Joskus ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen voi kulua muutamia kuukausia, ennen kuin kuukautiskierrot tasaantuvat.  Kuva: iStockPhoto
Joskus ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen voi kulua muutamia kuukausia, ennen kuin kuukautiskierrot tasaantuvat. Kuva: iStockPhoto

Kuukautiset ovat tulleet kahdesti pillereiden syömisen jälkeen, ja kiertojen pituudet ovat olleet 35 ja 38 vuorokautta. Tasoittuuko rytmi jossain vaiheessa?

Olen 25-vuotias, terve ja normaalipainoinen.Olen lopettanut pillereiden syömisen lähes kymmenen vuoden käytön jälkeen. Toimiiko ovulaatio normaalisti, vaikka kierto olisikin ylipitkä?


Gynekologi Anna-Paula Sariola vastaa:

Kuukautiskierron pituus on tavallisimmin 28–30 päivää. On kuitenkin normaalia, että kierto vaihtelee 23 ja 35 vuorokauden välillä.

Kuukautiskierto jakaantuu kahteen vaiheeseen: munarakkulan kypsymisvaiheeseen ja keltarauhasen toimintavaiheeseen. Kierron alussa munarakkula kasvaa aivolisäkkeen erittämän, munarakkulaa kypsyttävän hormonin vaikutuksesta. Kun munarakkula on kypsä, se puhkeaa ja tapahtuu ovulaatio eli munasolu irtoaa. Sen käynnistää aivolisäkkeestä erittyvän luteinisoivan hormonin nopea nousu. Sama hormoni tukee munarakkulan paikalle kehittyvän keltarauhasen toimintaa ja keltarauhashormonin eritystä kahden viikon ajan.

Kun munarakkula on kypsä, se puhkeaa ja tapahtuu ovulaatio eli munasolu irtoaa.

Neljän viikon kierrossa munasolun irtoaminen tapahtuu kierron puolivälissä eli kuukautisten alusta kahden viikon kuluttua. Kuukautiskierron ensimmäisen vaiheen eli munarakkulan kypsymisvaiheen pituus voi kuitenkin vaihdella. Jälkimmäinen, ovulaatiosta alkava keltarauhasen toimintavaihe on yleensä varsin samanmittainen (kaksi viikkoa) kierron pituudesta riippumatta. Jos siis kierto on pidempi kuin neljä viikkoa, munasolu irtoaa myöhemmin kuin kahden viikon mentyä edellisten kuukautisten alusta.

Joskus ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen voi kulua muutamia kuukausia, ennen kuin kuukautiskierrot tasaantuvat. Yleensä kierto palautuu samanlaiseksi mitä se oli ennen pillereiden aloittamista. Pillereiden käytön ei ole todettu viivästyttävän raskauden alkamista.

Kiertosi vaikuttaa olevan normaaln rajoissa ja saattaa vielä lyhentyä seuraavien kuukausien aikana. Mikäli kuukautisia ei kahteen kuukauteen kuulu, kannattaa tehdä raskaustesti. Tavallisin syy kuukautisten poisjäämiseen on alkanut raskaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Mulla myös pitkä kierto 42-56 pv ja raskaaksi olen tullut joka kerta heti eka kierrosta. Kolme lasta ja kaksi kemiallista raskautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla