Missä määrin ruoka-aineiden mukana tulevat bakteerit ja myrkyt voivat aiheuttaa keskenmenon?

Minulla todettiin toukokuussa 2006 keskenmeno raskausviikolla 12. Tuolloin ultraäänitutkimuksen perusteella arvioitiin sikiön kehityksen pysähtyneen raskausviikolla 9. Keskenmenon syytä ei sen kummemmin tutkittu. Minua jäi vaivaamaan, olisiko korvasienten syönti voinut aiheuttaa sen? Ajoitus olisi ainakin täsmännyt. Haluaisin tietää, missä määrin ruoka-aineiden mukana tulevat bakteerit ja myrkyt voivat aiheuttaa keskenmenon tai sen riskin? Voinko saada synninpäästön sienikastikkeesta vai jäänkö ikuiseen epävarmuuteen?

Lapsettomuuslääkäri Aila Tiitinen: Ainakin joka kymmenes raskaus päätyy keskenmenoon, valtaosa niistä tapahtuu alkuraskaudessa. Osa keskenmenoista on niin varhaisia, että vuoto on ollut ehkä vain muutaman päivän myöhässä, monia niistä ei edes huomata. Jos nämä ns. biokemialliset raskaudet lasketaan mukaan keskenmenoihin, jopa puolet hedelmöityksistä päätyy keskenmenoon. Keskenmenon voivat aiheuttaa monet syyt, tavallisin on sikiön kromosomipoikkeavuus. Muita syitä voivat olla kohdun rakennepoikkeavuudet, hormonaaliset syyt tai joskus tulehdukset. Yksittäisen keskenmenon syy jää yleensä tuntemattomaksi.

Kaikkein tärkein asia keskenmenon syistä keskusteltaessa on se, että nainen ei itse voi aiheuttaa keskenmenoa, toisaalta ei voi itse sitä estääkään. On kovin harvinaista, että ruoan mukana tulevat bakteerit voisivat aiheuttaa keskenmenon. Joitakin tällaisia tunnetaan, yksi esimerkki on listeria. Se saattaa aiheuttaa korkeakuumeisen tulehduksen, jolloin raskaana olevan naisen raskaus voi keskeytyä. Tällaisia tapauksia ei esiinny Suomessa edes vuosittain. Raskaana olevan ruokasuosituksia voisivat olla: vältä pehmeitä kypsytettyjä juustoja (esim. homejuustot), vältä tyhjiöpakattuja graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita ja kuumenna syötävät ruoantähteet ja valmisruoat höyryävän kuumiksi. Kysyjä voi myös jatkossa syödä sienikastiketta. Kun ruoka-aineiden alkuperä on tiedossa, ruoka valmistetaan ohjeiden mukaisesti, ja syödään monipuolisesti, asiat ovat kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joitakin yleisiä ohjeita keskenmenon ehkäisyyn voidaan antaa. Jos äidillä on joku krooninen sairaus, sen hyvä hoitotasapaino on tärkeä. Ali- ja ylipainoisilla naisilla painonhallinta, pyrkimys normaalipainoon ja sopiva liikunnan määrä ovat tärkeitä. Tupakointia ja runsasta muiden nautintoaineiden käyttöä on syytä välttää. Tärkeä on tieto ennusteesta: yhden keskenmenon jälkeen seuraavassa raskaudessa ei ole suurentunut keskenmenon riski ja jopa kolmen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus onnistuu 60–80 prosentilla naisista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva 5/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla