Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Kiloilla on yllättävän suuri vaikutus hedelmällisyyteen. Pienikin muutos auttaa.

Ylipaino

Ylipainoon liittyvä metabolinen eli aineenvaihdunnallinen häiriötila heikentää hedelmöittymistä selvästi. Esimerkiksi lapsettomuushoitoja ei yleensä aloiteta ennen kuin on kokeiltu, auttaako jo pelkkä painon pudottaminen naista tulemaan raskaaksi.

Ylipaino heikentää myös miehen hedelmällisyyttä.

Pudotettujen kilojen määrä ei ole niin ratkaiseva, usein riittää, että paino on lähtenyt laskusuuntaan ja aineenvaihdunnallinen epätasapaino korjaantuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painoaan pudottaneista puolet tulee spontaanisti raskaaksi noin kolmen kuukauden kuluessa, jos muita hedelmällisyyteen vaikuttavia häiriöitä ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alipaino

Merkittävän ylipainon lisäksi myös selvä alipainoisuus heikentää hedelmällisyyttä. Kyse on samasta asiasta kuin ylipainonkin kohdalla: ravintofysiologisesta epätasapainosta. Alipaino vaikuttaa haitallisesti muun muassa kuukautiskiertoa säätelevien hormonien tasapainoon.

Myös kovatahtinen kestävyysurheilu vaikuttaa hedelmällisyyteen. Kovaa treenaavan maratoonarin tai fitness-urheilijan kroppa on kovilla ja elimistössä vallitsee jatkuva fysiologinen stressi.

Kun paino lähtee nousuun ja tasapaino palautuu, raskauskin usein alkaa. Jo 1½–2 kilon painonlisäys voi korjata tilanteen. Kuten ylipainon myös alipainon kohdalla ratkaiseva tekijä eivät ole kilot vaan oikea suunta. Kroppa on viisas: kun se tajuaa, että ruokaa on saatavilla riittävästi, se antaa raskaudelle luvan alkaa.

Asiantuntija: Hedelmällisyysneuvolan lääkäri Tarja Olkinuora, Felicitas

Sisältö jatkuu mainoksen alla