiveena on yksi lapsi, yritys tuottaa todennäköisesti hedelmää vielä, kun nainen on 35-vuotias.

Ensisynnyttäjien keski-ikä 29

Naisen ikääntyminen on merkittävin lapsettomuutta aiheuttava tekijä. Lisäksi naisen ikä vaikuttaa lapsettomuushoitojen onnistumiseen.

Siitä huolimatta lastenhankintaikä nousee koko ajan: ensisynnyttäjien keski-ikä on Suomessa melkein 29 vuotta, ja helsinkiläinen ylempi toimihenkilö saa ensimmäisen lapsensa keskimäärin vasta täytettyään 33 vuotta.

Lapsettomuus voi johtua myös syystä, johon naisen ikä ei vaikuta. Pariskunnan lapsettomuus voi aiheutua myös miehestä.

Vierailija

Hyvä, että en haaveillut lapsista lainkaan. Sain niitä 5 kpl vasta täytettyäni 34 vuotta. Jos olisin tuonkin tutkimuksen lukenut, en olisi edes yrittänyt saada sitä esikoista.

Vierailija

Miks ihmisiä kiinnostaa minkä ikäsenä jotkut tekee lapsia? Vanhemmat haukkuu nuoria vanhempia ja sit sama toisin päin.. Mua ainakaan kiinnosta yhtää minkä ikäsenä joku lapsensa tekee..

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla