Endometrioosissa kohdun kudokset ovat karkuteillä.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti toimii nimensä mukaisesti: kohdun limakalvon kaltaista kudosta leviää kohdun ulkopuolelle vatsaonteloon ja lantion alueella mm. munasarjoihin, munanjohtimiin, munatorvien ja suoliston pinnalle.

Taudille tyypilliset kivut johtuvat siitä, että väärässä paikassa kasvava kudos ei pääse kuukautisten tavoin poistumaan elimistöstä vaan tulehduttaa viereisiä kudoksia, muodostaa arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä. Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron mukaisesti estrogeenitason muutoksiin.

Sairaus on krooninen ja yleinen nuorilla naisilla: sitä sairastaa jopa 10 prosenttia naisista. Taudin syntymekanismi tunnetaan hyvin, mutta sen syytä ei. Endometrioosia on eriasteista ja se uusiutuu helposti.

Endometrioosin varhainen toteaminen on tärkeää, jotta taudin etenemistä voidaan ehkäistä ja ottaa huomioon raskautta suunniteltaessa. Hakeudu hoitoon ajoissa. Raskauden yrittäminen nuorella iällä on sairauden luonteen takia järkevää ja perusteltua. 

Oireet:

  • Voimakkaat kuukautiskivut ja runsaat vuodot.
  • Ovulaatio- ja yhdyntäkipuja sekä välivuotoja on usein.
  • Virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyviä häiriöitä sekä kipuja.

Diagnoosi ja hoito:

  • Endometrioosia on syytä epäillä, jos kuukautiskivut ovat tavallista vaikeammat eivätkä helpota tavallisilla kipulääkkeillä.
  • Tauti diagnosoidaan vatsan tähystysleikkauksessa eli laparoskopiassa, joka tehdään nukutuksessa.
  • Leikkauksen aikana voidaan poistaa endometrioosipesäkkeitä.
  • Endometrioosia hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja yhdistelmäehkäisypillereillä. Pillerit estävät estrogeenin erityksen munasarjasta, jolloin endometrioosi pysyy kurissa. Hoitona käytetään myös progestiineja eli keltarauhashormoneja isoilla annoksilla. Niiden ansiosta kuukautisvuodot loppuvat.
  • Lopullisesti sairauden poistaa kohdun ja munasarjojen poisto.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Kauko, Suomen Terveystalo

Vauva 7/2006

Lisätietoa:

Endometrioosiyhdistys