Ylilääkäri Anne-Maria Suikkari vastaa kysymyksiin miehestä johtuvasta lapsettomuudesta.

Mistä miehestä johtuvassa lapsettomuudessa on kyse?

Lapsettomuus johtuu miehestä yhtä usein kuin naisesta. Lapsettomuudessa on miehen kohdalla kyse erilaisista siittiötuotannon häiriöistä: se voi olla heikentynyttä tai puuttua kokonaan, siittiöiden rakenne voi olla poikkeava tai siittiöt voivat liikkua huonosti. Häiriö voi olla synnynnäinen tai tilapäinen.

Mikä voi heikentää siemennesteen laatua?

Tavallisia syitä ovat jokin pitkäaikaislääkitys sekä haluttomuuden ja erektiohäiriöiden käyttöön tarkoitetut testosteronivalmisteet. Anabolisten steroidien käyttö on valitettavasti yleistynyt, ja nämä aineet lamauttavat kivesten siittiötuotantoa.

Laskeutumattomat kivekset ovat yksi yleisimmistä synnynnäisistä syistä, jotka heikentävät ­siittiötuotantoa, sillä siittiöiden tuotanto onnistuu vain ruumiinlämpöä alemmassa lämmössä.

Muita syitä siemennesteen heikkoon laatuun ovat muun muassa kiveslaskimon suonikohjut ja aiemmin sairastettu sukuelinten sairaus, esimerkiksi klamydia.

Lähes puolessa tapauksista siemennestevian syytä ei saada selville. Suuressa osassa tällaisista tapauksista on taustalla todennäköisesti geneettinen syy, jota ei vielä tunneta.

Jos syytä ei saada selville, voiko pari saada lapsen?

Kyllä. Kaikkia hedelmöityshoitoja voidaan käyttää, vaikka miehen siemennestevian syytä ei tiedettäisi. Esimerkiksi koeputkihedelmöitys voi toimia myös diagnostiikan apuna, ja sen avulla voidaan saada tietoa taustalla olevasta syystä. Selittämättömissä tapauksissa hyvä puoli on, että raskaus saattaa onnistua spontaanistikin.

Vaikuttaako ikä miehen hedelmällisyyteen?

Kyllä myös miehen ikä vaikuttaa, joskin vähemmän kuin naisella ja vasta vanhemmalla iällä. Iän myötä siemennesteen tilavuus pienenee ja siittiöiden liikkuvuus ja rakenne heikkenevät. Jos mies on yli 40-vuotias, raskauden alkamiseen tarvittava aika pitenee riippumatta naisen iästä. Kuitenkin mies tuottaa siittiöitä pitkälle vanhuuteen ja hedelmällisyys voi jatkua vaikka 70 ikävuoteen saakka.

Millaista on hyvä siemenneste?

Siittiöitä on oltava riittävästi. Normaalin siittiötiheyden alarajana pidetään 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Raskauden mahdollisuus on sitä parempi, mitä enemmän siittiöitä on, aina 40 miljoonaan per millilitra asti. Tätä suuremmilla tiheyksillä hedelmöittymisen todennäköisyys ei enää kasva.

Siittiöiden on myös kyettävä liikkumaan hyvin, jotta ne pystyvät kulkemaan kohdunkaulan liman läpi ja kohdun kautta munanjohtimeen, jossa hedelmöittyminen ­tapahtuu. Jos vajaa kolmasosa siittiöistä liikkuu hyvin, siemenneste on normaalitasolla.

Siittiöiden rakennekin vaikuttaa: siemenneste on normaalin rajoissa, kun vähintään neljä prosenttia siittiöistä on normaalin muotoisia.

Tutkitaanko siemenneste aina, kun pari tulee lapsettomuustutkimuksiin? Miten?

Kyllä. Siemennesteanalyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja parin ensimmäinen tutkimus. Silti myös nainen täytyy tutkia, sillä lapsettomuuden syitä voi löytyä molemmista.

Mies antaa siemennestenäytteen masturboimalla purkkiin klinikan näytteenottohuoneessa. Siemenneste tutkitaan välittömästi laboratoriossa. Jos tulos on normaali, lisätutkimuksia ei miehelle yleensä tarvitse tehdä. Muussa tapauksessa jatkotutkimukset ovat aiheellisia.

Kertooko siemennesteanalyysin tulos raskauden mahdollisuuden?

Siemennestenäytteen perusteella voidaan vain arvioida hedelmöittämiskyvyn todennäköisyyttä. Vaikka miehen siemennesteen ominaisuudet jäisivät viitearvojen alapuolelle, se ei välttämättä tarkoita, että hän olisi hedelmätön. Toisaalta hedelmällisyys ei ole taattu, vaikka siemenneste olisi viitearvojen sisällä.­

Naisen hedelmällisyys vaikuttaa oleellisesti raskauden mahdollisuuteen. Hyvin hedelmällinen nainen tulee helpommin raskaaksi heikommallakin siemennesteellä.

On myös muistettava, että siemenneste vaihtelee hyvin paljon samallakin miehellä eri aikoina. Yhden heikon tuloksen perusteella ei pidä tehdä hoitopäätöksiä. Jos siittiöitä on vähän tai ne liikkuvat heikosti, tutkitaan toinen näyte 2–3 kuukauden kuluttua. Siinä ajassa siittiöt ehtivät kehittyä esiasteista kypsiksi.

Miehet haluavat usein tietää, aiheuttaako runsas epänormaalien siittiöiden määrä poikkeavuutta lapseen. Ei aiheuta.

Voiko heikkoa siittiötuotantoa korjata?

Aikuisen miehen kohdalla voidaan tehdä hyvin vähän siittiötuotannon lisäämiseksi – ellei ongelma sitten johdu jonkin lääkkeen käytöstä tai sairaudesta, kuten diabeteksesta, jonka voi saada parempaan hoitotasapainoon. Jos siemennestevika johtuu esimerkiksi testosteronivalmisteesta ja mies lopettaa sen käytön, kuluu vähintään kolme kuukautta, että siittiötuotanto palautuu. Anabolisten steroidien käytön lopettamisen jälkeen siittiömuodostus elpyy usein vuoden sisällä – ei kuitenkaan aina, joskus muutokset ovat pysyviä.

Miten miehestä johtuvaa lapsettomuutta hoidetaan?

Hoitomuotoja on lukuisia, ja niitä valittaessa arvioidaan parin yhteinen lapsettomuuden aste ja sperman laatu. Huomioon otetaan naisen ikä ja sairaudet, lapsettomuuden kesto ja parin omat toiveet. Kaikki eivät esimerkiksi halua heti tehokkainta hoitoa.

Jos miehellä on lievä spermavika, hoidot aloitetaan inseminaatiolla, eli ruiskuttamalla pestyjä siittiöitä kohtuun ovulaation aikaan. Tähän voidaan tarvittaessa yhdistää naisen hormonihoito.

Jos siittiöitä on vähän, valitaan koeputkihedelmöitys, jossa munasolut hedelmöitetään laboratoriossa kumppanin siittiöillä. Hedelmöitys voidaan tehdä maljassa tai mikroinjektion avulla, jolloin yksi ainoa siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään ohuella lasineulalla.

Jos omia siittiöitä ei löydy tai hoito niillä ei onnistu, voidaan käyttää luovutettuja siittiöitä.

Mitä suomalaiselle siemennesteelle on tapahtunut?

Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa ylpeiltiin maailman parhaalla siemennesteellä. Viime vuosina laatu on laskenut samalla tasolle kuin muuallakin Länsi-Euroopassa. Mitä nuoremmasta ikäluokasta on kyse, sitä huonompaa on siemenneste.

Hyvä uutinen on se, että yleinen sperman laadun laskeminen näyttää nyt pysähtyneen länsimaissa. Suomen tilanteesta ei vielä ole tietoa.

Nyt tutkitaan kovasti sitä, mikä länsimaisessa elämäntavassa on sellaista, että se heikentää sperman laatua. Selviä vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin ympäristömyrkyt ja äidin tupakointi, joka heikentää pojan sperman laatua. Ympäristön myrkyttämistä ja kemikaalien käyttöä pitäisi vähentää ja odottavien äitien ymmärtää välttää tupakointia.

Asiantuntija: toimitusjohtaja, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari, Väestöliiton lapsettomuusklinikka

Juttu on julkaistu alun perin Vauva-lehdessä 7/2013.

Vauvakuume saattaa iskeä yhtäkkiä ja täysin yllättävässä tilanteessa, Hannele Lampela kirjoittaa. Oireet vain vahvistuvat, jos raskaus ei ota heti alkaakseen.

Miksi ihmeessä jotkut haluavat hankkia lapsia? Ne sotkevat, pitävät meteliä ja pilaavat lomarauhan. Maksavatkin tilastojen mukaan 18 vuodessa järkyttävät 130 000 euroa kappale ja ovat täynnä vaatimuksia, kinastelua ja soppatahroja.

Niinpä niin. Kun vanhemmuutta katsoo ulkopuolelta, haavetta äitiydestä onkin vaikeaa selittää järkisyillä. Se kuuluu sydämen asioihin. Tai oikeastaan olemme tässä(kin) asiassa hormonien armoilla.

– Kaikki tunteet ovat enemmän tai vähemmän hormonaalisia, ja on tutkittu, että myös vauvakuume on ainakin osittain hormonien aiheuttamaa, Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoo.

Rotkirchin mukaan yksi tyypillisimmistä kuumeilijoista on kolmeakymmentä ikävuotta lähestyvä nainen, jonka elämässä lapsi olisi mahdollinen, mutta joka on päättänyt odottaa vielä muutaman vuoden.

Istuin työpalaverissa, kun minut yhtäkkiä valtasi vahva mielikuva, jossa nostin lapsen syliini.

Tunnistan välittömästi itseni. Noin viisi vuotta sitten olin työlleni omistautunut 29-vuotias. Istuin pahaa-aavistamattomana palaverissa, kun minut yhtäkkiä valtasi mielikuva, jossa nostin lapsen syliini. Tunne oli vahva ja fyysinen, ja se yllätti minut täysin.

Olimme päättäneet mieheni kanssa lykätä lasten hankkimista vielä muutaman vuoden, sillä halusin keskittyä uraan ja rahaakin olisi ollut hyvä olla enemmän. Mutta kesken palaverin yllättänyt mielikuva lapsesta ei jättänyt minua rauhaan, ja lopulta huomasin googlaavani ilta toisensa jälkeen raskausoireita, ovulaatioajankohtaa ja sopivia nimiä lapsellemme.

Lisäksi fyysiset tuntemukset lisääntyivät, ja tunne sylin tyhjyydestä yllätti useamman kerran päivässä.

Kyllä vain, olin sairastunut vauvakuumeeseen.

Vauvakuumeesta puhutaan usein kevyesti ja vitsaillen, mutta Rotkirchin mukaan se on ihan todellinen, olemassa oleva ilmiö. Väestöliitto määrittelee sen vahvaksi kaipuuksi saada oma lapsi. Vahvimmillaan se voi aiheuttaa suurta surua, joka vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti.

– Skaala alkaa kevyestä vaiheesta, jolloin esimerkiksi ajatellaan paljon vauvoja ja hypistellään pieniä vaatteita. Tämän jälkeen seuraavat päivä-unet – unelmoidaan omasta vauvasta, pohditaan millaista elämä lapsen kanssa olisi ja kuvitellaan, millaista häntä olisi pitää sylissä, Anna Rotkirch kuvailee.

Lopulta oireet voivat olla fyysisiä, kuten rintojen nipistelyä ja tuntemuksia kohdussa. Tai sitä tyhjää syliä.

– Osa naisista on kuvaillut, että heidän kohtunsa ikään kuin ”huutaa tyhjyyttään”. Myös miehet voivat kokea vauvakuumetta. He kuvailevat sitä osin myös fyysisenä kaipuuna, mutta eivät osaa yksilöidä, missä kohti kehoa tunne sijaitsee. Naiset sen sijaan kertovat usein oireista juuri kohdussa ja rinnoissa.

Olin hiipivästä vauvakuumeesta ymmälläni. Toisaalta halusin odottaa vielä hetken, mutta sitten taas huomasin huokaavani aina vauvan nähdessäni ja pohtivani, miltä se oma näyttäisi.

Mieheni ei ollut alkuun laisinkaan innostunut ajatuksesta – olihan mukavaa nauttia vapaudesta, matkustella ja tehdä, mitä mieli teki. Vauvakuume on kuitenkin tarttuvaa, ainakin, jos sitä tartuttaa tahallaan. Aina sopivin väliajoin kiinnitin mieheni huomion pieniin lapsiin ja puhuin sulosanoin siitä, millaista elämä vauvan kanssa voisi olla.

Miehen mielestä lapsi sai luvan ”tulla kun on tullakseen”. Minä aloin yrittää tosissani heti.

Lopulta mieskin oli sitä mieltä, että lapsi saa luvan”tulla kun on tullakseen”. Tai näin miehen mielestä. Minä aloin yrittää tosissani heti.

Ensimmäiset kuukaudet laskeskelin itsevarmasti sopivia ajankohtia tulla raskaaksi, tarkkailin kehoani jatkuvasti ja olin aivan varma, että nyt lykästi – hyvin tyytyväisenä panin merkille nipistykset rinnoissa, yllättävät lakritsinhimot ja lievät pahoinvointikohtaukset. Kerran olin jopa niin varma raskaudesta, että oksensin kesken työpäivän.

Kerta toisensa jälkeen suuntasin onnesta vihellellen vessaan tikkupissalle, mutta sain vastaukseksi aina vain tylyn viivan – ei raskaana, mitä sinä nainen oikein kuvittelet.

En koskaan uskonut kerrasta, vaan tarkistin tuloksen paikkansapitävyyden vielä kahdella tai kolmellakin testillä, olivathan oireet ihan selvät! Mutta negatiivista tulosta seurasivat poikkeuksetta kuukautiset ja pettymyksen tuoma ontto olo vatsanpohjassa.

Kun yritystä oli takana vuosi, minuun iski epätoivo ja olin varma, että en koskaan saisi vauvaa ilman raskaita lapsettomuushoitoja.

Olin pitkään tiennyt sairastavani PCO-syndroomaa eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymää. Se on hormonihäiriö, joka aiheuttaa muun muassa pitkittyneitä tai poisjääneitä kuukautisia, hirsutismia eli liikakarvoitusta, keskivartalolihavuutta, aknea ja diabetesta.

PCO vaikeuttaa lastensaantia, mutta koska tarkoituksenamme oli yrittää ensin luomusti, emme suunnanneet heti lääkäriin. Omat oireeni rajoittuivat pitkään kiertoon ja epäsäännöllisiin iho-ongelmiin, joten naiivisti uskoin, että kulkisin hyvin pian kaupungilla lastenrattaita työnnellen.

Kun sitten viimein vuoden yrityksen jälkeen suuntasin lääkärin vastaanotolle, hänen tuomionsa oli tyly – tutkimuksissa selvisi, että ovulaatiota ei tapahtunut lainkaan tai se tapahtui hyvin harvoin.

Sain hoidoksi Clomifen-lääkityksen, jonka tehtävä on auttaa munasolua irtoamaan.

Lääkärikäynnin jälkeen itkeä tihrustin kahvilassa kaakaomuki edessä. Huolestunut mies silitti selkääni ja yritti lohduttaa, mutta minä tunsin oloni naurettavaksi – tiesin, että sairastan monirakkulatautia ja minua oli varoiteltu, että lasten saaminen ei välttämättä olisi helppoa.

Mitä ihmettä olin oikein kuvitellut? Miksi en heti kättelyssä ollut mennyt tutkimuksiin?

Lääkäri oli kuitenkin luottavainen hoitoon ja sanoi uskovansa, että pieni ihmeemme oli vain muutaman pienen pillerin päässä sylistäni.

Alkoi Kunnon Yrittäminen. Äkkiseltään ajatus vilkkaasta seksielämästä höystettynä toiveella maailman suurimmasta lahjasta on todella houkuttava. Muutaman kuukauden jälkeen totuus kuitenkin iski vasten kasvoja.

Aikataulutettu seksi vie touhusta hauskuuden. On pakko syttyä, vaikka väsyttäisi tai ärsyttäisi. On selvää, että intohimo ei tykkää lukujärjestyksistä.

Välillä myös huomasin pidättäytyväni tulenaroista keskustelunaiheista, jotta mahdollinen välienselvittely ei pilaisi seksiaikataulua.

Kaiken kukkuraksi pillerit eivät näyttäneet tehoavan. Olin ollut luottavainen ja uskonut lääkärin tavoin Clomifenien tepsivän muutamassa kuukaudessa, mutta optimismini sai jälleen kolauksen.

Negatiivinen raskaustesti toisensa jälkeen lensi roskakoriin, ja mieleeni alkoi hiipiä pelko.

Negatiivinen raskaustesti toisensa jälkeen lensi roskakoriin, ja mieleeni alkoi hiipiä pelko: joutuisimme läpikäymään myös raskaampia hoitoja, eikä tuloksena välttämättä olisi koskaan sitä omaa, pientä nyyttiä.

Vaikka yrittäminen jo ahdisti, vauvakuume ei helpottanut. Tilannetta ei parantanut se, että ystävilleni syntyi vauva toisensa jälkeen ja Facebook täyttyi onnellisista uutisista. Tuntui, että jokainen raskausuutinen oli sodanjulistus minua vastaan.

Myös sukulaiset utelivat jokaisella tapaamiskerralla, milloin me aiomme hankkia lapsia. Se oli uuvuttavaa.

Vaikka halusin lasta, en halunnut enää yrittämällä yrittää, ja mies oli samaa mieltä – pitäisimme pienen tauon ja tapaisimme sen jälkeen lääkärin uudestaan.

Kun lopetimme totisen yrittämisen, seksielämään palasi hauskuus, ja olin rennompi, levänneempi ja hyväntuulisempi. Toki edelleen ajatus omasta pienestä kolkutteli säännöllisesti takaraivossa, mutta yritin pitää pakkomielteeni aisoissa ja keskittyä muihin asioihin.

Seuraavassa kuussa keho lähetti tuttuja signaaleja – palelsi, alavatsaa nipisteli, pissatti jatkuvasti ja ruokahalu oli valtava. Ohitin jokaisen oireen olankohautuksella. ”Niin varmaan, senkin huijari”, sanoin keholleni ja jatkoin elämääni merkeistä huolimatta.

Sinä aamuna, kun kuukautisten piti alkaa, olin armottoman väsynyt. Olin ystävieni kanssa palaamasta lomamatkalta, ja lentokoneessa torkahtelin muutaman sekunnin välein. En silti halunnut edes kuvitella, että olisin raskaana, olin pettynyt niin monta kertaa aiemmin.

Seuraavana aamuna hain lähiapteekista raskaustestin, ensimmäistä kertaa vain yhden.

Seuraavana aamuna kotona ajattelin kuitenkin, että tarkistan asian. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Hain lähiapteekista raskaustestin, ensimmäistä kertaa vain yhden, ja sulkeuduin vessaan tuhahdellen. Olin ihan varma tuloksesta, joten kaikki tämä tuntui turhuudelta.

Vetäisin sinisen korkin pois testin päältä ja heitin ohjeet heti roskiin – osasinhan ne jo ulkoa. Istuin pöntölle, pissasin tikkuun, pesin käteni ja jäin odottamaan testiajan päättymistä puhelintani selaillen.

Kun minuutit olivat kuluneet, vilkaisin tikkua nopeasti ennen sen roskiin heittämistä.

Testiviivan viereen oli ilmestynyt toinen, hyvin haalea viiva. Minusta tulisi äiti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Jos epäilet kroppasi toiminnassa häiriötä ja olet nainen, sinulla on mistä valita. Esittelemme vaihtoehdoista yhden, PCOS:n.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS on yleisin hormonaalinen häiriö hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Joidenkin arvioiden mukaan se saattaa olla jopa yhdellä viidestä naisesta. Se on siten jopa yleisempi kuin endometrioosi.

PCOS on hormonaalinen ja metabolinen oireyhtymä, jonka oireet ovat vaihtelevia ja joskus melko huomaamattomia. Moni potee oireyhtymään tietämättään. Australialaistutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia PCOS-naisista voi jäädä ilman diagnoosia.

Alttius oireyhtymälle on periytyvä ja syntyy ilmeisesti jo sikiövaiheessa. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, mitkä tekijät lopulta vaikuttavat oireyhtymän puhkeamiseen.

Miten PCOS oirehtii?

PCOS-naisilla on miessukuhormonin liikatuotannosta johtuvaa liiallista karvankasvua, kuukautiskierron häiriöitä ja poikkeava munasarjojen rakenne. Diagnoosi voidaan antaa, kun vähintään kaksi näistä kriteereistä täyttyy.

Oireyhtymästä kärsivillä naisilla on taipumus akneen ja ylipainoon, erityisesti keskivartalolihavuuteen. Oireyhtymää diagnosoidaan kuitenkin myös hoikilla naisilla. Monilla on tavallista pidempi kuukautiskierto, vähintään 35 päivää, tai kuukautiset voivat puuttua kokonaan.

PCOS-oireyhtymää potevilla naisilla on kohonnut riski sairastua moniin sairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen, astmaan, laskimotukoksiin ja kohtusyöpään.

Uusimmissa tutkimuksissa on osoitettu, että oireyhtymällä on yhteys myös ahdistuneisuuteen ja masennukseen.

Millaisia seurauksia sillä on hedelmällisyyteen?

PCOS aiheuttaa lapsettomuutta. Oireyhtymä havaitaan usein siinä vaiheessa, kun nainen hakeutuu lapsettomuushoitoihin.

Oireyhtymään liittyvä hormonaalinen häiriö estää monilla naisilla munarakkuloiden kypsymisen, minkä seurauksena ovulaatiota ei tapahdu. Näin ei ole kuitenkaan aina: joillakin naisilla ovulaatiot tulevat normaalisti munasarjojen poikkeavasta rakenteesta huolimatta, ja silloin lapsettomuusongelmaakaan ei yleensä ole.

PCOS ei ole lapsettomuustuomio. Jos nainen hakeutuu lapsettomuushoitoihin, onnistumismahdollisuus niissä on hyvä. Myös tilastojen mukaan oireyhtymää sairastavilla naisilla on yhtä usein kuin muilla naisilla vähintään yksi lapsi.  

Miten PCOS vaikuttaa raskauteen?

Oireyhtymän vaikutuksia raskauden kulkuun on tutkittu toistaiseksi melko vähän. Tähän mennessä tiedetään varmasti ainakin se, että PCOS altistaa raskausdiabetekselle. Lisäksi näyttää siltä, että PCOS-naisilla on muita useammin myös raskausmyrkytyksiä ja kohonnutta verenpainetta raskauden aikana.

PCOS-naiset synnyttävät tutkimusten mukaan muita useammin sektiolla. Oireyhtymään voi liittyä myös ennenaikaisen synnytyksen ja vauvan pienipainoisuuden riski. Monet raskaudenaikaisen komplikaatiot voivat kuitenkin liittyä myös ylipainoon, joka on PCOS:ää potevilla naisilla muita yleisempää.

Osa tutkimuksista viittaa siihen, että PCOS lisäisi myös keskenmenon riskiä. Mahdollinen syy tähän on se, että oireyhtymä vaikuttaa kohdun limakalvon rakenteeseen.

Miten oireita voi hoitaa?

Oireyhtymän terveysriskien kannalta parasta mitä voi tehdä itse, on yrittää pysyä mahdollisimman normaalipainoisena. Ylipainon välttäminen vähentää myös lapsettomuusriskiä: jos naisella on runsaasti ylipainoa, vain 3–5 kilonkin painonpudotus voi riittää palauttamaan ovulaatiot.

Painohallinta lisää myös lapsettomuushoitojen onnistumisen todennäköisyyttä ja vähentää riskiä ongelmiin raskaudessa. Myös tupakoinnin lopettaminen auttaa.

PCOS:ään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan lievittää myös lääkkeillä. Yhdistelmäehkäisypillereistä on monille naisille apua, koska ne tasaavat miessukuhormonin vaikutuksia. Apua voi saada myös metformiinista, jota käytetään myös diabeteksen hoitoon. PCOS-naiset voivat hyötyä myös vitamiininkaltaisesta inositolista.

Asiantuntijana dosentti, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Piltonen. Hän vetää Oulun yliopistollisen sairaalan tutkimusryhmää, joka keskittyy PCOS:ään ja sen hoitomuotoihin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.