Miten helposti voi tulla raskaaksi, kun toinen munanjohdin on poistettu?

Miten helposti voi tulla raskaaksi, kun toinen munanjohdin on poistettu? Tuntuu, että aikaa vain kuluu, eikä mitään tapahdu. Mikä avuksi?

Lapsettomuuslääkäri Aila Tiitinen: Arvioidaan, että jopa 15 prosenttia kaikista pareista kärsii jossakin elämänsä vaiheessa ongelmista tulla raskaaksi. Tällä tarkoitetaan, että raskaus ei ala vuoden kuluessa siitä, kun ehkäisy on jätetty pois. Mikäli pari haluaa, voidaan tuossa vaiheessa käynnistää tutkimukset.

Lapsettomuustutkimusten tavoitteena on selvittää, irtoaako munasolu normaalisti, onko kohtu terve, ovatko munanjohtimet avoimet ja onko siemennesteen laatu riittävä. Tavallisimpia naisen lapsettomuuden syitä ovat munarakkulan kypsymishäiriöt eli ovulaatiohäiriöt (30–40 %), munanjohdinvauriot (10?20 %) ja endometrioosi (10–20 %). Harvinaisempia ovat kohtuperäiset viat ja seksuaalihäiriöt. Aina syytä ei tutkimuksissa löydy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Munanjohdinvauriot aiheuttavat ongelmia raskaaksi tulossa. Munanjohtimet voivat olla joko kokonaan tukossa tai niitä ympäröivät kiinnikkeet haittaavat munasolun kulkua. Tärkein syy munanjohtimen tukokselle on tulehduksen jälkitila. Myös lantion alueen leikkaukset tai endometrioosi voivat aiheuttaa kiinnikkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsettomuustutkimusten yhteydessä selvitetään munanjohtimien aukiolo. Emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus selvittää kohdun ja munasarjojen rakennetta sekä toimintaa. Tavallisessa ultraäänitutkimuksessa ei nähdä munanjohtimia. Ne voidaan erottaa vain, jos munanjohdin on loppupäästään tukossa, ja se on laajentunut ja kerännyt sisälle nestettä. Tällöin puhutaan ns. hydrosalpinxista tai sactosalpinxista. Ultraäänitutkimusta voidaan kuitenkin käyttää, jos tutkimuksen yhteydessä ruiskutetaan kohtuun ilma-vesiseosta. Siten voidaan arvioida kohtuontelon säännöllisyys ja varmistaa myös munanjohtimien aukiolo. Tutkimusta kutsutaan nimellä HSSG, hysterosalpingosonografia. Se on korvannut aiemman röntgentutkimuksen, jossa läpivalaisun yhteydessä ruiskutettiin varjoainetta kohtuonteloon. Vatsaontelon tähystys (laparoskopia) tehdään, jos epäillään endometrioosia tai tulehduksen jälkitilaa tai jos naiselle on aiemmin tehty alavatsan leikkauksia.

Et kerro, miksi sinulta on aiemmin poistettu toinen munanjohdin. Tavallisin syy tähän on kohdun ulkopuolinen raskaus, silloin raskaus on sijainnut munanjohtimen sisässä. Jos toinen munanjohdin on avoin, on raskauden alkaminen täysin mahdollista. Tämä edellyttää, että jäljellä oleva munanjohdin on avoin ja toimii normaalisti. Luonnollisesti edellytyksenä on myös, että munasolu irtoaa säännöllisesti ja siittiöiden hedelmöityskyky on hyvä. Sinun kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin, jotta tilannetta voidaan selvittää. Mukaan kannattaa ottaa tiedot aiemmin tehdystä leikkauksesta.

Vauva 10/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla