Kuukautiskierron pituus on tavallisesti 28–30 päivää. On normaalia, että se vaihtelee 23 ja 35 vuorokauden välillä. Kuva: iStockphoto.
Kuukautiskierron pituus on tavallisesti 28–30 päivää. On normaalia, että se vaihtelee 23 ja 35 vuorokauden välillä. Kuva: iStockphoto.

Lopetin pillereiden syömisen viisi kuukautta sitten, jonka jälkeen minulla on ollut kolmet kuukautiset.

Aiemmin minulla oli säännöllinen 28 päivän kierto.Kierto on vaihdellut 28 päivästä 32 päivään. Miten osaisin laskea ovulaation ajankohdan, kun kierto on epäsäännöllinen?

Gynekologi Anna-Paula Sariola vastaa:

Kuukautiskierron pituus on tavallisesti 28–30 päivää. On normaalia, että se vaihtelee 23 ja 35 vuorokauden välillä.

Kierto jakaantuu kahteen vaiheeseen: munarakkulan kypsymisvaiheeseen ja keltarauhasen toimintavaiheeseen. Kierron alussa munarakkula kasvaa aivolisäkkeen erittämän, munarakkulaa kypsyttävän hormonin vaikutuksesta. Kun munarakkula on kypsä, se puhkeaa. Munasolun irrotessa tapahtuu ovulaatio. Sen käynnistää aivolisäkkeestä erittyvän hormonin piikkimäinen nousu. Sama hormoni tukee munarakkulan paikalle kehittyvän keltarauhasen toimintaa ja keltarauhashormonin eritystä kahden viikon ajan.

Ovulaatiota ei voi eikä tarvitse tunnistaa päivälleen, sillä sukusolut osaavat odottaa parikin päivää toisiaan hedelmöittyäkseen

Neljän viikon kierrossa munasolu irtoaa kierron puolivälissä eli kahden viikon kuluttua kuukautisten alkamisesta. Kuukautiskierron ensimmäisen vaiheen pituus voi kuitenkin vaihdella. Jälkimmäinen vaihe ovulaation tapahduttua on taas varsin samanmittainen (kaksi viikkoa) kaikissa kierroissa. Yli neljän viikon mittaisessa kierrossa munasolu siis irtoaa vasta kahden viikon jälkeen edellisten kuukautisten alusta lukien.

Viisi kuukautta on lyhyt aika pillereiden lopettamisen jälkeen, joten munasarjojen toiminta voi vielä muuttua säännölliseksi. Pillereiden käytön ei ole todettu viivästyttävän raskauden alkamista. Ovulaatiota ei voi eikä tarvitse tunnistaa päivälleen, sillä sukusolut osaavat odottaa parikin päivää toisiaan hedelmöittyäkseen. Lämpöä ei kannata mitata ilman syytä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla