Ovulaation aikaan naisen voi tehdä enemmän mieli seksiä. Kuva: iStockphoto.
Ovulaation aikaan naisen voi tehdä enemmän mieli seksiä. Kuva: iStockphoto.

Nainen voi tulla raskaaksi vain ovulaation aikaan. Tältä ovulaatio tuntuu kropassa.

Munasolun irtoamista munasarjasta kutsutaan ovulaatioksi. Ovulaatio tapahtuu tavallisesti 14 vuorokautta ennen seuraavien kuukautisten alkamisajankohtaa eli noin kuukautiskierron puolivälissä. Nainen voi tulla raskaaksi vain ovulaation aikaan.

Koska siittiöt voivat säilyä hedelmöityskykyisinä viisikin päivää, raskaus saattaa alkaa, jos yhdyntä tapahtuu aikaisintaan muutamaa päivää ennen ovulaatiota ja viimeistään vuorokausi ovulaation jälkeen.

Ovulaatio ei välttämättä tapahdu joka kierrossa. Joskus esimerkiksi stressi, painonvaihtelut tai sairaudet aiheuttavat hormonitoiminnan häiriöitä, jolloin naisella voi olla pitkiäkin ovuloimattomia kausia. Se näkyy yleensä myös häiriöinä kuukautiskierrossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa naisista tuntee kropassaan, milloin ovulaatio tapahtuu. Nämä merkit kertovat ovulaatiosta:

1. Lima lisääntyy

Naisen kroppa valmistautuu ovulaatioon alkamalla tuottaa liukasta, venyvää ja kirkasta limaa, joka muistuttaa vähän kananmunanvalkuaista. Liman tarkoituksena on johdattaa siittiöt vikkelästi munasolun luo. Tällaisen liman erittyminen on paras merkki siitä, että nainen on hedelmällinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Tekee mieli seksiä

Ovulaation aikaan naisen voi tehdä enemmän mieli seksiä. Se johtuu kohonneesta LH-tasosta (lutenisoiva hormoni). Myös ovulaatiotestit perustuvat LH-tason mittaukseen. Seksihaluja toki lisää myös se, että nainen tuntee itsensä ovulaation aikaan kostuneeksi. Jotkut naiset myös tuntevat olevansa tavallista viehättävämpiä ja itsevarmempia. Tämän saattavat huomata myös miehet, kertoo Tiede-lehti.

3. Turvottaa

Puristaako farkkujen vyötärö puolivälissä kuukautiskiertoa? Ovulaation aikana vatsanseutu usein turpoaa. Se johtuu muutoksista hormonitoiminnassa.

4. Rintoja pakottaa

Myös rinnat voivat tuntua turvonneilta ja pakottavilta. Osa naisista tuntee pakottavan turvotuksen ovulaation aikaan, osa heti sen jälkeen.

5. Alavatsaa nippailee

Turvotuksen lisäksi noin 20 prosenttia naisista tuntee alavatsalla pientä nippailua tai jopa kuukautismaista kipuilua. Usein kipu tuntuu selvemmin synnyttäneillä naisilla.

6. Niukka välivuoto yllättää

Osa naisista huomaa pientä veristä välivuotoa puolivälissä kuukautiskiertoa. Kyse on ovulaatiovuodosta. Vuoto on hyvin niukkaa ja sekoittunut ovulaatiolimaan. Ovulaatiovuotoa pidetään merkkinä korkeasta hedelmällisyydestä. Lasta toivovien on juuri nyt oikea aika harrastaa seksiä.

Lähteet: justmommies.com, Terveyskirjasto, Hyvä Terveys

Vierailija

Tässä puhutaan vaan ovulaatiosta ja rintojen pakottamisesta. Miehenä sanoisin, että seksiä kannattaa harrastaa silloin kun seisoo. Paljon helpompaa suorittaa penetraatio kuin veltolla.

Vierailija

Joopa joo, kyllä nuo naisen oireet ovat sellaisia, että niitä kun alkaa olla, niin vltompikin kalu herää. Jollei itse herää niin nainen sitten herättelee.
Kyllä mies on sen verran siittämisen perään että jos tuossa tilanteessa ei seiso on jo asiaa lääkäriin.
Mulla ainakin tuon jutun lukeminenkin jo aiheutti jöpötyksen.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla