Haluaisin purkaa minulle tehdyn sterilisaation, miten se onnistuu?

Meillä on kolme lasta, joista nuorin täyttää neljä joulukuussa. Minulla on ollut paljon vaivoja alavatsani kanssa, ja sterilisaation jälkeen olen joutunut käymään lääkärissä ärtyneiden ja kasvaneiden kystien takia. Oman hyvinvointini ja kipujen takia haluaisin peruuttaa sterilisaation. Jos joskus vielä jälkikasvuakin olisi mahdollisuus saada, niin ei sekään haitaksi olisi. Mitä mieltä lääkärit yleisesti on sterilisaation purkamisesta?

Gynekologia Anna-Paula Sariola: Nainen saa sterilisaation hakemuksensa perusteella, jos hän on täyttänyt 30 vuotta tai synnyttänyt kolme lasta. Sterilisaatiolla nainen toivoo loppuelämän aikaista, täysin luotettavaa raskauden ehkäisyä.

Sterilisaatiolla on hyvän ehkäisytehonsa lisäksi muita suotuisia vaikutuksia, joista tärkein on munasarjasyövän riskin pieneneminen.

Toisaalta sterilisaatiosta on epäilty seuraavan myös terveyshaittoja. Sellaisiksi on esitetty mm. vuoto-oireita, alavatsakipuja, premenstruaalisia oireita tai seksihalun heikentymistä. Oireiden on ajateltu johtuvan sterilisaation mahdollisesti aiheuttamasta munasarjojen verenkierto- tai hormonimuutoksista. Uusimmissa tutkimuksissa nämä epäilyt on kuitenkin osoitettu vääriksi. Sterilisaatio ei muuta naisen munasarjojen toimintaa tai kuukautisvuotoja paremmiksi tai huonommiksi, vaan naisen oma kuukautiskierto pysyy tuntemuksineen ennallaan.

Saattaa kuitenkin olla, että nykyään naisten on melko vaikea tietää, millainen hänen oma kuukautiskiertonsa on. Moni on käyttänyt vuosia ehkäisypillereitä, joiden lopettamisen jälkeen pian tulee raskaus- ja imetysaika, jolloin kuukautisia ei ollenkaan ole.

Sterilisaatiossa munatorvet suljetaan klipsein, ompeleilla tai ne katkaistaan kokonaan. Sterilisaation purulla tarkoitetaan munatorvien korjaamista siten, että ne olisivat jälleen ehjät ja aukinaiset ja lisäksi vielä toimisivat, eli muna- ja siittiösolu voisivat siellä kohdata toisensa ja hedelmöittynyt munasolu siirtyisi kohtuun. Purkuleikkaus on vaativa ja raskauden onnistuminen ei ole kovinkaan todennäköistä. Munatorven toiminta saattaa jäädä huonoksi, vaikka se olisikin auki. Tällöin on vaarana munatorviraskauden kehittyminen.

Näiden ongelmien takia ainakin Suomessa päädytään useimmin keinoalkuiseen hoitoon raskauden saamiseksi tilanteissa, joissa naiselle on aiemmin tehty sterilisaatio. Jos parilla on yhteisiä lapsia, niin keinoalkuinen hoito annetaan yksityissektorilla.

Sterilisaation purulla ei voida parantaa hyvinvointiasi. Olet joutunut käymään lääkärissä gynekologisten oireittesi vuoksi. Oma lääkärisi voi varmasti vielä tarkemmin käydä läpi muita hoitomahdollisuuksia, esimerkiksi kystien hoitoa.

Vauva 3/2008

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.