Tahattomasta lapsettomuudesta kärsivistä pareista noin puolella lapsettomuus johtuu ainakin osittain miehestä.

Joka viides pariskunta kärsii tahattomasta lapsettomuudesta, ja vuosittain syntyvistä lapsista jo yli 4 prosenttia on saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla. Noin puolessa tapauksista lapsettomuus johtuu joko kokonaan tai osittain miehestä. Joskus lapsettomuuden syy jää selviämättä.

Siemennesteanalyysi kertoo paljon

Ennen lapsettomuushoitojen aloittamista sekä nainen että mies tutkitaan. Miehen hedelmällisyyden tutkiminen on yksinkertaisempaa kuin naisen. Perustutkimus on siemennesteanalyysi. Siinä siittiöiden mää­­rä, liikkuvuus ja laatu selvitetään siemennestenäytteestä. Jos näyte on normaali ja todetaan, että naisen hedelmällisyydessä on häiriö, miehen tutkimukset saattavat päättyä jo tähän.
Jos siemennestenäyte on poikkeava, miehen hormonitaso tutkitaan verinäytteestä. Lääkäri tekee myös kliinisen tutkimuksen, johon sisältyy kivesten ultraäänitutkimus.
Viime vuosina on onnistuttu kehittämään siemennesteanalyysia tarkempi tutkimusmenetelmä, joka paljastaa, miten siittiöiden DNA:n rakenne on pilkkoutunut. Siemennesteen DNA-tutkimus alkoi Felicitas-klinikassa kolme vuotta sitten, ja nykyisin se on käytössä myös ainakin Naistenklinikalla.

Yksikin siittiö voi riittää

Miehestä johtuvan lapsettomuuden syitä voivat olla esimerkiksi perinnöllinen kromosomihäiriö, joskus sairastettu kivestulehdus, kivesten rakennepoikkeavuudet tai tukokset siemenjohtimissa. Joskus syy voi olla myös hormonaalinen, mutta miehellä se on lapsettomuuden syynä harvinaisempi kuin naisella. Myös huonot elämäntavat voivat heikentää miehen hedelmällisyyttä.
Miehestä johtuvan lapsettomuuden hoito riippuu hedelmättömyyden syistä: hormonihoito voi auttaa hormoniongelmiin, kirurgiset operaatiot rakenteellisiin ongelmiin ja niin edelleen. Jos elinkelpoisia siittiöitä­ on poikkeuksellisen vähän, hoitona käytetään yleensä koeputkihedelmöitystä. Yksikin löydetty siittiö saattaa riittää lapsen alulle saamiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Apua luovutetuista sukusoluista?

Joskus lapsettomuushoidoilla ei saada tulosta tai jo heti perustutkimusten jälkeen on selvää, että pariskunta ei voi saada lasta omilla sukusoluilla. Silloin­ hoitona voidaan käyttää luovutettuja­ siittiöitä, munasoluja tai alkioita. Tällä tavalla alkunsa saaneita lapsia on Suomessa jo tuhansia.
Sukusolujen vastaanottaja ei saa tietää luovuttajasta kuin tietyt ulkoiset ominaisuudet: etnisen taustan, silmien ja hiusten värin sekä ruumiinrakenteen. Sen sijaan lahjasolulla alkunsa saaneella lapsella on oikeus­ tietää luovuttajan henkilöllisyys 18 vuotta täytettyään. On myös mahdollista, että pariskunta hankkii itse tutun luovuttajan.
Siittiöitä voi luovuttaa lähes kaikilla suomalaisilla hedelmöityshoitoklinikoilla ja suurissa sairaaloissa. Siittiöiden luovuttajista on jatkuva pula. Luovuttajiksi sopivat klinikasta riippuen terveet, alle 45-vuotiaat miehet, joiden suvussa ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva 7/2012

Haastateltavana ja asiantuntijana professori, andrologian dosentti Aarne I. Koskimies, Felicitas-klinikka, Helsinki
Lisätietoa: Simpukoista Helminauhaa... Opas luovutetuilla sukusoluilla hoitoja harkitseville tai niillä jo lapsen saaneille (Simpukka-yhdistys). Opasta saa tilata maksutta lapsettomien Simpukka-yhdistyksen verkkokaupasta www.simpukka.info. Yhdistyksen sivuilta löytyy myös tietoa ja vertaistukea, mm. oma keskusteluryhmä lahjasukusoluperheille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla