Ylilääkäri Anne-Maria Suikkari vastaa kysymyksiin miehestä johtuvasta lapsettomuudesta.

Mistä miehestä johtuvassa lapsettomuudessa on kyse?

Lapsettomuus johtuu miehestä yhtä usein kuin naisesta. Lapsettomuudessa on miehen kohdalla kyse erilaisista siittiötuotannon häiriöistä: se voi olla heikentynyttä tai puuttua kokonaan, siittiöiden rakenne voi olla poikkeava tai siittiöt voivat liikkua huonosti. Häiriö voi olla synnynnäinen tai tilapäinen.

Mikä voi heikentää siemennesteen laatua?

Tavallisia syitä ovat jokin pitkäaikaislääkitys sekä haluttomuuden ja erektiohäiriöiden käyttöön tarkoitetut testosteronivalmisteet. Anabolisten steroidien käyttö on valitettavasti yleistynyt, ja nämä aineet lamauttavat kivesten siittiötuotantoa.

Laskeutumattomat kivekset ovat yksi yleisimmistä synnynnäisistä syistä, jotka heikentävät ­siittiötuotantoa, sillä siittiöiden tuotanto onnistuu vain ruumiinlämpöä alemmassa lämmössä.

Muita syitä siemennesteen heikkoon laatuun ovat muun muassa kiveslaskimon suonikohjut ja aiemmin sairastettu sukuelinten sairaus, esimerkiksi klamydia.

Lähes puolessa tapauksista siemennestevian syytä ei saada selville. Suuressa osassa tällaisista tapauksista on taustalla todennäköisesti geneettinen syy, jota ei vielä tunneta.

Jos syytä ei saada selville, voiko pari saada lapsen?

Kyllä. Kaikkia hedelmöityshoitoja voidaan käyttää, vaikka miehen siemennestevian syytä ei tiedettäisi. Esimerkiksi koeputkihedelmöitys voi toimia myös diagnostiikan apuna, ja sen avulla voidaan saada tietoa taustalla olevasta syystä. Selittämättömissä tapauksissa hyvä puoli on, että raskaus saattaa onnistua spontaanistikin.

Vaikuttaako ikä miehen hedelmällisyyteen?

Kyllä myös miehen ikä vaikuttaa, joskin vähemmän kuin naisella ja vasta vanhemmalla iällä. Iän myötä siemennesteen tilavuus pienenee ja siittiöiden liikkuvuus ja rakenne heikkenevät. Jos mies on yli 40-vuotias, raskauden alkamiseen tarvittava aika pitenee riippumatta naisen iästä. Kuitenkin mies tuottaa siittiöitä pitkälle vanhuuteen ja hedelmällisyys voi jatkua vaikka 70 ikävuoteen saakka.

Millaista on hyvä siemenneste?

Siittiöitä on oltava riittävästi. Normaalin siittiötiheyden alarajana pidetään 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Raskauden mahdollisuus on sitä parempi, mitä enemmän siittiöitä on, aina 40 miljoonaan per millilitra asti. Tätä suuremmilla tiheyksillä hedelmöittymisen todennäköisyys ei enää kasva.

Siittiöiden on myös kyettävä liikkumaan hyvin, jotta ne pystyvät kulkemaan kohdunkaulan liman läpi ja kohdun kautta munanjohtimeen, jossa hedelmöittyminen ­tapahtuu. Jos vajaa kolmasosa siittiöistä liikkuu hyvin, siemenneste on normaalitasolla.

Siittiöiden rakennekin vaikuttaa: siemenneste on normaalin rajoissa, kun vähintään neljä prosenttia siittiöistä on normaalin muotoisia.

Tutkitaanko siemenneste aina, kun pari tulee lapsettomuustutkimuksiin? Miten?

Kyllä. Siemennesteanalyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja parin ensimmäinen tutkimus. Silti myös nainen täytyy tutkia, sillä lapsettomuuden syitä voi löytyä molemmista.

Mies antaa siemennestenäytteen masturboimalla purkkiin klinikan näytteenottohuoneessa. Siemenneste tutkitaan välittömästi laboratoriossa. Jos tulos on normaali, lisätutkimuksia ei miehelle yleensä tarvitse tehdä. Muussa tapauksessa jatkotutkimukset ovat aiheellisia.

Kertooko siemennesteanalyysin tulos raskauden mahdollisuuden?

Siemennestenäytteen perusteella voidaan vain arvioida hedelmöittämiskyvyn todennäköisyyttä. Vaikka miehen siemennesteen ominaisuudet jäisivät viitearvojen alapuolelle, se ei välttämättä tarkoita, että hän olisi hedelmätön. Toisaalta hedelmällisyys ei ole taattu, vaikka siemenneste olisi viitearvojen sisällä.­

Naisen hedelmällisyys vaikuttaa oleellisesti raskauden mahdollisuuteen. Hyvin hedelmällinen nainen tulee helpommin raskaaksi heikommallakin siemennesteellä.

On myös muistettava, että siemenneste vaihtelee hyvin paljon samallakin miehellä eri aikoina. Yhden heikon tuloksen perusteella ei pidä tehdä hoitopäätöksiä. Jos siittiöitä on vähän tai ne liikkuvat heikosti, tutkitaan toinen näyte 2–3 kuukauden kuluttua. Siinä ajassa siittiöt ehtivät kehittyä esiasteista kypsiksi.

Miehet haluavat usein tietää, aiheuttaako runsas epänormaalien siittiöiden määrä poikkeavuutta lapseen. Ei aiheuta.

Voiko heikkoa siittiötuotantoa korjata?

Aikuisen miehen kohdalla voidaan tehdä hyvin vähän siittiötuotannon lisäämiseksi – ellei ongelma sitten johdu jonkin lääkkeen käytöstä tai sairaudesta, kuten diabeteksesta, jonka voi saada parempaan hoitotasapainoon. Jos siemennestevika johtuu esimerkiksi testosteronivalmisteesta ja mies lopettaa sen käytön, kuluu vähintään kolme kuukautta, että siittiötuotanto palautuu. Anabolisten steroidien käytön lopettamisen jälkeen siittiömuodostus elpyy usein vuoden sisällä – ei kuitenkaan aina, joskus muutokset ovat pysyviä.

Miten miehestä johtuvaa lapsettomuutta hoidetaan?

Hoitomuotoja on lukuisia, ja niitä valittaessa arvioidaan parin yhteinen lapsettomuuden aste ja sperman laatu. Huomioon otetaan naisen ikä ja sairaudet, lapsettomuuden kesto ja parin omat toiveet. Kaikki eivät esimerkiksi halua heti tehokkainta hoitoa.

Jos miehellä on lievä spermavika, hoidot aloitetaan inseminaatiolla, eli ruiskuttamalla pestyjä siittiöitä kohtuun ovulaation aikaan. Tähän voidaan tarvittaessa yhdistää naisen hormonihoito.

Jos siittiöitä on vähän, valitaan koeputkihedelmöitys, jossa munasolut hedelmöitetään laboratoriossa kumppanin siittiöillä. Hedelmöitys voidaan tehdä maljassa tai mikroinjektion avulla, jolloin yksi ainoa siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään ohuella lasineulalla.

Jos omia siittiöitä ei löydy tai hoito niillä ei onnistu, voidaan käyttää luovutettuja siittiöitä.

Mitä suomalaiselle siemennesteelle on tapahtunut?

Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa ylpeiltiin maailman parhaalla siemennesteellä. Viime vuosina laatu on laskenut samalla tasolle kuin muuallakin Länsi-Euroopassa. Mitä nuoremmasta ikäluokasta on kyse, sitä huonompaa on siemenneste.

Hyvä uutinen on se, että yleinen sperman laadun laskeminen näyttää nyt pysähtyneen länsimaissa. Suomen tilanteesta ei vielä ole tietoa.

Nyt tutkitaan kovasti sitä, mikä länsimaisessa elämäntavassa on sellaista, että se heikentää sperman laatua. Selviä vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin ympäristömyrkyt ja äidin tupakointi, joka heikentää pojan sperman laatua. Ympäristön myrkyttämistä ja kemikaalien käyttöä pitäisi vähentää ja odottavien äitien ymmärtää välttää tupakointia.

Asiantuntija: toimitusjohtaja, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari, Väestöliiton lapsettomuusklinikka

Juttu on julkaistu alun perin Vauva-lehdessä 7/2013.

Kuva: Jenni Väre
Kuva: Jenni Väre

Tajusin pitkän yrittämisen jälkeen, ettei esikoiselle tule sisarusta. Matkan varrella ehdin miettiä, miksi edes haluan toisen lapsen.

”Tämä ei ole loppu. Hoen lausetta, kun hiivin yön pimeydessä viisivuotiaan poikani sängyn äärelle ja katselen nukkuvaa pikkuheppua. Kuinka hän tyynesti lepää, ripset pitkinä poskilla, posket lämpöisen pyöreinä, hengitys herkkää tuhinaa. Tämä ei ole loppu, loppu on ruma sana, epäonnistuminen vielä rumempi.

Olemme päättäneet lopettaa toisen lapsen yrittämisen. Itsekseni lisään: toistaiseksi. Lopullista loppua on vaikea tilkitä palaksi koloon, joka viimeisten vuosien kuluessa on laajentunut nielaisemaan koko arjen. Silti tulos on tässä: emme enää yritä.

Katselen ainokaistani, tärkeimpääni. Sydäntä puristaa. Joskus pelkään, että hukutan hänet rakkauteeni, kun en voi jakaa kiintymystäni osiin. Ei ole yhdelle yhtä osaa, toiselle toista, eikä kolmannelle kolmatta. Ei tule toista, ei kolmatta.

Alun perin meitä piti olla juuri tämän verran. Yksi lapsi, kaksi vanhempaa. Ennen vauvaa ja etenkin vauvan kanssa oli helppo päättää niin.

Poika oli pieni keskonen, ja alkutaipale oli pitkä ja haastava. Mutta kun aikaa kuluu, saan petollisen podettavan: uuden vauvakuumeen, joka ei liity järkeen eikä aiempiin päätöksiin.

Nopeasti unohdan, mitä ajattelin silloin, kun yksi lapsi oli tarpeeksi. Tietenkin tahdon esikoiselleni sisaruksen, miksi muuten olisin säästänyt vauvanvaatteet?

Pian kaiken peittää puuduttava yritys. Kuukaudesta toiseen epäonnistun, olen huono, liian vanha, väärin toimiva, kehnosti ajoittava. Ajatus itse vauvasta painuu syvemmälle, en osaa ajatella kuin ensimmäisen viivan ylittämistä: toisen viivan saamista.

Tiedän, että 38-vuotiaana yläikäraja kolkuttelee. Tutkimuksissa kaikki todetaan kuitenkin ikään nähden erinomaiseksi. Munarakkulat kasvavat, ovulaatio on säännöllinen, miehessä ei ole vikaa. Silti mitään ei tapahdu. Vaikka epäonnistun joka kuukausi, olen samaan aikaan erinomainen.

Aika kuluu. Vuosi, toinen. Kahden vuoden yrittämisen jälkeen pieni perheemme pelkää jäävänsä pieneksi. Samaan aikaan se pelkää suurentuvansa – olisiko kuitenkin parempi olla pieni? Nakkaamme pelot pellolle ja teemme tilauksen valkotakkiselle, yksityiselle lapsettomuushaikaralle.

Kahden vuoden yrittämisen jälkeen pieni perheemme pelkää jäävänsä pieneksi.

Pelkää suurentuvansa? Pohdin asiaa paljon. Elämä on rauhallista. Kun perheen ainoa lapsi kasvaa, palaa arki niin nopeasti miltei entiselleen, ettei sitä ole uskoa todeksi. Tunnen itseni lähes yhtä vapaaksi kuin ennen lasta.

Kun poika oli alle kolmevuotias, tuntuivat omat menot häpeällisiltä, vaisto pakotti lähelle lasta, kaipaamaan ja huolehtimaan. Nyt olen huolta vailla. Lapseni on reipas, itsenäinen ja vahva, vaikka asettuukin syliin mutkattomasti ja usein. Mutta hän on iso, hän ei tarvitse minua enää samoin.

Ja piru vieköön, se ärsyttää! Samalla, kun nautin aikuisten teatteri-illasta, mielessä takoo: poika on yhä isompi, huomenna hän tarvitsee minua vielä vähemmän. Ei kai pesästä lentämisen haikeus ala jo viisivuotiaan kanssa? Ärsyttääkö sittenkin enemmän se, että sydän ja syli kaipaavat uutta haastetta, uutta huolta ja vapauden riistoa?

Palaan aina samaan pisteeseen. Elämä on helppoa, arki on kivaa, meillä ei mekastus vie voimia. Muissa perheissä, jotka tunnen, ei ehditä saavuttaa vapauden palautumisen tunnetta. Uusi vauva potkii mahassa kahden, kolmen tai viimeistään neljän vuoden kuluttua ensimmäisestä.

Haluan olla uudestaan maailman tärkein. Se on itsekästä halua.

Joskus tuntuu, että olen ainoa vapaa lintu, se, jota ei kaivata, ei enää niin tarvita. Haluan olla uudestaan maailman tärkein. Se on itsekästä halua. Vaikka tietenkin poikaseni tarvitsee minua edelleen, kaiken aikaa, vähintään yhtä paljon kuin minäkin häntä.

On päiviä, jolloin yksi lapsi tuntuu seitsemältä. Tarvitaan vain yksi aamuisin lattialla kiemurteleva paholaisen kullanmuru, seitsemän keuhkon edestä karjuva. Sellaisina hetkinä on onnesta ympyränä, että on vain yksi.

Ja juuri sellaisena päivänä täytyisi käydä toimeen eikä nauttia hetkessä siepatusta helpotuksen tunteesta. Lapsettomuuslääkärin vastaanotto. Täältä tulen, kunhan saan tämän yhden kamalan riiviön suostumaan vihreään haalariin.

Kaikki on valmista hoitokierrokselle. On vain itsestä kiinni, ryhdynkö heittelemään tuhatlappusia taivaan tuuliin vai tyydynkö tähän, mitä minulla on. Mies tukee yritykseen lähtemistä, mutta on tyytyväinen nykytilanteeseenkin. Hän toivoo pojallemme sisarusta, muttei ota paineita. Kuinka raivostuttavaa!

Mies tukee yritykseen lähtemistä, mutta on tyytyväinen nykytilanteeseenkin. Kuinka raivostuttavaa!

En pidä itsestäni. En pidä muista, jotka lisääntyvät ympärilläni. He aiheuttavat tämän tarpeen minulle. Vai olenko se sittenkin minä itse? Pehmeän tuoksutukan kaipuu. Pukluharsojen viikkaus. Kestovaippojen kukkivat kuosit. Vauvankädellinen hahtuvia.

Luin kerran kysymyksen: haluaisitko toisen lapsen, mikäli muillakin olisi vain yksi lapsi. Kysymys on hyvä. Tajuan, että suuri osa ahdistuksestani kumpuaa normeista. Kuuluu olla kaksi lasta, kuuluu olla sisarus, kuuluu olla tietty ikäero. 

Jos muillakin olisi yksi lapsi, nämä yhdet tapaisivat toisiaan useammin, pienet perheet viettäisivät enemmän aikaa yhdessä, olisi helpompi lähteä, mahtua. Ensimmäisen vauvan kanssa on vauvapiirejä, kerhoja ja kahvilatreffejä, mutta kahden kanssa ei tuosta vain lähdetä. Tai ehkä muut lähtevät, mutta minä olen silloin töissä. Yhden lapsen kanssa ei voi jäädä vuosiksi kotiin.

Pojan kaikilla kavereilla on sisaruksia. Olemme omituisessa välitilassa. Sukulaiset eivät hanki lapsia ollenkaan, mutta ystäväperheet ja naapurit paisuvat. Luen Facebook-päivityksiä siitä, kuinka isosisko hoivaa kuumeista pikkusisartaan, katselen perheposeerauksia ja raskausmahoja.

Naapurin tyttö tiukkaa pojaltamme, missä tämän sisko tai veli oikein on. Oman yrityksemme aikana lähipiiriimme on syntynyt kymmenen uutta vauvaa.

Koeputkipuuhat pelottavat ja samalla helpottavat. Tuntuu yhtä aikaa tärkeältä ja typerältä.

Hoitokierros on alkanut. Koeputkipuuhat pelottavat ja samalla helpottavat. En usko, että hoito onnistuu. Tuntuu silti tärkeältä tehdä jotain. Toisaalta tuntuu järjettömän typerältä. Pistän kehooni hormoneja, joista maksan satasia. Kidutan itseäni punktiossa, josta maksan tuhansia. Vetkutanko vain sen myöntämistä, ettei tämä kana enää muni?

Lääkäri naputtelee reseptejä ja toteaa, että munasoluni kasvavat melko hitaasti. Saan lisää lääkkeitä. Olen pistänyt piikkejä puolitoista viikkoa, siitä on tullut jo rutiinia. Kaivan neulat esiin uimahallin vessassa, ostoskeskuksen vessassa, missä vain vessassa.

Esikoinen ei tiedä mitään siitä, että hänelle yritetään saada sisarus. Ehkä joskus kerromme, jos hän potee yksinäisyyttä. Mutta eivät ainoat lapset kuulemma osaa ajatella, miltä tuntuu olla ei-ainoa. Itsekin olin ainoa kouluikään saakka, enkä muista ikävöineeni sisaruksia. Kun sellaisia sain, ei se tuntunut miltään, vähän rassaavalta ehkä.

Kuva: Jenni Väre
Kuva: Jenni Väre

Aikuisena on ihanaa, että on sisaruksia. Voi jakaa menneisyyden tuoksut ja tulevaisuuden pelot. Ikäero on kadonnut. Voi jakaa vastuuta, kun vanhemmat vanhenevat. Hoitaako meitä vain poika, yksin?

”En anna sinulle yhtään!” hän huutaa, kun pyydän saada maistaa synttäreiltä saatuja namuja. Keskustelemme itsekkyydestä, siitä kuinka mukavalta tuntuu jakaa muille omasta hyvästään. Saan namun. Molemmille tulee kiva olo.

Punktio on ohi ja tänään on hyvä päivä.

Punktio on ohi ja tänään on hyvä päivä. Ei kai päivä voi muuta olla, jos sen on aloittanut Diapamilla ja jatkanut morfiinijohdannaisella? Pelätty operaatio on tehty, eikä se sattunut. Klinikan hoitajat pitivät kädestä, lempeä musiikki tuuditti lääkekoomassa unen rajamaille.

Aamiainen maistuu aamupaaston jälkeen taivaalliselta. Lääke pitää mielen rauhallisena ja lähes autuaana.

Lääkärillä on hyviä uutisia. Punktiossa on saatu talteen kuusi munasolua. Poistumme potemaan tyytyväisinä. Päätän nauttia päivästä, vaikken tiedä tulevasta. Herkuttelen, hemmottelen itseäni, olutta tekisi mieli, mutta en ota.

Illalla meillä on leikkikaveri kylässä. Poika villiintyy showmieheksi. Mikään leikki ei kestä kauan, niin suuri into on esitellä seuraavaa lelu. Tuntuu kuin hän ottaisi leikkiseurasta kaiken irti.

On totta, ettei seuraa ole kovin usein. Sen järjestäminen on vielä pääasiassa meistä vanhemmista kiinni. Aina ei töiden jälkeen jaksa pohtia, kenelle soittaisi. Toivon, että päiväkoti riittää.

Ovatko ainoat lapset seurallisempia vai vetäytyvämpiä? Opettavatko sisarukset niin suurta sosiaalisuutta, että yksin on vaikea olla? Joskus, kun poika leikkii tunnin autoilla omassa huoneessaan, mietin naapurin viisilapsisen perheen keskimmäistä. Onko hän ikinä ollut aivan yksin? Kuinka erilaisiksi luonteet näin kehittyvät?

Kun kuulemme lääkäriltä, että vain yksi munasolu on hedelmöittynyt, se tuntuu melkein vitsiltä. Olemme tuomitut ainokaisuuteen. Pakkaseen ei jää toivoa tulevasta. Tuo ainokainen siirretään, se on nyt kohdussani. Alkaa odotus. En osaa odottaa mitään.

En ainakaan sitä, että saan hennon viivan raskaustestiin. En sitä, että viiva haipuu saman tien pois. Hoito ei onnistu. Melkein onnistui, ei kuitenkaan. Emme aio jatkaa tällä tiellä.

Työnnän pettymyksen sopivan syvälle niin, ettei se tartu arjen rutiineihin. Teen listan ”Miksi on hyvä, etten tule raskaaksi”: Ei väsytä, en liho, ei tarvitse pelätä keskenmenoa, kehityshäiriöitä, kohtukuolemaa, keskosuutta, saan treenata täysillä, juoda viiniä, syödä sushia, ottaa tulehduskipulääkettä, ei ole pakko synnyttää, revetä, saada raskausarpia, joutua sektioon, valvoa öitä, selvitä esikoisen mustasukkaisuudesta, jäädä pois kivoista töistä, juhlista, matkoilta, konserteista, ei tarvitse kuunnella koliikkia, siivota soseita katosta, puklua matosta, voi antaa yhdelle kaikkensa, on rahaa, resurssia, energiaa ja loputtomasti aikaa.

Toinen lista jää armotta tämän massiivisen listan jalkoihin. Siinä lukee vain: no kun tahdon vauvan. Tai: tahdoin vauvan.

Toinen lista jää armotta tämän massiivisen listan jalkoihin. Siinä lukee vain: no kun tahdon vauvan. Tai: tahdoin vauvan.

Emme yritä enää, emme voi kuin luottaa tunteeseen, joka on ottanut hiljalleen tilaa. Näin on hyvä. Luen tutkimuksia, imen niistä hyvät puolet: ainokaiset ovat korkeasti koulutettuja, sosiaalisesti lahjakkaita, keskustelevia, kuuntelevia ja empaattisia. Jätän nettiketjut omaan arvoonsa.

Vaikeinta on hyväksyä se tunne, että elämään ehti tulla kaipauksesta syntynyt kolo. Työstän uusia toiveita: haluan adoptoida, haluan sijaislapsen, haluan koiran, haluan, haluan.

Lopulta totean: miksi? Määrään: lopeta. Eikö elämässä tärkeintä ole se, mitä jo on, eikä se, mitä ei ole?

Aamuyöllä uninen poika kömpii sänkyyn väliimme. Hän nostaa toisen pitkän jalkansa kyljelleni, kätensä olalleni. Nukumme halitusten. Juuri nyt tunnen, etten tarvitse ketään, en mitään muuta.”

Vauva 9/2016
Jutun kirjoittaja haluaa pysyä anonyyminä.

Vierailija

Lapsettomuushoidot esikoisen jälkeen: ”Vaikeinta on hyväksyä se, että kaipaus jää”

Oli pelottavaa aloittaa toisen lapsen yrittäminen, kun esikoista tehtiin lääkäreiden kanssa kolme vuotta. Hoitomuotona siis ICSI. Läpikäytynä tosin myös aluksi inseminaatiot ja hoitojen välissä muutama PAS. Esikoinen ilmoitti tulostaan sen jälkeen kun lääkärit olivat sanoneet "kannattaa alkaa miettiä muita vaihtoehtoja". Sen jälkeen meni neljä vuotta esikoisen syntymästä, että uskalsimme tehdä päätöksen toisen lapsen haluamisesta. Sehän tarkoitti sitä, että altisti itsensä pettymyksille,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten käy parisuhteen, jos lapsia tulee vielä lisää? Neljän lapsen isä Tomas, 44, miettii voimien ja varojen riittämistä vaimonsa toivoessa vielä yhtä vauvaa. Lue myös puolison kuvaus tilanteesta.

Olimme seurustelleet vasta lyhyen aikaa, kun Emma tuli raskaaksi. Olin 38-vuotias, enkä ollut aikonut hankkia lapsia, koskaan. Yllättävän raskausuutisen jälkeen toivotin lapsen kuitenkin tervetulleeksi elämääni. Esikoisemme jälkeen Emma halusi heti toisen lapsen. Toinen lapsemme itki käytännössä koko ensimmäisen vuoden. Jaksoin, kun ajattelin, että tämän jälkeen minun ei enää tarvitse vaihtaa vaippoja, pestä pyllyjä, syöttää, pukea ja sitoa vauvoja turvaistuimiin. Sitten selvisi, että Emma on taas raskaana, ja lapsia on tulossa kaksi.

Tarvitsisimme isomman asunnon, harrastusmaksuista puhumattakaan.

Ajoitus oli huono. Olimme juuri aikeissa muuttaa Espanjaan. Olimme jo tehneet Espanjassa vuokrasopimuksen ja löytäneet Suomen-asuntoomme vuokralaiset. Nyt emme voineetkaan lähteä. Se oli minulle henkilökohtainen kriisi. Laskin päässäni, mihin kaikkeen muuhunkin lapsiluvun tuplaantuminen vaikuttaa. Emme enää ikinä mahtuisi avoautoon, emme edes tavalliseen farmariin. Meidän olisi pakko ostaa kallis ja ruma tila-auto. Tarvitsisimme isomman asunnon, harrastusmaksuista puhumattakaan. Merimiehen palkalla tulisimme olemaan todella tiukoilla. 

Kaksoset ovat ihania, he ovat olleet meidän helpoimmat vauvamme. Nyt kun tytöt ovat oppineet kävelemään ja ottavat kontaktia , minun on miehenä helpompi rakastaa heitä. Vauvat ovat ehkä enemmän äitien juttu.

Reilu vuosi sitten päätin, että toteutamme Espanja-unelman joka tapauksessa. Myimme talon ja muutimme Fuengirolaan. Jos tähän nyt tulisi vauva, en tiedä, jaksaisinko enää venyä. Olen Emmaa kolmetoista vuotta vanhempi. Pakostakin mietin myös sitä, että olen todennäköisesti eläkkeellä, kun lapsista viimeinen lähtee kotoa.

Mutta tapahtui mitä tahansa, en ole lähdössä mihinkään. Siksi ei ole kovinkaan kivaa, että Emma edes leikillään sanoo, että hänen täytyy etsiä joku muu mies, kun minä en suostu tekemään viidettä lasta. Se on kiristämistä.

Emme ole neljään vuoteen käyneet elokuvissa tai ulkona syömässä.

En halua lisää vauvoja, koska haluan aikaa itselle ja parisuhteelle. Me emme ole neljään vuoteen käyneet elokuvissa tai ulkona syömässä. Viimeisimmällä vapaallani lapset olivat ensimäistä kertaa yön hoidossa. Se oli valtavan iso juttu, jota ei moni käsitä.

Emma ei itse näe sitä, että hän on välillä väsynyt ja ahdistunut. Äidin työstä ei pidetä lomaa. Joskus Emmalla on migreeni, mihin lääkityskään ei tunnu tehoavan. 

Koska olen kiltti ja rakastan Emmaa, pelkään että taivun. En voi poissulkea mitään, koska elämässä ei vain voi päättää mitään lopullisesti. Ja olisihan se toinen poika kiva.”