Uusi alkiodiagnostiikan menetelmä teki Tirsasta vihdoin äidin.

Diagnoosi, jota kukaan ei osaa odottaa.

Kannatte molemmat peittyvästi periytyvää geenivirhettä, suomalaiseen tautiperintöön kuuluvaa hydroletalus-oireyhtymää, jonka vuoksi lapsenne syntyy kuolleena tai kuolee heti synnyttyään. Oireyhtymä todetaan yhdellä noin 20 000:sta syntyvästä lapsesta Suomessa. Saman tilanteen toistumiseen seuraavissa raskauksissa on 25 prosentin riski. Olen pahoillani.

Tirsa ja Niklas kuuntelivat perinnöllisyyslääkärin sanoja järkyttyneinä. Tuomio oli käynyt jo toteen ja selitti tapahtuneen. Pariskunnan toinen raskaus oli keskeytetty raskausviikolla 15 niskapoimu-ultrassa näkyneen valtavan – yli kymmenmillisen – turvotuksen takia. Lapsella ei olisi ollut edes yhden prosentin mahdollisuutta selviytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen raskaus oli päättynyt spontaaniin keskenmenoon jo seitsemännellä viikolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olimme olleet siinä luulossa, että meillä oli vain huono tuuri. Se, että sama saattoi toistua seuraavissa raskauksissa, oli musertava tieto, Tirsa sanoo.

– Se oli viedä pohjan koko elämältä.

Jäljelle jäi vain kipu ja pohjaton suru

Tirsa ja Niklas tapasivat parikymppisinä yliopistolla, missä molemmat opiskelivat valtiotieteitä. He olivat erottamattomat heti ensimmäisestä viikosta alkaen. Päivisin he istuivat samoilla ­luennoilla, illalla pänttäsivät päät yhdessä kirjastossa. Pian he asuivat saman katon alla. Yhteinen tietokone, yhteinen tulevaisuus.

Valmistuttuaan nuoripari meni kihloihin, seuraavana vuonna naimisiin. Molemmat halusivat pian lapsia, kaikki oli selvää.

– Silti jotenkin aavistin, ettei lasten saaminen olisi meille helppoa. Sitä, kuinka vaikeata se lopulta oli, en pystynyt edes kuvittelemaan, Tirsa toteaa.

Puolen vuoden yrittämisen jälkeen Tirsa alkoi hermostua. Hänen kiertonsa oli epäsäännöllinen, ja lääkäri määräsi hormonikuureja. Kun raskaustesti lopulta näytti kahta viivaa, pariskunta hehkui onnea.

Keskenmeno heti raskauden alussa oli iso pettymys.

– Olin suunnitellut jo tulevaisuutta lapsen kanssa. Halusin äidiksi. Parin kuukauden kuluttua keskenmenosta olin valmis lapsettomuusklinikan vastaanotolle. Ajattelimme, että paras mennä asiantuntijalle ajoissa, jos jotakin vaikka olisi vialla. Kuinka oikeassa olimmekaan, Tirsa sanoo.

"Ajattelimme, että paras mennä asiantuntijalle ajoissa, jos jotakin vaikka olisi vialla. Kuinka oikeassa olimmekaan."

Geenivirhediagnoosin ja ensimmäisen raskaudenkeskeytyksen jälkeen pari päätti jatkaa lapsettomuushoitoja, koska muitakaan vaihtoehtoja ei ollut. Olisihan heillä 75 prosentin mahdollisuus saada terve lapsi.

Kun seuraavakin raskaus päättyi geenivirheen takia raskauden keskeyttämiseen, Tirsa masentui. Hänellä oli ollut tämän raskauden aikana pahoja verenvuotoja, eikä ahdistukseen auttanut se, että geenivirheen pystyi toteamaan vasta 12. raskausviikon jälkeen.

Raskaudenkeskeytys siinä vaiheessa odotusta tapahtuu osastolla synnyttämällä, ja on toimenpiteenä erittäin raskas.

– Jäljelle jää vain kipu ja pohjaton suru.

Kolme raskaudenkeskeytystä vuoden sisällä

Lohtua tilanteeseensa Tirsa ja Niklas löysivät Lapsettomien yhdistys Simpukan vertaistukiryhmästä. Löytyi myös hyvä, lapsettomuuteen perehtynyt terapeutti.

Tirsa oli lisäksi tutustunut uuteen, jännittävään termiin: alkiodiagnostiikka.

Huipputeknologian keinoin olisi mahdollista tunnistaa geenivirhe alkiosta jo ennen kohtuun siirtoa, eikä rankkoja keskeytyksiä tarvitsisi käydä enää läpi. Tirsa sai Niklaksenkin innostumaan. Tässä voisi olla ratkaisu heidän ongelmaansa.

Tunnelma laski, kun selvisi, ettei sen enempää julkisella kuin yksityiselläkään puolella Suomessa ollut mahdollisuuksia toteuttaa tätä erityisosaamista vaativaa tekniikkaa. Lähtö ulkomaille pitkäkestoisiin hoitoihin taas tuntui liian vaikealta ja kalliilta vaihtoehdolta.

Sitten tapahtui jotakin yllättävää. Tirsa tuli raskaaksi, luonnollisesti ja ilman hoitoja. Olisiko nyt viimein vuoro saada hyviä vauvauutisia?

Älä anna sen tapahtua taas, Tirsa toisteli mielessään.

Neljäs raskaus, kolmas tärkeä ultraäänitutkimus. Tirsa makasi jännityksestä täristen paperilla peitetyllä tutkimuspöydällä. Niklas piti olkapäästä kiinni. Älä anna sen tapahtua taas, Tirsa toisteli mielessään, kun lääkäri tarttui anturiin. Takana oli jälleen kaksitoista toivon ja pelon viikkoa.

Tutkimusta tekevä lääkäri rauhoitteli, että tällä kertaa mikään ei menisi pieleen. Todennäköisyys olisi sitä vastaan. Pian lääkäri kuitenkin vaikeni, meni hetkeksi täysin sanattomaksi. Hydroletalus, tälläkin kertaa. Geenivirheen seurauksena sikiön aivokammioihin kertyi nestettä, ja vauva menehtyisi välittömästi syntymänsä jälkeen. Ainoa vaihtoehto olisi raskauden keskeytys. Kolmas vuoden sisällä.

Sen hetken Tirsa muistaa kaikkein mustimpana.

– Tuntui, etten jaksa enää edes elää. Olin tyhjiin puristettu kuori, ja epätoivon ohella tunsin vihaa. Mitä pahaa olimme tehneet, kun meitä näin rangaistaan?

Keskeytyspäivänä, supistusten voimistumista odottaessaan, Tirsa ja Niklas kävelivät Naistenklinikan jo tutuiksi tulleilla käytävillä. Samat käytävät, sama huone, sama masentava syy olla sairaalassa. Kahviossa esillä olleiden helistimien ja muiden vauvatavaroiden näkeminen tuntui pahalta. Ne tuntuivat ilkkuvan – näitä teidän lapsenne ei tule koskaan tarvitsemaan.

Myöhemmin Tirsa ja Niklas osallistuivat sairaalassa alle 22-viikkoisina menehtyneiden muistotilaisuuteen. Huone oli koristeltu enkeleillä. Sairaalapastori piti puheen. Tirsasta tuntui hyvältä saada olla yhdessä muiden, samanlaisia menetyksiä kokeneiden vanhempien kanssa.

– Surin samalla kaikkien kuolleiden lasteni puolesta. Se oli kaunis ja puhdistava kokemus.

