Lapsettomuushoitojen ensimmäinen askel on sen selvittäminen, mistä lapsettomuus johtuu.

Lapsettomuushoidot suunnitellaan tutkimusten jälkeen jokaiselle parille yksilöllisesti sen mukaan, mistä syistä lapsettomuus johtuu. Aina täsmällistä syytä ei tosin saada koskaan selville.

Yleensä hoidot aloitetaan ovulaatioinduktiohoidoilla. Naiselle annetaan hoidoissa hormonilääkitystä, jonka tarkoituksena on saada aikaan ovulaatio.

Ovulaatioinduktiohoitoon voidaan liittää inseminaatio eli keinohedelmöitys. Siinä parhaat siittiöt erotetaan siemennesteestä ja ruiskutetaan kohtuonteloon. Inseminaatiohoito voidaan uusia 2–3 kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tehokkain lapsettomuushoito on koeputkihedelmöitys eli IVF-hoito. Siinä hormonihoidolla kehitetään useita munarakkuloita ja punktiolla kerätyt munasolut hedelmöitetään miehen siittiöillä. Sen jälkeen alkio siirretään katetrilla kohtuun. Loput alkiot voidaan pakastaa mahdollista myöhempää käyttöä varten. Hoidon voi uusia muutamia kertoja, mutta ei loputtomiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus lapsettomuustutkimuksissa selviää, että pariskunta ei voi saada lasta omilla sukusoluilla. Silloin hoidoissa voidaan käyttää luovutettuja siittiöitä, munasoluja tai alkioita.

Lisää aiheesta Vauva.fi:ssä:

Lapsettomuushoitojen uudet tuulet

Sisältö jatkuu mainoksen alla