Kun toiveissa on vauva, tärppipäivien toteamista helpottavat ovulaatiotestit.

Ovulaatiotesti on perhettä perustavan nykyparin oiva apuri. Kun nainen voi tulla raskaaksi vain muutamana päivänä kuukaudessa, lasta yrittävälle tärkeintä on löytää todennäköisin hedelmöityshetki. Helpotusta hedelmällisten päivien metsästykseen – perinteisen aamulämmönmittauksen ja ovulaatioliman tunnistamisen rinnalle – ovat nousseet varmemmat ja helppokäyttöiset ovulaatiotestit. Kotona tehtäviä testejä myydään apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa, ja niitä voi tilata netin kautta.

Suurin mahdollisuus tulla raskaaksi on, jos yhdyntä tapahtuu munasolun irtoamisen aikaan, ja juuri tähän markkinoilla olevien ovulaatiotestien teho perustuu. Aamuvirtsasta raskaustestien tapaan tehtävä testi havaitsee virtsan lutenisoivan hormonin (LH), jonka taso on huipussaan pari päivää ennen ovulaatiota. Paras aika raskauden alkamiselle on päivä positiivisesta testituloksesta. 2–3 vuorokauden kuluttua kohdunsuun lima muuttuu siittiöitä läpäisemättömäksi eikä tärppääminen ole enää mahdollista. On siis parempi olla yhdynnässä liian aikaisin kuin liian myöhään!

 

Tähtäimessä kaksi viivaa

Ovulaatiotestit ennustavat munasolun irtoamista ja otollisinta aikaa hedelmöittymiselle. Lääkäri voi mitata saman LH-tason myös verestä tai tarkistaa munasolun irtoamisen ultraäänellä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Henri Kurunmäki Felicitas-Klinikalta Helsingistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotitestin tekeminen on käytännössä helpointa, ja ohjeiden mukaan käytettyinä testit ovat luotettavia. Erimerkkisten testien käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti, sillä niiden käytössä voi olla pieniä eroja. Periaatteena kuitenkin on, että testi toistetaan muutaman päivän ajan kuukautiskierron puolessa välissä. Tulos saadaan muutamassa minuutissa. Positiivinen tulos, eli testiliuskan kaksi viivaa, tarkoittaa sitä, että munasolu irtoaa 24–36 tunnin kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ketkä ovulaatiotesteistä sitten hyötyvät? Käytetäänkö testejä myös turhaan?

"Testeistä on hyötyä niille, joilla on vaikeuksia raskauden alkuun saamisessa. Jos ongelmana on epäsäännöllinen kuukautiskierto, munasolun irtoaminen voidaan testin avulla tarkistaa. Näissä tapauksissa olisi kokonaistilanteen hoitamiseksi parasta mennä kuitenkin lääkärin vastaanotolle", Henri Kurunmäki sanoo.

Testeistä ei ole haittaa, mutta jos erityisiä ongelmia ei ole tiedossa, niitä ei kannata käyttää ensimmäiseksi raskautta suunniteltaessa. Nykyäänkin raskaaksi voi tulla myös ilman testejä. Testaaminen tuo mukanaan usein stressiä, joka taas on omiaan vaikeuttamaan raskauden alkamista.

Oleellinen ovulaatio

Ovulaatiossa munasarjassa oleva munarakkula puhkeaa ja sen sisällä oleva oleva munasolu vapautuu. Munasolun irtoaminen tapahtuu kierron puolivälissä, keskimäärin 14 vuorokautta ennen seuraavien kuukautisten alkamista. Tapahtuman aikana voi tuntua alavatsan nipistelyä tai toispuoleista jomotusta. Normaalisti irronnut munasolu kulkeutuu munanjohtimeen ja ellei hedelmöittymistä tapahdu, edelleen kohtuonteloon ja poistuu kuukautisina.

Henri Kurunmäen mukaan ovulaatiohäiriöt ilmenevät usein kuukautisten puuttumisena tai kierron epäsäännöllisyytenä. Jos munasolu ei irtoa, hedelmöittymistä ei voi tapahtua.

Ovulaation puuttuminen on yleisin hedelmättömyyden syy naisilla ja ovulaation toteaminen olennainen osa lapsettomuustutkimuksia. Nykyisten hoitojen ansiosta ovulaatiohäiriöitä voidaan onneksi menestyksekkäästi hoitaa. Uusilla lääkehoidoilla saadaan aikaan ovulaatio ja myös raskaus useissa tapauksissa.

 Muista:

  • Munasolu on hedelmöittymiskelpoinen 24 tuntia ovulaation jälkeen. Siittiöt säilyvät hedelmöittymiskykyisinä noin 72 tuntia.
  • Selvitä kuukautiskiertosi pituus ennen ovulaatiotestin tekemistä: testauksen aloituspäivä riippuu kierron pituudesta. Tavanomaisella 28 päivän kierrolla testaaminen aloitetaan 11. päivä. Toista testi suunnilleen samaan aikaan joka päivä.
  • Noin 40 prosentissa tapauksista lapsettomuuden taustalla on ovulaatioon liittyviä ongelmia.

Vauva 02/2009

Lue myös:

» Ovulaatio ja ovulaatiolaskuri

Sisältö jatkuu mainoksen alla