Neljän vuoden odotus

Kromosomiseulonta, alkioiden geenitutkimus, alkioiden pakastaminen... Tirsan sormet vilistivät tietokoneen näppäimillä, kun hän hieman toivuttuaan googlasi alkiodiagnostiikkaan liittyviä avainsanoja. Kovia kokenut pariskunta oli jo ottanut lahjasukusolut puheeksi, mutta sinnikäs Tirsa halusi silti tietää jo aiemmin kiinnostaneesta aiheesta lisää.

Samoihin aikoihin tieto Tirsan ja Niklaksen kohtalosta oli kulkeutunut Dextran Lapsettomuusklinikan lääketieteellisen johtajan Eero Varilan korviin. Häntä kiinnosti tapaus, sillä hän oli jo pidemmän aikaa tutkinut mahdollisuutta tuoda uutta alkiodiagnostiikan mahdollistavaa teknologiaa Suomeen. Kohtaaminen toi uutta toivoa toivottomalta tuntuneeseen tilanteeseen. Tirsa ja Eero Varila alkoivat yhteisvoimin selvittää, mistä löytyisi sopiva, yhteistyöstä kiinnostunut klinikka ulkomailta.

Kun Tirsa oli lähettänyt satoja sähköposteja maailmalle, vihdoin lykästi. Oxfordista löytyi laboratorio, joka lupasi lähteä kehittämään ainutlaatuista testiä alkion solunäytteen tutkimiseen. Testin avulla voitaisiin tutkia kyseessä oleva geenivirhe ja samalla myös alkion kromosomit. Menetelmään kuuluva koeputkihedelmöitys voitaisiin tehdä Suomessa. Pelkät solunäytteet alkioista lähetettäisiin Oxfordiin.

Puolitoista vuotta myöhemmin – pitkään kehitetyn testin valmistumisen ja vaativan koeputkihedelmöityshoidon jälkeen – Eero Varila siirsi perusteellisesti tutkitun alkion Tirsan kohtuun kasvamaan.

Tirsa sai työpaikalleen puhelun, jota hän ei unohda koskaan: verikoetesti näyttää plussaa. Olet raskaana.

Kahden viikon kuluttua Tirsa sai työpaikalleen puhelun, jota hän ei unohda koskaan: verikoetesti näyttää plussaa. Olet raskaana.

Ultratutkimuksissa seuraavien viikkojen aikana vauvanalku todettiin kaikin puolin normaalisti kehittyväksi.

– Kaikkiaan neljän vuoden turhan toivon jälkeen odotin lasta, jolla ei olisi geenivirhettä, vaan mahdollisuus syntyä elossa ja terveenä. Se oli ihme, se oli tiedettä. Ilman huippuammattilaisten apua se ei olisi ollut mahdollista. Kiitollisuutemme määrää ei voi sanoin kuvata.

Pakko saada vaaleanpunaiset äitiysfarkut

Vaaleanpunaiset äitiysfarkut, sellaiset oli saatava. Raskausviikolla 21 hoikkavartinen Tirsa pääsi miettimään ensimmäisiä äitiysvaatteitaan. Miten ihanaa niiden ostaminen olikaan. Nyt iloisen uutisen uskalsi kertoa töissäkin. Vauvan hennot liikkeetkin tuntuivat jo.

– Kun Niklas epäili, että tarvitsenko oikeasti noin paljon mammavaatteita, vastasin että joo, kyllä tarvitsen. Olen ansainnut vaaleanpunaiset farkkuni!

Tirsan vointi oli koko alkuraskauden hyvä. Vain pahoinvointia, mutta hän ei enää valittaisi pienistä. Mukaan mahtui kuitenkin yksi säikähdyttävä kokemus. Viikolla 8 Tirsa huomasi eräänä aamuna vuotavansa verta. Paljon. Pahin mielessään pariskunta lähti kiitämään autolla kohti klinikkaa. Matkalla kumpikaan ei puhunut sanaakaan.

– Perillä selvisi, että verenvuoto johtui kohdunsuulta katkenneesta verisuonesta. Vauvalla ei ollut mitään hätää.

Parin suhde on kestänyt lapsettomuuteen ja lapsettomuushoitoihin liittyneitä paineita hämmästyttävän hyvin.

– Vaikka välillä kiukuteltaisiinkin, molemmille on selvää, että vain tuon ihmisen kanssa haluan saada lapsen. Vaikeudet on kohdattu yhdessä, ja yhdessä ne myös kestetään, Tirsa sanoo.

Menettämisen pelko on suuri

Raskausviikko 32. Tänään Tirsan vatsa äitiysfarkuissa on siro kumpu, äitiyslomaan on vielä muutama viikko. Raskauden lähestyessä loppuaan tunnelmat ovat olleet ristiriitaisia. Hän odottaa vauvan näkemistä malttamattomana, mutta pelko on lisääntynyt. Entä jos vielä ehtii sattua jotakin kamalaa, vaikka synnytyksessä?

Tuleva äiti on käynyt ultratutkimuksessa neljän viikon välein ja neuvolassa normaalin aikataulun mukaan. Vauva vaikuttaa voivan hyvin. Lapsivettä on riittävästi, kasvu ja istukan virtaukset ovat kuten pitää. Tirsa kuulostelee vauvan liikkeitä jatkuvasti ja on varmuuden vuoksi hankkinut oman kotidoppler-laitteen. Se tuo turvallisuuden tunnetta tutkimusten välillä.

– Jos lapsi nyt päättäisi syntyä, se voisi hyvin selvitä. Ajatus auttaa niinä hetkinä, kun pelottaa.

Tunteistaan Tirsa on käynyt puhumassa sairaalan pelkopolilla. Kipua hän ei pelkää, synnytyskipu on positiivista ja tuottavaa. Mutta menettämisen pelko, se on joka päivä läsnä ja tulee uniin asti.

– Helteistä huolimatta en kesällä uskaltanut uida, vaan istuin pöytätuulettimen edessä tai ilmastoidussa autossa. Katson mitä syön, ja olen hissukseen. Turhia riskejä en tahdo ottaa. Onneksi töissä saa ajatukset välillä muualle.

Odotuksessa on ollut paljon myös ihania hetkiä. Kiireetön kesäloma. Vauvan tavaroiden hankkimista. Pinnasänky ja pienet vaatteet valmiina lastenhuoneessa. 

Ja äitiyspakkaus. Sen noutaminen postista ja pakkauksen avaaminen yhdessä Niklaksen kanssa oli sykähdyttävää. Pahvilaatikossa konkretisoitui se, mitä Tirsa ei uskonut enää todeksi. Heille oli oikeasti tulossa lapsi. Joku, joka käyttäisi noita hassuja retrokuosisia potkuhousuja ja valkoista ulkohaalaria.

Niklas laulaa tai soittaa kitaralla joka ilta samat laulut, jotta lapsi oppisi tunnistamaan sävelmät. Vauva tuntuu pitävän erityisesti vanhempiensa hääkappaleesta, Collective Soulin Under Heaven Skiesin soinnuista. Tirsan äidilläkin on vauvalle olemassa jo oma sormirytmileikkinsä.

Läheiset ovat odotuksessa tiiviisti mukana. Vauva tuntuu perheenjäseneltä jo nyt.

Millainen äiti tulee naisesta, joka on odottanut lasta pitkään ja kokenut monta vaikeaa vaihetta? Siihen Tirsa ei oikein osaa vielä vastata.

– Tavallista varovaisempi, ehkä. Parhaansa tekevä äiti joka tapauksessa, hän miettii.

– Selvää on varmasti se, mitä kerromme lapselle, kun hän syntyy: olet meille maailman toivotuin ja tärkein ihminen.

Juttu on julkaistu alun perin Vauva-lehdessä 9/2014. Tirsalle ja Niklakselle syntyi jutun teon jälkeen terve tyttövauva, joka painoi syntyessään 3 340 g ja oli 48 senttiä pitkä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla