Raskaustesteillä tutkitaan HCG-hormonin eli raskaushormonin määrää elimistössä. Sen tuotto alkaa pian munasolun hedelmöittymisen jälkeen. Kuva: iStockPhoto.
Raskaustesteillä tutkitaan HCG-hormonin eli raskaushormonin määrää elimistössä. Sen tuotto alkaa pian munasolun hedelmöittymisen jälkeen. Kuva: iStockPhoto.

Milloin testi kannattaisi tehdä, jos kuukautisten alkamisaikaa ei voi arvioida kuukautisista?

Epäilin jokin aikaa sitten olevani raskaana, joten päätin tehdä raskaustestin. Testeissä neuvotaan, että testi  kannattaisi tehdä aikaisintaan silloin, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Ohje ei sopinut minulle, sillä synnytin puoli vuotta sitten, eivätkä kuukautiseni ole vielä alkaneet. Osoittautui, että en ole raskaana, mutta asia jäi mietityttämään. 


Gynekologi Anna-Paula Sariola vastaa:

Raskaustesteillä tutkitaan HCG-hormonin eli raskaushormonin määrää elimistössä. Sen tuotto alkaa pian munasolun hedelmöittymisen jälkeen. Alkuun hormonin määrä on vähäinen, mutta se lisääntyy moninkertaisesti ensimmäisten raskausviikkojen aikana.

Raskaustestit eivät tunnista, jos HCG-hormonia on aivan pieniä määriä. Niiden herkkyys on viritetty sille tasolle, millä HCG-hormonin määrä on silloin, kun kuukautisten pitäisi alkaa. Silloin munasolun irtoamisesta ja hedelmöittymisestä, säännöllisessä 28–30 päivän kierrossa, on kulunut kaksi viikkoa.

Mikäli kuukautiskiertoon ei voi ollenkaan tukeutua ja epäilee raskautta, on aina parasta tehdä testi.

Mikäli kuukautiskiertoon ei voi ollenkaan tukeutua ja epäilee raskautta, on aina parasta tehdä testi. Jos testi on  negatiivinen eikä kuukautisvuoto ala, testi kannattaa uusia viikon kuluttua. Raskauden kestonmäärittämiseksi testiä ei ole tarpeen tehdä päivittäin, sillä raskauden kesto voidaan nykyään määrittää ultraäänitutkimusten avulla alle viikon
tarkkuudella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko kellään käyny silleesti, että menkat on ollu 2 kertaa saman kuun aikana ja seuraavassa kuukaudessa tullu vaan 1 kerran (1päivän kestäny)?

negatiivinen testi labrasta n. 2 viikkoa sitten. Raskausoireita silti. Kovia kipuja munasarjoissa.  Huomenna gynen aika ja ultraus. En kyllä usko raskauteen, vaikka kovasti haluaisin

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla