Ylilääkäri Anne-Maria Suikkari vastaa kysymyksiin miehestä johtuvasta lapsettomuudesta.

Mistä miehestä johtuvassa lapsettomuudessa on kyse?

Lapsettomuus johtuu miehestä yhtä usein kuin naisesta. Lapsettomuudessa on miehen kohdalla kyse erilaisista siittiötuotannon häiriöistä: se voi olla heikentynyttä tai puuttua kokonaan, siittiöiden rakenne voi olla poikkeava tai siittiöt voivat liikkua huonosti. Häiriö voi olla synnynnäinen tai tilapäinen.

Mikä voi heikentää siemennesteen laatua?

Tavallisia syitä ovat jokin pitkäaikaislääkitys sekä haluttomuuden ja erektiohäiriöiden käyttöön tarkoitetut testosteronivalmisteet. Anabolisten steroidien käyttö on valitettavasti yleistynyt, ja nämä aineet lamauttavat kivesten siittiötuotantoa.

Laskeutumattomat kivekset ovat yksi yleisimmistä synnynnäisistä syistä, jotka heikentävät ­siittiötuotantoa, sillä siittiöiden tuotanto onnistuu vain ruumiinlämpöä alemmassa lämmössä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muita syitä siemennesteen heikkoon laatuun ovat muun muassa kiveslaskimon suonikohjut ja aiemmin sairastettu sukuelinten sairaus, esimerkiksi klamydia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähes puolessa tapauksista siemennestevian syytä ei saada selville. Suuressa osassa tällaisista tapauksista on taustalla todennäköisesti geneettinen syy, jota ei vielä tunneta.

Jos syytä ei saada selville, voiko pari saada lapsen?

Kyllä. Kaikkia hedelmöityshoitoja voidaan käyttää, vaikka miehen siemennestevian syytä ei tiedettäisi. Esimerkiksi koeputkihedelmöitys voi toimia myös diagnostiikan apuna, ja sen avulla voidaan saada tietoa taustalla olevasta syystä. Selittämättömissä tapauksissa hyvä puoli on, että raskaus saattaa onnistua spontaanistikin.

Vaikuttaako ikä miehen hedelmällisyyteen?

Kyllä myös miehen ikä vaikuttaa, joskin vähemmän kuin naisella ja vasta vanhemmalla iällä. Iän myötä siemennesteen tilavuus pienenee ja siittiöiden liikkuvuus ja rakenne heikkenevät. Jos mies on yli 40-vuotias, raskauden alkamiseen tarvittava aika pitenee riippumatta naisen iästä. Kuitenkin mies tuottaa siittiöitä pitkälle vanhuuteen ja hedelmällisyys voi jatkua vaikka 70 ikävuoteen saakka.

Millaista on hyvä siemenneste?

Siittiöitä on oltava riittävästi. Normaalin siittiötiheyden alarajana pidetään 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Raskauden mahdollisuus on sitä parempi, mitä enemmän siittiöitä on, aina 40 miljoonaan per millilitra asti. Tätä suuremmilla tiheyksillä hedelmöittymisen todennäköisyys ei enää kasva.

Siittiöiden on myös kyettävä liikkumaan hyvin, jotta ne pystyvät kulkemaan kohdunkaulan liman läpi ja kohdun kautta munanjohtimeen, jossa hedelmöittyminen ­tapahtuu. Jos vajaa kolmasosa siittiöistä liikkuu hyvin, siemenneste on normaalitasolla.

Siittiöiden rakennekin vaikuttaa: siemenneste on normaalin rajoissa, kun vähintään neljä prosenttia siittiöistä on normaalin muotoisia.

Tutkitaanko siemenneste aina, kun pari tulee lapsettomuustutkimuksiin? Miten?

Kyllä. Siemennesteanalyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja parin ensimmäinen tutkimus. Silti myös nainen täytyy tutkia, sillä lapsettomuuden syitä voi löytyä molemmista.

Mies antaa siemennestenäytteen masturboimalla purkkiin klinikan näytteenottohuoneessa. Siemenneste tutkitaan välittömästi laboratoriossa. Jos tulos on normaali, lisätutkimuksia ei miehelle yleensä tarvitse tehdä. Muussa tapauksessa jatkotutkimukset ovat aiheellisia.

Kertooko siemennesteanalyysin tulos raskauden mahdollisuuden?

Siemennestenäytteen perusteella voidaan vain arvioida hedelmöittämiskyvyn todennäköisyyttä. Vaikka miehen siemennesteen ominaisuudet jäisivät viitearvojen alapuolelle, se ei välttämättä tarkoita, että hän olisi hedelmätön. Toisaalta hedelmällisyys ei ole taattu, vaikka siemenneste olisi viitearvojen sisällä.­

Naisen hedelmällisyys vaikuttaa oleellisesti raskauden mahdollisuuteen. Hyvin hedelmällinen nainen tulee helpommin raskaaksi heikommallakin siemennesteellä.

On myös muistettava, että siemenneste vaihtelee hyvin paljon samallakin miehellä eri aikoina. Yhden heikon tuloksen perusteella ei pidä tehdä hoitopäätöksiä. Jos siittiöitä on vähän tai ne liikkuvat heikosti, tutkitaan toinen näyte 2–3 kuukauden kuluttua. Siinä ajassa siittiöt ehtivät kehittyä esiasteista kypsiksi.

Miehet haluavat usein tietää, aiheuttaako runsas epänormaalien siittiöiden määrä poikkeavuutta lapseen. Ei aiheuta.

Voiko heikkoa siittiötuotantoa korjata?

Aikuisen miehen kohdalla voidaan tehdä hyvin vähän siittiötuotannon lisäämiseksi – ellei ongelma sitten johdu jonkin lääkkeen käytöstä tai sairaudesta, kuten diabeteksesta, jonka voi saada parempaan hoitotasapainoon. Jos siemennestevika johtuu esimerkiksi testosteronivalmisteesta ja mies lopettaa sen käytön, kuluu vähintään kolme kuukautta, että siittiötuotanto palautuu. Anabolisten steroidien käytön lopettamisen jälkeen siittiömuodostus elpyy usein vuoden sisällä – ei kuitenkaan aina, joskus muutokset ovat pysyviä.

Miten miehestä johtuvaa lapsettomuutta hoidetaan?

Hoitomuotoja on lukuisia, ja niitä valittaessa arvioidaan parin yhteinen lapsettomuuden aste ja sperman laatu. Huomioon otetaan naisen ikä ja sairaudet, lapsettomuuden kesto ja parin omat toiveet. Kaikki eivät esimerkiksi halua heti tehokkainta hoitoa.

Jos miehellä on lievä spermavika, hoidot aloitetaan inseminaatiolla, eli ruiskuttamalla pestyjä siittiöitä kohtuun ovulaation aikaan. Tähän voidaan tarvittaessa yhdistää naisen hormonihoito.

Jos siittiöitä on vähän, valitaan koeputkihedelmöitys, jossa munasolut hedelmöitetään laboratoriossa kumppanin siittiöillä. Hedelmöitys voidaan tehdä maljassa tai mikroinjektion avulla, jolloin yksi ainoa siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään ohuella lasineulalla.

Jos omia siittiöitä ei löydy tai hoito niillä ei onnistu, voidaan käyttää luovutettuja siittiöitä.

Mitä suomalaiselle siemennesteelle on tapahtunut?

Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa ylpeiltiin maailman parhaalla siemennesteellä. Viime vuosina laatu on laskenut samalla tasolle kuin muuallakin Länsi-Euroopassa. Mitä nuoremmasta ikäluokasta on kyse, sitä huonompaa on siemenneste.

Hyvä uutinen on se, että yleinen sperman laadun laskeminen näyttää nyt pysähtyneen länsimaissa. Suomen tilanteesta ei vielä ole tietoa.

Nyt tutkitaan kovasti sitä, mikä länsimaisessa elämäntavassa on sellaista, että se heikentää sperman laatua. Selviä vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin ympäristömyrkyt ja äidin tupakointi, joka heikentää pojan sperman laatua. Ympäristön myrkyttämistä ja kemikaalien käyttöä pitäisi vähentää ja odottavien äitien ymmärtää välttää tupakointia.

Asiantuntija: toimitusjohtaja, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari, Väestöliiton lapsettomuusklinikka

Juttu on julkaistu alun perin Vauva-lehdessä 7/2013.

Sisältö jatkuu mainoksen alla